razy i odcedzamy na sicie). Gotuje się ją podobnie jak tradycyjny ryż, jednak nieco krócej 10-15 minut. Ma lekko słodkawy smak, nadaje się jednak zarówno do potraw na słodko, jak i na ostro. - Na każdą szklankę nasion – ok. 2 szklanki wody, (do gotowania komosy czerwonej i czarnej używa się mniej płynu); - Na kaszkę dla dziecka, możemy ugotować komosę(...)dań. Źródło: http://www.cosdlazdrowia.pl/ziarno/quinoa-komosa-ryzowa-biala-1000g/produkt-271 Jak wiecie od Świąt Bożego narodzenia jestem najszczęśliwszą posiadaczką Multicookera REDMOND , którego dostałam w prezencie od swoich rodziców :) SKŁADNIKI: 500 g piersi z kurczaka 500 g pieczarek 2 czerwone cebule 1 łyżka oleju rzepakowego 1 pęczek natki pietruszki sól himalajska azjatico do smaku (Azjatico to mieszanka najbardziej charakterystycznych smaków Azji. Całej kompozycji oryginalny smak
ClauditteMissCookingczerwieni do całego dania. Zobacz przepis . Środa: Sałatka z polędwiczek z kurczaka z kaszą jaglaną, szparagami i awokado W tym daniu niesamowity jest dresing do sałatki, zrobiony na bazie trzech ziół z dodatkiem jogurtu i minimalnej ilości majonezu. I druga rzecz godna zapamiętania: glazura do polędwiczek z kurczaka, z soku pomarańczowego i sosu hoi sin. Doskonale aromatyzuje mięso i zabezpiecza(...)akcentem przyprawy curry. Aksamitne miękkością batata i mango, jędrne, jak tylko krewetki jędrne być potrafią. Potrawa może stanowić doskonały wstęp do kuchni tajskiej dla wszystkich zainteresowanych smakami dalekiego wschodu. Tak jak co tydzień przepisy na poszczególne dni dodajemy codziennie rano Jak gotowaliśmy Każdą z potraw można zrobić oddzielnie, np. wieczorem, żeby następnego dnia zabrać gotowy lancz do pracy
Niedzielny kucharznominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.” A oto moje odpowiedzi na zadane pytania: Potrawa bez której nie mógł/mogła byś się obejść. Zupa pomidorowa (w każdej wersji) ! Niedzielny obiad dla mnie to... czas mile spędzony z mężem, wspólnie przygotowane smakołyki. Jaki film ostatnio(...)Indyjską zupę pomidorowo - marchewkową z soczewicą, cytrynową pierś z kurczaka z tagliatelle i ptysie - łabędzie , a do tego kilka różnych przystawek. Moje pytania do nominowanych blogerów: Od jak dawna gotujesz? Czekolada, chilli czy cytryna? Co do Ciebie najbardziej pasuje? Ulubiony program kulinarny? Najlepsze danie na poprawę humoru? Jaką potrawę obiadową poleciłabyś/poleciłbyś mi to przyrządzenia, jeśli mam tylko
Kulinarny Pamiętnikjedno z moich ulubionych rozwiązań jakim są marynowane piersi z kurczaka. Uwielbiam tworzyć nowe ciekawe marynaty. Dziś jedna z prostszych, nadająca mięsu aromatu i wspaniałego smaku. Zamarynowane piersi z kurczaka najlepiej przygotować na patelni grillowej, w piekarniku lub tak jak ja we wszechstronnym urządzeniu OPIEKACZ BEFSZTYK – GOFRY Firma Dezal Plus stworzyła urządzenie niezwykle wszechstronne. Opiekacz przeznaczony jest(...)potraw (na pewno podzielę się z Wami niektórymi przepisami) i do tej pory jestem zachwycona. Szczerze Wam polecam zakup takiego opiekacza. Dzięki niemu nawet mój mąż bardziej ochoczo eksperymentuje w kuchni A wracając do przepisu… spróbujcie. Takie piersi nadają się idealnie na obiad (z ulubionymi dodatkami), jak i jako składnik różnych sałatek. Składniki: 2 piersi z kurczaka
