Przepis na ten chleb pochodzi z bloga Mirabbelki . Troszkę go zmieniłam, do ziaren słonecznika dodałam siemie lniane i płatki owsiane, a jeden upiekłam bez żadnych ziarenek. Chleb na zakwasie z ziarnami Składniki na zaczyn: 5 łyżek zakwasu 75 g wody 11o g maki pszennej chlebowej Składniki na ciasto chlebowe: 800 g mąki pszennej chlebowej 75 g mąki żytniej
Kulinarne przygody Gatitypiekarniku, tylko w garnku rzymskim. Rewelacja ! Beatko, jeszcze raz dzięki za przepis :-) Wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie Składniki: 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki dyni 1/2 szklanki płatków owsianych (NIE błyskawicznych) 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki otrębów żytnich lub pszennych 1 łyżka soli1 łyżka miodu rozpuszczona w odrobinie wody 250 g maki żytniej razowej 250 g maki
Kulinarne przygody Gatityrabarbarowej lub granoli pełnej bakalii. Granola, pomarańczowe musli z żurawiną Składniki: 150 g płatków żytnich 150 g płatków pszennych 150 g płatków jęczmiennych 150 g płatków owsianych 1 - 2 pomarańcze 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 50 g trzcinowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki mielonych goździków
Kulinarne przygody Gatityupiekłam chlebki "po swojemu" . Knekkebrød, norweski chrupki chlebek Składniki na 3 blaszki z piekarnika Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 250 g otrębów pszennych 250 g płatków owsianych 100 g pestek dyni 200 g pełnoziarnistej mąki żytniej 200 g ziaren słonecznika 100 g siemienia lnianego 100 g ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 900 ml wody
Kulinarne przygody Gatityjest gotowy do wyrabiania. Ciasto główne: - 550 g mąki pełnoziarnistej chlebowej - 2 łyżki kminku - łyżka soli - 250 g wody letniej - cały zaczyn - mąką do podsypywania - 2 czubate łyżki płatków owsianych - 2 łyżki oleju rzepakowego Wszystkie w/w składniki zagniatamy rękoma, dość energicznie i wyrabiamy minimum 15 minut (ćwiczymy ręce dziewczyny ;-) ). Odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie
SMYKWKUCHNImożna je dodawać do kawy (trzeba je najpierw podgrzać, w przeciwnym razie zważy się), do zupy mlecznej, lub - tak jak ja - wypić samo. Powstałą pulpę migdałową możemy dodać do płatków owsianych, sernika, itd.... Jeżeli chcemy żeby mleko było słodsze, do namaczania i miksowania dodajemy suszone daktyle. Przepis znalazłam na stronie WEGANIE. Mleko po przygotowaniu należy przechowywać w lodówce nie dłużej
My Culinary Artprawda ja leniuchem nie jestem ale jak każdy też mam takie dni, kiedy nie chce mi się wyjść z łóżka. Składniki: 250 g borówek 1,5 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki miodu4 łyżki mleka 100 g posiekanych migdałów 50 g suszonych moreli Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik 180 C. Borówki myjemy i wykładamy do naczynia przeznaczonego do pieczenia
Niezły Młynekkasza gryczana . Ale dopiero dzis przepis ten ujrzal swiatko dzienne. Klopsiki gryczane skladniki 1 woreczek kaszy gryczanej 250g twarogu poltlustego 2 jajka 1 por sol, pieprz pieprz cayenne platki owsiane 2 lyzki oliwy z oliwek 2 lyzki masla 100g pieczarek pol peczka pietruszki wykonanie: Kasze gotujemy na sypko wedlug przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu laczymy ja z twarogiem. Por drobno
Przysmaki Karolkiwypełniony niewątpliwą fantazją i talentem kulinarnym jego małżonki, dzień po dniu skrywa w sobie niebanalne propozycje często intrygujące dla nas - zwykłych zjadaczy chleba (zagryzających go czasami mozzarellą z pomidorem, płatkami owsianymi, jogurtem z bananem, nieśmiertelnymi pierogami z biurka na przeciwko, dietetyczną bułką z nutellą czy chlebkiem waza z majonezem;) Co ciekawe Asia (znaczy się autorka zawartości wspomnianego pojemnika) twierdzi
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładobrze. Czuć taką jakby suchość. Przyjemna słodycz z subtelnym akcentem kwaśności. Myślę, że jabłka i gruszki można bez problemu wyczuć. GROVER koncentrat soku gruszkowego (19%) * płatki bananowe (19%) * mąka owsiana pełnoziarnista * sproszkowane jabłka * zmielone płatki orkiszu pełnoziarniste * tłuszcz palmowy * koncentrat soku z mango (6%) * wafle (mąka pszenna, skrobia ziemniaczana) * mąka ryżowa Batonik ma zbitą konsystencję(...)Wafelek współgrał z główną częścią. Ogólnie - bardzo dobry :) CIASTECZKOWY POTWÓR koncentrat soku gruszkowego (18%) * płatki jabłkowe (17%) * koncentrat soku winogronowego (15%) * płatki orkiszowe pełnoziarniste zmielone * płatki bananowe (13%) * mąka owsiana pełnoziarnista * tłuszcz palmowy * mąka ryżowa * koncentrat soku morelowego (2%) * wafle (mąka pszenna, skrobia ziemniaczana) Ten batonik jest jednym z najlepszych ze wszystkich tutaj prezentowanych. Jest przyjemnie słodziutki. Czuć
Zdrowie na języku :Psłodkiej marchewki. To taka ulubiona, zdrowa przekąska moich skarbów i moja zresztą też. Uwielbiamy ją chrupać. Dziś jednak postanowiłam ją wykorzystać do przyrządzenia smacznego omletu. Marchewkowy omlet z płatkami jęczmiennymi lub owsianymi bezglutenowymi (zamiennie dla osób nie tolerujących glutenu), podany ze słodkim ananasem i naturalnym sokiem okazał się strzałem w przysłowiową dziesiątkę. Spróbujcie i Wy. Dopełnieniem śniadania był pyszny(...)plastry ananasa, naturalny sok z jabłek i czerwonej porzeczki z Ogrodów Sabinu Przygotowanie Marchewki obieramy i trzemy na tarce na drobnych oczkach. Do miski ze startą marchewką dodajemy płatki jęczmienne lub owsiane bezglutenowe i dolewamy mleko. Mieszamy i zostawiamy całość na 5 minut. Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą i wbijamy 2 jajka, całość dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Patelnię
Słodkie okruszkiszejkowania. 2. Mleko roślinne z płatkami i owocami Kolejnym rozwiązaniem jest zrobienie mlecznej zupki. Wykorzystać możemy dowolne mleko roślinne, które akurat mamy w domu. To samo tyczy się płatków - można użyć owsianych, ryżowych, jaglanych, gryczanych itp. Mleko możemy podgrzać lub nie, zalewamy płatki i czekamy aż nasiąkną mlekiem. Dodajemy znowu to, co akurat mamy, czyli orzechy różnej maści, słonecznik, migdały
Bananowe Polejabłkowy placek owsiany z ricottą,płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym Muszę znaleźć jakiś dobry przepis na owsianego placka, bo teraz robiłam tak na oko, bo naszła mnie ochota, aa, nie pamiętam jak kiedyś go robiłam. Ten był dobry, ale trzeba go dopracować.Lubię wiosnę. Lubię to słońce. Lubię krzątać się po kuchni o 11 w nocy
More food, love and dreamsRano nigdy nie mam czasu na zbyt długie przygotowywanie śniadania więc codziennie robię koktajl. Składniki są różne, zależy co mam pod ręką ale dwa mam zawsze stałe: płatki jaglane albo owsiane i olej lniany. Płatki dodaję bez wcześniejszego przygotowywania, po prostu wsypuję suche do koktajlu, po zmiksowaniu napęcznieją i są pyszne a przy tym pełnowartościowe, bo nie pozbawiamy ich witamin(...)kubku i po takim śniadaniu jestem pełna przez całe przedpołudnie. Dziś wersja z malinami. Wypróbujcie :) Składniki potrzebne do przygotowania koktajlu: szklanka mrożonych malin, 1 niewielkie jabłko, 2 łyżki płatków jaglanych lub owsianych, 1 łyżeczka siemienia lnianego, 1 łyżeczka oleju lnianego, 1 szklanka mleka owsianego lub wody Sposób przygotowania: Maliny rozmrażam w mikrofalówce, myję jabłko i wycinam gniazdo nasienne, wszystkie składniki
Gotuj Się Kto Możepłatkami! :)) Zapraszam po przepis! Wypróbujcie koooooooniecznie! ZIMOWA GRANOLA Z ORZECHAMI I SUSZONĄ ŻURAWINĄ inspiracja - klik // ok. 500g granoli ~1 duża pomarańcza (ok. 340g ze skórką) ~100g miodu ~300g płatków zbożowych (użyłam owsianych i żytnich) ~40g orzechów laskowych ~30g migdałów ~55g suszonej żurawiny ~2 łyżeczki cynamonu Żurawinę namoczyć przez ok. 10 min w gorącej wodzie. Pokroić na połówki. Z połowy pomarańczy
chili & sugar