podpłomyki - 289 przepisów (strona:2/20)

Przepisy na Andrzejki 149

suszonymi pomidorami Sałatka z figami, orzechami laskowymi i grana padano Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i czarnymi oliwkami Sałatka ziemniaczana z majonezem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Podpłomyk z jajkiem sadzonym i ziołowym jogurtem Podpłomyki z koperkiem Podpłomyki z oregano Podpłomyki z pastą z awokado, jajkiem

Moja smaczna kuchnia
9 najlepszych przepisów na pieczywo z patelni 249

dobrego można przygotować na patelni? Szybkie, przepyszne i niedrogie pieczywo! Dzisiaj przedstawiam najlepsze przepisy, które znajdują się na blogu, są proziaki, podpłomyki w kilku bardzo ciekawych i smacznych wersjach. Jest i flatbread! Zachęcam do wypróbowania każdego pomysłu, naprawdę warto! Pizza na podpłomyku z pesto z rucoli Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Podpłomyk(...)jajkiem sadzonym i ziołowym jogurtem Podpłomyki z pastą z awokado, jajkiem i parmezanem Flatbread z patelni Proziaki Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym

Moja smaczna kuchnia
Podpłomyk pełen aromatycznych przypraw i warzyw 191

smaku i bardzo aromatycznego. Zawsze w lodówce coś mamy np. paprykę, kukurydzę coś zielonego np. tym razem roszponkę u mnie zawsze też można znaleźć pierś z kurczaka :)Połączenie podpłomyka z warzywami plus do tego sos pychota! Cudowna alternatywa dla "fast food" SKŁADNIKI: czas przygotowania ok 40 min podpłomyk : ok 10szt - 400 g mąki pszennej - 225 g wody ciepłej - sól(...)szczypty farsz:(z tej porcji przygotowałam na 4 podpłomyki)   - pół świeżej czerwonej papryki (równie dobrze może być żółta czy zielona) - pół granata - cukinia połowę - kukurydza z puszki 4 łyżki - oliwki czarne ok 6 szt - roszponka 2 duże garście - słonecznik 2 garście - feta pół opakowania  - czarnuszka do smaku(dałam 1 łyżeczkę) - oliwa 1 łyżkę - pierś z kurczaka połowę - oliwę

Basia w kuchni
Podpłomyki z kozim serem i młodymi warzywami 149

cienko rozwałkowanym chlebowym cieście układałam w widoczki młode, słodkie  warzywa i krągłe plastry słonego koziego sera. Wyglądały jak małe, jadalne widoczki! Pełne wiosenno-letniego smaku, na chrupiących podpłomykach prosto z pieca. Kiedyś równie popularne i jadane tak często, co nasz dzisiejszy biały chleb były podstawą diety średniowiecznych Słowian, którzy piekli je na żarze, czyli gorących kamieniach z ogniska(...)potem z czasem na żeliwnej blasze umieszczonej na palenisku. Niektóre źródła jednak podają, że nazwa podpłomyki odnosi się do przyrządzania chlebowych placków w żarze, tak jak przygotowuje się pieczone w żarze ziemniaki. Z braku żaru i paleniska w słonecznej kuchni upiekłam podpłomyki w zwykłym piekarniku i muszę przyznać, że udały się wyśmienicie! :) Chrupiące, cienkie z mnóstwem dobra na wierzchu

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Podpłomyki z patelni 86

Podpłomyki z patelni Podpłomyki, czyli płaskie chlebki, są z nami od dawien dawna. Za granicą można je spotkać pod nazwą „flatbread”. Można powiedzieć, że jest to idealne, kryzysowe pieczywo, ponieważ do ich wykonania nie potrzeba nam drożdży, piekarnika ani dużo czasu. Klasycznie podpłomyki robi się bez proszku do pieczenia, ale ja jednak wolę, gdy moje wypieki są pulchne(...)więc dzisiaj zaproponuję Ci mój ulubiony przepis na podpłomyki z patelni . Czym są podpłomyki? W skrócie jest to płaskie, bardzo proste do zrobienia pieczywo. Prosty, bardzo prymitywny wypiek, bez użycia drożdży. W dużym uproszeczeniu można powiedzieć, że jest to… uproszczona wersja chlebów naan , które zresztą są bardzo popularne u mnie na blogu. Z czym podawać podpłomyki? Odpowiedź jest jeszcze