Słodkie okruszkipotrawa, a do tego smaczna i efektowna. Przede wszystkim jednak, jest to zdrowy zamiennik kupowanych w sklepie wędlin, które - nie łudźmy się, że jest inaczej - zawierają w większości składniki nieobojętne dla naszego zdrowia. Nie można też nie wspomnieć o niskiej kaloryczności i lekkostrawności - możemy ją podawać małym dzieciom i osobom na lekkostrawnej diecie. Składniki: 1 średni kurczak
Codzienna kuchnia niecodziennawarzyw bardzo popularny w kuchni bliskowschodniej, na subkontynencie indyjskim oraz w krajach Kaukazu, na Bałkanach i w Azji Środkowej. Zazwyczaj koftę przygotowuje się z jagnięciny, baraniny, wołowiny lub kurczaka, W Grecji, na Cyprze i na Bałkanach można zjeść kofty wieprzowe. W całych Indiach popularne są także kofty wegetariańskie (między innymi z ziemniaków i sera paneer), a na południu Indii(...)rożnego rodzaju sosach, w Polsce najbardziej popularny jest wariant turecki czyli kofta z grilla. Co to jest korma Korma dosłownie oznacza „wolne gotowanie" (duszenie) mięsa lub warzyw. Historia tej potrawy sięga XVI wieku i ekspansji Wielkich Mogołów. Podobno była serwowana już w 1654 roku podczas otwarcia zaliczanego do siedmiu cudów świata mauzoleum Taj Mahal, które indyjski władca Szahdżahan wybudował
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataurczak w słodko-kwaśnym sosie to jedno z moich ulubionych dań. Coś w tym połączeniu niesamowicie mnie kręci i to chyba jedna z tych potraw, które mógłbym jeść na okrągło. Sos zawsze robię sam. Zajmuje to niewiele więcej czasu niż odkręcenie słoiczka i odgrzanie go, a smak jest o niebo lepszy, zapewniam. Moja wersja tego dania nie bazuje(...)przepadam. Świeżego ananasa można także zastąpić tym w syropie — wtedy pamiętajcie o zredukowaniu ilości dodawanego cukru, albo całkowicie z niego zrezygnujcie. * SKŁADNIKI na 4 porcje 500 g piersi z kurczaka 500 ml przecieru pomidorowego 1 świeży ananas 1 biała cebula 1 duża marchewka ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka otartego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki
Food SquareHaliny T.- Lubliniec tort naleśnikowy- Hani R. - Tychy Roladki z piersi kurczaka Pozwoliłam sobie wziąć udział w konkursie ogłoszonym na Twoim blogu. Przygotowałam roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem Bonduelle. A oto przepis bardzo prosty, szybki i mega dietetyczny. Potrzebujemy: - 0,50 dag fileta z piersi kurczaka; - 1 cebula; - ok. 0,15 dag szpinaku mrożonego Bonduelle 1000 listków (można(...)wystarczy Ci Brotzupa w której listki szpinaku będą pływały a jej smak jest doskonały .Brotzupę z czerstwego chleba wykonujemy a potem z całą rodzinką oglądając blog ,,Proste potrawy '' ją jemy .Czosnek i tłuszcz zwierzęcy każdego do wykonania Brotzupy zachęci .W rodzinie śląskiej się wychowałam i tam mimo biedy niezwykły smak i tradycyjną kuchnię zyskałam
Proste PotrawyRosół to zupa, której przygotowanie dla niektórych może kojarzyć się z wejściem w posiadanie wiedzy tajemnej i nic dziwnego bo do rosołu należy podchodzić z należytym
Book of spellsSałatka z kozim serem i figami to idealne połączenie zarówno fig i koziego sera. Oba te składniki świetnie się ze sobą łączą, a ponadto pięknie komponują
