proste ciasta - 17526 przepisów (strona:770/1169)

ŚWIĄTECZNA BÛCHE Z MASCARPONE I MIGDAŁAMI 169

lodowej. Mało kto robi świąteczną roladę samodzielnie, bo jej wykonanie jest dość czasochłonne, Francuzi kupują je na ogół w cukierniach, które oferują duży ich wybór. Ja proponuję Wam dzisiaj prostą świąteczną roladę z mascarpone i karmelizowanymi migdałami. Życzę Wam wszystkim pięknych, radosnych Ś wiąt Bożego Narodzenia! Joyeux No ë l!     Przygotowanie: 45 min. Pieczenie(...)uprzednio masą. Uzyskaną masę wylej na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i rozsmaruj szpatułką, wyrównując powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut. Upieczone ciasto wyłóż na lekko wilgotną ściereczkę papierem do góry, oderwij delikatnie papier do pieczenia, i zwijaj biszkopt w rulon (razem ze ściereczką), wzdłuż dłuższego brzegu. Pozostaw do ostudzenia.   Przygotowanie kremu

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Domowe krakersy - szybkie i proste w wykonaniu 412

Kto nie lubi przekąsek .... bo ja tak :) zwłaszcza wieczorami, gdy dzieci już śpią organizm zaczyna się już regenerować odzywa się żołądek ...chcę jeść. No cóż może

Basia w kuchni
Prosty chleb na zakwasie dla zapracowanych 175

Zakwas gotowy? No to pieczemy chleb. Najlepiej żytni. Mam bzika na punkcie żytniego chleba. To dla mnie od dłuższego czasu najlepszy rodzaj pieczywa. Słowianie mają go

W kuchni wieczorem
LAHMACUN – TURECKA PIZZA 300

Czy pizza bez sera ma w ogóle jakikolwiek sens? W Turcji twierdzą, że owszem, ma. Lahmacun to turecka wersja wypiekanego placka z nadzieniem z mięsa mielonego

Nerds Kitchen
Ciasteczka owsiane z daktylami (bez glutenu, bez jajek) 339

waniliowy lub cynamon. Zagnieść. Masa będzie dość wilgotna i taka ma pozostać! Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190C.  Z masy odrywać kawałki ciasta, formować kulki, każdą rozpłaszczać na dłoni i układać na przygotowanej blaszce do ciasta. Piec ciasteczka przez około 25 minut, aż nabiora pięknego złotego koloru. Wyjąć z piekarnika. Pozostawić na blaszce

maniapieczenia
Ciastka ryżowe gotowane na parze – Destiny 2: Shadowkeep 186

więc uzyskacie lekko cytrynowy posmak) albo odrobiny kurkumy (wtedy smak będzie bardziej “egzotyczny”). Jeśli chcecie zachować podstawowy ryżowy smak ale uzyskać kolor, to użyjcie barwnika spożywczego. Produkcja jest dość prosta, ale potrzeba do niej urządzanie do gotowania na parze – wystarczy Wam zwykły parownik metalowy – bambusowy jest o tyle fajniejszy, że daje ciekawy aromat i nie skrapla pary(...)CENA: 10 zł LICZBA PORCJI: 8 ciastek POZIOM: łatwe POTRZEBUJESZ miska formy do muffinek (najlepiej silikonowe) parownik bambusowy lub metalowy parowar garnek o średnicy posującej do parownika SKŁADNIKI: CIASTO mąka ryżowa – 125g woda – 220 ml cukier – 80g olej rzepakowy – 1 łyżeczka ZACZYN drożdże świeże – 3g mąka ryżowa – 1 łyżeczka woda – 2 łyżki cukier – szczypta