Blendman
Domowe podpłomyki – fit śniadanie na słono 155

Szukacie pomysłu na wytrawne śniadanie? To się świetnie składa, bo przygotowałam właśnie domowe podpłomyki z rozpływającym się w ustach masłem czosnkowym i jajkiem sadzonym. Pożywne i sycące danie! Grzanki na śniadanie chodziły już za mną od dłuższego czasu. Nie chciałam jednak przepisu, gdzie z samego rana trzeba byłoby piec ciasto w piekarniku, dlatego zdecydowałam się zrobić domowe podpłomyki na suchej(...)patelni. Co ciekawe, podpłomyki mają dość neutralny smak, ale w połączeniu z ziołowym masłem czosnkowym i jajkiem sadzonym przepis po prostu zachwyca. Danie jest proste, szybkie, przepyszne, a do tego pożywne i sycące. Czego chcieć więcej? Szukacie inspiracji na śniadanie? Polecam: Pyszna szakszuka ze szpinakiem i mozzarellą Fit pancakes na bazie płatków owsianych Omlet z twarożkiem – fit śniadanie na słono

A to pestka
Pizza na podpłomyku z pesto z liści rzodkiewki, pikantnym twarożkiem i rzodkiewkami (szybka pizza na cieście bez drożdży) 114

puchate, a cienkie i chrupiące - ja jestem fanką właśnie takiego ciasta. Ciasto bez drożdży oczywiście nie jest prawdziwym ciastem do pizzy, tylko rodzajem flatbreadu, czy też, bardziej po polsku, podpłomyka. To taka trochę oszukana pizza , szczególnie, że nie wymaga piekarnika, a jedynie rozgrzanej patelni. Coś podobnego pokazywałam Wam w przepisie na ekspresowe calzone oraz na tureckie gözleme . To ciasto(...)rzodkiewek nie została zmarnowana :) Moja rzodkiewkowa, wiosenna pizza bardzo nam smakowała. Wiem, że są to smaki jak na pizzę nietypowe, ale zapewniam, że warto wypróbować ten przepis! Pizza na podpłomyku z pesto z liści rzodkiewki, pikantnym twarożkiem i rzodkiewkami (Szybka pizza na cieście bez drożdży) Składniki /dla 4 osób: ciasto do pizzy bez drożdży: 3 szklanki mąki (proponuję pół

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasta z tuńczyka i cieciorki z podpłomykami 154

Cieciorka, tuńczyk, ogórek kiszony, ricotta, pieprz marynowany wszystko razem zmieszałam smaczną pastę w 5 min. przygotowałam. Jeśli z podpłomykami ją podamy to ciekawą przekąskę mamy. Ale pastę z ulubionym pieczywem można też serwować i jej smakiem się delektować. Składniki: pasta z tuńczyka: 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym - 185 g, 1 puszka cieciorki konserwowej 400 g, 3 duże(...)ogórki kiszone, 100 g ricotty, 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu, suszone papryczki chili świeżo mielone do smaku, pszenne podpłomyki z cieciorką: 15 g świeżych drożdży, 150 ml letniej wody, 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona świeżo mielona papryka chili do smaku, czosnek suszony świeżo mielony do smaku, 250 g mąki pszennej, 2 łyżki

Moniki Smakołyki
Podpłomyki z solą i kuminem 151

Podpłomyki to bardzo proste do przygotowania placki z kilku składników. Dawniej wypiekane były na kamieniu czy blasze jako próba dla sprawdzenia temperatury w piecu chlebowym. Ja bardzo lubię ten wypiek jako dodatek do zup i sałatek. Świetnie smakują również jako przekąska do piwa czy wina albo do deski serów (zobacz poradnik Jak przygotować deskę serów ). PRZEPIS NA PODPŁOMYKI Z SOLĄ(...)KUMINEM Składniki na podpłomyki z sola i kuminem (ok 5-6 szt): ciasto: 500g mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy 250 ml ciepłej wody 3 dag świeżych drożdży dodatki: 8 łyżek oliwy 2 łyżeczki mielonego kuminu sól himalajska Jak zrobić podpłomyki z sola i kuminem: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Mąkę wsypujemy do miski

