dzielimy ciasto na 16 mniej więcej równych części. Każdą z części ciasta formujemy w kulkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Szklanką, a właściwie jej dnem oprószonym w mące odciskamy na środku każdej bułeczki dołek, w którym umieścimy nadzienie. Nadzienie przygotowujemy w bardzo prosty sposób: należy wszystkie składniki nadzienia zblendować na gładką pastę. Do każdej bułeczki nakładamy sporo
MamaOskarkaPoczątkowo sądziłam, że wpis ten nie ukaże się na blogu, gdyż mnie te pralinki nie zachwyciły. Oderwać natomiast nie mogły się od nich moje chłopaki. Z
Smaki Na Talerzukoledzy z pracy- najwierniejsi testerzy moich doświadczalnych wypieków. Babka prosta w przygotowaniu. Jest sprężysta i wilgotna. Koniecznie wypróbujcie. Przepis jest na formę 2 litrową, lub keksówkę o wymiarach ok 26 x 11 cm, lub upieczcie w dwóch mniejszych. Babka pięknie rośnie więc nałóżcie ciasta do 2/3 wysokości formy. Będziecie potrzebowali: 170 g masła 4 jajka (średnie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukidzie, mój wewnętrzny Łasuch domaga się słodkości Dlatego dzisiaj mam dla Was prosty przepis na deser, który moim zdaniem idealnie wpisuje się w jesienny klimat. Smak ptasiego mleczka to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa! Ale kto powiedział, że trzeba kupować je w sklepie? Jeśli nie lubicie piec ciast, a macie ochotę na własnoręcznie przygotowane słodkości, ten przepis jest dla Was! Ptasie
Okiem Blondynki by McBlondilepszy od tych kupnych wynalazków. Ogromnie Wam polecam ten przepis. Składniki: 2/3 szklanki mąki z quinoy 1/4 szklanki mąki z tapioki 2 łyżki mąki ryżowej + trochę do posypania ciasta podczas wałkowania 1 jajko 1 żółtko 1 cebula 250 gram kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 2 łyżki domowego smalcu, lub masła (w wersji wegetariańskiej) świeżo zmielony pieprz sól Wykonanie
Quinoa Raz!Prosty chleb z mąki pszennej, wody i drożdży. Ma grubą, chrupiącą skórkę i miękki, pulchny środek. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, posmarowany grubą warstwą masła. Jego przygotowanie nie wymaga użycia miksera, ani też wyrabiania ciasta. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zgrubnie mieszamy łyżką lub szpatułką, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy na około 12 godzin na blacie kuchennym
cool and mintyMąka, jajka i mleko to podstawa wielu ciast. I tych słodkich, i wytrawnych. Cudowne rozmnożenie niewielkiej ilości składników które zawsze mamy w kuchni – rozmnożenie tym bardziej
Karo in the Kitchenbazą jest sos na bazie creme fraiche i fromage blanc z dodatkiem gałki muszkatołowej. Ja ze sobą z Francji przywiozłam już gotowy ser do tarte flambee którym wystarczy posmarować ciasto, ale taki sos można przygotować samemu i będzie smakował prawie podobnie. Tutaj można poczytać jak zrobić creme fraiche link Składniki 1 szklanka mąki 1/3 szklanki letniej wody 1 łyżka
Delusional Trinekolejny smak dzieciństwa i smak lata. Super prosty farsz z dodatkiem bułki tartej z przepisu mojej babci i pewnie jeszcze prababci, aby wchłaniała sok jagodowy podczas gotowania. Po prostu pierogi idealne – mięciutkie, delikatne, nie za kwaśne, nie za słodkie… Pychota! Składniki: Ciasto • 1/2 szklanki gorącej wody • 1/2 szklanki ciepłego mleka