Nerds Kitchen
Chleb wieloziarnisty II 123

dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (wymiary "dolne" mojej keksówki to 9 x 28 cm). Odstawić do wyrośnięcia (czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi(...)temperaturze 160ºC przy włączonym termoobiegu, po czym wyłączyłam i trzymałam w zamkniętym piekarniku jeszcze 10 minut. Polecam i życzę smacznego :)   Polecam serdecznie przepis na inny prosty chleb wieloziarnisty

cucinare
Najlepsze muffinki bananowe z karobem 135

nadzieja na lepsze dni. Jednak cała ta sytuacja ma także swoje plusy, ponieważ w związku z kiepskim nastrojem nie brakowało u mnie słodkich pocieszaczy. Tym razem tylko sprawdzonych, z prostych i przyjemnych przepisów, przy których nie trzeba się zbytnio koncentrować… sam relaks. A czy jest coś prostszego i lepszego niż muffinki? Nie jest tajemnicą, że uwielbiam urocze(...)swoje miejsce w sieci. Koniecznie przetestujcie Zapraszam także po przepis na równie smaczne muffinki bananowe z polewą czekoladową. Składniki (12 babeczek): 4 dobrze dojrzałe banany (3 i 1/2 do ciasta i 1/2 do dekoracji) 1 i 1/3 szklanki mąki 2 łyżki karobu 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 jajko 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody

Fitsweet.me
Czekoladowa masa to ciast, lub cupcakes. I o sile wyobraźni nielogicznej, czyli myślach idiotycznych... 202

miski. Dodaj masło i mleko. Ubij na najniższych obrotach miksera, aż składniki się połacza. Zwiększ obroty do średnich i ubijaj kolejne 2 minuty. Używaj do smarowania cupcakes, muffinów, lub ciast

Lejdi of the house
PLACKI Z SERKA WIEJSKIEGO 151

soli Wykonanie: Serek wiejski przełożyć do miski (jeśli ma dużo serwatki należy ją odlać). Dodać pozostałe składniki i wszystko dobrze wymieszać. Na suchej, rozgrzanej patelni nakładać po jednej łyżce ciasta. Smażyć placki na złoty kolor z obu stron. Placki podałam polane  konfiturą z czarnych porzeczek   Stovit . Jej lekko kwaskowaty posmak idealnie wkomponował się w słodki smak placków

Zrób to smacznie
DOMOWE BUŁECZKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI 165

łyżeczki soli W ciepłym mleku wymieszaj drożdże dodaj dwie szczypty cukru. Odstaw na 15 minut. Do mąki dodaj drożdże i w/w składniki. Całość wymieszaj i wyrób na elastyczne ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Uformuj małe bułeczki ułóż na blaszce i odstaw na 25 minut. Nastaw piekarnik na temp 220 stopni C na spód wstaw rondel ze wrzątkiem. Wstaw bułeczki

SMYKWKUCHNI
Chleb tostowy pszenny 217

tostowy pszenny. Szybko i smacznie. Może i Wy skusicie się na kromkę domowego pieczywa z masłem i dżemem domowej roboty. Polecam  również chleb z ziołami , który jest równie prosty do przygotowania i smaczny. Jeśli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Składniki: 500 g mąki pszennej (typ 500) 250 ml ciepłej wody(...)odstawić w ciepłe miejsce. Drożdże powinny wyrosnąć. Resztę mąki wsypać do miski, wlać pozostałą wodę, roztrzepane jajko, masło, sól i wyrośnięte drożdże. Wszystko wymieszać, a następnie wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto włożyć do miski i nakryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie uderzyć ciasto pięścią, aby go odgazować. Ponownie zagnieść ciasto

