będzie cieszył się takim zainteresowaniem i trafi do tak licznego grona odbiorców. A to wszystko dzięki Wam! Dziękuję, że jesteście :)))) Z tej wyjątkowej okazji upiekłam torcik kokosowy. Jest bardzo prosty ale niezwykle delikatny i wręcz rozpływa się w ustach! Koniecznie go wypróbujcie, naprawdę warto :) A tymczasem każdego częstuję wirtualnie kawałeczkiem tego pysznego ciacha :) Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru(...)cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Tortownicę posmarować tłuszczem i posypać mąką, wylać ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić. Z biszkopta wydrążyć środek, zostawiając ok 1cm spód i boki. Naponczować. Wydrążone ciasto
Smakołyki Asidodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, ok. 3-4 łyżki mąki - dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy ciasto. Odkładamy do podwojenia objętości (na ok. 1,5 h). Truskawki kroimy na połówki. Po tym czasie z ciasta formujemy krążki z grubszymi obwódkami i na środek każdej drożdżówki wykładamy
Słodka Stronacałość wstępnie łyżką. Następnie dodajemy musli, znów mieszamy. Na koniec przez chwilę wyrabiamy ręką (ja formuje na koniec coś w rodzaju wałka, aby łatwiej było porcjować ciasteczka). Odrywamy kawałki ciasta i w dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciasteczka układamy w lekkich odstępach na blaszce (ja swoją wysmarowałam oliwą z oliwek, aby spód był bardziej chrupiący, ale można je również
Słodkie okruszkiświąteczny tort. Tym razem z czekoladą i korzennymi przyprawami. Wspaniale smakuje jest wilgotny, bardzo aromatyczny, czekolada z cynamonem i pomarańczą świetnie się ze sobą łączą. Tort w przygotowaniu jest prosty, nie użyłam żelatyny. Wygląda ładnie i świątecznie udekorowany pierniczkami. Biszkopt i czekoladową śmietankę radzę przygotować dzień wcześniej. Polecam! Zdjęcia Monika Szeffler Przez Ogródek . Polecam również mój Tort Szwarcwaldzki z Wiśniami(...)przyprawami. Na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę i wymieszać szpatułką do połączenia składników ( patrz FILM ). 4. Tortownicę o średnicy 20cm lub 21cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem czekoladowy (biszkopt i krem można przygotować dzień wcześniej
Mała Cukierenkacukierniczych. Moją drugą pasują są podróże. Swego czasu potrafiłam nawet ścierpieć fakt, że do niektórych miejsc jechałam autobusem, czasami kilkanaście godzin (przy mojej chorobie lokomocyjnej nie jest to proste). Z wiekiem stałam się jednak bardziej wygodna, jeżeli to jest oznaka starzenia to tak przyznaje się, starzeje się! Podróże autem czy autobusem są dla mnie coraz bardziej uciążliwe(...)napisać o dzisiejszym wypieku. Przepis pochodzi z bloga Ola in the Kitchen. Polecam jest bardzo smaczne, nie zbyt słodkie ale z wyrazistym smakiem kokosu i jagód. Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 200 g masła 3/4 szklanki cukru 5 żółtek łyżeczka proszku do pieczenia Piana: 5 białek 100 g cukru 200 g wiórków kokosowych 200 ml kwaśnej śmietany 18% Dodatkowo
ciastkarnia na kruchym spodzieBabka ucierana na oleju. Babka jest o tyle ciekawa, że ma fajny lukier zrobiony na bazie kiwi. Zachęcam do zrobienia, ponieważ jest bardzo smaczna, długo utrzymuje świeżość i jest prosta w wykonaniu. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na formę 2 litrową: 5 jajek (rozmiar M) lub 4 rozmiar L 1/4 szklanki cukru (lub więcej np. 3/4 szklanki) 1 szklanka oleju(...)zostanie całkowicie rozpuszczony. Cały czas ubijając powoli stróżką wlewać olej. Następnie dodać ekstrakt z pomarańczy oraz skórkę z owoców. Dodać przesiane mąki z proszkiem, wymieszać rózgą, tylko do połączenia. Ciasto przelać do formy. Piec około 40 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i ostudzić na kratce. Polać lukrem. Składniki na lukier: 1 małe kiwi (do lukru