To co kochamDomowa granola jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jej smak zdecydowanie przewyższa nad sklepową. Można ją wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdza się doskonale z jogurtem, świeżymi owocami, syropem klonowym, owsianką, jaglanką, naleśnikami, placuszkami, serkiem wiejskim, jako posypka do ciasta czy przekąska podczas oglądania ulubionego filmu. Zapraszam do gotowania! Granola porcja jak na zdjęciu Składniki: 10 łyżek płatków owsianych
Jaglusianajpopularniejsze i chyba najlepiej podawali tam ten prosty posiłek. Jest naprawdę prosty. Wszystkie dodatki przecież często są w domu, zresztą można w tę ciepłą kanapkę z "puchnącego" chleba włożyć, co nam fantazja podpowie. Przygotowanie bułek nie jest trudne i nie odbiega znacząco od jakiegokolwiek innego ciasta drożdżowego. Poniższy przepis pochodzi ze strony kitchn.com Na 8 sztuk placków potrzeba
I tu będę miała takie tegalaretką z mango Mleczna pianka kardamonowa z galaretką z mango, pyszny i prosty deser. Ostatnio w hurtowych wręcz ilościach kupuję w Biedronce takie małe jogurty w słoiczkach, bo dzieci bardzo je lubią a ja dzięki temu mam małe śliczne słoiczki do deserów. Wczoraj powstało w nich ciasto czekoladowe, a dzisiaj pyszna delikatna mleczna pianka kardamonowa. Mleczna pianka była deserem
Kuchnia na wzgórzucynamonem – do herbaty super :). Przygotowałam również z Premium Rosa prosty konkurs, w którym do wygrania jest syrop + dżem lub konfitura jaką sobie wybierzemy w konkursie. Pytanie konkursowe i zasady na końcu postu. Tartaletki z dżemem i kremem waniliowym Składniki na około 10 tartaletek: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 60g cukru pudru 130g schłodzonego masła
Mała Cukierenkarozwałkowane ciasto. Cukier mieszamy z cynamonem i posypujemy ciasto. Następnie ciasto zawijamy i kroimy ostrym nożem. Odstawiamy na 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15/20 minut. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem - i to już koniec przepisu - szybki, prosty i bardzo smaczny sposób na "coś słodkiego" Na koniec życzę Wam zdrowych
dlaSmaQtruskawkowej lub każdej innej, na jaką tylko macie ochotę. Sernik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Na klasycznym cisteczkowym spodzie, z kleksami konfitury, która nadaje całości barw, jak i przełamuje smak klasycznego sernika. Bardzo polecam. Składniki na spód: 250 g ciastek owsianych 100 g masła Ciasta kruszymy w blenderze, zostawiając gdzieniegdzie większe kawałki. Masło rozpuszczamy, wlewamy je do ciasteczek
Made By Mom And SonSuper prosty przepis na deser z ananasa. Słodki, maślany, no i i dodatkiem szafranu... Czego chcieć więcej? Robi się go w dwie minuty, zjeść można tonę :) Można je podać z lodami albo jako dodatek do ciasta. Polecam leniwym i na diecie :) Składniki: - ananas- 1 sztuka -szafran- około 15 nitek -masło- duża łyżka -wanilia- pół laski, lub kieliszek ekstraktu waniliowego Wykonanie
Kuchnia bezglutenowa Lolibabki wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą lub kasza manną Przełożyć ciasto . Piec w temperaturze 190 stopni około 50 minut do suchego patyczka . Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami mleka . Po przestygnięciu babkę polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi lub posypką czekoladową . Pyszna , prosta :) Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilirabata kwiatowa. Nawłoć i pysznogłówka zakwitły pod naszą nieobecność. Gruchy skończą w cieście a grzyb niestety na nic się nie zda- ślimaki były pierwsze. Cukinie! Oczywiście plony trzeba było zużyć, dlatego przygotowałam eksperymentalny sos do wspomnieniowego makaronu- bo smakiem nawiązywał trochę do naszych wakacji. Był też prosty- w sam raz na pourlopową zamułę i remontowaną kuchnię. SOS POMIDOROWY Z TUŃCZYKIEM
les mirabellesJest to strudel z jabłkami, rodzynkami moczonymi w rumie i opcjonalnie orzechami. Prosta i pyszna propozycja. W Szwajcarii podaje się ją np. z sosem waniliowym. Moja tym razem nie doczekała sosu i uważam, że wcale nie jest jej potrzebny ;) Składniki na strucle o długości 36 cm: Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 ml ciepłej wody 4 łyżki oleju
Ze smakiem i z pasjąPyszna i prosta tarta która powinna przypaść do gustu wszystkim łasuchom. Myślę, że najbardziej spodoba się najmłodszym ze względu na jej wygląd :) Ciemna masa to budyń czekoladowy, natomiast jasna to kokosowa kasza manna. Podane na kruchym cieście, przybrane malinami, polecam :) 50 g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki 35 g cukru pudru 70 g masła łyżka kakao żółtko budyń
Mienta blogtortu... Dziś nadarzyła się okazja i oto przedstawiam Wam torcik dla mężczyzny :) Prosty, bez zbędnych dekoracji. Wewnątrz masa: śmietankowa, porzeczkowa i czekoladowa. Kwiatki opłatkowe Dr. Oetkera, perełki srebrne również tej samej firmy. Dekoracje z opłatka Dr Oetker Szukasz oryginalnej ozdoby? Chcesz podkreślić wyjątkowy charakter tortów oraz ciast przygotowywanych na szczególne uroczystości? Wypróbuj nasze dekoracje w kształcie kwiatków wykonane z delikatnego
kolorowotorcikowoNaleśniki dla zakochanych i nie tylko ;-) Idealny, prosty przepis na Walentynki, rocznicę lub Dzień Chłopaka . Składniki Mleko 1 szklanka Mąka 1 szklanka Jajko 1 Masło rozpuszczone, 1 łyżka Cukier pół szklanki Sól szczypta Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać za pomocą miksera. Odstawić ciasto na ok. 30 min., aby lekko zgęstniało. Przelać do rękawa cukierniczego […] The post Koronkowe naleśniki appeared first
Kulinarne Przebojesię zsiadło :) Gorąco polecam-jest to pyszna przekąska, idealna na imprezy czy na jesienne wieczory :) Smacznego :) PS Kolejny mój przepis został opublikowany w gazecie :) Tym razem padło na ciasto Monte :) Bardzo się z tego cieszę i zachęcam do zakupu gazety :) przepis na ciasto Monte znajduje się tu : kliknij
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutego mają odjechane nazwy (naszego autorstwa:). Cukiatelle (czyli tagliatelle z cukinii) z kurczakiem w delikatnym sosie, rzephetti (czyli spaghetti z rzepy) z polędwiczką i groszkiem, tarta z kalafiorowym ciastem, chińska zupa z noodlami z cukinii i spaghetti squash, czyli makaron z dyni:) Polecamy! Makaron bez grama mąki Po włoskim tygodniu, kiedy jedliśmy pyszną pizzę diavolo, makarony, zupę z czerstwym pieczywem(...)warzywne Poniedziałek – Tagliatelle z cukinii z kurczakiem w sosie z pomidorków Wtorek – Spaghetti z rzepy z polędwiczką i groszkiem w sosie jogurtowym Środa – Tarta z kalafiorowym ciastem Czwartek – Chińska zupa „Lwie głowy” z noodlami z cukinii Piątek – Spaghetti aglio e oglio e peperoncino z dyni Przez kolejne dni tygodnia będziemy publikować przepisy
Niedzielny kucharzzamówienia w Łodzi „Ciasta od R” . Ciasto na pierniczki musi trochę poleżakować w zamrażalniku tak co najmniej 2-3 tygodnie. Pierniczki ładnie się pieką, są równe, dobrze trzymają kształt. Bardzo polecam… W przyszłym tygodniu postaram się przygotować nowy post z dekorowania pierniczków. Na razie jak udekorować pierniczki można zobaczyć tutaj: „Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier(...)ognia i odstawić do ostygnięcia. 2. Do mąki dodać sól, proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy i przyprawy, wymieszać łyżką. Dodać ostygniętą masę z miodem, jajka i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące i nie będzie trzymało kształtu należy dodać jeszcze trochę mąki ( patrz FILM ). 3. Gotowe ciasto podzielić na 3 części, każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić
Mała Cukierenkadomowych jest to bardzo trudne nie tyle z powodu temperatury co z powodu formy metalowej. Nie znalazłam takiej na rynku pewnie w grę wchodzi zrobienie jej na zamówienie. Owijanie ciasta w folię aluminiową nie dość, że nie pomaga ale używanie jej do pieczenia jest niezbyt zdrowe. Chleb za bardzo się wysusza. Próbowałam już piec tego typu chleb kilk i rezultat(...)pumpernikla. Chleb prosty, pachnący i inny od tych codziennych wychodzących z naszych piekarników. Dziękuję za wspólne pieczenie osobom, które włączyły się do wspólnego pieczenia. Pumpernikiel na zaczynie Zaczyn • 1,5 dag drożdży, • 250 ml ciepłej wody, • 4 łyżki mąki pszennej, • 4 łyżki mąki żytniej, Składniki dobrze wymieszać, przykryć i odstawiać na 24 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto właściwe • Zaczyn
Leśny Zakątekdomowych jest to bardzo trudne nie tyle z powodu temperatury co z powodu formy metalowej. Nie znalazłam takiej na rynku pewnie w grę wchodzi zrobienie jej na zamówienie. Owijanie ciasta w folię aluminiową nie dość, że nie pomaga ale używanie jej do pieczenia jest niezbyt zdrowe. Chleb za bardzo się wysusza. Próbowałam już piec tego typu chleb kilk i rezultat(...)pumpernikla. Chleb prosty, pachnący i inny od tych codziennych wychodzących z naszych piekarników. Dziękuję za wspólne pieczenie osobom, które włączyły się do wspólnego pieczenia. Pumpernikiel na zaczynie Zaczyn • 1,5 dag drożdży, • 250 ml ciepłej wody, • 4 łyżki mąki pszennej, • 4 łyżki mąki żytniej, Składniki dobrze wymieszać, przykryć i odstawiać na 24 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto właściwe • Zaczyn
Leśny Zakątekmnie rolada w tej wersji jest najsmaczniejsza - taka delikatna i doskonale połączona smakowo. Idealnie sprawdzi się jako zimna lub ciepła przekąska. Wbrew pozorom - samo jej przygotowanie jest banalnie proste, a efekt po prostu super. (Forma o wymiarach około 24 x 28 cm) 1 pierś z kurczaka (ok 350g) 2 jajka 1/4 szklanki majonezu 300g pieczarek 200g żółtego sera(...)grubych oczkach tarki) sól, pieprz Dodatkowo (opcjonalnie): szczypiorek, pomidor, bekon Jajka roztrzepać, dodać majonez, ser i wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec około 20 minut w 200 stopniach. Piersi pokroić w drobną kostkę, delikatnie doprawić do smaku i wyłożyć na masę serową. Kolejno ułożyć warstwę przesmażonych (z solą i pieprzem) pieczarek oraz
Di gotujerolada w tej wersji jest najsmaczniejsza - taka delikatna i doskonale połączona smakowo. Idealnie sprawdzi się jako zimna lub ciepła przekąska. Wbrew pozorom - samo jej przygotowanie jest banalnie proste, a efekt po prostu super. (Forma o wymiarach około 24 x 28 cm) 1 pierś z kurczaka (ok 350g) 2 jajka 1/4 szklanki majonezu 300g pieczarek 200g żółtego(...)startego na grubych oczkach tarki) sól, pieprz Dodatkowo (opcjonalnie): szczypiorek, pomidor, bekon Jajka roztrzepać, dodać majonez, ser i wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec około 20 minut w 200 stopniach. Piersi pokroić w drobną kostkę, delikatnie doprawić do smaku i wyłożyć na masę serową. Kolejno ułożyć warstwę przesmażonych (z solą i pieprzem) pieczarek
Di gotujePizza na cieście z mąki kokosowejMnóstwo osób pyta o sprawdzony przepis na ciasto do pizzy. Pokażę więc wam, jak powstaje w 40 minut pizza na cieście z mąki kokosowej. Mąka kokosowa coraz częściej zagląda do polskiej kuchni. Choć kokosy na drzewach nie rosną w naszym kraju to coraz więcej produktów z tych orzechów trafia do naszych spiżarni. Najpierw były wiórki(...)pizzę na chlebku naan . Ponadto możecie też przygotować w swoich kuchniach kanapkę Sloppy Joe . Obie potrawy wam zasmakują. Zobacz mój film z przygotowania pizzy Składniki – Pizza na cieście z mąki kokosowej Ciasto do pizzy: 1/3 szklanki mąki kokosowej pół szklanki sera tartego łyżeczka granulowanego czosnku łyżeczka granulowanej cebuli pół łyżeczki soli 4 jajka Sos do pizzy: 3 łyżeczki koncentratu
Kuchennyviral.plmiędzyczasie, gdy ciasto nam wyrasta, zwilżamy foremki tłuszczem (masło, smalec, oliwa, od biedy nawet olej), a następnie posypujemy bułką tartą, by ciasto nam do nich nie przywarło. Gdy ciasto wyrośnie, przelewamy je do foremek, wygładzamy zwilżoną w wodzie łyżką, a następnie odstawiamy na kolejnych 15–20 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250°C. Po wyrośnięciu(...)zająć się czymś innym. Po czwarte: jest prosty. Nie ma tu żadnej filozofii: mieszamy ze sobą składniki, wrzucamy je do pieca i tyle. A jaki efekt! Po piąte: nie nudzi się. Powyższy przepis ma setki możliwości konfiguracyjnych. Mąka (pszenna lub mieszana), woda, sól, drożdże i cukier są bazą, a co dodacie do ciasta – to już Wasza inicjatywa. Pestki słonecznika? Otręby
Proste-przepisy.plwysokie, puszyste, wilgotne i mało słodkie. Ważne jest pieczenie ciasta w kąpieli wodnej – to ona pozwala zachować mu wilgotność oraz strukturę. Do wykonania sernika nadaje się tylko idealnie zmielony, gęsty i naturalny ser. Ja użyłam twarożku sernikowo-kanapkowego Mój Ulubiony, ponieważ ma idealną, kremową konsystencję do tego przepisu, prosty skład i serniki na nim zawsze smakują świetnie. Do sernika(...)pieczenia – zarówno spód i boki (moja tortownica miała 21 cm). Boki warto wysmarować masłem i przyczepić dwa podłużne kawałki papieru – tak, aby wystawały ponad formę, bo ciasto bardzo rośnie. Tortownicę owijamy bardzo dokładnie folią aluminiową, aby nie dostała się do środka woda. Umieszczamy ją w większej blaszce. Do formy wlewamy masę serową, a do dużej blaszki wlewamy wrzątek
Poezja smakuheight: 1em;" /> ) wbijamy jajka, dodajemy śmietanę , wlewamy drożdże , mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy zimny smalec ( musi być prosto z lodówki ) i włączamy automat ,żeby zagniótł i wyrobił ciasto , można także ręcznie jak ktoś jest bardziej , pracowity ode mnie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm . Przy brzegu
Ogrodnik w podróży