Dorota Smakuje
PODPŁOMYKI ZE ŚWIEŻĄ SALSĄ POMIDOROWĄ Z DODATKIEM MIĘTY 148

mój pierwszy udział w Wypiekaniu na Śniadanie i jestem zachwycona. Już od dawna miałam w planach upieczenie podpłomyków i cieszę się, że nadarzyła się okazja upiec je w większym gronie. Cieniutki, rustykalny placek z bardzo lekkim nadzieniem zdecydowanie będę wypiekała częściej:) PODPŁOMYKI ZE ŚWIEŻĄ SALSĄ POMIDOROWĄ Z DODATKIEM MIĘTY PLACKI 200g mąki pszennej najlepiej chlebowej T750 lub jeśli nie macie(...)piórka, czosnek posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać oliwę i odstawić do „przegryzienia” na 15 minut. Po tym czasie rozwałkowane podpłomyki posmarować jogurtem i ułożyć odstane dodatki. Wsunąć do nagrzanego pieca i zapiekać 10 minut. Jeśli ktoś nie trawi ciepłych pomidorów może podpłomyk upiec sam a dodatki w postaci zimnej położyć

Pieguskowa Kuchnia
Podpłomyk z jajkiem sadzonym i ziołowym jogurtem 91

Ostatnio na śniadanie zjadam się podpłomykami, tak mi smakują. Szybkie w przygotowaniu, najlepsze na gorąco. Staram się wymyślać nowe pomysły z ich wykorzystaniem. Dzisiaj dzielę się przepisem inspirowanym kuchnią turecką. Jest to podpłomyk z ziołowym jogurtem z dodatkiem ostrej papryki i jajkiem sadzonym, które idealnie, jak się okazało, smakuje w połączeniu z wyrazistym w smaku i kremowym jogurtem. Zachęcam(...)wypróbowania, bo znalazły się i świeże zioła, czyli moja ulubiona natka z pietruszki. Podpłomyk z jajkiem sadzonym i ziołowym jogurtem Składniki: 1/2 szklanki mąki woda 3 łyżki jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego, bo jest gęstszy 1 jajko 2 lyżeczki posiekanej natki z pietruszki 1 szczypta suszonego tymianku 1 szczypta suszonego oregano masło do smażenia jajka 2 szczypty ostrej papryki w proszku

Moja smaczna kuchnia
Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią 121

warzyw, kreatywność wskazana! Wystarczą podstawowe składniki, które każdy z nas ma zawsze w kuchennej szafce, a zamiast chleba na śniadanie czy kolację możemy wyczarować świeże, gorące i chrupiące podpłomyki! Dodatki, takie jak hummus, można przygotować wcześniej i przechowywać 2 - 3 dni. Jak się okazało chrupiący i gorący podpłomyk świetnie smakuje z domowej roboty hummusem i chrupiącą cukinią.  Podpłomyki(...)hummusem i chrupiącą cukinią Składniki: na podpłomyki 250 g mąki pszennej plus do posypania blatu szczypta soli woda na hummus 1 szklanka ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki oraz woda z gotowania ciecierzycy lub zalewa 5 łyżek tahini czyli pasty sezamowej sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól do smaku do podania oliwa z oliwek

Moja smaczna kuchnia
Podpłomyki, tzatziki i faszerowane kapelusze pieczarek czyli przekąski dla każdego 139

Waszymi zapytaniami o przepisy na sprawdzone i szybkie przekąski lub startery do posiłków, podam Wam przepisy na 3 z moich ulubionych. Dodam tylko, że niekoniecznie tylko tzatziki do podpłomyków, ale każda także salsa, sos czy też chutney będzie świetnym dodatkiem do tzw. macy. Same tzatziki z kolei nie tylko do podpłomyków, ale również do mięs, frytek, kiedyś nawet zostałem poczęstowany(...)możliwości kombinowania są już zależna od Waszego podniebienia. Jako trzecie zaproponuję faszerowane kapelusze pieczarek. Tzatziki: 1 duży jogurt typu greckiego 2 ogórki 2 ząbki czosnku sól, pieprz  Podpłomyki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki żytniej (typ 2000) około 1 szklanki wrzątku sól, cukier Faszerowane kapelusze pieczarek: 6-8 dużych pieczarek 2 czerwone cebulki 1 ząbek czosnku tymianek, świeża

