pomidorowa ze świeżych pomidorów - 1712 przepisów (strona:12/115)

Dieta 5:2, czyli naleśniki i zupa pomidorowa 126

naleśniki Wartości: wartość energetyczna 308 kcal; - białko 25,8 g - węglowodany 13,2 - tłuszcz 17,8 g Obiad: Składniki na zupę pomidorową: - pół puszki pomidorów; - 2 łyżki przecieru pomidorowego; - ząbek czosnku; - łyżeczka drobno posiekanej świeżej bazylii; - mała garść orzeszków nerkowca; - 1/2 łyżeczki soli morskiej - 4 kawałki mini sera mozzarella; Wykonanie: pomidory i przecier wlać do garnka, dodać 3/4 szklanki(...)xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('95529fb665729260b646ecf131070bdd').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: naleśniki z pasta brokulowa The post Dieta 5:2, czyli naleśniki i zupa pomidorowa appeared first

dom-agi.pl
Bigos z pęczakiem i śliwkami 228

formie, z dodatkiem pęczaku. Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty 1/2 średniej główki świeżej kapusty 3 duże pomidory malinowe (lub puszka pomidorów) 1 duża cebula 800 g karkówki 1 szklanka pęczaku klika dużych świeżych, miękkich śliwek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wędzonej papryki łyżeczka kminku olej sól, cukier, pieprz, przyprawa warzywna do smaku Kapustę kiszoną ugotować w osobnym garnku(...)przed dodaniem do mięsa, ale nie jest to konieczne. Dolać nieco gorącej wody i wrzucić przepłukany pęczak. Kiedy kapusta świeża i pęczak zmiękną, dodać kiszoną ze śliwkami i pomidorami. W razie potrzeby dolać wody. Dodać również koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku i doprawić do smaku przyprawami.Gotować jeszcze kilka minut by wszystkie smaki dobrze się połączyły

Czerwień i błękit
Zapiekanka naleśnikowa w sosie pomidorowym 142

jajka Farsz: mięso gotowane z rosołu  ( u mnie 2 udka ) 1/4 kalafiora odrobinę  rosołu ( farsz będzie wtedy rzadki ) sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy: 5-6 dużych pomidorów 1 mała cebula świeża lub suszona bazylia, 1/4 łyżeczki tymianku, majeranku sól, pieprz 1/4 łyżeczki cukru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżki oliwy Dodatkowo na wierzch zapiekanki ser żółty WYKONANIE Wszystkie(...)studzimy. Mięso i kalafior  rozdrabniamy blenderem, Dodajemy sól pieprz. podlewamy rosołem i wyrabiamy masę. Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w szeroki rulon. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos pomidorowy. Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy drobno. Cebulkę lekko podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory zioła. Nakrywamy i na małym ogniu dusimy ,aż się rozgotują i powstanie jednolita masa. Doprawiamy solą

W kuchennym oknie Ewy
Spaghetti z kurczakiem w pomidorach z rozmarynem 205

Spaghetti z kurczakiem w pomidorach z rozmarynem Składniki: - makaron spaghetti - mięso mielone z łopatki wieprzowej - pomidory bez skórki (świeże) - mała cebula - mały koncentrat pomidorowy - 2 łyżki śmietanki 30% - sól, pieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczki rozmarynu - bazylia, pieprz ziołowy - papryka ostra mielona dodatki: - olej rzepakowy do smażenia   - sos czosnkowy domowy Przygotowanie: Podsmażam mięso na oleju. Kroję cebulę w kostkę

Kuchnia co dnia
Leczo 178

pieczywem. Składniki: 150g świeżego boczku 200g kiełbasy 2 duże cebule 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 150g pieczarek pół cukinii 1 łyżka przecieru pomidorowego 400g pomidorów w puszce sól pieprz cukier suszona papryka czosnek Przygotowanie: Świeży boczek kroimy w cienkie paski i wytapiamy w garnku o grubym dnie. Na wytopiony tłuszcz wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany ząbek czosnku(...)zieloną, po niej pieczarki a na samym końcu cukinię. Oczywiście przed dodaniem kolejnych warzyw dajmy poprzednim kilka chwil, aby się podsmażyły. Do przesmażonych warzyw wrzucamy łyżkę przecieru pomidorowego, mieszamy, i dodajemy puszkę pomidorów. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Całość dusimy na wolnym ogniu, aż do pożądanej konsystencji warzyw. Podajemy samo lub z ryżem, pieczywem

Jacob Tastes
Cukinia i pomidory faszerowane mięsem mielonym 167

mięso podsmażyć, a na sam koniec zapiec cukinię i pomidora wraz z dodatkiem mielonego farszu. Takie danie świetnie smakuje podane z sosem pomidorowym i świeżą bazylią.  Składniki na 4 porcje: 2 młode cukinie 2 duże pomidory, np. malinowe około 0,4-0,5 kg mięsa mielonego, np. z szynki 1 cebula suszona bazylia sól, pieprz odrobina oleju ulubiony

Ugotować
BAZYLIOWA POMIDORÓWKA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 152

Chyba nie ma  pyszniejszej zupy niż pomidorówka ze świeżych, soczystych malinowych pomidorów ...  Co prawda najsmaczniejsze są one w pełni pomidorowego sezonu, ale to było dla mnie zbyt długo, aby czekać ;-) Musiałam ją mieć już. Teraz. Naturalną słodycz zupy przełamałam  odrobiną świeżej bazylii i  czosnku ... Taką zupę podaję zazwyczaj albo z brązowym ryżem, albo z makaronem

Walijskie Pichcenie
Risotto z pomidorami A. Starmach 177

woreczku około 1 l bulionu warzywnego 1 małą cebula 50ml białego wina Sól, pieprz 50 tartego sera grana padano lub innego twardego Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów pelati lub 3 pomidory dojrzałe świeże 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki mascarpone lub śmietany 18% lub jogurtu greckiego 4 liście bazylii poszatkowane tymianek oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie(...)Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, przysmaż na oliwie z oliwek, dodaj zioła i pomidory (gdy pomidory świeże obrać ze skórki i pokroić w kostkę), gotuj na małym ogniu około 30 minut. Gdy sos będzie już gęsty dopraw go do smaku i dodaj mascarpone. Ryż: cebulę posiekaj, przysmaż ją na odrobinie oliwy, po chwili dodaj ryż, wymieszaj, wlej wino

Kubki smaku
Po prostu ...leczo 162

papryką, kiełbasą...     Składniki: 4 cukinie 4 kolorowe papryki świeże pomidory 3 cebule 250 g kiełbasy 3 ząbki czosnku 750 ml przecieru pomidorowego 80 g koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki oleju ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka papryki wędzonej 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i świeżo zmielony pieprz     Wykonanie: Cebulę pokroiłam w kostkę. Czosnek drobno posiekałam. Papryki oczyściłam(...)patelni rozgrzałam olej. Wrzuciłam cebulę. Po chwili dodałam paprykę. Podsmażyłam na dużym gazie. Mieszałam, żeby warzywa się lekko zeszkliły ale nie przypaliły. Dodałam plasterki kiełbasy a następnie wlałam przecier pomidorowy. Wymieszałam i smażyłam na średnim gazie około 10 minut.     Teraz doprawiłam paprykami (wędzoną, słodką i ostrą). Dodałam czosnek a na koniec sól i pieprz. Wymieszałam i dołożyłam jeszcze

Kuchnia u Krysi
Zupa z czerwonej soczewicy i warzyw 201

ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka 3 średnie ziemniaki ok. 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 puszka krojonych pomidorów (lub ok. 400 ml passaty pomidorowej) sól i świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka curry duża szczypta ostrej papryki odrobina startego na tarce imbiru(...)litra wrzącej wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostkę marchewki oraz seler. Po ok. 5 minutach dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i soczewicę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Pomidory z puszki zblendować, przelać do garnka, dodać przyprawy i zagotować. Zupę podawać na ciepło, można ją posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki

Simply Food
Aromatyczny wianuszek na bardzo cienkim cieście drożdżowym 113

wianuszki: 300 g mąki pszennej, 50 g roztopionego i przestudzonego masła, 120 ml ogrzanego mleka, 1 jajko, 10 g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczki soli Na nadzienie:   pesto pomidorowe (mały słoiczek),  2 nieduże pomidory,  cebula,  3 ząbki czosnku,  ser feta ( ja zastąpiłam zwykłym sałatkowo - kanapkowym),  świeża bazylia, Dodatkowo:  jajo do posmarowania Sposób przygotowania

Nie tylko w kuchni
Krakersy niezwykłe i kruche 137

gruboziarnista sól morska do posypania Poza tym do krakersów włoskich : 1 płaska łyżeczka  bazylii 1 płaska łyżeczki oregano 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja użyłam świeżego, ale może być taki z puszki, lub po pomidorach w puszce, w ostateczności rozcieńczony wodą koncentrat pomidorowy) szczypta pieprzu czarnego 2 łyżki drobno startego parmezanu Do krakersów naturalnych lub ziołowych: 1/2 płaskiej łyżeczki rozmarynu

Kuchnia Prezydentowej
Najprostszy krem ze świeżych pomidorów 131

nami, jednak sezon obfitości, w tym pomidorowej, trwa w najlepsze! Na krem z pomidorów, tak jak na ulubioną zupę pomidorową, każdy ma swój sposób, najlepiej dopasowany do jego upodobań kulinarnych. Dziś i ja podzielę się swoim smakiem pomidorowego kremu ze świeżych i najpyszniejszych o tej porze roku pomidorów :) Jest bardzo aromatyczny, nie nazbyt gęsty  i podany

Kuchnia w Słońcu Skąpana

Proponowane wyszukiwania