O kuchni z uczuciem
Najlepsze muffinki bananowe z karobem 157

nadzieja na lepsze dni. Jednak cała ta sytuacja ma także swoje plusy, ponieważ w związku z kiepskim nastrojem nie brakowało u mnie słodkich pocieszaczy. Tym razem tylko sprawdzonych, z prostych i przyjemnych przepisów, przy których nie trzeba się zbytnio koncentrować… sam relaks. A czy jest coś prostszego i lepszego niż muffinki? Nie jest tajemnicą, że uwielbiam urocze babeczki(...)swoje miejsce w sieci. Koniecznie przetestujcie Zapraszam także po przepis na równie smaczne muffinki bananowe z polewą czekoladową. Składniki (12 babeczek): 4 dobrze dojrzałe banany (3 i 1/2 do ciasta i 1/2 do dekoracji) 1 i 1/3 szklanki mąki 2 łyżki karobu 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 jajko 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody

Fitsweet.me
Najprostszy chleb pszenny z chrupiącą skórką 216

Pyszny chleb z chrupiącą skórką i dziurami. Jest prosty w wykonaniu i zawiera niewiele składników. Idealny na poranne śniadanie. Chleb wychodzi miękki i nie kruszy się podczas krojenia, nawet drugiego dnia. Poniżej przedstawiam dwa warianty przygotowania. Tradycyjny i dla posiadaczy Tefala Companion. Składniki (na 1 bochenek): - 750 g mąki pszennej (użyłam typ 450) - 500 ml ciepłej wody - 1 opakowanie suchych(...)wymieszaj w ciepłej wodzie. Odstawić na chwilę. W misie miksera załóż nóż do wyrabiania.  Wsyp mąkę, sól, dodaj olej i rozpuszczone drożdże. Ustaw program Pastry P1. Po wyrobieniu ciasta ustaw: temperatura 30C czas 120 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przygotowanie tradycyjne: Drożdże wymieszaj w ciepłej wodzie. Odstawić na chwilę. Do misy miksera zamontować hak do wyrabiania ciasta. Wsyp

CookYourself
Bezglutenowe bułeczki kukurydziane 149

BEZGLUTENOWE BUŁECZKI KUKURYDZIANE Przepis jak zwykle prosty i szybki, jednakże pamiętajmy o tym, iż nie ma w przepisie mąki pszennej, zatem bułki wychodzą lekko twarde - przed podaniem zawsze warto włożyć bułeczkę na kilka sekund do mikrofalówki, aby zmiękła. Składniki: - 3,5 szklanki mąki kukurydzianej; - 2 szklanki mąki bezglutenowej; - 150g jogurtu naturalnego; - 2 szklanki wody; - 4 łyżki oleju; - 1,5 łyżeczki(...)razem, dolewamy jogurt, olej oraz sól i cukier; - drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, następnie wlewamy do mąk - wszystko ugniatamy łącznie na gładką masę - odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta na ok. pół godziny (ciasto dużo nie urośnie!); - formujemy w ręce kuleczki, nacinamy według upodobania i nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia; - pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni

MintTaste
Pyszne kruche ciasteczka z orzechami i czekoladą 265

dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Na koniec dodajemy czekoladę i orzechy, mieszamy. 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcję ciasta, w rękach forujemy kulkę i układamy na blaszce, tak robimy do wyczerpania się ciasta. Wszystkie nasze kulki lekko zgniatamy ręką. Pamiętajmy o zachowaniu odstępu, bo ciasteczka powiększają swoją objętość

kruche babeczki
Kruche ciasteczka maślane z mąki kukurydzianej i ryżowej 810

Według mojej córki pychotkowo chrupią.  A według mnie rozpływają się w ustach, zostawiają niebiański posmak masła i rozsiewają przepyszny, maślany aromat, nawet po wystygnięciu. Przepis bardzo prosty, bezglutenowy i nie może się nie udać.  Na pewno długą nie poleżą... 😊 Składniki: 1 szkl mąki kukurydzianej 1 szkl mąki ryżowej 1/2 szkl skrobi ziemniaczanej 1/2 szkl cukru pudru 1/2 szkl(...)cukry i proszek do pieczenia wymieszać razem. Dodać zimne masło i posiekać je z mąką na jak najdrobniejsze kawałki. Następnie dodać jajko i śmietanę - prosto z lodówki - i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki a najlepiej wrzucić do zamrażalnika na ok 1 godzinę. Następnie pokroić na 4 części, rozwałkować na grubość 1/2 -1 cm i wykrawać ciasteczka

