potrawy z ziemniakami - 1500 przepisów (strona:81/100)

Lekkie gołąbki z młodej kapusty, z mielonym indykiem i brązowym ryżem 204

Gołąbki obrosły mitem czasochłonnej i trudnej potrawy, zupełnie niepotrzebnie. Moje gołąbki zrobiłam z delikatnej, młodej kapusty i nadziałam lekkim mięsem indyka z brązowym ryżem. Zakasajcie rękawy. To naprawdę długo nie potrwa. Naszykujcie sobie głębokie naczynie do zapiekania z pokrywką – szklane żaroodporne, gęsiarkę, garnek rzymski, miskę, małą patelnię i duży garnek z pokrywką, taki, żeby zmieściła się w nim cała(...)całość do zgęstnienia. Gołąbki zalewamy sosem, posypujemy świeżym wiosennym koperkiem. Jak u Was je się gołąbki? Same? W końcu to pełnowartościowy posiłek i bez dodatków… A może z ziemniakami lub kromką dobrego chleba? Wszystko jedno jak je zjecie – są naprawdę rewelacyjne. I w tej wersji – całkiem fit! SKŁADNIKI 1 główka młodej kapusty ( u mnie stożkowa) 500g mielonego mięsa

Karo in the Kitchen
Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami 292

Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami...Delikatne, rumiane i chrupiące kotlety z kaszy gryczanej.Wzbogacone smakiem pieczarek i cebuli.Zdrowa kasza zamiast tradcyjnego mielonego.U mnie w otoczeniu pieczarek

Gospodyni Miejska
Traktat solny - czyli moja rozprawa o soli 201

jakiegoś czasu ograniczyłam dodawanie soli do potraw. Przekonałam się, że jedzenie, w którym nie ma tej przyprawy może dobrze smakować. Do gotowania warzyw również nie musi być dodawana- słony smak potrafi "zabić" ich naturalną słodycz. Podobno wystarczy już 48h żeby odzwyczaić się od słonego, wtedy można zacząć zastępować go aromatem najróżniejszych ziół(...)nawet przedłuża młodość i poprawia humor. Jest "przeciwieństwem sodu, dlatego dla równowagi powinno się jeść produkty bogate w potas. Znajdziemy go głównie w otrębach, migdałach, kaszy gryczanej, awokado, ziemniakach, pomidorach, bananach oraz orzechach włoskich. Już chyba nie muszę więcej dodawać i tłumaczyć dlaczego staram się unikać soli. Wolę przeciwdziałać ewentualnym skutkom ubocznym niż potem leczyć się z poważnych chorób

Życie na widelcu
Kotlety mielone z szynki i wędzonego boczku 249

większość z nas chociaż jako tako wie jak je przyrządzić. Czy można czymś jeszcze w tym zakresie zaskoczyć? Wbrew pozorom pewne możliwości są. Do tematu kotletów mielonych i różnych potraw do nich podobnych będziemy wracać jeszcze nie raz, a tymczasem zamieszczamy poniżej mój sposób na tradycyjne kotlety z mielonej wieprzowiny. Być może nie jest to szczególnie odkrywcza receptura, która(...)kotletach będzie zupełnie akceptowalna. Tak usmażone będą z zewnątrz lekko chrupiące, a w środku wyjątkowo soczyste, aromatyczne i kruche. Tak przygotowane kotlety mielone najlepiej spożywać na ciepło, np. z ziemniakami lub pieczywem z dodatkiem czegoś kwaśnego (kiszony ogórek, marynowane grzyby, patisony lub papryka). Można ich jednak użyć także na zimno np. w charakterze dodatku do chleba. Kotlety mielone z szynki

Kulinarna Pokusa
Pierwsze rocznice. Pierwsze kwaśnice. Pierwsze połom bicie. 248

Każdy z nas ma takie swoje małe święta, które po cichu obchodzi. Rocznice, o których skrycie pamięta. Powody mogą być różne. Może to być skojarzenie z miejscem, osobą, potrawą, wydarzeniem, pierwszym razem i nie mam na myśli tylko "tego" pierwszego razu. Ostatnio sobie uświadomiłam, że wrzesień jest dla mnie takim rocznicogennym miesiącem. Parafrazując klasyka, to w tym miesiącu wszystko się(...)patelni. Dorzuciłam do zupy w trakcie, wraz z kminkiem i tymiankiem. Przyprawiłam. Całość gotowałam do miękkości ok. 45min. Kwaśnica najlepsza podobno z prażuchami. 4-5 średnich ziemniaków 1 łyżka mąki pszennej (lub pół na pół z ziemniaczaną) sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła 1 cebula1 kabanos Ziemniaki ugotowałam w lekko osolonej wodzie, na małym ogniu

