Wigilijne drobne pierożki uszka z grzybami 147Tradycyjne polskie uszka nadziewane farszem z suszonych grzybów. Uszka grzybowe do barszczu czerwonego, tradycyjna wigilijna potrawa w czasie świąt Bożego Narodzenia. Ciasto uszek nie zawiera jajka, dzięki czemu powstają niezwykle miękkie maleńkie pierożki. Najlepszy przepis na świąteczne uszka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wigilijne drobne pierożki uszka z grzybami 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Pierożki Kuchnia: Polska Trudność
ProstePesto.pl
Liebster Blog Award 234Moja ulubiona pora roku to... Wiosna 6. Pisze bloga bo ... Pomaga mi znalezć nowe znaczenie życia 7. Twoja największa słabość to.. Sushi 8. Ulubiona potrawa wigilijna? Pierogi z kapustą I grzybami 9. Ulubione śniadanie? Jajka sadzone 10. Kawa czy herbata ? Herbata 11. Ulubiony gatunek sera? Brie A to moje pytania
Smaki Edyty
Kryzysowa wigilia 206wiemy ze szkoły, przy okazji omawiania tematu o Unii Europejskiej, oznacza pomyślność. Szóstka z kolei niepełność, tudzież niedostatek. To wigilia kryzysowa więc zgodnie z tradycją zamieszczam tutaj 5 potraw plus napój więc prawie 6 :) Motywem przewodnim w tym roku będzie choinka. Zanim jeszcze nabrała takiej formy jak ma to obecnie i przeszła do języka potocznego jako określenie czegoś(...)garnka z wodą i gotujemy. Dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły i doprawiamy do smaku. Pizza choinkowa Ja wiem, że niby pizza to nie jest tradycyjna potrawa wigilijna, ale przyjrzyjcie się każdemu kawałkowi z osobna. Wygląda jak choinka. O ile oczywiście dobierze się odpowiednie składniki. Spełnia najważniejsze kryterium. Jest z mąki, a mąka z ziaren. To taka
Kryzysowa Książka Kucharska
Boczniaki w sosie musztardowo-kokosowym a'la śledzie 226śledzie będą świetną opcją. Nigdy nie przepadałam za śledziami, ale mój chłopak bardzo je lubił, więc postanowiłam spróbować przygotować, coś co będzie wegańską alternatywą dla tej tradycyjnej potrawy wigilijnej. Boczniaki w sosie musztardowo-kokosowym a'la śledzie Składniki: 250 g boczniaków 1 litr wody 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 3 arkusze nori 1/2 łyżeczki imbiru
wegujemy
Dorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi 284Dorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi to proste, a zarazem wykwintne danie. Odpowiednio połączone składniki stworzą niepowtarzalny smak tej potrawy. Nie wiem czy wiecie, ale
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wigilijna fasola jaś 237wręcz banalne danie, mimo tego jest niezwykle smaczne. Fasola jaś polana roztopionym masłem i miodem to pyszny dodatek do wigilijnej wieczerzy. Jeżeli do tej pory nie mieliście takiej potrawy na wigilijnej kolacji, to gorąco polecam ją wypróbować. Jest pyszna! Wigilijna fasola jaś Składniki: 250g fasoli piękny jaś 2 łyki klarowanego masła 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka
Codzienne Gotowanie
Kutia wigilijna – tradycyjny przepis 402adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kutia wigilijna – tradycyjny przepis Kutia wigilijna to jedno z dwunastu tradycyjnych, wigilijnych potraw, której oczywiście nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ten słodki deser na bazie pszenicy, maku, miodu, orzechów i bakalii wywodzi się z dawnej kuchni kresowej, ukraińskiej i białoruskiej, i w tamtych rejonach jest najczęściej przyrządzany. Kutia wigilijna Składniki (na 6 porcji
Księga-Smaku
Kulebiak z kapustą i grzybami 245Jedną z naszych wigilijnych potraw jest kulebiak, koniecznie z kapustą i grzybami. Kulebiak to taki staropolski wielki pieróg. Robiony z ciasta drożdżowego, napełniony kiszoną kapustą i suszonymi borowikami przesmażone z cebulką. Jest bardzo sycący, jednak zawsze cały znika ze stołu jeszcze podczas wigilijnej kolacji:) To świetny dodatek do gorącego barszczu... Ciasto: 30g świeżych drożdży, 2 szklanki mąki pszennej
Z miłości do słodkości
Domowy kisiel żurawinowy 169gotowym kisielem żurawinowym, zatem można spróbować tego deseru. Kisiel żurawinowy na Wigilię Kisiel żurawinowy to danie, które tradycyjnie gościło na stole podczas Wigilii na polskich Kresach. Jest to wigilijna potrawa typowa dla Polski Wschodniej, w innych częściach kraju jest praktycznie nieznana. Jako dodatek do kisielu żurawinowego podawane było mleczko makowe lub mleczko migdałowe. Do tego jeszcze płatki migdałowe. Dodatek śmietanki
Korniszonki
Domowy kisiel żurawinowy 163gotowym kisielem żurawinowym, zatem można spróbować tego deseru. Kisiel żurawinowy na Wigilię Kisiel żurawinowy to danie, które tradycyjnie gościło na stole podczas Wigilii na polskich Kresach. Jest to wigilijna potrawa typowa dla Polski Wschodniej, w innych częściach kraju jest praktycznie nieznana. Jako dodatek do kisielu żurawinowego podawane było mleczko makowe lub mleczko migdałowe. Do tego jeszcze płatki migdałowe. Dodatek śmietanki
Gotujemy i jemy
Pierogi z kapustą i grzybami 221suszonymi grzybami, oczywiście najlepiej jeśli są to prawdziwki:) Zawsze do jednego pierożka wkładam grosik, ten kto na niego trafi będzie miał szczęście przez cały rok. To zdecydowanie moje ulubiona potrawa wigilijna... Ciasto: 1kg mąki, 2 szklanki gorącego mleka, 1/2 łyżeczki soli, 1 i 1/2 łyżki oleju. Mąkę przesiać, dodać sól, olej oraz gorące mleko. Dokładnie
Z miłości do słodkości
Szybki obiad – kurczak w rozmarynie pieczony na ziemniakach 220piasku. Chodzi o to, że na Ischii, wulkanicznej wyspie, bije wiele gorących źródeł od wieków wykorzystywanych przez miejscową ludność do zażywania kąpieli oraz gotowania. Jedną z tradycyjnych, wigilijnych potraw jest tutaj złowiona w zatoce neapolitańskiej ośmiornica, ugotowana w gorących źródłach. Cóż, jedni w Wigilię jedzą karpia z wanny, inni ośmiornicę z gorących źródeł… Życie… ;-). Oprócz owoców morza
Niedzielny kucharz
Śledzie w śmietanie 151intensywnych przygotowaniach. Dla nas ostatnie tygodnie były także bardzo pracowite, mimo że na Boże Narodzenie wyjechaliśmy do rodzinnych domów, ale jak co roku przez cały grudzień robiliśmy potrawy wigilijne na naszą stronę. Już chyba tradycyjnie nie wszystkie zdążyliśmy opisać i śledzie w śmietanie pojawiają się dopiero teraz. Przepis został napisany już kilka tygodni temu, jednak wciąż brakowało czasu, energii
niecodziennikpary
Wigilijny karp smażony. 218wspomnienia dotyczące Świąt sięgają chwil, gdzie jeszcze jako mały szkrab, ledwo sięgający stołu, plątałam się pod nogami i czekałam na pierwszą gwiazdkę. Pamiętam, duży okrągły stół, suto zastawiony Wigilijnymi potrawami, gdzie obok ogromnej misy z pierogami, były uszka, barszcz czerwony, śledzie skąpane w swojskiej śmietanie, karp, z którym zdążyłam się już zaprzyjaźnić, bo od tygodnia pływał w wannie, różne(...)chwile, a po kolacji, gdy już na stół wędrowało ciasto, wspólne kolędowanie. Rozmarzyłam się troszeczkę, ale chciałabym Wszystkim Wam życzyć takiego właśnie rodzinnego klimatu w te Święta :-) Przepis na Wigilijnego karpia smażonego 2 karpie o wadze 1,5-2 kg 1 duży seler 4 średnie cebule przyprawa do ryb 2 jajka bułka tarta olej sól pieprz Karpia
Rozpustne gotowanie