Ze smakiem bez glutenu
Zielony makaron pici i zapach słońca 226

jednak jest to zależne tylko od rodzinnych tradycji. Moja wersja, oparta całkowicie o pomysł Jamie'go Olivera, składa się tylko ze świeżych liści szpinaku i mąki. Do tego kilka prostych dodatków, jak młoda cukinia, bazylia, pomidorki, czosnek i nasiona słonecznika...zielone niebo! :D Z talerzem pełnym tych pyszności rodem z włoskiego podwórka, żadna szaruga niestraszna!  Zielony makaron pici(...)startego parmezanu sól i cukier do smaku (opcjonalnie) 2 łyżki oleju Sposób przyrządzenia: Makaron: 1. Szpinak i mąkę umieść w robocie kuchennym i miksuj tak długo, aż powstanie kula ciasta. 2. Blat podsyp mąką, odrywaj od ciasta kawałki wielkości orzecha laskowego i roluj makaron. Niech będzie podobny do fasolki szparagowej. 3. Zagotuj osoloną wodę i gotuj makaron ok. 5min. (jeśli

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Mazurek czekoladowy 165

Wielkanocny mazurek prosty do zrobienia. Mocno czekoladowy. Każdy sobie z nim poradzi, a dekorację można zrobić indywidualną. Miłośnicy czekolady będą zachwyceni widząc takiego mazurka na stole świątecznym. spód: 200 g mąki pszennej 1 żółtko 120 g masła zimnego 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka zimnej wody szczypta soli krem czekoladowy ciemny: 100 g czekolady gorzkiej 75 ml śmietany kremówki(...)czekoladowy jasny: 100 g czekolady białej 2 łyżeczki galaretki pomarańczowej 70 ml śmietany kremówki 30 % dekoracja czekoladowa: 30 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka miodu sztucznego Spód: Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski i siekam nożem. Następnie ciasto zarabiam rękoma ale krótko. Wkładam na godzinę do lodówki. Na papierze do pieczenia odrysowuję koło o średnicy 21 cm. Koło to wydłużam

wesoła kuchnia
PROSTE CIASTECZKA MOCNO CZEKOLADOWE ( NA JOGURCIE ) 202

przestudzić. Dodać jogurt, cukier, kakao, a na końcu przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Wymieszać. Ja zrobiłam to bez użycia miksera, tylko przy użyciu zwykłej rózgi. Na końcu zagniotłam ciasto rękoma. Jest trochę klejące, ale bez problemu uda się je wyrobić. Następnie urywamy po kawałku ciasta i formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Ukłądamy je na blaszce wyłożonej papierem

Walijskie Pichcenie
Pierniczki na choinkę 293

dziecko! :) Dlatego przedłużam sobie tą przyjemność jak tylko mogę i już od weekendu stoi u mnie choineczka, a co tam! Jak szaleć, to szaleć ;) Przedstawiam Wam bardzo  prosty przepis na zwykłe pierniczki i takie z witrażykiem.  Jestem bardzo zadowolona, bo na choince prezentują się cudnie, także polecam z czystym sumieniem ;) Składniki: Pierniczki: 300g mąki pszennej żółtko 125g masła(...)landrynki Miód, cukier i masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż cukier ładnie się rozpuści. Studzimy. Resztę składników mieszamy razem, dodajemy roztopione masło z cukrem i miodem. Zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.  Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość 3-4mm i wykrawamy różne kształty.  Jeśli chcecie upiec pierniczki z witrażykiem do środka należy