bastalena
Ruskie wyszły, leniwe zostały - pierogi, pierogi, pierogi..... 294

zabawy w domowe pierogi. Zatem właśnie dla ewentualnej, choćby jednej osoby, dotąd zawsze wybierającej  paczkę gotowych  pierogów, powstanie post o ruskich, które ruskimi nie są. To potrawa typowa dla Polaków, zwłaszcza pochodzących z kresów wschodnich, czyli Rusi,  dawnej części wielkiej Rzeczpospolitej. Wielkiej i bogatej w wiele kultur i nawet klimatów. Potem wraz z przesiedleńcami zawędrowały(...)odpowiednio doprawiony, układają pierogi w rządki przed gotowaniem, próbują je  też już lepić. Na pierogi potrzeba: - ok. 500g mąki pszennej - ok. 250ml CIEPŁEJ wody - łyżka oleju - ok.1,5kg ziemniaków - ok. 300g białego sera - 2 duże cebule - duża łyżka masła lub margaryny - sól, pieprz - ew. zezłocona na tłuszczu dodatkowa drobno posiekana cebula, śmietana Z ww. ilości powstanie około

I tu będę miała takie te
Kurczak na butelce piwa podany z Pilsnerem 239

Latem, podczas upałów, nikomu nie chce się stać przy kuchni i piekarniku. Właśnie dlatego szukamy potraw, które nam tego oszczędzą. Oprócz chłodników i wybitnie lekkich dań powodzeniem cieszą się takie, których przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Kurczak na butelce piwa właściwie „robi się sam”. Dla niektórych ten przepis jest ciekawostką, ale baaaardzo wielu już go zna i wypróbowało. Kurczak(...)wracam. Sposób przygotowania gwarantuje, że mięso jest soczyste, a skórka chrupiąca. Jest to dobra alternatywa dla kurczaka z rożna, a może nawet i lepsza. Kurczaka możemy podać z pieczonymi ziemniakami i warzywami, frytkami belgijskimi , pieczywem, czy też ryżem i surówką. U mnie dodatkiem były pieczone ziemniaki i warzywa oraz sałatka z mini groszku. Sceptykom zaręczam, że w gotowym kurczaku

mojewypiekiinietylko
Klasyczne bitki wołowe – w sosie chrzanowym 284

Gdybym miała napisać książkę kucharską opisującą podstawy kuchni – bitki wołowe zajęłyby w takim elementarzu jedno z pierwszych miejsc. To potrawa prosta i robi się właściwie sama, jedyne czego wymaga od Was to chwili uwagi i naprawdę ładnego, wołowego mięsa. Do bitek lubię kupować pokrojone i poporcjowane już mięso wołowe, zdecydowanie ułatwia i przyspiesza pracę. Kroję je tylko na mniejsze kawałki(...)koniec jeszcze łyżka chrzanu, jeśli lubicie może być więcej. Ja dają chrzan i ze słoika, i świeży (mam zawsze zapas w zamrażalce). Bardzo klasyczny obiad to bitki z dodatkiem ziemniaków z wody. Ogórek kiszony czy surówka, wszystko jedno. Mogę Wam tylko zagwarantować, że będziecie często wracać do tego prostego, pysznego przepisu. SKŁADNIKI 1kg mięsa wołowego na bitki, np. z udźca

Karo in the Kitchen
ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM – 3,80 zł 1242

papryka czy nawet szpinak. To co macie pod ręką. Pamiętajcie tylko, że składniki, które puszczają wodę muszą być uprzednio usmażone (jak pieczarki). Cebulę musicie zawsze podsmażyć, ponieważ wtedy nada potrawie lepszy aromat. 5. CEBULA (5 min) : kroimy ją w dowolny kształt i podsmażamy ok. 3 min a odrobinie oleju na średnim ogniu, aż lekko się zeszkli. 6. PIECZARKI(...)ciepło i na zimno. My podaliśmy z sosem czosnkowym (przepis tutaj). Jeśli traktujecie to jako danie główne, należy dorobić do tego surówki i zapychacza (smażony ryż lub pieczone ziemniaki). OM NOM NOM! Post ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM – 3,80 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN

Nerds Kitchen
Leczo 159

Leczo...Rozpływająca się w ustach cukinia.Papryki w trzech kolorach.Mnóstwo pomidorów.I cebula.Proste, smaczne i łatwe danie.Zapraszam! Składniki:4 małe cukienie (o łącznej wadze około

Gospodyni Miejska
Pikantna potrawka z kurczaka z pieczarkami i pomidorami 415

Do przygotowania tej potrawy zainspirowały mnie dwie rzeczy - pierwszą był z gruntu nijaki przepis diety paleo podrzucony mi przez koleżankę, który znajdował się na jednej

Kulinarne zapędy Kokosa
Dzień dobry, zastałem wołowinę? Czyli przepis na wołowinę po burgundzku 186

gulaszu podaje się duszone pieczarki i np. boczek. Myślę, że przy wołowinie jest to akurat zbyteczne gdyż dzięki długiemu marynowaniu mięsa jak i walorom smakowym zamkniętych w czerwonym winie potrawa z kilku składników nabiera innego wymiaru i nie trzeba jej takich kompanów. Kupujemy wołowinę. Nie musi być droga część, szukajcie śmiało np. goleni  (ok. 1,2 kg) , która nadaje(...)dorzucamy ok. 2 łyżki masła i rozprowadzamy w sosie aby uzyskać aksamitna powłoczkę.  Dodatki. Może to być nasza ulubiona kasza, domowy makaron typu fettuccine albo po prostu młode ziemniaki podsmażane na oliwie ze szczypiorkiem oraz świeżą fasolką gotowaną i podsmażoną na maśle. A gdyby to zjeść z pieczywem? A dlaczegóż by nie? Porwać w rękach chrupiąca bagietkę i wytarzać

Right Behind The Kitchen
Restauracja Filmowa – recenzja 192

kolejny dzięki uprzejmości redakcji portalu Uroda i zdrowie w ramach akcji blogerzy smakują, zostałam zaproszona na degustację potraw do  Restauracji Filmowej. Znajduje się ona w dosyć dziwnym, ustronnym miejscu między InterContinentalem a Złotymi Tarasami a dokładnie w budynku Warsaw Tower przy ulicy Siennej 39. Staliśmy pod budynkiem i dalej jej nie widzieliśmy, otóż trzeba wejść do środka(...)także był powalający. Jedynie kluski śląskie aż za bardzo rozpływały się w ustach Mój partner zamówił z kolei polędwiczki wieprzowe marynowane w ziołach, z sosem z gorgonzoli i chrupiącymi ziemniakami w rozmarynie i zielonym kalafiorem romanesco (39 zł) i muszę przyznać, że talerz został bardzo dokładnie wyczyszczony. Na koniec dostaliśmy zamówione ciepłe szarlotki z jabłek szarej renety otoczona sosem waniliowym

karmelowy
PODSUMOWANIE PROJEKTU "30 DNI FILMÓW ZE SMAKIEM" 205

kulinarne czy z motywem gastronomicznym w tle. Projekt, choć wymagał wygospodarowania dwóch godzin dziennie, w i tak mocno napiętym grafiku, okazał się świetną przygodą, pełną wspaniałych kulinarnych doznań, ciekawych potraw, kuszących smaków i aromatów czy ciekawostek, które mogą się przydać w życiu. Przyjemnie spędzone wieczory przy dobrym filmie, z kubkiem gorącej czekolady czy ulubionej herbaty Earl Grey zdecydowanie poprawiły(...)Nigela Slatera. Skąd nazwa "tost" w tytule? Matka, która umiera, gdy chłopak miał 9 lat, nie potrafiła własnoręcznie przygotować nic, prócz tostów i to właśnie one były najczęściej jadaną "potrawą" przez chłopaka. W szkole odnajduje się jednak na zajęciach z gastronomii, dorywczo pracuje w restauracji, aż w końcu po śmierci ojca, opuszcza toksyczny dla niego dom, w którym dotąd toczyła

W kuchni Karmel-itki
Kaczka pieczona z jabłkami 203

Kaczka pieczona z jabłkami Dzisiaj powrót do korzeni, do kuchni staropolskiej. Przyrządzana od stuleci kaczka z jabłkami. Z chrupiącą skórką i miękkim soczystym mięsem. Długo pieczona

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania