polewa - 11092 przepisów (strona:143/740)

Sernik czekoladowo-kajmakowy 147

sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników) 500 g mascarpone 4/5 puszki masy kajmakowej 4 jajka 1/3 szklanki cukru 1 budyń czekoladowy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Polewa: 1/5 puszki masy kajmakowej 2 łyżki mleka 1 łyżeczka masła 50 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: płatki migdałowe do posypania Herbatniki dokładnie pokruszyć. Wymieszać z mlekiem i roztopionym masłem. Powstałą(...)temperaturze 170°C, później zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika sernik pozostawić jeszcze na około 10 minut z uchylonymi drzwiczkami. Przygotować polewę. Masę kajmakową gotować na małym ogniu z czekoladą, masłem i mlekiem aż do całkowitego połączenia. Polać sernik. Posypać posiekanymi płatkami migdałowymi i wstawić do lodówki. Podawać po minimum kilku godzinach

Bullio
Ciasto z gruszkami i białą czekoladą 133

masła 125 g drobnego cukru (dałam 100) 2 jajka 185 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 ml mleka 1 puszka gruszek w syropie (425 g)   polewa: sok z puszki z gruszek 30 g cukru pudru 20 g masła 5-10 ml wody (ja nie dałam)   Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.  Formę wysmarować masłem

Sto kolorów kuchni
Rolada biszkoptowa z lodami i malinami 197

jajka 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka margaryny do posmarowania papieru 2 łyżki kakao Na masę: Maliny lody Carte d’Or Chocolate Brownie Polewa to 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 50 ml śmietanki 30% i maliny do dekoracji Przygotowanie: Białka z jajek wbijamy do miski, w której będziemy przygotowywać ciasto na biszkopt

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik w polewie czekoladowo-orzechowej 148

Piekąc sernik zawsze staram się coś zmienić. Choćby po to, żeby wypróbować rożne smaki. Dzisiaj sernik z brzoskwiniami i w polewie czekoladowo-orzechowej. Doskonałe wykończenie sernika nadaje mu zupełnie inny smak niż zwykle. SERNIK: 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego  1 kostka (200 g) masła 1 szklanka cukru 5 jajek 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia pół puszki brzoskwiń Na polewę: 1 duża tabliczka (220 g) czekolady 25 g masła 15 dag orzechów włoskich Na spód: 20 herbatników jasnych WYKONANIE:  Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na gładką masę. Ucierając dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Ucierając dodajemy po łyżce twarogu. Następnie ubite na sztywno białka. Na koniec dodajemy

W kuchennym oknie Ewy
Dietetyczne ciasto marchewkowe z orzechami i rodzynkami 255

mąki owsianej  4 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cynamonu szczypta imbiru 30 g orzechów włoskich 50 g bakalii (rodzynek, żurawiny, śliwek) Polewa: pół opakowania serka kremowego 2 łyżki soku pomarańczowego lub z cytryny cukier puder do smaku Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Orzechy i bakalie posiekać. Białka ubić(...)oprószyć mąką pszenna. Wlać ciasto i wyrównać.  Piec 60-70 minut w 170°C. Wyjąć  z formy jeszcze lekko ciepłe. Przełożyć na deskę i wstydzić. Przygotować polewę. Ser przełożyć do miski, dodać cukier waniliowy i sok z pomarańczy lub cytryny. Wymieszać na gładki krem. Ciasto podawać z przygotowanym kremem. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Grzybki 233

mąki 1½ margaryny 2 szklanki cukru pudru 2 jajka 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany ponadto 3 jajka 50g  maku 6 łyżki cukru pudru polewa czekoladowa Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą, dobrze wygniatając, następnie urywamy ciasto i robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, w którym robimy dziurkę i kładziemy dziurką do blaszki wyłożonej(...)łączymy w miejscu gdzie robiliśmy dziurkę. Odkładamy do wystygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem pudrem. W białku maczamy korzonek a następnie w maku. Zostawiamy do wyschnięcia. Polewę czekoladową rozpuszczamy i maczamy kapelusiki naszych grzybków, zostawiamy do wyschnięcia. Smacznego

kgwjanczewo
Sernik z jogurtów greckich 1088

składniki * 8 jajek * 1 szklanka cukru pudru * 3 kubki jogurtu greckiego (3 x 400 g) * 3 budynie śmietankowe * aromat pomarańczowy lub inny ulubiony * biszkopty podłużne polewa * 1/2 szklanki dżemu pomarańczowego * 2  łyżeczki żelatyny * prażone płatki migdałowe   Sposób wykonania Jogurty greckie wymieszać dokładnie z budyniami i 1/2 szklanki cukru pudru. Oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z resztą(...)wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto do wystudzenia. Ciasto ładnie wyrasta, ale w trakcie studzenia nieco opada, mimo to pozostaje puszyste w środku.     Przygotować polewę. Żelatynę namoczyć w łyżce wody, rozpuścić w kąpieli wodnej, lub w mikrofali na najniższej mocy, ale tak aby nie zagotować. Dżem podgrzać w mikrofali lub na kuchence, przetrzeć przez gęste

Mix smaku
Mega jagodzianka, czyli drożdzowy leniwiec z polewą 169

woli margaryny do pieczenia) 1/2 szklanki mleka  (ja użyłam 3,2%) 1 łyżka oleju  1/2 opakowania cukru waniliowego ulubione aromaty do ciasta  Składniki - polewa (czyli kisiel jagodowy): 0,5 litra jagód kilka truskawek łyżka cukru zwykłego łyżka cukru trzcinowego   łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie - ciasto: Do naczynia, w którym lubimy wyrabiać ciasto kruszymy drożdże. Zasypujemy(...)więcej mąki - ciasto da się formować i lepić, jeśli mniej - będzie bardziej rzadkie, lejące, a po upieczeniu wilgotne. Pieczemy w temperaturze 170 - 175 stopni przez 30 minut.   Przygotowanie polewy: Początkowo miałam zamiar zrobić zwykłe jagodzianki ze świeżych owoców. Jednak jagody, które miałam przywędrowały do mnie w torebce foliowej i delikatnie się zmasakrowały. W domu nie miałam wszystkich składników

Kuchnia po mojemu
Błyskawiczny sernik waniliowy w domowej polewie czekoladowej. To się musi udać! ;) 121

też było wczoraj i przedwczoraj. Kumulacja obowiązków pozbawiła mnie czasu na przyjemności. Dla równowagi pozostanę w tematyce słodkości i przedstawię przepis na prosty w wykonaniu sernik waniliowy w polewie czekoladowej. Przyznam z resztą, ze to pierwszy pieczony sernik jaki samodzielnie wykonałam. Skoro mi się udał to znaczy, że Wam też wyjdzie, jeśli tylko spróbujecie ;) Składniki (na jedną blaszkę(...)przez 60-70 minut (to już zależy od piekarnika). Sernik studzimy nie wyciągając z pieca, więc warto piec go kilka minut krócej bo i tak dojdzie. Kiedy ostygnie przygotowujemy polewę. Zapraszam po przepis Polany sernik dekorujemy wedle uznania i wstawiamy do lodówki na ok godzinkę. Pyszności gotowe. Przygotowanie sernika zajmuje ok 20 minut. Wystarczy go upiec i po wystudzeniu pyszny

Kuchnia po mojemu
Rolada czekoladowa z musem kawowym wg Pawła Małeckiego 153

mąki pszennej 30g kakao 10g mąki ziemniaczanej Na krem:* 400g ubitej kremówki 200g czekolady deserowej 40ml naparu kawowego (20g na 100ml wody) 30g cukru 10g żelatyny 5 żółtek Polewa: 50g czekolady deserowej 30g śmietany kremówki ½ łyżeczki płynnego masła  * Kremu wyszło nam więcej niż potrzeba do rolady. Wykorzystałyśmy go do udekorowania babeczek. Przygotowywanie ciasta: Jajka wraz z cukrem ubijamy(...)biszkoptu odrywamy papier do pieczenia.  Układamy na nowym papierze i równomiernie rozkładamy krem czekoladowy. Przy pomocy papieru zwijamy w ciasną roladę i wkładamy od lodówki na godzinę. Przygotowanie polewy: W kąpieli wodnej umieszczamy kremówkę. Do podgrzanej śmietany dodajemy czekoladę oraz masło. Mieszamy do rozpuszczenia. Smarujemy roladę i odstawiamy na chwilę do zastygnięcia. Smacznego

Kolizje Smaków
Kakaowy Milky Way z chrupiącym ryżem 185

szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 2 szklanki mleka w proszku 1 duża łyżeczka kakao Dodatkowo: 1 opakowanie (80 g) ryżu chrupiącego Sante o smaku czekoladowym polewa czekoladowa wg. dowolnego przepisu 1/2 szklanki syropu z wody i cukru do nasączenia ciasta(...)jedną część biszkoptu wyłożyć 3/4 masy wymieszanej z 3/4 opakowania ryżu chrupiącego, przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch ciasta posmarować pozostałą częścią masy, obsypać pozostałym ryżem i udekorować polewą czekoladową.Schłodzić

Praktyczna pl
Ciasto z Masą Kajmakowo-Słonecznikową 137

Przepyszne polecam wszystkim. Składniki na biszkopt: ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanka mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu   Składniki na polewę: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 1 łyżka mleka   Pozostałe składniki: 1 mleko zagęszczone słodzone w puszce 300g łuskanego słonecznika 150g masła do uprażenia słonecznika ¼ szklanka cukru 200g(...)pozostałą wódkę i wymieszać. 8.   Biszkopt posmarować powidłami. 9.   Na biszkopt wyłożyć masę ze słonecznikiem. 10. Na masę ułożyć biszkopty nasączone pozostałą herbatą z wódką. 11. Przygotować polewę: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, włożyć do metalowej miski, dodać masło i mleko. Miskę położyć na garnek z wodą i podgrzewać aż czekolada się rozpuści mieszając od czasu do czasu

Mama Gotuje
Piaskowa babka kakaowa z bakaliami 128

SKŁADNIKI: szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka cukru opakowanie cukru waniliowego 4 jajka kostka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao prawdziwego łyżeczka cynamonu bakalie polewa z gorzkiej czekolady świąteczna posypka Obie mąki i kakao wsypać do miski, wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno. W drugiej misce utrzeć miękkie masło razem(...)babkę. Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy około 30 minut, następnie temperaturę podwyższyć do 200`C i piec jeszcze około 40 minut - do suchego patyczka. Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą i obsypujemy kolorowymi kuleczkami. Wyszła znakomicie! puszysta, wilgotna, pyszniutka :) Smacznego

MarciochaKucharzy
Rewelacyjna babka marchewkowa 228

szklanki cukru pudru 150ml oleju/ masła 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 100g rodzynek lub/i orzechy sok z całej cytryny łyżeczka tartej skórki z cytryny polewa czekoladowa i kolorowa posypka Marchewki zetrzeć na drobnej tarce. Całe jajka ubić na jednolitą masę. Cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę wymieszać ze sobą. Rodzynki sparzyć. Do suchej(...)stopni przez 60 minut. Po tym czasie sprawdzić patykiem czy ciasto jest jeszcze wilgotne (klei się) . Jeśli tak zostawić jeszcze w piekarniku. Po ostygnięciu ciasta polać je polewą czekoladową i posypać kolorową posypką. Pyszniutka

MarciochaKucharzy
Babka czekoladowa 184

jajka * 3/4 szklanki cukru pudru * 150 g masła lub margaryny * 50 g czekolady gorzkiej * 50 g czekolady mlecznej * 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa * 50 g czekolady mlecznej * 50 g białej czekolady * 1/2 łyżeczki oliwy Sposób wykonania     Miękkie masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem pudrem, a następnie nie przerywając(...)Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciasto w formie do przestygnięcia, a następnie wyjąć na kratkę i poczekać, aż wystygnie. Przygotować polewę. Każdą czekoladę rozpuścić osobno w kąpieli wodnej, dodać do każdej 1/4 łyżeczki oliwy, wymieszać i ozdobić ciasto cieńszymi i grubszymi liniami i zygzakami

Mix smaku