Składniki : 2 duże dzwonka ryby mąka tyle by zrobiło się ciasto gęstości mniej więcej tego na naleśniki (około 1-2 łyżek) jajko sól, pieprz olej do
Proste Potrawytarta to moje ostatnie odkrycie i jednocześnie ciasto, które piekę kilka razy w miesiącu. Jest nie tylko pyszne, mega proste i szybkie do zrobienia, ale przede wszystkim zdrowe: nie zawiera ani cukru, ani nabiału, ani glutenu oraz ma dobry bilans makroskładników — to praktycznie samo białko i dobre tłuszcze. Spód upiekłem z mąki kokosowej z dodatkiem jajek, a panna(...)odstaw na 5 minut. Powinna stać się po tym czasie bardzo gęsta i plastyczna. Foremkę na tartę o średnicy 20 cm posmaruj olejem kokosowym, a następnie wyłóż na nią ciasto. Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20-25 minut, aż wierzch delikatnie się zarumieni. Następnie wyjmij i wystudź. *W wersji wegańskiej jajka można zastąpić siemieniem
Food Squareciasto francuskie jest uniwersalne, wie każdy. Można z niego wyczarować dania na słono, na słodko, całkiem proste i te bardziej eleganckie. U mnie dziś „koszyczki” z musem łososiowym udekorowane czerwonym kawiorem i koperkiem. Przepis na nie nie pojawiłby się na blogu, gdyby nie prośba Pani Helenki o przygotowanie eleganckiej, jarskiej przystawki z wykorzystaniem właśnie ciasta francuskiego
Smaki Na Talerzupotraw słonych, wytrawnych. Czas na coś słodkiego! Pozostałe 5 przepisów jest właśnie takich :) 8. Kluski z makiem Potrawa prosta i szybka, jeśli przygotowujemy ją z gotowej masy makowej. A gdy robimy dodatkowo pierożki z ciasta francuskiego lub ciasta kruchego, to całą puszkę wykorzystamy i resztę makaronu łazanki, którego pół wykorzystałam do łazanek z kapustą i grzybami :) Składniki: pół
dobra gospodyni dom wesołym czyniKolejnym daniem jakie przygotowałam na pieczarkowy tydzień , są sakiewki z ciasta francuskiego z pieczarkami . Dzisiaj obchodzony jest Światowy Dzień Pieczarki, dlatego też wspólnie z Mopsikiem , Mirabelką i Malwiną postanowiłyśmy przygotować danie z pieczarkami, koniecznie zajrzyjcie do dziewczyn, aby zobaczyć ich pomysły na potrawy z pieczarkami! Miałam pewien problem, jak nazwać to danie, ponieważ jego nazwa wg mnie lepiej brzmi(...)szybki lunch lub przekąskę na mieście. Sakiewki faszerowane pieczarkami i porem są bardzo proste w przygotowaniu i z pewnością każdy sobie z nim poradzi. Danie z ciasta francuskiego idealnie sprawdzi się jako przekąska lub przystawka zarówno na co dzień, jak i na imprezę. Składniki : Opakowanie gotowego, rozwałkowanego ciasta francuskiego 400g pieczarek 2 pory 1 szalotka
Codzienne Gotowaniewiadomo , nie jestem specem od słodkich wypieków..chociaż w ostatnim czasie, muszę przyznać sama , przed sobą , że się nieco podciągnęłam Oczywiście tradycyjnie, u mnie na blogu , jest to bardzo, prosty przepis , taki którego, nikt nie schrzani , bo skoro mi się udał to Wam na pewno " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wymyśliłam go sama na bazie ciacha , które jadłam gdzieś w jakiejś cukierni . Nieco pokombinowałam i wyszło smaczne i lekkie ciasto , a w zasadzie torcik ..niebo w gębie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżytruskawki darzę aż tak gorącym uczuciem, że gdy nie mogę się już nimi cieszyć, to mam ochotę chociaż sobie powspominać...? To ciasto upiekłam jakoś w lipcu; miałam na nie ogromną ochotę, bo w gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2014, wyglądało naprawdę kusząco. Gdy przeczytałam przepis - przepadłam. Bo czyż truskawki w połączeniu z migdałami i jeszcze większą ilością migdałów mogą(...)być niedobre...? Pytanie jest czysto retoryczne; wszyscy bowiem wiedzą, że nie mogą. Poza tym zaciekawił mnie dodatek budyniu (zamiast mąki ziemniaczanej, dzięki temu ciasto zyskuje bardziej piaskową konsystencję) i śmietany kremówki zamiast tradycyjnego masła. Już podczas pieczenia zapachy z piekarnika kusiły ogromnie; w rezultacie nie daliśmy ciastu całkowicie wystygnąć przed pierwszą degustacją. Wyszło wyborne! Wilgotne, soczyste od owoców, z chrupiącą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto smakuje rewelacyjnie i łatwo pomylić je z sernikiem. Naprawdę bardzo go przypomina! Dodatkowo jest szybie i proste w przygotowaniu. Do środka możecie dodać dowolne owoce i użyć mąki pszennej oraz zwykłej kaszy manny. Moja wersja jest bardziej zdrowa, więc nawet cukier zamieniłam na ksylitol. Pooolecam! (Forma o średnicy 18 cm) Ciasto: 150 g mąki orkiszowej ( Radix
Di gotujenich, jakim są pierniki – oczywiście w wersji bezglutenowej Osobiście nie wyobrażam sobie świąt, które nie pachną korzennymi przyprawami, połączonymi z aromatem ciasta! Nie ważne w jakim wydaniu, pierniczki muszą być! Moje pierniczki są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. W dodatku od samego początku są mięciutkie, więc można je spokojnie przygotować na ostatnią chwilę Z podanych przeze mnie
Okiem Blondynki by McBlondiuważam, że to błąd, bo latem możemy roladę nadziać świeżymi owocami i ozdobić w nieco inny sposób. Przepis ten jest wbrew pozorom bardzo prosty. Jeśli tylko potrafimy upiec biszkopt, to na pewno się uda. Dodatkowo ciasto wymaga odpalenia piekarnika na maksymalnie 15 minut, więc nawet w tak gorące dni, jak teraz, możemy się za niego zabrać. * SKŁADNIKI
Food Squaretradycyjna, pełna mieszanki keksowej, jest delikatna o cytrynowej nucie , sypka, nowoczesności dodaje jej lustrzana polewa . Kusi wyglądem i smakiem, a przy tym prosta do pieczenia, chyba o to chodzi ? Mój ideał babki na świąteczny stół. Składniki: Ciasto: 4 jajka ¾ szklanki cukru 20 dag masła 20 dag mąki tortowej 10 dag mieszanki keksowej Helio ½ szklanki mąki ziemniaczanej
Wanilia i Kardamondodajemy żółtko i zagniatamy wszystko jeszcze raz tworząc kulę. Ugniatamy ją chwilę w rękach lub na stolnicy. Owijamy w folię i wkładamy na 30 min do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki należy je rozwałkować. Jak już wcześniej pisałam, u mnie posłużył do tego litrowy słoik. Wycinamy dowolny kształt, dowolną szklanką lub kieliszkiem, ewentualnie używamy do tego specjalnych narzędzi(...)miało około 40 do 50 kcal w zależności jakie grube zrobicie i jak je przyozdobicie. Proste ciasteczka na każdą okazję Kruche ciasteczka z ciekawymi dodatkami Ciasteczka z ciasta kruchego podane na drewnianej desce do serwowania Wykorzystanie ciasta kruchego Smacznego!!! Zapisz Zapisz Zapisz
Relaxtimepomysłów, bo z powodzeniem może być nutellą po zamianie proporcji czekolady gorzkiej na rzecz mlecznej, a do tego tak mało wymagający i prosty w przygotowaniu. Fajnie tężeje, co daje wiele możliwości. Oczywiście tu zgadzam się z autorką, ciasto jest bardzo niewdzięczne do wałkowania i przetestowałam obie zaproponowane opcje, czyli forma wałka krojona na plastry i opcja wycinania kształtów
Blondynka Gotujetalerz. Uzupełniajcie olej w blaszce co jakiś czas. Najsmaczniejsze są odsmażane – kiedy ciasto lekko się zrumieni, skarmelizuje i zrobi chrupiące. Podane z przesmażoną cebulką, skwarkami ze słoniny lub boczku, z surówką z selera z jabłkiem lub z pomidorami ze szczypiorem – te proste, ale w żaden sposób nie prostackie pierogi, to niecodzienne danie. Pyszne i głębokie – nie bójcie się przełamać(...)śliwek kalifornijskich 2 małe ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka imbiru 7 zmielonych na pył goździków czarny pieprz sól 3 łyżki oleju CIASTO PIEROGOWE Z JAJKIEM 400g mąki typ 500, poznańskiej 1 jajko rozmiaru M 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek gorąca woda – niepełna szklanka
Karo in the Kitchen