każdym „MasterSzefie” pieją na widok idealnych przegrzebków)… Największe odkrycia były dwa: SERY, bo te które znamy to kropla w morzu, oceanie serów tam dostępnych. Ale o serach będzie inny post. W tym poście obok krewetek będę rozpływać się nad innym odkryciem – ŚWIEŻYM, ZIELONYM PIEPRZEM, który nadaje potrawom pazura i charakteru. Wszystkim! I jeszcze trochę Wam pomarudzę(...)koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, jeszcze odrobinę soli oraz świeżo mielony pieprz i całość dokładnie przemieszać na patelni. Podawać na ciepło np. z bagietką i/lub zieloną sałatą z pomidorami koktajlowymi, szalotką i oliwkami
gutfutPrzedstawiam dzisiaj przepyszne i szybkie danie z sezonowymi letnimi składnikami. Ulubiony makaron z pieczonym kurczakiem, kawałkami chrupiącej cukinii i szpinakiem w delikatnym sosie śmietanowym z dodatkiem
karmelowywszelkimi rodzajami duszonego, smażonego lub grillowanego mięsa, rybami i owocami morza oraz warzywami. Z powodzeniem można go stosować jak przyprawę do sałatek, zwłaszcza z serem feta oraz dipów, białych serów i jogurtu. W Arabii Saudyjskiej , innych krajach Bliskiego Wschodu i w Turcji, sumak bardzo często zastępuje cytrynę. Jest też jednym z głównych składników mieszanki przyprawowej za'atar (zatar) ( tutaj przepis(...)Rękaw trzeba rozciąć na ok. 10 - 15 minut przed końcem pieczenia, aby odparować nadmiar wody Podawać z chlebem pita, pieczonymi ziemniakami (oczywiście posypanymi sumakiem ;) lub ryżem i sałatką z pomidorów, ogórków i cebuli. Przed podaniem udekorować natką pietruszki, migdałami i orzechami Tak przygotowanego kurczaka często piecze się i serwuje się na płaskich chlebkach taboon (jak na zdjęciu poniżej) układając warstwami
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakapustne, świetnie łączą się z szynką albo boczkiem. Postanowiłam tym razem zrezygnować z pomidorowego sosu i ciasto posmarowałam oliwą z czosnkiem, jak robiono to we Włoszech w czasach zanim pomidory trafiły do Europy. Apetycznie roztopiona mozzarella dopełnia obraz mojej nietypowej pizzy. Ale co najważniejsze, wyszła naprawdę pyszna, a smak brukselki jest lekko wyczuwalny. Bardzo udany eksperyment kulinarny. Polecam(...)następnie przełożyłam na blachę (najlepiej wcześniej rozgrzać blachę w piekarniku). Cebulę pokrój w piórka, a brukselkę w cienkie plasterki. Oliwę wymieszaj z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Szynkę pokrój w kostkę. Ser mozzarella pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj brukselkę z połową oliwy i czosnku i odstaw na bok. Posmaruj pizzę oliwą z czosnkiem przy pomocy pędzelka i ułóż na niej mozzarellę
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, W dzieciństwie znałam tylko bób gotowany, który wyłuskiwaliśmy ze skórek z jednego garnka. Nie przypuszczałam wtedy, że można z niego wyczarować tyle wspaniałych dań
Chilli Czosnek i Oliwamlekiem, do zamówienia nawet nie dochodzi). Kiedy już znajdzie się pizzeria, gdzie robią najlepszą pizzę w okolicy, i z ciasta bez mleka, i nie dziwią się, że bez sera, i nawet stają na głowie, żeby zrobić Ci ją pyszną, soczystą, z podwójnym sosem i dodatkami, i przywożą zawsze gorącą prosto z pieca, to prędzej czy później następuje wpadka taka(...)robi się sam a my w tym czasie szykujemy: DODATKI DO PIZZY Oczywiście - co kto lubi :)) Co by to nie było, sprawa jest prosta - wystarczy pokroić (pieczarki, cebulę, paprykę, pomidory, cukinię, brokuła na kawałki czy cokolwiek innego) lub/i wysypać z puszki (kukurydzę, fasolę, itp.) i kiedy wszystko już pod ręką, NASTAWIAMY PIEKARNIK (220 stopni, pieczenie góra-dół) i wracamy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEricotta hotcakes z czereśniamiDenerwuje mnie enomondo na mojej komórce, jak się nie zatnie, to wyłączy to w ogóle nie wiadomo o co mu chodzi. Wyruszyłam dzisiaj
More food, love and dreamswybieram produkty z dłuższym terminem do spożycia. Nie trzymam w lodówce wszystkiego, dzięki czemu produkty są ułożone logicznie i na widoku. To co mogę trzymam poza lodówką np. pomidory, banany, czosnek czy inne warzywa, którym wyższa temperatura nie szkodzi. Jeśli widzę, że kupiłam jakiegoś produktu za dużo przetwarzam go lub mrożę . Ileż to ciekawych ciasteczek wymyśliłam dzięki temu(...)gotując inspiruje się właśnie tym co znajdę w lodówce. Tak też się stało gdy zajrzałam na półki chłodziarki w ubiegłą sobotę. Już od jakiegoś czasu zalegały tam kawałki różnych serów a ponieważ sobota to u nas w domu Dzień Pizzy postanowiłam upiec serowa pizzę. Przy okazji zużyłam też resztkę przecieru pomidorowego i niezużyte dzień wcześniej pół ząbka czosnku. Zapraszam więc
Dzieje kuchennej Wiewióryprzy pomocy łopatki tak aby masa ze środka lekko wylała się pod spód. Gdy masa się równo zetnie na dnie posyp całość startym Grana Padano, podsmaż przez chwilę aż ser się delikatnie rozpuści. Na połowę omleta wysyp podduszone kurki, pozwól, żeby przez chwilę się razem połączyły. Gdy już całość prawie się zetnie delikatnie, łopatką, podważ wolną stronę omleta i ‚narzuć(...)minutes more and take it off the pan gently by sliding it off it, help yourself with a scoop if needed. Teraz wystarczy dorzucić trochę zieleniny czy warzyw (np.: pomidora) i jeść na gorąco, bo – uwaga – szybko stygnie! Now all you have to do is to add some greenery or vegetables (for eg. a tomato) and eat when
Martyna CooksWitam Was w kolejny gorący dzień:) Jak sobie radzicie z tym upałem? W mojej lodówce chłodzi się właśnie gazpacho andaluz , czyli chłodnik na bazie pomidorów, który przygotowałam na moją hiszpańską akcję . Jak tylko zrobię mu zdjęcie, pokażę Wam recepturę na blogu, a tymczasem podrzucam Wam przepis na zeszłoroczną ekspresową wersję na soku pomidorowym . W upalne dni niewiele chce się jeść(...)dowolnej zieleniny, u mnie pęczek botwinki i ok. 250 g szczawiu, świetnie nada się szpinak 4 cebulki dymki po 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku 200-400 g sera, wedle gustu, ja dałam kostkę fety (200 g) i uzupełniłam startym parmezanem ok. 3 łyżki kaszki manny/semoliny sól, pieprz do smaku opakowanie ciasta filo (ok. 10 arkuszy) olej lub oliwa
Chilli Czosnek i Oliwaserwował nam całe mnóstwo fantastycznych doznań smakowych! Były grillowane przegrzebki, zupa ze świeżych pomidorów i homara, grillowana polska polędwica wołowa z sosem z miodu i porto, makaron tagliatelle z pomidorami concasse, świeżymi ziołami i turbotem sous vide, burrata z pesto pistacjowym z musem pomidorowym. Były niesamowite desery z sezonowymi owocami. Wszystkie te smakołyki nie zostawiały nam zbytniego pola do popisu(...)kończą na 220 zł (danie dla dwóch osób). Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, przejście od hotelu zajęło nam około 10 minut. Terrina z dodatkiem buraka z sera bryndza z sosem balsamicznym - poczęstunek od szefa kuchni. Polędwica z sandacza serwowana z ragout z krewetek oraz sałatką z biało-czerwonego buraka i tabule pietruszkowo-miętową ( Wiosenne Menu
Plate of JoyWłoska zapiekanka z bakłażana z sosem pomidorowym , czyli taka wegetariańska lazania. Jest to danie bardzo popularne we Włoszech i po jej spróbowaniu – nie dziwię się
Moja Delicjapodstawę i które bez problemu można kupić na miejscu. Na szczęście blisko nas znajdował się taki stragan, gdzie każdego ranka można było kupić świeże warzywa: bób, fasolkę szparagową, dojrzałe pomidory, cukinie oraz papryki na grilla, a także pyszne i świeże owoce na śniadanie. I oczywiście ciężko sobie wyobrazić wakacje nad morzem bez GOFRÓW. Mogłabym objadać się nimi bez końca(...)było wegańskie. Wówczas wszystko zależy od otwartości i dobrych chęci obsługi, z czym nad morzem bywa różnie. My na przykład pewnego wieczoru poprosiliśmy o wegetariańską pizzę bez sera; kelnerka stwierdziła, że pizza bez sera się przypali. Dopiero, kiedy wytłumaczyliśmy, że w innych miejscach zamawialiśmy już tego typu pizzę i nie było problemów, przyjęła nasze zamówienie. W niewegetariańskich knajpkach można
Roślinna - blog wegański