zwykle koloryzowany. Ćwierć żartem, trzy czwarte serio. Mam farta, że moi rodzice nie czytają mojego bloga. Mogę sobie z Wami trochę poplotkować. ___________________ A wracając do meritum. Placuszki na kefirze z sosem z białej czekolady, malinowym mascarpone, duszoną śliwką i figą to danie, które kojarzy mi się z przemiłym porankiem, z dobrą atmosferą, z uśmiechem. Składniki(...)figa pokrojony w kostkę wafelek kokosowy Kefir, jajka i olej dokładnie wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki i połącz składniki na jednolitą masę. Rozgrzej patelnię i smaż na oleju niewielkie placuszki po minucie lub dwie z każdej strony, w każdym razie do zarumienienia. Odłóż usmażone placuszki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W wolnej chwili wymieszaj pół szklanki malin z 200 g mascarpone
Mango Papajaprostu dodatek owoców. Świetnie też sprawdzą się z dżemem, a moja córka lubi je pałaszować z serkiem homogenizowanym lub same. Jeśli do tej pory nie wychodziły wam zwykłe, tradycyjne placuszki, to nie poddawajcie się i koniecznie zróbcie pakejki z tego przepisu. Nie ma tu nic skomplikowanego. W oryginalnym przepisie występują amerykańskie „cups”. Nie jest to odpowiednik naszych szklanek(...)tradycyjne 250 ml. szklanki Przez większą ilość składników dałam ciut więcej masła i o jedno jajko więcej do samego ciasta. Pancakes smażymy na suchej lub delikatnie nasmarowanej tłuszczem patelni. Placuszki nie mają pływać w tłuszczu. Staramy się nakładać jednakowe porcje ciasta, dlatego można użyć do tego celu małą łyżkę do sosu lub np. na porcję dawać dwie łyżki ciasta. Możecie
Mieszam w Garnkukurkami i papryką 29 Omlet a'la pizza 31 Frittata z mozzarellą, ciecierzycą i papryką 33 Placuszki Kefirowe placuszki owsiane przekładane serkiem waniliowym 36 Jabłka w cynamonowym cieście 38 Placuszki z białym serem i borówkami(...)Dyniowe placuszki z czekośliwką 42 Syrniki z malinami i czekoladą 44 Racuchy bananowe z gruszką 46 Placki brownie fasolowe 48 Placki z cukinią i koperkiem podane z twarożkiem chrzanowym 50 Z miseczki Kokosowy ryż z musem mango
Zdrowie na języku :PEkspresowe fit placuszki bananowe, idealne jako zdrowe i pożywne śniadanie w domu, lub do zabrania ze sobą do pracy, czy szkoły. Składniki: 4 banany 5 jajek 150g płatków owsianych 2 łyżeczki oleju kokosowego Przygotowanie: Wszystkie składniki rozdrabniamy ze sobą w wysokim naczyniu, za pomocą blendera, na gładką masę. Na suchej patelni, smażymy małe placuszki, nakładając ciasto za pomocą łyżki(...)lodów, dzięki temu każdy placuszek będzie jednakowej wielkości i grubości. Smażymy placki około 3 minut z każdej strony, na średniej mocy palnika. Artykuł Fit placuszki bananowe pochodzi z serwisu Niepieprz
NiePieprz.plDzień dobry :-) Przepis na te placuszki znalazłam tutaj ( clik ). Placuszki pyszne, puszyste, posmakują każdemu. Ja użyłam budyniu waniliowego, ale możecie oczywiście użyć innego smaku. Placuszki idealne do owoców, jogurtu, kremu czekoladowego. Co kto lubi :-) Polecam i miłego poniedziałku życzę :-) Składniki: 1 szklanka mąki jasnej orkiszowej 2 opakowania budyniu (każdy 40 g bez cukru) 250 g jogurtu naturalnego 2 jajka(...)masę, następnie dodajemy jogurt naturalny i miksujemy do połączenia się składników. 2. Mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia, dodajemy do reszty, miksujemy na gładką masę. 3. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni na odrobinie masła klarowanego. Podajemy z ulubionymi dodatkami :-) Smacznego
kruche babeczkiWczoraj kuchnię przejęło młodsze pokolenie, moja 11-letnia córcia Julia. Dostała prosty przepis na placuszki bananowe od koleżanki i samodzielnie zrobiła placuszki na obiad - zaczynając od przygotowania ciasta, na sprawnym smażeniu kończąc. Placuszki wyszły lekkie, puszyste i bardzo delikatne. Podajemy proporcje z jednego banana - łatwo wtedy zapamiętać, ale jest to niestety porcja malutka więc jeśli chcecie zrobić dla całej rodziny(...)Banana obrać ze skórki, dodać jajko i mąkę, zblendować. Gdyby ciasto było za rzadkie dodać jeszcze mąki i ponownie zmiksować. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, łyżką nakładać niewielkie okrągłe placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać wg uznania: z jogurtem naturalnym, syropem klonowym, miodem, świeżymi owocami, orzeszkami lub sosem z masła orzechowego. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..Placuszki z marchewki i cukinii – idealne na piątkowy obiad! :) Wedle uznania można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, z dodatkiem śmietany lub jogurtu naturalnego, a nawet bez niczego – zawsze smakują idealnie! :) Zobacz również p The post Placuszki z marchewki i cukinii appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeJedno z najcześciej robionych dań w weekend, to...? U mnie to placki, placuszki, zwane pancakes lub naleśniki, a u Was? Dziś serwuję placuszki budyniowe o smaku waniliowym, ale w zasadzie można wykorzystać inny smak budyniu, czym samym stworzymy placuszki o innym smaku 😊 Puszyste, miękkie, pachnące... Z owocami i miodem- poezja! ☺️ 1 szklanka mąki jasnej orkiszowej 250 g jogurtu naturalnego(...)klarowane do smażenia Jogurt zmiksować z jajkami i cukrem trzcinowym. Wsypać mąkę wymieszaną z budyniem, solą i proszkiem do pieczenia, ponownie zmiksować na gładką masę (lub wszystko wymieszać rózgą) Placuszki smażyć na małym ogniu na rozgrzanym maśle klarowanym. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaPropozycja śniadaniowa. Wygląda na czasochłonną, ale w rzeczywistości wcale tak nie jest. Sycąca i mocno owocowa. Zdrowa i z możliwością niezliczonych modyfikacji pod kątem dodatków. Składniki na placuszki bananowo-owsiane z malinami (5-6 placuszków): 2 banany 2 jajka 4 kopiate łyżki płatków owsianych (lub jakiegoś mixu, ale bez dodatków) Dodatki: miód dwie garście malin Banany obrać i rozgnieść(...)jednolitą masę. Jajka połączyć z płatkami owsianymi, dodać banany i wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu do zarumienienia. Gotowe placuszki posmarować miodem i ułożyć po kilka malin na każdym z nich. Zadbajcie o to, aby placuszki się nie przywarły do patelni. Na początku może się to wydawać trudne, ale szybko wypracujecie sobie odpowiednią technikę. Najważniejsza jest dobra patelnia
Karola gotujesałatki, obiadu czy hummusu. Co jeszcze jest fajne w moskolach? Wykorzystujemy resztki ziemniaków z obiadu. Nie musimy ich wyrzucać, a właśnie nadać im nowe życie w formie apetycznych placuszków. Świetnie sprawdzą się z masłem czosnkowym jako dodatek do sałatek, grilla czy też z sosem czosnkowym jako zwykła przekąska. Moskole smażymy na gorącej patelni/ blasze bez tłuszczu. Kiedyś widziałam, że ktoś(...)której na palnikach kuchenki gazowej smażył właśnie placki ale bez dodatku tłuszczu. Bez wątpienia, jeśli nie używamy tłuszczu, to potrzebujemy dobrej patelni. Jednak moim zdaniem, warto którąś partię placuszków usmażyć na delikatnie natłuszczonej patelni i zobaczyć różnicę w smaku. W przepisie podaję jedynie orientacyjną ilość mąki, jaką dodajemy do ciasta. Duże znaczenie ma rodzaj użytych ziemniaków – jedne są bardziej
Mieszam w GarnkuPlacuszki smakują pysznie i myślę, że przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Są delikatne, zwarte oraz jednocześnie bardzo soczyste. Jabłko z gruszką jest mocno wyczuwalne w smaku i nadaje plackom pysznego posmaku oraz naturalnej słodyczy. Kto spróbuje? (około 13 sztuk) 1 jabłko 1 gruszka 2 jajka 2 łyżki mleka 5 łyżek otrębów (płaskich) (*) Ponadto: tłuszcz(...)dużych oczkach oraz dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Następnie na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć na średnim ogniu do momentu, aż spód lekko się przyrumieni (do 2-3 minut) i ostrożnie przewrócić na drugą stronę. Dosmażyć jeszcze przez chwilkę. Placuszki podawać solo
Di gotujemajowym słońcu rubinowe łodygi rabarbaru i szeleszczą botwinkowe liście. I własnie dziś będzie o tych ostatnich...szeleszczących :) Siadajcie wygodnie, bo na blogowym stole stygnie już talerz pełen bardzo wiosennych placuszków ziemniaczanych. A w nich oprócz ziemniaczanej podstawy plączą się listki pysznej botwiny, pachnie tymianek, dodaje smaku i aromatu moc czosnku. Do tego lekki dip jogurtowy z bardzo wiosennym, świeżym koperkiem(...)można rozsmakować się w zielonej, słonej stronie Maja. Najpyszniej zajadać się placuszkami w ogrodzie, na balkonie lub tarasie, gdzie wciąż będą słyszalne wiosenne szelesty, bzyki, brzęczenia i świergoty, które umilą chrupanie złotych placków pełnych wiosennej zieleniny. A jeżeli na horyzoncie nie majaczy żaden balkon lub ogród albo pogoda zupełnie mało wiosenna, wtedy tyle samo przyjemności doznacie przy jedzeniu
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWykonanie bardzo proste, puszyste i pyszne placuszki. Z tej porcji wyszło 10 mlacuszków. Polecam Wykonanie – wszystkie składniki na ciasto oprócz banana wrzucić do miski i dokładnie wymieszać na gładką masę. Banana obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy i wymieszać delikatnie. Smażenie – bardzo mocno rozgrzać patelnię z małą ilością oleju. Nakładać ciasto za pomocą dużej łyżki
Kuchnia Pokoleńramach akcji ogłoszonej na Durszlak.pl „Smaczne ale nie tuczy”, proponuję Wam dziś zdrowe, smaczne i sycące placuszki z komosą ryżową z dodatkiem ziół. Na pewno polubią je wegetarianie i wszyscy miłośnicy zdrowej kuchni. Zachęcam do wypróbowania tego prostego przepisu z nutą azjatycką. Przygotowanie: 20 min. Składniki na około 20 placuszków: ● 150 g czerwonej komosy ryżowej ● 150 g białej komosy ryżowej(...)lodów (lub normalnej łyżki) uformuj kulki z ziaren komosy, po czym wyłóż je na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek. Rozpłaszcz lekko łyżką każdą kulkę, tak, aby uzyskać mini placuszki. Smaż około 3 minuty, aż się zrumienią, po czym delikatnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez 3 min. Przygotuj dressing do sałaty: wymieszaj olej rzepakowy i oliwę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska