pomidor - 8433 przepisów (strona:280/563)

Bogracz węgierski. 221

jesienne dni. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki połączą się ze sobą. Składniki: 1 kg wołowina (udziec, dolna część, łata ) 3 cebule 6 papryk różnokolorowych 2 puszki pomidorów krojonych w kostkę z zalewy 3 ziemniaki 2 papryczki chilli 1 łyżeczka kminek papryka słodka i ostra pieprz czarny świeżo zmielony 4 kostki bulion wołowy olej do smażenia Kluski(...)Rozgrzać olej na patelni i przesmażyć wołowinę. Smażyć partiami i przełożyć do garnka w którym będziemy gotować bogracza. Tak samo postępujemy z cebulą i paprykami. Wszystko razem wymieszać, dodać pomidory z puszki  i  przyprawy. Pokrojoną drobno papryczkę chilli, kminek, pieprz , papryki słodką i ostrą. Całość zalać  bulionem, na taką wysokość, żeby wszystkie składniki były przykryte. Użyłem bulionu

Kulinarny karnet Christophera
Pora na kąski z pora w kremie musztardowym. 190

uprawy tego warzywa. Por ma swoich zwolenników jak i przeciwników. O sukcesie poniższej potrawy decyduje  krem z żółtek i musztardy gruboziarnistej oraz zielonego pieprzu. 4 szt. por 2 pomidory 1 cytryna-sok 1 żółtko 1 łyżka wody 1 łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżeczki masła 1 łyżka bazylii posiekane 1 łyżeczka oliwki 1 łyżeczka zielony pieprz sól morska, pieprz biały(...)kawałki pora obrać ,gotować około 20 min z łyżeczką masła i sokiem z cytryny. Uważać  by się nie rozgotowały i ponownie obrać, trzymać w wywarze, aby nie ostygły. Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać posiekane listki bazylii i gotować na patelni stale mieszając. Dodawać małymi porcjami oliwę ,ciągle mieszając do odparowania cieczy. Doprawić solą morską i białym pieprzem. Żółtko ubić

Kulinarny karnet Christophera
Torcik ze śledziem. 160

błyszczące, a ciało sztywne i łamliwe. Kiedy głowa jest oddzielona ,bez wysiłku zrobimy filety. Składniki: 10 świeżych małych śledzi 8 ziemniaków 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany 1 puszka pomidorów 1 duża cebula 2 łyżki tymianku świeżego 5 czarnych oliwek 25 ml oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Śledziki bez głów umyć, przekroić wzdłuż i wyjąć kręgosłup(...)temp.200 stop.10-15 min. Wcześniej zacząć gotować ziemniaki. Przygotować puree z łyżką masła i śmietany. Kiedy gotują się ziemniaki i pieką rybki przygotować masę pomidorową. Posiekaną cebulę zeszklić ,dodać posiekane pomidory z ziołami ,posiekane oliwki, doprawić do smaku i trochę zredukować. Dodać oliwkę wymieszaną z cytryną. Na talerzu położyć obręcz i włożyć 1 cm warstwę puree ziemniaczanego, następnie warstwę masy pomidorowej

Kulinarny karnet Christophera
Wigilijna zupa z sandacza z pomarańczą. 177

czerwone 1 por ,biała część 4 ząbki czosnku 1/2  łyżeczki imbiru świeżego 1  liść laurowy 1/2 łyżeczki majeranku 50 ml wina wytrawnego 1 papryka czerwona 1/2 kg pomidorów 125 ml przecieru pomidorowego 600ml wywaru z ryby 2 łyżeczki cukru brązowego ,drobnego 2 pomarańcze 2 łyżki natki pietruszki sól, pieprz Z głowy i kręgosłupa ugotować wywar . W 2 łyżkach(...)rondlu o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać posiekane drobno cebule, posiekany por, czosnek posiekany, liść laurowy i majeranek. Przesmażyć, aż cebula zmięknie. Wlać wino, dodać pokrojoną paprykę i pomidor .Przykryć i smażyć 10 minut. Dodać wywar rybny, przecier pomidorowy, cukier , szafran z zalewą i pokrojoną w cząstki 1 pomarańczę. Gotować na małym ogniu ,bez przykrycia 10 minut. Dodać pokrojonego

Kulinarny karnet Christophera
Filet z kurczaka z kozim serem w cieście francuskim. 195

Chicken with goat cheese and sun-dried tomatoes. Składniki: 2 filety z kurczaka 8 dag ser kozi 20 listków szpinaku 8 szt. suszone włoskie pomidory sól, pieprz 1 szt. ciasto francuskie mrożone 1 jajko oliwa Wykonanie: Filety z piersi kurczaka rozklepać, posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Każdy posmarować kozim serem, rozłożyć liście świeżego szpinaku i rozłożyć suszone włoskie pomidory

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z kozim twarożkiem. 143

świetnie koresponduje z łagodnym smakiem awokado. Pamiętamy, że awokado szybko ciemnieje i należy je skropić cytryną. Składniki. 50 g koziego twarożku 1 szt. awokado 1 łodyga selera naciowego 1 pomidor 1 łyżka sok z cytryny 1 łyżeczka oliwy z oliwek pieprz Z awokado wydrążyć kulki. Seler naciowy pokroić w ukośne plasterki. Z pomidora zdjąć skórkę i pokroić w cząstki. Wszystko

Kulinarny karnet Christophera
Sylwestrowe przekąski - Tapas. 476

kiełbasy wieprzowe mocno przyprawione papryką i jałowcem ) różnie doprawione oliwkami, żółtym serem w kostkach, papryką pokrojoną w paseczki i kromkami białego pieczywa. Różnorodność tapas jest nieograniczona. Może to być pomidor doprawiony cebulką i czosnkiem, posypany natką pietruszki  i skropiony dobrą oliwą. Zamiast na talerzyku , taką sałatkę , można położyć bezpośrednio na toście z białego pieczywa, kromce  wiejskiego gruboziarnistego chleba(...)widelczykami. Na koniec moje ulubione tapas: - placek z tortilli posmarować lekko majonezem, obłożyć cienkimi plasterkami szynki serrano. Na szynce ułożyć listki rukoli i kilka pokrojonych w paski suszonych pomidorów. Skropić aceto balsamiko i całość zrolować. Pokroić lekko na ukos w 2 centymetrowe plastry. Spiąć wykałaczką. Równie dobrze smakuje z łososiem. Również suszona śliwka owinięta bekonem i upieczona na grillu jest

Kulinarny karnet Christophera
Sandacz po polsku z wody. 192

dzielę rybę na dzwonka. Opisany sposób podania sandacza, wg znawców jest najwłaściwszym, podkreśla wykwintny smak i aromat tej szlachetnej ryby. Łosoś w pomidorowo - serowej skórce. 250 g łososia 1 pomidor 1 mała cebulka posiekana 1 łyżka kolendry świeżej 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego zmielonego tabasco do smaku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 20 g masła 30 g sera(...)cheddar startego 40 g miękiszu z chleba, posiekanego Pomidory bez skórki  i pestek pokroić w kosteczkę. Wymieszać je z cebulką, kminem , kolendrą i tabasco. Stopić masło i połączyć z sokiem cytrynowym i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuścić i ułożyć rybę posmarowaną sokiem cytrynowym z masłem i pieprzem. Na wierzchu ułożyć masę pomidorową i posypać serem wymieszanym z drobno posiekanym miękiszem

Kulinarny karnet Christophera
Pieczony ziemniak z czerwoną czubrycą i sosem żurawinowym. 163

Baked potato. Składniki: 1 duży ziemniak 10 dag twaróg biały 1 łyżeczka czerwona czubryca 4 suszone włoskie pomidory 1 mała posiekana drobno cebulka 1 łyżka śmietana 18% 4 zielone szparagi 6 oliwek zielonych kiełki rzodkiewki Sos żurawinowy: 2 łyżki żurawina suszona 2 łyżki jogurt 2 łyżki śmietana sól, pieprz 2 łyżki  sok z pomarańczy 0,5 łyżeczki(...)cytryny Wykonanie: Ziemniak ugotować, przekroić wzdłuż, wydrążyć środek. Obsmażyć najlepiej we frytkownicy, ew. na patelni.  Twaróg wymieszać z pokrojoną cebulą, suszonymi pomidorami, łyżką śmietany  i czubrycą. Posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Nałożyć na ziemniak, ułożyć po dwa zielone szparagi. Całość  polać sosem żurawinowym, udekorować kiełkami rzodkiewki i zielonymi oliwkami. Sos żurawinowy szybki - wszystkie składniki wymieszać blenderem

Kulinarny karnet Christophera
Makaron z okrasą. 171

którą mogę stosować jako smakowitą okrasę z cebulką i to bez łez ! 125 g Pasty Fantastica 1 puszka tuńczyka   2 łyżki smalczyku roślinnego z cebulką i jabłkiem 1 pomidor Pasta szybko się gotuje,6 min i już na talerzu. Dodajemy osączonego tuńczyka ,pokrojone pomidory i polewamy stopionym smalczykiem z cebulką. Okrasa bardzo smakowita. Smaczny ,ekspresowy obiadek w zasięgu każdego

Kulinarny karnet Christophera
Małe calzone. 252

drożdży 140-150ml wody 1 łyżeczka oliwy 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki cukru Nadzienie. 1 udko kurczaka wędzonego 6 łyżek keczupu 3 łyżki bazylii pociętej 6 pomidorów suszonych 12 oliwek zielonych z marchewką 3 łyżki sera mozzarella starta 1 łyżeczka oregano suszonego 0,5 łyżeczki zataru Wykonanie: Składniki wsypać do miski, zagnieść ciasto i odstawić(...)rozwałkować, wykroić kółka o średnicy 12cm. Każde kółko posmarować keczupem wymieszanym z pociętą bazylią zostawić 1 cm od brzegu wolny, który posmarować jajkiem .Nałożyć paski wędzonego kurczaka i paski pomidorów suszonych, dodać połówki oliwek ,posypać startą mozzarellą. Ciasto  złożyć na połowę i dokładnie skleić. Wierzch calzone posmarować białkiem i posypać suszonym oregano. Piec w temp.220stop.przez 15 min. Możemy podać

Kulinarny karnet Christophera
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 249

błyszczące, a ciało sztywne i łamliwe. Kiedy głowa jest oddzielona ,bez wysiłku zrobimy filety. Składniki: 10 świeżych małych śledzi 8 ziemniaków 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany 1 puszka pomidorów 1 duża cebula 2 łyżki tymianku świeżego 5 czarnych oliwek 25 ml oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Śledziki bez głów umyć, przekroić wzdłuż i wyjąć kręgosłup(...)temp.200 stop.10-15 min. Wcześniej zacząć gotować ziemniaki. Przygotować puree z łyżką masła i śmietany. Kiedy gotują się ziemniaki i pieką rybki przygotować masę pomidorową. Posiekaną cebulę zeszklić ,dodać posiekane pomidory z ziołami ,posiekane oliwki, doprawić do smaku i trochę zredukować. Dodać oliwkę wymieszaną z cytryną. Na talerzu położyć obręcz i włożyć 1 cm warstwę puree ziemniaczanego, następnie warstwę masy pomidorowej

Kulinarny karnet Christophera
Hinduskie kulki ryżowe z cieciorką. 160

wspaniałe ciepłe i zimne .Doskonale pasują do hinduskich  potraw. Składniki. 100g ryżu długoziarnistego 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli, mała 2 pomidory 1 puszka cieciorki 1 żółtko 3 łyżki kolendry ½ łyżeczki papryki Sól, pieprz Wykonanie. Ryż gotujemy 10min w szklance wody, aż ją wchłonie i zmięknie. Mieszać. Na rozgrzanym oleju smażymy posiekaną(...)cebulkę kilka minut, dodajemy czosnek i chilli i smażymy jeszcze 2 min. Dodajemy  posiekane pomidory i mieszamy. Osączoną cieciorkę blendujemy na puree, dodajemy cebulkę, ryż, żółtko, kolendrę, paprykę, sól, pieprz do smaki i wyrabiamy. Formujemy 12 kulek. Kulki pieczemy w temp.180st0p. 30min.W połowie pieczenia odwracamy. Kulki mają się lekko zrumienić. Podajemy gorące lub zimne. Dla mnie są smacznym dodatkiem

Kulinarny karnet Christophera
Czas na sałatki. 2581

sałatkę. Prosciutto zwinąć w ruloniki i ułożyć na sałacie. Sałatka z ziemniaków, doskonała kolacja. Smaczna odmiana popularnej sałatki ziemniaczanej. Składniki. 2 ziemniaki 100g pieczonego (gotowanego)mięsa 10cm pora 1 pomidor sól, pieprz Sos. 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu (śmietany) 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka szczypiorku Wykonanie. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Mięsko pokroić w paseczki i dołożyć do ziemniaków(...)Obrać i pokroić w plastry, ostudzić. Posypać solą i pieprzem. Por pokroić w półplasterki, cienko. Sparzonego ,obranego pomidora pokroić w paski, bez gniazd nasiennych. Przygotować sos. Do miseczki włożyć majonez, dodać jogurt, następnie musztardę i wszystko wymieszać Sosem polać sałatkę i delikatnie wymieszać Posypać posiekanym szczypiorkiem  odstawić na 30min,aby smaki się połączyły. Rada Do sałatki można użyć. wołowiny

Kulinarny karnet Christophera
Szparagi na sałatce z jajkiem w parmezanowym koszyczku. 237

Składniki. 10 szt. szparagi zielone 5 plasterków  szynka parmeńska sałata mix 10 szt. oliwki czarne 10 szt. oliwki zielone 5 szt. pomidorki koktajlowe 5 szt. kapary 5 szt. pomidory suszone 2 dag parmezan ocet balsamiczny 1 jajko 0,5 łyżeczki ocet sól 5 dag parmezan 0,5 łyżeczka olej Wykonanie. Przygotować koszyczek z parmezanu. Papier do pieczenia posmarować odrobiną(...)odwróconej szklance serem do szklanki. Przytrzymując papier uformować dłońmi brzegi koszyka. Przy odrobinie wprawy możemy wielkość i kształt koszyka formować dowolnie. Sałatę najlepiej różną, rozłożyć na półmisku , obłożyć oliwkami, pomidorami, kaparami. Skropić octem balsamicznym. Szparagi blanszować 3 minuty w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Wyjąć, owinąć plastrami szynki parmeńskiej i zapiekać  8 minut pod grillem w piekarniku. Jajko

Kulinarny karnet Christophera