potrawy z ziemniakami - 1500 przepisów (strona:9/100)

Kapusta po góralsku 171

Kapusta po góralsku jest to jedna z tradycyjnych regionalnych potraw góralskich której podstawy czyli połączenie kapusty kiszonej i ziemniaków zaczerpnięte jest z kuchni śląskiej. Nie należy do wykwintnych lecz urzeka doskonałym smakiem i prostotą. Jest potrawą gotową doskonale pasującą w kuchni śląskiej do pieczonych czy gotowanych golonek, żeberek czy schabowego. Składniki : 0,6 kg kapusty kiszonej 100 g boczku

Mechanik w kuchni
Krombol- wielkopolski kompot z dyni 181

naznaczone miłymi wspomnieniami dzieciństwa :) Dziś też będzie o tym rodzaju napoju, jednak w zupełnie innej odsłonie! Spędzając rodzinnie kilka dni na wielkopolskiej wsi, trafiliśmy na Festyn Ziemniaka. Do wyboru były 3 potrawy obiadowe i do każdej z nich była podawana szklanka kompotu. I to zupełnie niezwyczajnego! Kiedy tylko wróciliśmy z objadania się ziemniaczanymi rarytasami, pognałam w podskokach do naszej

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Polędwiczka w sosie z sera gorgonzola 127

mięso z piekarnika i kroimy je na grube plastry. Teraz solimy. Układamy na półmisku, polewając częścią sosu. Resztę sosu podajemy na stół oddzielnie. Półmisek dekorujemy upieczonymi warzywami. Potrawa świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami ( tu przepis ) i sałatą. Przepis znalazłam kilka lat temu u Bajaderki – tutaj . Lekko go zmodyfikowałam, dostosowując do naszego gustu. Wpis jest odpowiedzią na blogowe wyzwanie

Patchwork
Duszonki 150

potrawy daję zazwyczaj cztery składniki: ziemniaki, cebulę, dowolną wędlinę i liście kapusty. Tym razem dołożyłam kilka pieczarek, ale tak naprawdę można dodać do niej ulubione warzywa, dowolne przyprawy, a także wcześniej upieczone lub ugotowane mięso - pełna dowolność. Mimo, że nie ma wyglądu, smakuje wyśmienicie, nawet odgrzewana na drugi dzień. Składniki: 80 dag młodych ziemniaków 8 średnich pieczarek 2 duże

Kuchenne zapiski Edyty
Zioła w kuchni - ROZMARYN 172

smażonych ryb, owoców morza, a także bulionów i marynat. Rozmaryn idealnie dopełnia również walory smakowe potraw z baraniny, dziczyzny, drobiu i ryb. Jest nieodzowny w potrawach z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami i grzybami. Ponadto doskonale komponuje się z czosnkiem oraz takimi przyprawami jak majeranek i cząber. Aromatyczne właściwości rozmarynu powodują, że jest wykorzystywany do marynat octowych i olejowych

Garniec Magalie
Sałatka buraczana do obiadu 293

kostkę razem z ogórkami. Tak samo pokroić cebule i wymieszać razem z natką pietruszki i przyprawami do smaku. Skropić sałatkę sokiem z cytryny. Podawać do potraw mięsnych najlepiej z młodymi ziemniakami

Tradycyjna Kuchnia
Warzywna frittata z makaronem 246

pomysł na szybki i pożywny obiad z wykorzystaniem lodówkowych resztek - pozostałości warzyw, serów czy wędlin. Doskonale będzie się komponować także ugotowany wcześniej makaron, kasza czy nawet ziemniaki. Kolejną z zalet tej potrawy jest to, że można dowolnie eksperymentować z użytymi dodatkami-za każdym razem wychodzi nieco inaczej.  Moja dzisiejsza, bardzo kolorowa propozycja zawiera w sobie makaron i mnóstwo

Kuchnia Ellie
Kotleciki pół-drobiowe 388

wyjaśniam - nie jest to konieczność , a raczej świadomy wybór. Po prostu zdecydowałam, że warto spróbować zrobić kotleciki które będzie można podać z zestawem surówek bez dodatków typu ziemniaki, ryż . Miały być samodzielną potrawą samą w sobie. Z tego też powodu powinny być moim zdaniem dość mocno doprawione bo nie planowałam sosu. Postawiłam na doprawienie zioła. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kluski ziemniaczano-serowe 376

Lubimy wszelakie kluski, można je przygotować z różnych składników. Kluskami nazywa się najczęściej potrawy mączne, przygotowane najczęściej z dodatkiem ziemniaków, sera i jajek. Kluski są podstawą kuchni polskiej, są zazwyczaj dodatkiem do mięsa i zup. Moje Kluski ziemniaczano-serowe przypominają wyglądem tradycyjne kopytka. A do  przygotowania klusek wykorzystałam resztki obiadowe: pieczone ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia, oraz serek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą 228

Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą...Miękkie, delikatne ciasto i aksamitny farsz.Kremowy smak serka, utłuczonych ziemniaków i podsmażonej cebulki.Pycha!Składniki:Ciasto na pierogi:3 szklanki

Gospodyni Miejska
Fast food po rosyjsku, czyli Kroszka Kartoszka 222

lokal "Kroszka Kartoszka". I tak Kroszka Kartoszka jest jedną z pierwszych rosyjskich sieci barów szybkiej obsługi. Skupia się na daniach wśród których główną rolę odgrywa ziemniak. Oczywiście w lokalu możemy zakupić również inne potrawy, jak zupy, mięsne zapiekanki, kanapki, desery itp. jednak absolutnie najczęściej kupowany jest właśnie pieczony ziemniak z dodatkami, przygotowywany na oczach klienta (jest wcześniej upieczony

psgotujemy
Zapiekanka ziemniaczana po neapolitańsku- gattò di patate 261

SKŁADNIKI2 kg ziemniaków1 szklanka mleka100 g masła200 g szynki gotowanej200 g salami100 g żółtego sera2 jajka surowe6 jajek ugotowanych na twardo100 g tartego sera typu Parmezan

zielonacukinka
Placki z batatowo-ziemniaczane 128

Składniki : 1 batat 1 ziemniak 2 jajka  po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej sól tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Ziemniak i batat obrać, zetrzeć Dodać mąki

Proste Potrawy
Kartoflak, nagus, babka ziemniaczana 336

lekko strawnych nie należy  czasami warto pokusić się dla tej małej chwili zapomnienia . Kiedyś jak nie miałam jeszcze robota który starł za mnie ziemniaki tak jak teraz na tą potrawę a jedynie do dyspozycji zwykłą tarkę to nieźle trzeba było się namachać, żeby nakarmić czteroosobową rodzinę..  A jest co trzeć.. Dzisiaj. nie uwierzycie .. zrobiłam kartoflaka

Na słodko lub wytrawnie
Faszerowane ziemniaki 240

nowym i na pewno oryginalnym w smaku. Całe szczęście wszystko wyszło wyśmienicie i rodzice byli bardzo zadowoleni, co się przerodziło potem w określenie "najedzeni";) Pieczone ziemniaki maja to do siebie że nadają potrawom swojego wyjątkowego aromatu i smaku, cieszę się że udało mi się wykorzystać te atuty do stworzenia takiego smacznego obiadu. Składniki: ok 8 ziemniaków, ser mozarella

Kuchnia Pełna Pasji