Czerwona Porzeczka
Ciasteczka z Nutellą 227

Proste, szybkie w przygotowaniu, mocno czekoladowe ciasteczka z Nutellą i kawałkami orzechów laskowych . Mimo swojej prostoty ciastka są bardzo smaczne i będą stanowić idealny dodatek do codziennej kawy, czy herbaty. Ciasteczka z Nutellą - Składniki: 250 g Nutelli 80 g masła 3 łyżki cukru 230 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody łyżeczka kakao ok. 100 g orzechów(...)cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy Nutellę (w temperaturze pokojowej), mieszamy i wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą  i kakao. Chwilę miksujemy do połączenia składników. Ciasto umieszczamy w lodówce na ok. 30 min (lub na ok. 10 min. do zamrażalki). Po tym czasie z ciasta formujemy niewielkie kulki o średnicy ok. 4 cm, następnie odrobinę

Słodka Strona
Zielone pancakes ze świeżym szpinakiem 152

Bardzo proste i smaczne zielone pancakes ze szpinakiem. Przepis znalazłam na blogu  I love bake . Polecam, zwłaszcza że teraz szpinaku jest pod dostatkiem. Składniki: 1 szklanka świeżych liści szpinaku 1 szklanka maślanki 1 jajko 1 łyżka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1-2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Pokrojony szpinak(...)razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy sól, cukier i masę szpinakową. Całość mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Patelnię smarujemy pędzelkiem z olejem. Wykładamy około 1,5 łyżki ciasta na placek. Smażymy do lekkiego zbrązowienia

Ewusiowe Smaki
Bułki do hamburgerów 262

Natomiast zaraz po upieczeniu pachnie pięknie, czego żaden chemiczny ulepszacz nie jest w stanie zastąpić.  Apeluję zatem do Was - zróbcie własne, domowe bułki, bo ich zrobienie jest śmiesznie proste! :) Składniki na 6 dużych lub 8 średnich bułek: 1/2 kg mąki pszennej 20 gramów świeżych drożdży 50 gramów masła 82% 300 gramów mleka 1 łyżeczka miodu  1 łyżeczka(...)odstaw.  Na patelni rozpuść masło, odstaw.  Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, przestygnięte masło oraz miód. Na koniec dodaj zaczyn. Wymieszaj dokładnie całość. Obsyp blat mąką, wyłóż ciasto i wyrabiaj je ręcznie około 5 minut. Następnie włóż je do miski obsypanej mąką, przykryj szczelnie folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę

Garniec Magalie
Chleb pszenny na drożdżach 170

Chleb pszenny na drożdżach Chlebek ten jest bardzo prosty w wykonaniu, a w smaku o wiele lepszy niż te ze sklepu. Piękny zapach chrupiąca skórka i miękki środek, a do tego długo pozostaje świeży. Polecam chociaż raz upiec i się przekonać. Podany przepis jest na wersję podstawową, ale można dodawać ulubione dodatki i formować według uznania. Składniki(...)dodatki ( np. płatki owsiane, sezam, słonecznik, czarnuszkę, otręby itp.) Drożdże rozrobić w 1/2 szklanki wody. Do przesianej mąki wlać wodę, wsypać cukier i sól, rozrobione drożdże i dodatki. Wyrobić ciasto ręką do połączenia się składników, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie uderzyć pięścią w ciasto, aby odpowietrzyć i chwilę wyrobić. Uformować według uznania lub przełożyć do blachy

talerz przyjemności
Maślane bułeczki przytulone z powidłami śliwkowymi 38552

dołu w formie wyłożonej papierem do pieczenia - układać jedna obok drugiej, pozostawiając pomiędzy nimi przerwy, bułeczki przytulą się podczas pieczenia - im większa blacha tym mniejszy stopień "przytulenia" :) Blachę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na kolejne 30 min. do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180C ok 20 minut do zarumienienia(...)Życie zaczyna się w kuchni Smaki Alzacji i nie tylko... Szóste niebo Kulinarna Maniusia Ewa Szczepińska SzybkoTanioSmacznie.com Smaczna Pyza   Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz   Ala piecze i gotuje Cukry Proste Moje Małe Czarowanie  C oś słodkiego, poproszę... Olimpia Davies Lidia Wesołowska Poniższa fotorelacja uchwyciła postęp w konsumpcji bułeczek. Aparat fotograficzny ledwo nadążał z robieniem zdjęć

