pomarańczowy - 1500 przepisów (strona:46/100)

Dyniowa zupa miso – prosta zupa krem 113

Wprost ubóstwiam ten dyniowy sezon – za to, na ile sposobów mozna go wykorzystać. I o ile nie jestem wielką fanką zup, to te oparte na tym pomarańczowym warzywie nieustannie mnie zachwycają. Lubię się nimi bawić, mieszać z różnymi dodatkami, dodawać smaki orientalne. Ta dyniowa Read More Artykuł Dyniowa zupa miso – prosta zupa krem pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog

Flymetothespoon
Rozgrzewająca zupa krem z dyni 62

Dynia im większa, tym lepsza. Duża i dojrzała jest bardzo aromatyczna i najlepiej sprawdza się w kuchni. Ważny jest też kolor: mocno pomarańczowy oznacza więcej beta-karotenu. Chroni on nas przed szkodliwym działaniem promieni UV, które dodają zmarszczek. Karoten najlepiej się wchłania w towarzystwie tłuszczu. Dlatego potrawy z dyni warto skrapiać oliwą

Wymiar Zdrowia
Ciasto nadziewane galaretką – Borderlands 3 100

zależności od umiejętności, której używają (w 3 Amara może władać corrosivem/kwasem – wtedy jej tatuaż jest zielony, a jeśli wybierzemy bonus do efektu ognia – to uzyskamy kolor pomarańczowy). Proste, lekkie i przyjemnie słodkie ciasto już na Was czeka, wystarczy je tylko… upiec! CIASTO NADZIANE GALARETKĄ Borderlands 3 Poke cake z niebieską galaretką i bita śmietaną CZAS PRZYGOTOWANIA

Nerds Kitchen
Truskawkowe Malibu - zmiksowane truskawki z malibu rum 205

Truskawki, bądź maliny w parze z sokiem pomarańczowym. Za procenty jest tu odpowiedzialne malibu rum, tworząc słodki drink truskawkowy z posmakiem kokosowym

Koktajle i drinki
Przepis na razowe kopytka z dyni w sosie kurkowym 117

Dynia to bardzo wdzięczne warzywo – nie dość, że jest dość “ziemniaczana” w obróbce, to jeszcze ma bardzo niski indeks glikemiczny. Już nie wspominając o cudownym pomarańczowym kolorze… Takie kopytka z dyni nie tylko podbiją serca dorosłych, ale i najmłodszych. Żeby trochę ograniczyć kaloryczność dania, moje kopytka zrobiłam na mące żytniej – wcale nie stracą

A to pestka
Keto czarne ciastka na Halloween (Paleo, LowCarb) 113

póki czas – nacieszyć oczy tymi żywymi kolorami, bo potem będzie już tylko szaro i buro… Więc zachęcam do spacerowania jeśli pogoda sprzyja, a w kuchni polecam przepiękną pomarańczową królową sezonu, czyli dynię ! Ale dzisiaj – wyjątkowo – nie będzie o niej mowa. Mimo, że kręcimy się już intensywnie wokół klimatów halloween’owych, to dzisiejsza propozycja wyjątkowo jej nie zawiera. Jednak element

Modern Cave Girl
Sernik czekoladowo- korzenny z musem śliwkowym 150

wrzącej wody tak by sięgała połowy wysokości tortownicy.  3. Śliwki na mus dzielimy na pół wyjmując pestki. wrzucamy do rondla i zasypujemy cukrem dodajemy goździki oraz startą skórkę pomarańczową. Gotujemy do momentu aż owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać, wtedy wlewamy sok i gotujemy na małym ogniu ok 5 minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Po przestudzeniu wyjmujemy

vaniliowoczekoladowa
Naleśniki w sosie pomarańczowym + nowości w mojej kuchni 148

zawierają alkohol. Moja wersja jest zdecydowanie lżejsza, mniej kaloryczna, dostarczająca wartościowych składników odżywczych. Mianowicie mamy tutaj naleśniki orkiszowe, podane z kremowym twarożkiem, zanurzone w świeżo wyciskanym soku pomarańczowym. Smakują cudownie! Są bardzo delikatne, lekko soczyste, z wyczuwalnym akcentem pomarańczy. Ich przygotowanie opisałam w dalszej części wpisu. Znajdują się tam także dodatkowe materiały, które myślę, że zainteresują osoby lubiące wszystko

Zdrowie na języku :P
Chałka Grecka 116

Taka prawdziwa chałka grecka pieczona jest na Wielkanoc, moja propozycja z racji że do Wielkanocy jeszcze daleko jest nieco uproszczona, ale równie smaczna. Do tej chałki możemy dodać skórkę pomarańczową będzie jeszcze smaczniejsza, a wierzch posypać płatkami migdałów :) Składniki na jedną chałkę Zaczyn: 20 g drożdży świeżych 120 ml mleka 1 łyżeczka cukru Ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej

Gotowanie...to proste !
Keto trufle dyniowe (Paleo, LowCarb) 93

którym dynia pełni główną rolę. Dzisiaj skromnie, ale jakże smacznie! Bohaterem dzisiejszego odcinka są bowiem keto trufle dyniowe. Małe niewinne kuleczki z puree dyniowego i mąki kokosowej oblane pomarańczową czekoladą. Idealne połączenie smaków pt. dynia – pomarańcza – czekolada powoduje, że trufle wprost rozpływają się w ustach. Są przy tym dość szybkie w przygotowaniu. Takie samo połączenie smaków znajdziecie w tym cieście

Modern Cave Girl
Kurczak z grzybami i papryką 145

Piękne, pomarańczowe poranki. Otulone chłodem. Z kubkiem gorącej kawy. Czasami z cynamonem. Pozostając w moich ulubionych, jesiennych klimatach, serwuję dzisiaj szybką i prosta potrawę - kurczaka w sosie z papryką i grzybami. Wprawdzie porcja była przewidziana dla 2 osób, jednak wyszło jej na tyle sporo, że najedzą się nawet i 4. Składniki na 2 porcje: 2 filety z kurczaka 1 cebula

My simple kitchen
Mimosa ( Mimoza ) - czyli finezyjna nazwa na drink z Prosecco i sokiem pomarańczowym 186

Prosecco lub inne wino musujące mieszamy w proporcji 1:1 z sokiem pomarańczowym, najlepiej świeżo wyciśniętym, tworząc finezyjną mieszankę

Koktajle i drinki
Ciasto marchewkowo - piernikowe 90

Ciasto marchewkowe już kiedyś pojawiło się na blogu i z pewnością pojawi się kiedyś jeszcze, bo często przygotowuję je zamieniając lub dorzucając inne składniki. Wtedy o jego pomarańczowym odcieniu decydowała marchewka, teraz dodatek kakao zadecydował o ciemnym brązowym kolorze

Przepisy Kulinarne
BRZOSKWINIOWIEC 203

wyjątkowe okazje i święta. Przepis na brzoskwiniowiec dostałam od przyjaciółki, która częstowała mnie nim przy każdej możliwej okazji. W końcu sama musiałam je zrobić :). Do ciasta użyłam galaretki pomarańczowej. Nie wiem dlaczego, ale brzoskwiniowa galaretka wypada słabo. Skorzystaj z przelicznika foremek. Ciasto (forma śr 20 cm): 2 białka (ok 70 g) + szczypta soli 30 g drobnego cukru 1/2 żółtka

Słodki Pomysł
Pudding owsiany z brzoskwiniami i kajmakiem 86

minut. Jajka rozdzielamy. Żółtka mieszamy z sokiem i skórką z pomarańczy. W razie potrzeby możemy dosłodzić łyżeczką miodu. Białka ubijamy na sztywno. Płatki mieszamy z masą jajeczno-pomarańczową, po czym dodajemy ubite białka i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i przelewamy do niego masę. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut. Każdą porcję podajemy

Mienta blog