Taki mus , odkąd go odkryłam, jadam od czasu do czasu jak akurat mam dojrzałe awokado i ochotę na słodkie. Do tej pory robiłam bez dodatków, teraz dodaję bakalie i jest to jeszcze lepsza opcja niż mus czysty. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyZakończył się styczeń, więc przyszła pora na podsumowanie styczniowej "Listy za zakwasie i na drożdżach", której pomysłodawczynią jest Wisła z bloga Zapach chleba . W styczniu jej Lista była u mnie na gościnnych występach :-). Zapraszam ! Podsumowanie styczniowej "Listy za zakwasie i na drożdżach" Bardzo serdecznie Wam dziękuję za wszystkie dodane wypieki, zarówno te słodkie
Kulinarne przygody GatityPomarańczowe naleśniki z nutellą*; pomarańcza inspiracja *smażone w sosie pomarańczowym Naleśniki śniadaniowe w porze obiadowej.W sam raz po powrocie do domu w godzinach popołudniowych ;) A od jutra wracamy do szarej szkolnej rzeczywistości.. mamo nie chce mi się :( Faceb
More food, love and dreamsSkładniki: 0,5 kg łopatki 1 żebro wędzone 200 gram boczku wędzonego 1 kiełbasa swojska 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 por 2 pietruszki 1 śerdni seler listek laurowy 3 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżkę chrzanu 1 łyżkę majeranku pół łyżeczki tymianku sól, Świeżo zmielony pieprz 1 litr zakwasu 2 jajka 3 kromki chleba na grzanki Wykonanie: Mięso
kgwjanczewowiele osób pączki na serku homogenizowanym. Po przejrzeniu wielu przepisów stwierdziłam, że właściwie niewiele się one od siebie różnią. Skorzystałam z przepisu z bloga, który jeszcze mnie do tej pory nie zawiódł czyli Moje Wypieki . Pączki rzeczywiście robi się szybko, łatwo i przyjemnie. Celowo nie wykładałam na olej równiutkich porcji ciasta aby w efekcie otrzymać różne ciekawe kształty. Doszukałam
Kto ugości moich gości?się z kombinacji 3 bioenergii (tzw. dosze). Ich "konfiguracja" wyznacza sposób w jaki powinniśmy dobierać posiłki, żeby dążyć do harmonii. Nie tylko dosze są wyznacznikiem w tej diecie. Również pory roku. To dość skomplikowane zagadnienie, dlatego też nie podjęłam się pisania artykułu, który by o nim traktował, ale chciałam zaznaczyć, że taki temat istnieje i może kogoś z Was zainteresuje
W kuchni wieczoremjeszcze :) Sos zrobiłam na bazie wegańskiej śmietany słonecznikowej (genialny w swej prostocie przepis stąd: http://matkaweganka.blogspot.com/2012/01/smietana-sonecznikowa-takie-buty.html ); dodałam do niej tej grzybowej wody, która leżała sobie do tej pory spokojnie w miseczce i naprawdę nic więcej nie trzeba było robić, jak już tylko nakładać na talerze, polewać śmietano-sosem i zajadać ze smakiem. Spostrzeżenia - robiłam kiedyś takie gołąbki
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEogólnie zdrowe, inteligentne dziecko. Młodsza córka, rok i 2 miesiące - wegetarianka od poczęcia, weganka od 6 miesiąca życia (pierwsze 6 miesięcy tylko na piersi) - ogólnie super zdrowa, do tej pory miała tylko 3 dni gorączkowania i mega katar przy wychodzeniu pierwszych ząbków. Zębów zresztą ma już kilka, równych i zdrowych, ogólnie rośnie :) nosi ubranka odpowiednie do swojego wieku, wspaniale rozwija
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEkłopotów technicznych - np. nie pozwalał pisać komentarzy - zmieniłam dziś szablon na prosty, bardziej przyjazny i otwarty, mając nadzieję, że teraz blog będzie lepszym miejscem dla dialogu, niż do tej pory... Przy okazji - dla wszystkich, którzy trafili tu po raz pierwszy - kilka słów o tym, co będzie można tu znaleźć. Przede wszystkim - WEGANIZM :) Weganizm jest prosty i to właśnie najbardziej
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPrzyszły zimne dni a z nimi potrzeba jedzenia w bardziej rozgrzewający sposób... Soczewica z warzywami i kaszą to coś, co w takiej zimnej porze jemy często, zresztą to jedno z naszych najstarszych wege-dań a ciągle je lubimy, więc musi być dobre :) Potrzebujemy: - soczewicę czerwoną - warzywa najzwyklejsze - 3-4 marchewki (zależy jakie duże), pietruszka korzeń + natka, 1 mały seler
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmożna zaczynać - zdecydowałam się SPRÓBOWAĆ. Próba miała miejsce 1 kwietnia i do samego końca M. uważał, że to taki mój żart prima-aprilisowy - tak bardzo zarzekałam się do tej pory, że ja - biegać - nigdy!!! No i cóż, w telegraficznym skrócie, od tego dnia biegam regularnie co drugi dzień (a właściwie wieczór), popełniam nowe rekordy życiowe (na początku wiele ich jest
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIErazy taniej i kiedy tylko przyjdzie Ci na nią ochota (np. w poniedziałek, kiedy pizzeria zamknięta). Przepis doskonały znalazłam na blogu mojej koleżanki Edysqi cobylonaobiad.blox.pl i od tamtej pory wykorzystaliśmy go już kilkadziesiąt razy w przeróżny sposób. Dziś udało mi się pozbierać trochę zdjęć, więc proszę bardzo, przepis 3 w 1 :)) A nawet 4 i 5, o czym później
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsię największym biegaczom wszech czasów ale pomyślał, że najpierw wypróbuje ją na sobie, a dopiero potem podejdzie do niej w sposób naukowy i zobaczy, co i jak. Od tamtej pory nie wziął do ust żadnego produktu pochodzenia zwierzęcego, żadnych jajek, żadnego sera, a nawet lodów, nie za wiele też cukru i białej mąki. Przestał zabierać ze sobą snickersy i batony
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEcukrzykom pomaga obniżać poziom cukru, więc nie dziwimy się już, że ze względu na swoje właściwości boczniak jest zaliczany do grzybów leczniczych. Kto jeszcze nie próbował boczników, najwyższa pora; na zdjęciu porcja dziecięca, więc nie żałujcie sobie :) P.s. W zasadzie boczniaki to grzyby z dalekich Chin ale podobno można hodować je z powodzeniem w domu czyli wtedy stają się produktem
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEciasto chyba wszyscy znają. Większość z Was go piekła z pewnością nie raz. Ja kilkanaście razy ale jakoś tak wyszło, że do tej pory nie opublikowałam przepisu. Dzisiaj nadrabiam i podam Wam moją wersję tego ciasta. W sumie to różnice w przepisach są niewielkie, bo co tu za dużo kombinować jak to takie proste i pyszne ciasto. Uwielbiają je duże
Ala piecze i gotuje