Grunt to przepis!
Naleśniki z serem zapiekane w piekarniku pod śmietanową pierzynką . 202

Dzisiaj na obiad proponuję proste a zarazem pyszne danie ,naleśnik ze serem zapiekane pod śmietanową pierzynką  . Zapraszam :) Naleśniki podałam na porcelanie  Bogucice http://www.porcelanabogucice.pl/ . Składniki : 1, 5  szklanki  mleka 1/2 szklanki wody mineralnej  1 cukier waniliowy 2  jajka 2 łyżki oleju 1 szklanka mąki 2 kostki po 250 g sera białego śmietankowego(...)cukier waniliowy  2 jajka olej do smażenia Wykonanie : Do miski wlać wodę , mleko , olej, dodać cukier , jajka , cukier waniliowy i wymieszać mikserem, dodawać ciągle mieszając mąkę .   Ciasto ma być bez grudek. Rozgrzewamy patelnię do naleśników , smarujemy odrobina oleju , wlewamy porcję ciasta i smażymy z obydwu stron na lekko rumiano. Ser przeciskamy przez praskę , dodajemy żółtka , cukier i cukier

Sama słodycz i szczypta chili
Chleb wieloziarnisty II 135

dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (wymiary "dolne" mojej keksówki to 9 x 28 cm). Odstawić do wyrośnięcia (czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi(...)temperaturze 160ºC przy włączonym termoobiegu, po czym wyłączyłam i trzymałam w zamkniętym piekarniku jeszcze 10 minut. Polecam i życzę smacznego :)   Polecam serdecznie przepis na inny prosty chleb wieloziarnisty

cucinare
Jagodzianki + film 310

Drożdżowe jagodzianki z borówkami posypane cukrem pudrem to ciekawa propozycja na drugie śniadanie, słodki dodatek do kawy, idealny deser na lato. Te pyszne bułeczki to bardzo prosty w przygotowaniu smakołyk który znika w kilka chwil. składniki na około 12 sztuk 50 dag mąki pszennej 1 szklanka letniego mleka 3 łyżki cukru 4 łyżki roztopionego masła 1 jajko 40 g drożdży(...)drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy rozczyn z mleka drożdży i cukru, wsypujemy szczyptę soli, dodajemy jajko i rozpuszczone masło, wszystko mieszamy łyżką a następnie dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek a następnie dzielimy go na 12 części. Każdy kawałek ciasta rozciągamy w dłoniach, nadziewamy porcją borówek

Smakowite Dania
Owsiane muffiny z truskawkami (bez mąki) 172

muszę wziąć w nim udział. W końcu nie przez przypadek w większości moich przepisów użyty jest olej rzepakowy. Na początek proponuję muffiny na bazie płatków owsianych. Te są wyjątkowo proste w wykonaniu, więc jeśli znudzą wam się świeże truskawki, zapraszam do eksperymentu :) Owsiane muffiny truskawkowe Składniki (12 dużych muffinów): - 2,5 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich) - 1 szklanka jogurtu(...)Wszystkie składniki poza truskawkami umieść w malakserze z ostrzem, siekaj tak długo, aż powstanie gładka masa. Dodaj truskawki, dokładnie wszystko wymieszaj. Przełóż do foremek na muffiny i napełnij je ciastem. Z wierzchu ułóż kilka kawałków truskawek. Piecz ok. 20-25 minut

Corner With Recipes
Ciasteczka ze szprycy z syropem klonowym 207

klonowym, wyciskane ze szprycy. Kruche, aromatyczne, oryginalne w smaku i bez dodatku cukru oraz jajek. Delikatnie waniliowe, bardzo mi posmakowały, zniknęły szybciutko:). Uważam, że w przygotowaniu szybkie i dosyć proste. Polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz White Rose i Indigo .     Składniki: 130g masła w temperaturze pokojowej 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 80ml(...)minutę mikserem ustawionym na średnie obroty. Zwiększyć obroty miksera na najwyższe i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty. 3. Do maślanej masy przesiać obie mąki i wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką z 1 cm otworem (użyłam końcówki Wilton 6B) i na przygotowaną blaszkę wyciskać ciasteczka, zachowując miedzy nimi 3 cm odstępy ( podczas pieczenia trochę

Mała Cukierenka
Wilgotne ciastka kokosowo-owsiane z czekolada, bez jaj czyli Slodki Czwartek odc.85 307

wzorowych i niekoniecznie, z nosami w piegach lub jeszcze nie, dla tych rozpoczynających dzisiaj wypoczynek albo czekających na urlop z niecierpliwością... mam ciasteczka.  Słodkie, wilgotne, kokosowe i bardzo proste w przygotowaniu. Poza masłem wszystko odmierzamy szklankową miarą, moja szklanica miała 300 ml. Wilgotne ciastka kokosowo-owsiane z czekolada, bez jaj 250 ml mąki pszennej (niepełna szklanka) 1 płaska(...)kefiru (nam alergolog zezwolił i czasem stosuję) Mąkę, wiórki, płatki i cukier mieszamy w misce, ucieramy z masłem by powstały drobne okruszki. Dosypujemy czekoladę i dolewamy kefir, zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulki i spłaszczamy je. Ciastka (u mnie 25 szt.) układamy na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy w piecu nagrzanym do 180 st.C ok 15 minut by były lekko rumiane

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka ze szprycy z syropem klonowym 204

klonowym, wyciskane ze szprycy. Kruche, aromatyczne, oryginalne w smaku i bez dodatku cukru oraz jajek. Delikatnie waniliowe, bardzo mi posmakowały, zniknęły szybciutko:). Uważam, że w przygotowaniu szybkie i dosyć proste. Polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz White Rose i Indigo .     Składniki: 130g masła w temperaturze pokojowej 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 80ml(...)minutę mikserem ustawionym na średnie obroty. Zwiększyć obroty miksera na najwyższe i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty. 3. Do maślanej masy przesiać obie mąki i wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką z 1 cm otworem (użyłam końcówki Wilton 6B) i na przygotowaną blaszkę wyciskać ciasteczka, zachowując miedzy nimi 3 cm odstępy ( podczas pieczenia trochę

Mała Cukierenka
Mój sposób na olej smakowy 196

prostszego, a o ile tańszego. Olej rzepakowy zawsze każdy ma w domu. Czosnek, czy suszone zioła na pewno też. Mój sposób na przechowywanie i wykonanie takiego oleju jest bardzo prosty i praktyczny. Zawsze kupuję olej w butelkach litrowych, a tego ziołowego w takich ilościach robić nie ma potrzeby. Trzymanie go w słoiku, czy plastikowej butelce jest nieestetyczne, a nie każdy(...)pory zrobiłam dwa takie smakowe oleje - jeden z tymiankiem, drugi z czosnkiem. Po około dwóch tygodniach nabierają już odpowiedniego aromatu. :) Tymiankowego używam do sałatek, a czosnkowego do sosu i ciasta na pizzę. Muszę przyznać, że jest to dość ciekawy pomysł, ale przepłacać naprawdę nie warto. Po pierwsze kupując w sklepie olej smakowy również nie nabywamy dużej butelki, a a większości

Kuchenna Kontrrewolucya
XXL ciastka z masłem orzechowym i czekoladą 192

chcieć więcej! Są przepyszne i bardzo szybko znikają ze stołu. Jeśli, tak jak ja, zrobicie je w wersji XXL, to uwierzcie mi ale jednym ciastkiem spokojnie się najedzie :) Przepis prosty i mega szybki do wykonania. Polecam wszystkim miłośnikom masła orzechowego oraz wszystkim tym, którzy lubią ciastka! 'XXL ciastka z masłem orzechowym i czekoladą' Składniki (na 9 szt ciastek wielkości(...)cukrem. Dodać orzechowe i dokładnie zmiksować. Dodać jajka i dalej ucierać. Następnie dodać ekstrakt, mąkę i sodę. Dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną na większe kawałki czekolady. Dokładnie rozprowadzić czekoladę w cieście. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Formować kulki i układać je na blaszce w dość szerokich odstępach*. Rozpłaszczyć na ok 5-6 mm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez

CookYourself
Czekoladowy krem z awokado | dietetyczny | prosty | szybki 276

Idealny do deserów, placuszków, omletów, ciast, na kanapke itd itd itd :) Zachwalać mogłabym go bardzo długo.. Ale moje zachwalanie byłoby dłuższe niż sam przepis! Więc pokrótce: Krem z awokado dostarcza nam wielu dobrych tłuszczów - te z kakao i te z awokado.  Z naszej diety nie powinniśmy eliminować zdrówych tłuszczów. Często osoby na redukcji obcinają tłuszcze do minimum (pożal(...)ważne. Dostarczają nam energii, pozwalają wchłonąć się niektórym witaminom i solom mineralnym. Otaczają i c hronią nasze narządy wewnętrzne.  Cykl przepisów słodzonych stewią! Przepis na 5!  Banalny Prosty Smaczny Słodki Szybki.  Składniki: 1 duże awokado  3 łyżki kakao 4 łyżeczki stewii  Przygotowanie: WSZYSKO BLENDERUJEMY

Czarnawisienka
Grissini z pieprzem 163

powiem co. Ale wyszło pysznie. Dzisiaj, w ramach zadośćuczynienia, pieczywo jako przekąska. Grissini. Znacie? Często jadałam kupne, ale nigdy nie przygotowywałam ich sama. Aż do teraz. Sprawa jest dziecinnie prosta i szybka, mimo użycia drożdży. Wychodzą pyszne - chrupiące na zewnątrz, trochę miękkie w środku. Mocno pieprzne, ale bez przesady. Idealne do maczania w jakimś łagodnym dipie. Przepis znalazłam(...)łyżka grubo zmielonego czarnego pieprzu Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać wodę, wymieszać. Odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie dodać przesianą mąkę, sól, oliwę i pieprz, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, rozwałkować na prostokąt o szerokości blachy do pieczenia i grubości 3-5 mm. Pociąć na pasy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placki z pomidorami z wyspy Santorini 211

smacznymi pomidorkami czereśniowymi, które stanowią podstawę do przygotowania tych placuszków, nazywanych w Grecji tomatokeftedes . Miejscowi jedzą je na przekąskę (meze) w towarzystwie szklaneczki ouzo, ale Wam polecam je jako prosty, wegetariański obiad (z pominięciem jogurtu wegański) oraz na przyjęcia. Przyznam, że tomatokeftedes smakowały mi jeszcze bardziej niż placuszki z cukinii , które pokazywałam Wam wcześniej tego lata. Ich zapach kojarzy(...)śródziemnomorskich.  Placki z pomidorami z wyspy Santorini ( Tomatokeftedes ) Kuchnia wysp śródziemnomorskich #1 na podstawie tego przepis u na 12-14 sztuk czas przygotowania: 30 min. + 1 godz. odstawienie ciasta do lodówki Składniki: 600 g pomidorów (koktajlowych lub 3 duże pomidory) 1/2 cebuli szczypta cynamonu 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżki świeżego oregano, posiekanego 1 łyżka koperku, posiekanego

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania