potrawy z kurczaka - 4412 przepisów (strona:246/295)

Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 165

tworzą się gdy ziarna soi są fermentowane) są jednym z najważniejszych wspomagaczy układu krążenia. Poza tym miso nie jest spożywane samodzielnie, a zawsze jako dodatek i komponent wielu zdrowych potraw.   Zupa jest najszybszą i najłatwiejszą z nich. W wersji podstawowej, wegetariańskiej, robimy ją na bulionie dashi (z wodorostów kombu i płatków suszonego tuńczyka pasiastego – bulion jest dostępny(...)ściętym białkiem i półpłynnym żółtkiem – do miso na śniadanie. Makaron ryżowy, jajeczny, soba (gryczany), makaron z tapioki – zawsze. Ryż biały, brązowy i dziki – według upodobań, zamiast makaronu. Krewetki, mięso kurczaka, biała ryba, małże – ugotowane w dashi lub na parze, do bardziej sycącej zupy. Kapusta pekińska lub bok choy – leciutko w bulionie zblanszowane. Pocięta cieniutko marchewka, grzyby mun, enoki, shiitake, pieczarki

Karo in the Kitchen
Orientalny kurczak 156

16.00 Normal 0 false 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso

W garach u Gosi
Pieczarki smażone 158

Pieczarki smażone. Smażone pieczarki są bardzo popularne w polskiej kuchni. Robię je tradycyjnie jak babcia i mama. Przepis jest prosty i składa się z 3 składników

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
10 zdrowych przepisów na dobry początek 127

osób lubiących jeść śniadanie proponuję orzechową granolę . Kurczak – szybko i tanio Mięso z kurczaka mam zawsze pod ręką. Jeśli jestem mocno zajęta to zawsze sięgam po kurczaka. Kurczaka przyrządza się szybko i na wiele sposobów. Poza tym jest to tanie mięso. Osobiście preferuję mięso z ekologicznej hodowli. Kosztuje więcej ale płacę za jakość. Grzyby w codziennej diecie Podobnie(...)Zdrowy deser z pszczelim pyłkiem, więc nie będzie zdrowy dla osób z alergią pokarmową i małych dzieci ale będzie zdrowy dla mnie i dla ciebie. P.S. Jeśli jesteś zainteresowana potrawą na zdjęciu kliknij zdjęcie.   Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post 10 zdrowych przepisów na dobry początek appeared first on Blog kulinarny

codojedzenia
Ziemniaki fondant – rozpływają się w ustach! 611

klasyk, odpowiednik gotowanych najpierw w maśle a później pieczonych do chrupkości w piekarniku ziemniaków. Bogate w smaku, z relatywnie niewielką ilością tłuszczu, doskonale uzupełniają pieczenie wołowe, wieprzowe i pieczonego kurczaka dosłownie rozpływając się w ustach przy jedzeniu. Kremowe, maślane i lekko chrupkie – to jest mokry sen każdego pyrocholika! Do zrobienia tych ziemniaków najlepiej nadają się ziemniaki typu użytkowego(...)ściągamy, odparowujemy rosół i dosmażamy ziemniaki do zrumienienia na pozostałym w patelni tłuszczu – po 5-6 minut na stronę, obracając raz w trakcie smażenia. Podajemy od razu, gorące. UWAGA! Potrawy nie solimy – kiedy z patelni odparuje rosół, wszystko powinno być już wystarczająco słone. SKŁADNIKI 2 duuuże porcje obiadowe (albo 3 mniejsze) 800g ziemniaków (waga przed obraniem) 600ml rosołu drobiowego

Karo in the Kitchen
Niezłe ziółka - Baziółka, czyli tam, gdzie szczęście kiełkuje przez cały rok 164

Tylko czemu tych jest najmniej?! ) Magia ziół, ich zapach, kolor i to, co potrafią w kuchni to temat od zawsze mi bliski.  Lubię niekonwencjonalne połączenia, dodawanie ziół do potraw, w których zaskakują, pozwalając zrobić krok dalej - tak, to lubię.  Lubię też wiedzieć skąd pochodzą i kto je wyhodował.  Jaki z tego wniosek? Otóż taki, iż oczywistym(...)lody waniliowo-rozmarynowe z białym kremem z octu balsamicznego (czemu wszystko co najlepsze znika tak szybko?!).  Mylicie się sądząc, że to już koniec. Otóż nie. Nadszedł czas na kurczaka ze szczypiorkowym żółtkiem i esencją z trybuli - ponownie przygotowanego metodą sous vide i nieprzyzwoicie wręcz delikatnego - och i ach po prostu!  Uczta, prawdziwa! A skoro uczta, to musi być

KUCHARNIA
Vegebulion – 100% wegańska zdrowa zupa 186

rosół z kurczaka – szczególnie TEN , który pokazywałam Wam już na blogu. Ale i ta wegańska opcja jest pyszna i działa podobnie, a jest dużo mniej kaloryczna. W rosole z kurczaka żelatyna ze skórek i kości działa wyścielająco i ochronnie na błonę śluzową żołądka i jelit. Tutaj podobnie działa połączenie wodorostów, kurkumy i zdrowego tłuszczu kokosowego.   Znajdzie się tu też(...)Dosalamy i dopieprzamy do smaku. Podajemy gorący, z makaronem, ryżem, posypany drobniutko posiekaną kolendrą lub pietruszką – albo bez żadnych dodatków. Można użyć go do bazy dla innych zup i potraw, np. do risotto, zamrozić lub zapasteryzować w słoikach. W sezonie warto dodać do garnka kilka gałązek świeżego tymianku, gałązkę szałwii, zielone szparagi (150g). Jeszcze więcej umami? Dorzućcie kilka połówek

Karo in the Kitchen
Leczo z cukinią i kiełbasą 173

Leczo z cukinią i kiełbasą to bardzo proste i szybkie danie obiadowe. Najlepiej jest je przygotować w okresie letnim, kiedy możemy kupić świeże produkty do jego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ratatouille (po naszemu ratatuj) 124

ogólnie dostępne. Ratatouille można podawać jako osobne danie pamiętajcie, że jest to takie warzywne leczo ale również można je podawać jako dodatek, na przykład do grillowanej piersi z kurczaka, polędwiczek wieprzowych czy tam innego mięsa, które akurat macie coś w lodówce lub kupione. Tak więc do zrobienia ratatouille potrzebne nam: 1 bakłażan ( średniej wielkości, świeży ma jędrną skórkę i jest(...)warzywa do odpowiedniego dla Ciebie stopnia twardości. Ja lubię jak są takie al'dente, więc nie trzymam ich dłużej niż 10 min po doprawieniu w garnku, tylko tyle żeby potrawa zdążyła nabrać smaku przypraw. bakłażan pomidor Mój wyszedł pyszny, mam nadzieje że wasze również! Smacznego! Buen provecho! Bon appétit

Kuba Gotuje
Niedziela: Skrzydełka i warzywa a la grill 155

piątkowy wieczór oglądaliśmy Food Network albo Kuchnięplus, gdzie pokazywała swój patent na chrupiące skrzydełka. Tajemnica chrupkiej skórki tkwi w bejcy do smarowania kurczaka: rozpuszczonym w rondelku maśle z olejem. Kurczaka podaliśmy z pieczonymi warzywami – i tu trzeba wspomnieć o naszym wspaniałym odkryciu – pieczonej rzodkiewce . Okazuje się, że rzodkiewki poddane obróbce cieplnej tylko zyskują na smaku. Zawarty w nich cukier kondensuje(...)piekarniku! Podany czas pieczenia jest umowny, wszystko zależy jaki macie piekarnik. Starszy sprzęt nie trzyma już tak temperatury i wtedy trzeba albo mocniej ją podkręcić albo dłużej piec potrawy. Jeśli skrzydełka zaczną się mocno przypalać wyciągajcie je z pieca. Tak samo warzywa. Kukurydzę najlepiej wsunąć pod samą grzałkę, żeby ładnie się przyrumieniła. Krok 4 Wyciągamy z piekarnika skrzydełka