Kuba Gotuje
Podpłomyki z pieczonymi ziemniaczkami i dodatkami.(vege & gluten free) 157

oknem dzisiaj nie korzystna aura więc trzeba sobie jakoś ten brak słońca zrekompensować. A co byście powiedzieli na słoneczne podpłomyki wykonane z wody, mąki z ciecierzycy i mąki kukurydzianej??? Pyszne chrupiące i do tego zdrowe. Ja swoje podpłomyki smażyłam na niemalże suchej patelni. Dodatek talarków ziemniaczanych oraz świeżych papryczek chili a także czarnych oliwek i czerwonej cebuli czyni danie piękną(...)Chili kroimy w małe cząsteczki. Pieczarki podsmażamy na tłuszczu po ziemniakach do miękkości.  5. Ciasto mieszamy i gdy będzie zbyt gęste dolewamy więcej wody. Ma być dość lejące. Podpłomyki smażymy na mocno rozgrzanej patelni, którą wcześniej smarujemy tłuszczem po całej powierzchni. Nadmiar usuwamy ręcznikiem papierowym. Wylewamy łyżką ciasto rozsmarowując je jak najcieniej.  Smażymy równomiernie z obu stron. Oznaką

vaniliowoczekoladowa
Podpłomyki z wędzonym łososiem 91

kuchni, dzięki mojemu Niejadkowi, rządzą różnorodne placki i placuszki, w których ja chętnie przemycam co nieco, a mój Niejadek je wcina (albo i nie..;). Tym razem zaryzykowałam i przygotowałam podpłomyki z mąki pełnoziarnistej z kremowym serowym farszem z dodatkiem delikatnego wędzonego na zimno łososia Mowi  pure. To doskonała i pyszna przekąska na każdą okazję. Można dodać do niej(...)jogurtowy albo czosnkowy.  Podpłomyki z serkiem i łososiem Składniki: Ciasto na podpłomyki: 1)       200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2)       100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3)       15 g świeżych drożdży 4)       200 ml ciepłej wody + 4 łyżki

Na kulinarnym poligonie
Podpłomyki z salsą pomidorową 86

Szybkie i proste dania to coś co kochamy. Szczególnie, gdy większość składników mamy we własnych domach. Co powiecie na super proste i smaczne podpłomyki z patelni? Do tego salsa pomidorowa z bazylią i aromatyczna oliwą extra vergine GranFruttato Monini  . SKŁADNIKI na podpłomyki: 250g mąki pszennej 150 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy extra vergine GranFruttato 1 płaska łyżeczka soli(...)między czasie przygotowujemy salsę pomidorową. Pomidory myjemy, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną bazylię. Zalewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto na podpłomyki układamy na stolnicy i dzielimy na sześć części. Z każdej porcji ciasta formujemy kulkę, którą rozwałkowujemy na cienki placek. Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni ok. 2 min. na każdą

kulinarnyJa
Podpłomyk ze szparagami (na zakwasie) 114

ponad miesiąc. A gdy się go już zrobiło, za każdym razem, gdy pieczemy chleb, ujmujemy ok. 120 g ciasta i mamy zaczyn na następny wypiek. Dziś takim wypiekiem jest podpłomyk, który piekłam wczoraj, gdy zabrakło mi świeżego chleba, a nabrałam ochoty na pieczywo. A że zaczyna się sezon na szparagi, które bardzo lubię, właśnie one są dają poczucie jedzenia gotowej(...)wyrastania wyjąć ciasto na blat lekko oprószony mąką. W piekarniku podgrzać kamień lub blachę (temperatura 240 stopni C., przynajmniej 30 minut) i wstawić do niego miseczkę z wrzątkiem, bo podpłomyk będzie się piekł z parą. Rozwałkować je lekko, by usunąć bąble gazu. Następnie ciasto przełożyć na papier do pieczenia, rozciągać palcami i formować w podłużny kształt o grubości ok. centymetra

Weekendy w domu i ogrodzie
Flammkuchen – Alzacka „pizza“ 102

Jednak czasami, w poszukiwaniu nowych inspiracji, smaków i aromatów warto zamienić włoską pizzę na „placek“ z innych zakątków świata, np. Na alzacki flammkuchen, w polsce znany jako podpłomyk alzacki. Choć flammkuchen z wyglądu do złudzenia przypomina pizzę, to tak naprawdę w sposobie przygotowania i smaku ma z nią niewiele wspólnego. Podpłomyk przygotowywany jest na bazie ciasta chlebowego(...)zamiast typowego dla pizzy sosu pomidorowego, do przygotowania flammkuchen stosuje się tłustą śmietanę, creme fraiche lub twarożek, a ser i spółka, zastąpione są w klasycznym wydaniu podpłomyka alzackiego cebulą i boczkiem. Flammkuchen, popularny szczególnie we francji i niemczech doczekał się wielu regionalnych odmian i wariacji. Osobiście najbardziej do gustu przypadł mi podpłomyk alzacki z serem kozim, gruszką, miodem, cebulą

helloforest.pl
Podpłomyk z marchewką, marchwiarz 196

Kolejny przysmak z dzieciństwa, podpłomyk. Mąka, woda, sól to podstawowe składniki.   Można je piec w piekarniku i przypiekać na patelni. Piekłam już podpłomyk zwany w moim rodzinnym domu buraczarzem oraz zwykły przyrządzony z mąki i wody. Można na drożdżach jak i na zakwasie. Marchwiarz to następny smakołyk z rodzaju pieczywa, tym razem użyłam marchwi, której najpierw nadałam smaku(...)następnie wgniotłam w ciasto. Pieczywo proste, niezbyt pracochłonne i bardzo dobre. Marchew można przygotować wieczorem a w następnym dniu upiec pachnący i chrupiący podpłomyk. Można również wgniatać w ciasto ulubione warzywa a nawet owoce. Np młode ugotowane buraczki razem z liśćmi, poezja! Wyobraźnia nie zna granic! Podpłomyk z marchewką, marchwiarz Przygotowanie marchwi 300g marchewki pokrojonej w drobną kostkę, / waga

Leśny Zakątek
Inny Wymiar w sercu Warszawy 160

ryby oraz gulasz z dzika (42 zł). Wszystkie danie podane są w niebanalnym towarzystwie takim jak tłuczony tapinabur czy puree z pasternaku.  Kolejnym ciekawym rozdziałem w karcie są podpłomyki, zapomniane i niedocenione przez współczesną Polską kuchnię. Grecy mają swoją pite, Włosi pizzę a Polacy?? Otóż mamy podpłomyki, czyli drożdżowe chrupiące placki wypiekane w piecu, o którym Inny Wymiar smacznie(...)specjalnie przygotowanych kompozycjach znajdziemy rokitnik, śliwkę oraz gryczany miód.  Zwróćcie uwagę na ofertę obiadową (w godzinach 12-16) do wyboru coś na szybki obiad czyli zupa + podpłomyk/sałatka + domowy kompot w cenie 21 zł lub obfity obiad zupa + danie główne + deser w cenie 29 zł.             W stylowo urządzonych jasnych wnętrzach

Wylizany Rondel
Podpłomyki z pastą z awokado, jajkiem i parmezanem 157

przepyszne! Całość podkręciłam dodając starty parmezan i powstało śniadanie, które warto przygotować, dlatego dzisiaj podaję przepis. Zamiast pieczywa, które moim zdaniem jest monotonne, zrobiłam kilka chrupiących, małych i gorących podpłomyków. Podpłomyki z pastą z awokado, jajkiem i parmezanem Składników: 3/4 szklanki mąki pszennej 1 jajko ugotowane na twardo 1 małe i dojrzałe awokado 1/3 łyżeczki soku z cytryny 2 szczypty(...)razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Na blacie posypanym mąką z ciasta formujemy podobnej grubości trzy placki. Smażymy na suchej patelni z każdej strony, aż powstaną ciemne plamki. Podpłomyki przekładamy na talerz. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy nożem pestkę, obieramy ze skóry lub wydrążamy łyżeczką - tak najwygodniej. Przekładamy do miseczki i rozdrabniamy starannie widelcem, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz

Moja smaczna kuchnia
Podpłomyki na słodko z powidłami śliwkowymi, brzoskwinią, płatkami migdałów i polewą czekoladową 135

Słodki, chrupiący podpłomyk posmarowany obficie powidłami śliwkowymi, a właściwie moją ulubioną ostatnio czeko-śliwką, z dodatkiem brzoskwiń, rozmarynu i migdałów! Całość zapieczona w piekarniku i polana przepyszną polewą czekoladową tuż przed podaniem. Jest smacznie, armatycznie i zdecydowanie jesiennie. Składniki (na 1 duży podpłomyk): Ciasto: 100 gram mąki pszennej 100 gram mąki pszennej 30 gram świeżych drożdży szczypta soli(...)placek powidłami śliwkowymi. Brzoskwinie kroję na ćwiartki lub ósemki i układam na posmarowanym powidłami placku. Całość posypuję płatkami migdałów i rozmarynem i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Podpłomyk piekę przez 8-10 minut. Mleko podgrzewam z czekoladą w niewielkim garnuszku do rozpuszczenia czekolady. Po wyciągnięciu z piekarnika podpłomyka polewam go rozpuszczoną czekoladą. Kroję na mniejsze kawałki i podaję

Mango Papaja
Żytnie podpłomyki z brzoskiwnią, orzechami włoskimi, serem pleśniowym i rozmarynem 119

wytrawne danie. Genialne połączenie niewielkich brzoskwiń, prosto z ogrodu mojej mamy oraz sera pleśniowego, chrupiących orzechów i bardzo aromatycznego rozmarynu. Całość podana na chrupiącym placku z mąki żytniej czyli podpłomyku. Wbrew pozorom nie jest to odważne połączenie. Zdecydowanie wszystkie te składniki świetnie się komponują i aż.. ciężko oderwać się od takiego dania. Składniki (na 2 większe lub 4 mniejsze(...)podpłomyki): Ciasto: 100 gram mąki pszennej 100 gram mąki pszennej 30 gram świeżych drożdży szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta cukru 1/2 szklanki ciepłego mleka Dodatki: świeże gałązki rozmarynu 4-5 niewielkich brzoskwiń 100 gram sera pleśniowego np. camembert lub brie niewielka garść orzechów włoskich świeżo zmielony pieprz Drożdże ucieram z cukrem do rozpuszczenia, dodaję 2 łyżki

Mango Papaja
Bezglutenowe podpłomyki z mąką z quinoy 108

Kocham podpłomyki, chleb wcale nie musi dla mnie istnieć, ale podpłomyki co jakiś czas goszczą w moim menu. Idealne do moczenia w oliwie z oliwek, na śniadanie z twarożkiem i szczypiorkiem, jako kanapka na uczelnię, albo dodatek do aromatycznych dań kuchni indyjskiej. Długo szukałam bezglutenowej receptury, która by się sprawdziła, za zwyczaj wychodziły mi twarde suchary. Te w końcu udały(...)technice "na oko" ;) trzeba robić to cierpliwie, jeśli damy jej zbyt dużo ciasto zacznie się za bardzo lepić i uklepanie placuszka, stanie się niemożliwe. Jeśli damy jej za mało podpłomyki wyjdą twarde i suche. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, aby było miękkie, elastyczne (jak na bezglutenowe), może się delikatnie lepić, ale nie za bardzo. Podpłomyki warto trochę podsypać mąką

Quinoa Raz!
Podpłomyki z oregano, podawane z gruszką, kozim serem, orzechami i czerwoną kapustą 185

Takie pradawne receptury mają w sobie więcej uroku niż kuchnia nam współczesna. Czuć w nich smak historii. Dlatego dzisiaj proponuję Wam podróż do czasów sprzed epoki pulchnego chleba. Upieczemy podpłomyki. O tych okrągłych dyskach rozprawiał często mój dziadek. Te zwykłe placki, przyrządzone z mąki i wody, stanowiły jeden z największych przysmaków jego dzieciństwa.  Wypiekane w piecu opalanym drewnem rzeczywiście(...)powstania pizzy, zaś w antycznej Grecji stanowiły tradycyjne pieczywo podawane z serem i ziołami. Sposób podania moich bazuje właśnie na starogreckim pomyśle, jednakże dodatki są jak najbardziej polskie. Podpłomyki można w zasadzie upiec na trzy sposoby: jak dawniej -  sama woda plus mąka, na zakwasie lub na drożdżach. Wybrałem trzeci sposób - szybki i dający niezłe rezultaty. Taki podpłomyk w smaku

Food Square
Pszenne podpłomyki z cieciorką 176

Pamiętam jak z babcią na piecu kaflowym    podpłomyki    wypiekałam, a potem ze smakiem zjadałam.    Zatęskniłam się za takimi smakami, najlepszymi, babcinymi podpłomykami.  Ja w piekarniku je przygotowałam, a do ciasta cieciorki dodałam. Przypraw nie żałowałam i dlatego wyjątkowy smak ich uzyskałam. 3 min to optymalny    czas wypiekania i od razu można(...)łatwo będzie odchodziło od dłoni. Z ciasta robimy wałek, dzielimy na 10 – 12 części. Każdą część rozwałkowujemy jak najcieniej podsypując mąką, tak aby nam się nie przyklejało do stolnicy. Podpłomyki pieczemy na kratce od piekarnika,  pojedynczo w 250°C przez  3 min. Rada: jeśli przygotujecie mniejsze podpłomyki, to można je układać na kratce w piekarniku , tyle ile się

Moniki Smakołyki