moj przepis naprzełamują słodycz masy serowej. Ciasto wkładamy do lodówki. Przygotowujemy galaretki (ja zawsze dodaję odrobinę mniej wody niż jest na opakowaniu galaretki), studzimy. Lekko tężejącą już galaretkę wylewamy ostrożnie na owoce. Cały sernik najlepiej zostawić na noc w lodówce by dobrze stężał. Smacznego *inspiracja z bloga Moje Wypieki Sernik z białą czekoladą i malinami – prosty przepis
Słodkie okruszkiaromatem waniliowego budyniu. Bardzo prosty i szybki do przyrządzenia. Tak samo szybko znika. Jesz i nie wiesz kiedy, dosłownie . Lekko kwaśne jabłka, waniliowy budyń i maślana kruszonka – idealna równowaga. Kocham cynamon, dlatego polecam spróbować również taką wersję. Posyp na jabłka sporą ilość cynamonu i odrobinę brązowego cukru. Miłośnicy cynamonu oszaleją, uwierzcie mi . To ciasto zawsze kojarzy mi się
Słodkie Gotowanieteż zdrowe czekoladowe ciasto fasolowe z kremem z nerkowców , bezglutenowe, wegańskie i bez dodatku cukru a przede wszystkim po prostu pyszne:) Druga propozycja to dość niepozorny Makaron z cukinią i marchewką w pesto z natki młodej marchewki i avocado – skromny ale tak jak lubię najbardziej – prosto, zdrowo i sezonowo. Domowa ricotta – bardzo prosta w przygotowaniu, kremowa
Cooking for Emilyzapewnią dobrą zabawę #BEZograniczeń . Takie połączenie nie może się nie udać i niewątpliwie zasługuje na #smaknr 1 imprezowego menu. #iloveketchup ❤️❤️❤️ Składniki (ok. 15 sztuk): 1 płat (25cm x 42cm) ciasta francuskiego 5-6 łyżek Ketchupu Kotlin Pikantnego 1 opakowanie (100g – 120g) cienkich plasterków boczku wędzonego kawałek (ok. 130 g) sera żółtego 1 ząbek czosnku 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
Fitsweet.medelikatny, smaczny ale przede wszystkim prosty! Składniki: * makaron * 2 plasterki wędzonego boczku (opcjonalnie) * zioła prowansalskie * sól i pieprz * 200g startego żółtego sera * 2 łyżki mąki * około pół szklanki mleka * 3 łyżki masła Makaron gotujemy al dente. Masło powoli rozpuszczamy na patelni, po czym dosypujemy mąkę i mieszamy trzepaczką aż zrobi się coś podobnego do ciasta. Dolewamy na patelnie mleko
Klasyka Gotowaniazwijane są kawałki ciasta. Nazwa gnocchi to liczba mnoga od słowa gnocco, co oznacza "grudę", ale wymówienie tej nazwy sprawia czasem nie lada wyzwanie. Czasem słyszę gdzieś na ulicy albo w restauracji różne wersje typu gnoczi, gnoki, gnokczi, ale żeby zabłysnąć w towarzystwie lub przed kelnerem wystarczy po prostu powiedzieć "niokki" [ˈɲɔkki]. Proste, prawda? Tak samo
Obiad gotowymąki pszennej + do podsypania marmolada wieloowocowa Jamar W misce ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, następnie przesiewamy mąkę z sodą i zagniatamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto na około 1/2 cm. foremką z zajączkiem wyciskamy ciasteczka. Rękaw cukierniczy z cieniutką końcówką napełniamy marmoladą i zapełniamy nią zajączkowy dołek.Blaszkę wykładamy papierem
Sama słodycz i szczypta chilibył świetny a przepis prosty. Niestety nie było mnie w domu i do pieczenia tejże chałki przystąpiłam dopiero dzisiaj. Jest genialna! bardzo łatwa w przygotowaniu, wygląda nieziemsko apetycznie, tak też smakuje. I jest całkowicie bez mleczna!!! Przepis wart wypróbowania! pochodzi z TEJ strony, a TU możecie zobaczyć filmik :) Zakręcona chałka z nadzieniem cynamonowym ciasto: 3 i 1/2 szklanki
Dzieje kuchennej WiewióryZnajdziecie tu prosty i szybki przepis na pyszną, domową masę makową. Wygotowany w mleku mak, sprawia,że masa jest delikatnie kremowa- miód dodaje słodyczy, a smaczne bakalie- dodane w odpowiednich proporcjach, dopełniają pysznej całości! Z otrzymanego przepisu uzyskacie 500 g. masy makowej, którą możecie wykorzystać do przełożenia biszkoptu, do makowca, drożdzówek, ciast i wielu innych wypieków. […] Artykuł Domowa Masa
Domowe Torty