por - 13968 przepisów (strona:647/932)

Bakaliowa owsianka 97

blogu do tej pory pojawiały się tylko tanie przepisy ... i nie widzę powodu by to na razie zmieniać. Prezentuje przepis na tanie i pożywne śniadanie - owsiankę z bakaliami. Jest to ciągle nie doceniana forma śniadania, co jest błędem ze względu na jej zdrowotne właściwości. Płatki owsiane posiadają najlepszy złożony typ węglowodanów co powoduje że sycą i dostarczają energii na długo

Tanie przepisy studenckie
Kac morderca nie ma serca I 250

powstaje kac? Powstawanie kaca jest procesem złożonym i główny winowajca nie został do tej pory jednoznacznie określony. Rozpoznany został jednak szereg procesów biochemicznych który powoduje powstawanie i zatruwanie organizmu toksycznymi substancjami odpowiedzialnymi za typowe objawy jak: ból głowy, nudności, osłabienie czy światłowstręt.  Jak metabolizowany jest alkohol Tylko kilka procent spożytego alkoholu jest wydalane z moczem lub z wydychanym powietrzem

Tanie przepisy studenckie
Kurczak na zielonej łące... 204

jest bardzo pachnąca, aromatyczna, poprostu do schrupania . Ale do rzeczy (czasami za dużo gadam!). Istotnym elementem mojego żywienia jest dostarczanie do organizmu wszystkich niezbędnych składników. Dlatego też, zależnie od pory roku, włączam do moich potraw, sezonowe owoce i warzywa. Nie jest dla was tajemnicą, że zimą powinniśmy korzystać z dobroci warzyw strączkowych takich jak: fasola, groch, ciecierzyca. O ile groch

Mój Smak na Życie
Krampety 223

kaszy manny , jabłka w cieście kokosowym , placki z maślanki , placuszki z piersi kurczaka , placki ziemniaczane z marchewką i natką pietruszki , placki ziemniaczane z cukinią , placuszki z ziemniakami, marchewką i porem , placki po syryjsku Krampety - przepis: Składniki: (około 12 placuszków) 250 ml ciepłego mleka 375 ml letniej wody 10 g suszonych drożdży 450 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Moje Qulinaria
Ośmiornica po galicyjsku - Pulpo a la Gallega 181

Takiego tygodnia do tej pory w Biedronce nie było! Tydzień portugalski obfitował w różne smakołyki, ale dla mnie największą radością była możliwość kupienia mrożonej ośmiornicy. Ośmiornice okazały się dosyć małymi okazami - ok 1 kg. Ośmiornicę przyrządzałam już w swoim życiu parę razy, wiedziałam więc, że z tej ilości dużego jedzenia nie będzie. Zdecydowałam się więc na zrobienie sałatki - przystawki. Mimo

Stare Gary
Seler w postaci kotleta :) 117

doszukali się w nim aż 86 cennych składników. Chociaż smak wcale tego nie sugeruje, jest w tym warzywie dwukrotnie więcej witaminy  C niż w cytrusach. W zależności od pory roku i sposobu przechowywania może mieć jej nawet do 150 mg w 100 g. Seler  zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Bulwa

vegetanie
Super zawijas z fenkułem. #vegefood 100

Zrobiliśmy fajnego zawijasa z francuskiego ciasta w promocji hehehe   Blanszowane warzywa zawijane w ciasto francuskie (4 osoby) Składniki: 1 ciasto francuskie 1 duży koper włoski (fenkuł) 1 duży por 1 mała młoda cukinia 1 garść słonecznika 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek bazylia, oregano, pieprz, sos sojowy, sezam, czarnuszka Warzywa kroimy w kostkę i przesmażamy wraz

vegetanie
Babka marchewkowo-pietruszkowa 161

piekarniku rozgrzanym do 180 C. Po upieczeniu wyciągamy babkę razem z folią i kroimy na grube plastry. My podaliśmy ją z sosem z pomidorów i oliwkami oraz surówką z pora, kukurydzy, pomidora, i szczypiorku wymieszanych z jogurtem. Wyszło naprawdę fajnie :) Później przyszło nam do głowy, że można taką babkę zrobić np. wieczorem, odstawić do wystygnięcia, a potem do lodówki

vegetanie
Chrupiące kalmary 164

Smażone i chrupiące kalmary to stanowczo moja  ulubiona przekąska . Mógłbym je wcinać o każdej porze dnia i nocy. Dlatego zawsze w zamrażarce czeka na mnie woreczek tych morskich specjałów. W końcu nigdy nie wiadomo, kiedy najdzie na nie ochota. ;) Wystarczy jedynie kilka godzin wcześniej (czas potrzebny na ich rozmrożenie) zaplanować  kalmarową ucztę , by potem w kilka chwil

Food Square
Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem 165

przepisu Mamy z kiełbasą i boczkiem - taką lubimy najbardziej :) SKŁADNIKI 500 g fasoli Piękny Jaś laska kiełbasy podlaskiej 150 g boczku wędzonego 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1/2 pora 1 cebula 2 łyżki mąki 1 łyżka masła sól, pieprz majeranek PRZYGOTOWANIE Fasolę moczymy przez noc w garnku zalewając wodą. Uzupełniamy wodę do 1,5l i gotujemy, aż fasola trochę

Moje Kuchenne Rewelacje
Rosół z indyka 174

końcu zjeść, najlepiej z dużą ilością płynów. Indyk przyjechał od zmartwionej sytuacją cioci, co oznacza, że jest/był on ..normalnym indykiem, biegającym na wolności. Składniki -porcja indyka -marchewka, seler ,por ,zielonapietruszka -sól różowa himalajska, bo zdrowsza -przyprawa bez chemii Karahi Chicken Masala  SKWORCU -szczypta Kuchmistrza  SKWORCU -kluseczki na rosół jakie lubisz Umyj mięso z indyka, włóż do dużego

Z Kuchni Do Kuchni
PSTRĄG Z BATATAMI I MARTINI , COQ AU VIN , KREME BRULLE , TARTA CYTRYNOWA …. czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W AUBERGINE! 170

wybrałam się tam z najfajniejszym facetem pod słońcem ( ;) ). Przedzierając się przez pełną turystów Floriańską udało nam się dotrzeć punktualnie na miejsce – stolik zarezerwowaliśmy na 13 – idealna pora na niedzielny obiad. Już od drzwi powitała nad przemiła obsługa, a w głównej sali czekał przygotowany stolik. Przyznaję bez bicia, że mało co pamiętam z wnętrza sali, gdyż ciężko mi oderwać

Ostra na Słodko
ZUPA OWOCOWA - WIŚNIE + SUSZONE OWOCE. 125

osób tak się jej boi i co dostawali pod tą nazwą w tym przedszkolu (lub u babci - bo i taka legenda krąży). Nam smakuje za każdym razem niezależnie od pory roku. To opcja bardzo delikatna ale pożywna. Nieraz była lekiem na całe zło gdy chwilowo jedzenie stawało się wrogiem. Niejeden wirus/zatrucie/przejedzenie z nią przegrywało. Powiedzcie nam, czy Wy też cierpicie

Wypisz Wymaluj
Gulszowa 248

Składniki: 1 kg wołowiny 3 cebule 1 koncentrat pomidorowy 2 duże marchewki 1 pietruszka seler por 300 g pieczarek 3 ząbki czosnku sól, pieprz,  ziele angielskie liść laurowy 0,5 łyżeczki papryki chili 125 g masła oliwa Zasmażka 2 łyżki mąki Wykonanie: Mięso z cebulą kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na maśle, które dzielimy na 3 części z odrobiną

kgwjanczewo