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kurczak Marengo, Provensal ratatuille tian, zupa ziemniaczana Vichyssoise – oto menu na ten tydzień. Brzmi tak, że język można sobie połamać, ale w rzeczywistości jest proste i szybkie do zrobienia! Menu na ten tydzień to, można pomyśleć, klasyczne „jem bułkę przez bibułkę”:) No ale z kuchnią francuską inaczej nie można. Nazwy może brzmią dziwnie, ale dotyczą super prostych potraw, szybkich(...)smaczna. Każde danie z tego menu na tydzień można robić w ciągu pół godziny. Wyjątek stanowi ratatouille, które wymaga zapiekania prze 45 minut. Dlaczego to menu jest wyjątkowe? Każda potrawa sprawdzi się podczas uroczystego, niedzielnego obiadu – wierzcie nam, zrobicie wrażenie na gościach, a z drugiej strony, każde danie jest dobre na lunch do pracy – możecie zrobić je wieczorem
Niedzielny kucharzMięso myjemy, osuszamy i oprószamy przyprawami *** *** Jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę papryki mielonej, pół łyżeczki soli, szczyptę chilli oraz pieprzu i wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Kawałki kurczaka nacieramy marynatą, przekładamy do miski i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę (można nawet na całą noc) *** *** Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki lub w ćwiartki, marchew, paprykę i cukinię kroimy(...)pieczenia odkrywamy potrawę (lub rozcinamy rękaw do pieczenia) aby danie przyrumieniło się z zewnątrz *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kurczak w jogurtowej marynacie
Blog z Apetytemzwykłych produktów, bez grzybów mun będzie równie pyszne. SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka 1 marchewka kawałek selera po 1/4 papryki czerwonej i zielonej 4 średnie pieczarki 2 suszone grzyby lesne 1 średnia cebula najlepiej czerwona przyprawy:sól,pieprz,papryka czerwona ostra, przyprawa do potraw chińskich,sos sojowy ciemny, ocet balsamiczny, 1-2 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła klarowanego
Kuchnia BeatyCzęsto u mnie pojawia się szpinak w potrawach. Jest on bardzo zdrowy i łatwy w przygotowaniu. Pasuje do niego praktycznie wszystko, dziś do sosu dodałam również ser gorgonzola, który nadaje dość charakterystycznego i wyrazistego smaku daniu. Polecam spróbować. Kurczak ze szpinakiem i kaszą składniki: 1 pierś z kurczaka 250 ml bulionu 1/2 szklanki kaszy pęczak duża garść
Delusional Trineananas w wydaniu dość pikantnym, trochę łagodności wprowadza makaron sojowy, a cały urok potrawy skrywa się w mieszance aromatycznych przypraw i chrupiących orzeszkach piniowych. W zależności od nastroju możecie przygotować to danie bez białkowych dodatków lub dodać coś ekstra np. krewetki lub pierś z kurczaka – oba składniki świetnie się komponują z egzotycznym ananasem *Nie zapomnijcie śledzić mnie
Eat me! Fit me!takie potrawy, które kojarzą się z dzieciństwem. U mnie to potrawka, fasolowa, mielone z ogórkami kiszonymi i właśnie pulpety w sosie koperkowym. Pulpety ugotowałam trochę bez przekonania, tak jak ostatnią potrawkę z kurczaka. I znowu wszystko się udało i smakowało tak jak trzeba. Ja nie wiem... Zamiast indyka możecie użyć mięsa np. z łopatki wieprzowej. Składniki
Kardamonovynierozłączni towarzysze. Zawsze mam cukinię w lodówce i wymyślam co rusz to nowe potrawy. Były już placki, sałatki, nadzienia, tarty, ciasta oraz cukinia faszerowana. Tym razem jest to lasagne, troszkę zdrowsza od tej tradycyjnej więc życzę smacznego:-) Składniki: 3 małe cukinie 500g piersi z kurczaka 8 plastrów makaronu lasagne 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 100g orzechów włoskich śmietana
wysmienityJako dietetyk często korzystam z przepisów na potrawy, które są pełnowartościowe, zawierają mnóstwo witamin, błonnika oraz są niskokaloryczne. Zawsze staram się, żeby posiłki były smaczne, doprawione i apetyczne. Tym razem przedstawiam pomysł na sałatkę z pieczonego bakłażana i kurczaka. Składniki: pierś z kurczaka (200g) bakłażan (300g) kulka mozzarelli garść rukoli 3 pomidorki koktajlowe łyżka oliwy z oliwek przyprawy: sól
wysmienityostatnich dniach i z czego to było zrobione to sporo mi wychodzi potraw całkowicie(no lub prawie) wegańskich. Nie, nie, weganką zostać nie zostanę, przynajmniej w przeciągu dość długiego czasu(naprawdę długiego), bo za bardzo lubię jednak jaja, nabiał, czy rybę i tego kurczaka. Po prostu czasami lubię tak czegoś nowego popróbować, czy w inny sposób też wyjdzie
More food, love and dreamsWszystko zależy od rodzaju mięsa i jego obróbki termicznej. Pamiętajmy, że potrawy dietetyczne nie mają nic wspólnego ze smażeniem. Proponuję mięso duszone, gotowane w wodzie lub na parze, grillowane, pieczone lub wyjątkowo czasem smażone na patelni bez tłuszczu. Przykładowo: grillowana pierś z kurczaka 150g = 185 kcal gotowane udko z kurczaka 150g = 187 kcal mięso mielone wieprzowe z szynki
IzaGotujerozmrażaniu lodówki zgromadziłam trochę zapomnianych produktów z mijającego tygodnia. Co z nimi zrobić? Kolejną potrawę typu "nawinie", czyli co się nawinie, idzie do gara, a w tym wypadku do naczynia żaroodpornego. Smak zależy oczywiście od indywidualnych upodobań. Składniki: kawałek kiełbaski jałowcowej (super podkręca smak) kawałki kurczaka (u mnie wcześniej smażone z przyprawami (kozieradka, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, papryka słodka
Weekendy w domu i ogrodzieząbki, solimy i luźno rozkładamy w żaroodpornym naczyniu. Wkładamy do piekarnika razem z kurczakiem na 15-20min. Po tym czasie ziemniaczki wyjmujemy w piekarnika, polewamy miodem i wkładamy, żeby się dalej piekły. Co jakiś czas mieszamy ziemniaczki, żeby rozprowadzić równomiernie miód. To, czy potrawa jest gotowa poznamy po kolorze mięsa i ziemniaczków- powinny być złotobrązowe. Podajemy na ciepło, posypane
les mirabelleschrupiącą skórką szynki kryje się aromatyczny smak kurczaka. Składniki: 5 udek z kurczaka 25 dag pieczarek 10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej sól pieprz Udka myjemy i usuwamy z nich kości. Ostrożnie zdejmujemy skórkę, aby jej nie przeciąć (skórki mogą się jeszcze przydać do innej potrawy). Mięso rozkładamy na desce i delikatnie przez folię rozbijamy. Posypujemy pieprzem i solą. Pieczarki obieramy
Salonik smakówminut. Dodać do cebuli. Pokrojone w ćwiartki pieczarki smażyć i podsmażone dodać do garnka. Kurczaka podsmażyć i podsmażonego połączyć z warzywami. Brokuły gotować max 4 min (nie stracą swoich wartości), ostudzić i wrzucić do pozostałych warzyw. Paprykę pokroić w kostkę i dorzucić do całości. Naszą potrawę wymieszać, doprawić solą i pieprzem oraz czubrycą
cooklife