Niedzielny kucharz
Pappardelle z 3 sosami i kilka słów o wakacjach 185

Chwilowo na blogu nie mogę zamieścić ładnych zdjęć potraw, ponieważ po kilku latach marzeń, wreszcie wybrałam się w podróż do pięknych Włoch. Choć bella Italia przywitała nas ozięble, staramy się nie poddawać. Temperatura waha się od 15 do 25 stopni, a deszcz pada co kilka godzin i nocami. Nasz agroturystyczny godpodarz patrzy w niebo i powtarza zadziwiony: - Not normal(...)okazji mojej włoskiej wyprawy, trzy krótkie przepisy na sos do makaronu. Pappardelle na 3 sposoby UNO. Sos z pieczarkami Składniki: 15 średnich pieczarek 2 średnie cebule 300g piersi z kurczaka 200g śmietany 18% kieliszek białego półwytrawnego wina oliwa z oliwek pieprz, sól nie zaszkodzi również: 2 garście natki pietruszki dodane na końcu Sposób przygotowania: Kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę pokroić

W kuchni wieczorem
Bakłażan faszerowany warzywami 209

Składniki: 2 średnie bakłażany; 1 duży pomidor; 1 średnia, czerwona papryka; 250 g pieczarek; 1 duża cebula; 150 g startej mozzarelli (100 g do farszu i

Gospodyni Miejska
Minestrone verde – wiosenna włoska zielona zupa jarzynowa 204

słupki rtęci osiągają magiczną granicę powyżej 25⁰C a słońce operuje wysoko na niebie, na naszym stole zaczynają gościć lekkie, szybkie potrawy. Najchętniej sięgam po inspiracje do krajów śródziemnomorskich, często pada na Włochy. Jaka jest ta zupa? Lekka i świeża, zielona, pełna wiosennych warzyw. Syci na długo. ‘Minestra’ to po prostu zupa – minestrone to zupa na bazie bulionu(...)150g 1 średni por 200g fasolki zielonej lub masłowej 250g brokułu 100g zielonego groszku (najlepiej- mrożony) 4 łodygi selera naciowego 150g 1 gałązka lubczyku 3 kostki bulionowe – bulion z kurczaka, warzywna, cielęca lub 2 litry domowego rosołu 5 łyżek oliwy z oliwek 2 litry wody 3 pełne łyżki zielonego pesto 150g drobnego jajecznego makaronu – np. koraliki, rurki po łyżce startego

Karo in the Kitchen
POTRAWKA Z MIĘSA Z ROSOŁU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 287

Potrawka z mięsa z rosołu to kolejny przepis na wykorzystanie pozostających po ugotowaniu składników. A że rosół gotuję dość często jako bazę do różnego rodzaju zup

Ola la LCHF
Wycieczka do Brukseli i nowy dział na blogu 180

dwukrotnie smażone, które możecie kupić już za 2,5 euro/porcja, z sosem 3,5 euro, spokojnie wystarczy dla dwóch osób. Jak piszą w przewodnikach, wcale nie należą one do potraw wegetariańskich. Dlaczego? Otóż najlepsze frytki belgijskie smażone są na tłuszczu zwierzęcym!  Konfitury. Sklepowe witryny wyglądają jak najlepsze sklepy z biżuterią.    Konfitury znajdziecie np. w  makaronikach(...)Jedzenie przepyszne, świetna obsługa i przemiła Pani Basia, która dba o każdy detal i nadzoruje pracę zespołu. Mieliśmy okazję zjeść obiad, frytki, sałatkę ze świeżych warzyw i sporą porcję kurczaka z rożna.  Warto wiedzieć: Najlepsze piwa Blonde, Kriek (damskie piwo o smaku czereśniowym) Najtańsze zakupy zrobicie np. w sklepach w carrefour, zwłaszcza jeśli chodzi o piwa czy czekolady, oferują

Moja smaczna kuchnia