dokładnie się połączą. 3. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia dużą formę piekarnikową (u mnie ma ona ok 38x33 cm) i piec ok 15-20 min w 180*C. Uwaga: Można ciasto podzielić na 3 części i każdą piec osobno w keksówce, ale powyższy sposób jest prostszy i szybszy. Przygotowując po dwójną porcję należy ciasto podzielić na 3 części(...)całość przetrzeć przez sito, żeby uniknąć w kremie niezblendowanych skórek z daktyli. Masę osłodzić do smaku. Przełożenie: Upieczony piernik przekroić na 3 równe części. Przełożyć kremem. Ewentualnie polać polewą. Polewa kakaowa: Masło/margarynę rozpuścić, dodać kakao i cukier puder, mieszając trzymać na ogniu aż wszystkie składniki połączą się na gładką polewę. Do ozdoby użyłam pokrojonych daktyli, skórki otartej
Kto ugości moich gości?jasnym biszkoptem oraz polewą czekoladową. Efekt wielu kombinacji, smaki idealnie się uzupełniają nie może go zabraknąć na wielu uroczystościach, na długi czas potrafi zaspokoić ochotę na słodkości. Blacha 25/30 –ciasto jest dość wysokie, można zrobić w większej blaszce. Składniki: Biszkopt ciemny: 6 jaj 15 dag cukru 12 dag mąki tortowej 3 łyżki kakao 40 g masła Biszkopt jasny: 3 jajka(...)lekkiego stężenia. Poncz: Składniki ponczu mieszamy ze sobą. Złożenie ciasta: Na dnie blachy układamy ciemny biszkopt, skrapiamy połową ponczu z likierem, smarujemy cienką warstwą dżemu wiśniowego, oraz połową kremu budyniowego. Dajemy warstwę serową oraz resztę kremu budyniowego, tężejącą warstwę wiśniową i przykrywamy jasnym biszkoptem, skrapiamy reszta ponczu, dekorujemy polewa czekoladowa oraz posypką z białej czekolady. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonKeksówkę o wymiarach 30x10 natłuścić i posypać tartą bułką. Do foremki przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec do suchego patyczka ok 50 minut. Gdyby wierzch za bardzo się przypiekał można nakryć folią aluminiową. Po wystudzeniu dowolnie udekorować, u mnie polewa czekoladowa i kolorowe posypki Delecta. Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać 4 łyżki(...)rozpuścił. Następnie dodać 100 g pokrojonego zimnego masła, rozpuścić ale nie gotować. Zestawić ognia i dodać 3 łyżki kakao. Energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Lekko przestudzić i polać ciasto
Monia miesza i gotujeopakowaniu) i odstawiamy do wystygnięcia.Ostudzony biszkopt wyjmujemy z foremki i rozsmarowujemy na jego powierzchni budyń. Na warstwie budyniu układamy truskawki. Na koniec całość polewamy galaretką. Galaretka powinna być dość gęsta, żeby nie spłynęła z ciasta. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki
Smakowity Blog KulinarnyPrzepis na babkę majonezowa dostałam wiele lat temu i często z niego korzystam. Od siebie dodałam polewę karmelową, która dodaje babce "tego czegoś" ;) Składniki: 4
Pyry na Gazskładniki * 8 jajek * 1 szklanka cukru pudru * 3 kubki jogurtu greckiego (3 x 400 g) * 3 budynie śmietankowe * aromat pomarańczowy lub inny ulubiony * biszkopty podłużne polewa * 1/2 szklanki dżemu pomarańczowego * 2 łyżeczki żelatyny * prażone płatki migdałowe Sposób wykonania Jogurty greckie wymieszać dokładnie z budyniami i 1/2 szklanki cukru pudru. Oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z resztą(...)nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180°C , ok. 1h, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto do wystudzenia. Ciasto ładnie wyrasta, ale w trakcie studzenia nieco opada, mimo to pozostaje puszyste w środku. Przygotować polewę. Żelatynę namoczyć w łyżce wody, rozpuścić w kąpieli wodnej, lub w mikrofali na najniższej mocy, ale tak aby nie zagotować
Mix smakupomarańczowej Polewa: 1 gorzka lub mleczna czekolada 1 łyżka masła 100 ml śmietany 30 % Wszystkie składniki na ciasto szybko i dokładnie ze sobą zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Schłodzone ciasto wyłożyć równomiernie na blaszkę i nakłuć widelcem. Podpiec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.W międzyczasie przygotować masę serową(...)spód. Sernik piec w temperaturze 170 stopni przez około 1 godzinę i 10 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na całą noc. Przygotować polewę. Do garnka wlać śmietanę, dodać masło i połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać całość na małym ogniu aż czekolada się rozpuści i wszystko połączy się w gęstą masę. Polewę rozsmarować
My simple kitchenultra gładkim, kremowym czekoladowym nadzieniu. Ganache to podstawowa forma czekolady w cukiernictwie. W zależności od proporcji składników i sposobu przygotowania może być nadzieniem, polewą, sosem lub kremem. Sprawdźcie jakie to proste! Sypkie składniki kruchego ciasta – mąkę, cukier i sól mieszamy. Dodajemy pokrojone masło, siekamy razem. Wbijamy trzy żółtka (białka będę idealne na BEZĘ ) i zagniatamy ciasto. Wszystko ręcznie lub szybciej
Karo in the Kitchennastępnie wrzucamy do śmietany galaretki pokrojone w kostkę, szybko mieszamy i wykładamy na biszkopt. Musimy się śpieszyć bo masa bardzo szybko tężeje, po wierzchu polewamy galaretką. Wkładamy do lodówki i chłodzimy.Jako dodatek na wierzch ciasta przed zalaniem galaretką można wyłożyć owoce, wtedy ciasto będzie jeszcze bardziej pyszne
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniazapomnieć. Ale czy pomijając te składniki, nadal uda nam się przygotować smaczny wypiek? No pewnie. Wystarczy trochę pokombinować. Do mojego zdrowego sernika użyłam zamiast ciasteczek - zmielone orzechy, dzięki czemu ciasto zyskało świetny aromat i smak. To samo tyczy się malin, które razem z aksamitnym sernikiem tworzą zgrany duet. Nic tylko sięgnąć po kolejny kawałek! Składniki na spód: 140 g orzechów(...)cukrem waniliowym dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie do przygotowanej masy dodajemy ser i wszystko łączymy. Na upieczony wcześniej spód wylewamy masę serową i wyrównujemy. Wierzch polewamy sokiem malinowym z cząstkami owoców tworząc niekształtne zygzaki. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 150`C piekarnika i pieczemy około 140 minut. Na dno piekarnika ustawiamy misę lub blachę wypełnioną wodą, dzięki czemu sernik pozostanie
Słodkie Przyjemnościprzygotowania:Z podanych składników zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie formę o wielkości ok. 20 x 28 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem. Nakłuwamy widelcem.Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut.Ok. 50 g orzechów laskowych bardzo drobno siekamy i dodajemy do nutelli - dokładnie mieszamy i smarujemy ciasto.Mleko gotujemy z cukrem(...)miksujemy (najlepiej blenderem) na gładką masę. Rozsmarowujemy na warstwie nutelli.W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę wraz z masłem. Mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji i polewamy cały mazurek. Dekorujemy pokrojonymi orzechami laskowymi.Moje posty
Słodka Stronaustach. I po trzecie ciasto jest łatwe w wykonaniu i szybkie. A jeśli macie trochę czasu można je podpicować wycinając np gwiazdki na wierzch ciasta. Jeśli brakuje wam czasu lub cierpliwości wystarczy lukrowa polewa i trochę bakalii na wierzch. Na pewno zabłyśniecie wśród znajomych lub rodziny. Tarta makowa Danie Desery Kuchnia Polska Porcje 12 porcji Czas przygotowania(...)użyć melaksera lub rozcierać składniki palcami). Dodać jajko, zlepić składniki w kulę i wstawić do lodówki na około godzinę Formę na tartę o średnicy 21 — 23 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować tak by ciasto pokryło do i boki formy. Resztkę ciasta odciąć i pozostawić do dekoracji wierzchu (opcjonalnie) Masa makowa Orzechy oraz czekoladę drobno posiekać. Masę makową włożyć do miski
Wypieki i Rumieńceróżnego rodzaju wariacje ciast kruchych z owocami, których wtedy mamy pod dostatkiem. Tym razem postawiłam na rogaliki w połączeniu z borówkami. Kruchutkie ciasto wspaniale komponuje się z tymi owocami, a ich lekką kwaskowatość po upieczeniu można zniwelować polewą z lukru (chociaż dla mnie były przepyszne nawet bez jego dodatku). Czas podany w przepisie nie obejmuje okresu chłodzenia ciasta w lodówce
Milion Smakówzamienić kolor na różowy ;) stosując gęsty sok malinowy albo czysty sok buraczany bez dodatku octu i soli. Składniki na kruche ciasto:200 g mąki140 g zimnego masła70 g cukru 1 jajko + 1 żółtko Składniki na polewę:5 łyżek dżemu z jeżyn - (opcjonalnie malinowy)3 tabliczki czekolady białej150 ml śmietanki kremówki2 łyżki masła1 garść fiołków Kruche ciasto
Bon Appetit Małgorzatywielkie rozkrojenie i posmarowanie kuszącego zapachem piernika stało się naszym wieczornym (w zasadzie nocnym, bo było to około 1:30) rytuałem. Gdy wreszcie "smakowa sekta" dobrała się do ciasta, słuch o nim zaginął. Zostały tylko okrzyki w stylu "pyszne" (!) i "możecie od razu robić kolejne". Udał nam się ten piernik. Smakował tak, że będziemy się nim często delektować.SKŁADNIKI:Piernik(...)mieszając wsypujemy mąkę.Dokładnie wymieszane ciasto wlewamy do wyłożonej papierem i wysmarowanej masłem keksówki i pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra -dół z termoobiegiem. Sprawdzamy metodą "suchego patyczka"Gdy piernik jest upieczony, wyciągamy go z piekarnika, studzimy. Dobrze wystudzony przekładamy powidłem, wstawiamy do lodówki do schłodzenia a następnie oblewamy polewą.I nie zostaje
Wypisz Wymaluj