być z pogoda?!?! Jednak najpierw wzięłam się za przygotowanie obiadu, wczoraj przywiozłam z domu spory zapas lecza , które robiłam na początku jesieni, postanowiłam wykombinować do niego jakieś placuszki, przeszukiwałam internet i tak znalazłam placuszki kalafiorowe na blogu Pysznie i dietetycznie ;) Składniki (8 placuszków): 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej firmy Kupiec 450g mrożonego kalafiora sól, pieprz
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkoniec marca cały krajobraz pokryty jest śniegiem, a dodatkowo pokłóciłam się z mamą, która twierdz, że nie jem NORMALNYCH rzeczy. Musiałam reanimować ten przykry poranek porcyjką pysznych NIENORMALNYCH placuszków, polecam!;) Składniki (9 bardzo sycących placuszków): 2 jajka 200g sera białego chudego 0,5 jabłka 3 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec 1 łyżka budyniu waniliowego bez dodatku cukru (proszek(...)mieszając do pozostałej masy smażymy na rozgrzanej patelni (przed każdym kolejnym plackiem przecieramy patelnie ręcznikiem papierowym lekko nasączonym oliwą z oliwek) pod przykryciem na małym ogniu gotowe placuszki podałam z jogurtem, rodzynkami i miodem ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjuż pisałam we wczorajszym poście na temat jogurtowych placuszków z miętą , zrobiłam też wersję z cappuccino. Nie miałam wczoraj czasu na wstawienie kolejnego przepisu, teraz kiedy mała słodko śpi mam na to chwilę. Placuszki wyszły bardzo smaczne, te na zdjęciach są "nagie", nieco później, gdy aparat odpoczywał już na dnie szuflady zostały przeze mnie "ubrane". Przyznam że z dodatkiem(...)oraz sól. Delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Jeśli wyszło zbyt gęste dolewamy mleka. Na rozgrzany olej wrzucamy po łyżce ciasta formując z niego placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowe świetnie smakują posmarowane delikatnie nutellą, bądź innym kremem koniecznie z dodatkiem orzechów oraz posypane posiekanymi orzechami włoskimi
Kuchenne aromatyWidząc ten przepis na blogu Grażyny nie mogłam go nie wypróbować. Nigdy, przenigdy nie jadłam placuszków w tak orzeźwiającej wersji szczególnie trafionej na letnie gorące dni, kiedy to upał odbiera nam apetyt. Nie byłabym sobą gdybym trochę nie poeksperymentowała z tym przepisem. Zrobiłam więc również wariant bez mięty za to z cappuccino oraz cukrem waniliowym. W tym przypadku mleko(...)staje się już składnikiem nie opcjonalnym, a obowiązkowym, bowiem po dodaniu cappuccino ciasto staje się bardzo gęste. Wariant ten zobaczycie na blogu już jutro. Placuszki są mega dobre i szybkie. Przepis oryginalny z bloga Grażyny macie tutaj TUTAJ . Składniki około 1,5 szkl. mąki 2 jaja 1 szkl. jogurtu naturalnego (użyłam greckiego) 1,5 łyżki posiekanych listków mięty
Kuchenne aromatykiedy tak sobie pomyślałam o ciecierzycy natychmiast zajrzałam do swojej ulubionej szafki - przebierałam między wszystkimi możliwymi pudełeczkami, buteleczkami, puszkami. Wyjęłam w końcu torebkę mąki z cieciorki! Chciałam placków, placuszków! Zatem zapraszam Was na placki z mąki z cieciorki, z dodatkiem jogurtu naturalnego, grillowanego bakłażana, pomidorków i fety! Składniki: (ok. 7-9 sztuk) 110 g mąki z cieciorki, 1 jajko(...)dodać proszek do pieczenia oraz sodę, następnie jajko i jogurt / kefir, całość dokładnie wymieszać przy pomocy trzepaczki balonowej. Doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Rozgrzać olej na patelni, nakładać placuszki łyżką i smażyć do zrumienienia. Placuszki podałam z kleksem jogurtu naturalnego - do niego możemy dodać ząbek czosnku i świeże zioła, z grillowanym bakłażanem, pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. Posypać wszystko pokruszoną fetą
Plate of Joykilku dni chodziły za mną placuszki. Najchętniej drożdżowe - znacie moją słabość do drożdży! Koniecznie podawane z owocami! Dzisiaj mogę je Wam zaprezentować :) Placuszki drożdżowe z mąki jaglanej z dodatkiem mielonego lnu, podane z owocami i syropem z agawy! Bardzo syte! Smaczne i zdrowe śniadanie! Składniki: (dla 2-3 osób, 6 sztuk) 100 g mąki jaglanej, 30 g mielonego(...)jajko, 1/4 łyżeczki pasty waniliowej, 1/4 łyżeczki suchych drożdży, 11 łyżek ciepłego mleka, 2 łyżki syropu z agawy dodatkowo: marakuja, truskawki, syrop z agawy, cukier puder Wszystkie składniki placuszków umieścić w misce i dobrze wymieszać przy pomocy trzepaczki balonowej. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na 30-40 minut. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz, smażyć
Plate of JoyUwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki, a z kwaśnym mlekiem jeszcze nie robiłam, więc postanowiłam wypróbować przepis siostry Anastazji. Racuszki wyszły mięciutkie i pyszne. Polecam ten przepis na smaczny i niedrogi (studencki) obiad, śniadanie lub kolaję, a do tego szybki w przygotowaniu :) Składniki: ½ litra kwaśnego mleka 2 jajka 35 – 40 dag mąki ½ łyżeczki sody oczyszczonej lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta(...)mąką, na jednolitą masę. Racuszki pieczemy obustronnie na złoty kolor na oleju i podajemy z dżemem, cukrem pudrem lub kremem czekoladowym. Po więcej przepisów na wszelkiego rodzaju placuszki, racuszki i naleśniki zapraszam do zakładki "Placuszki" R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google
Smakowy Rajprzechowywałam do tej pory na bardzo starej, zżółkniętej karteczce zatytuowanej "naleśniki amerykańskie". Pochodzi z czasów, kiedy nie używano u nas jeszcze określenia pancakes ;) Wychodzą z niego zawsze pyszne placuszki :) Nie wiem, dlaczego tak późno pojawia się na blogu ... SKŁADNIKI 220 g przesianej mąki 2 roztrzepane jajka 2 łyżeczki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 30 g roztopionego i ostudzonego(...)masła szczypta soli 300 ml mleka PRZYGOTOWANIE Składniki ciasta mieszamy dolewając stopniowo mleko. Odstawiamy na 15-20 minut. Smażymy na suchej rozgrzanej patelni okrągłe placuszki. Kiedy na górze pojawią się bąbelki przekręcamy naleśniki na drugą stronę. Złote pancakesy polewamy syropem klonowym lub miodem , albo podajemy z innymi ulubionymi dodatkami. Z podanej porcji wychodzi około 15 placuszków. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeLekkie, puszyste placuszki z serka wiejskiego, smażone bez tłuszczu. Są bardzo delikatne, mi troszkę przypominały ciasto biszkoptowe. Jedne ze smaczniejszych placuszków, jakie jadłam. Sama nie wiem czemu tak długo zwlekałam z ich zrobieniem:) SKŁADNIKI: (na ok 10 placuszków) 200g serka wiejskiego (1 op., razem ze śmietanką) 2 jajka 2 łyżki rozpuszczonego masła 1,5 łyżki cukru 5 łyżek mąki
Kto ugości moich gości?Dziś zapraszam na pyszne placuszki z piersi kurczaka z dodatkiem ciecierzycy, danie wymyśliłam na poczekaniu, jest proste i bardzo smaczne. Kapitalna kombinacja smaków. Rodzinka mega zadowolona. Doskonałe danie obiadowe lub samodzielna przekąska . Podałam z mixem sałat z KLIK , nic więcej nie potrzeba:) Placuszki z kurczaka z ciecierzycą duża pierś z kurczaka puszka cieciorki(...)dodaję do miski . Wbijam 2 jajka , wsypuje ser, przyprawiam , dodaję łyżkę skrobi i mieszam całość. Na patelni rozgrzewam olej, wykładam łyżką masę mięsną i formuje placuszki. Smażę po parę minut z każdej strony. Usmażone wykładam na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podaję z mixem sałat. Życzę smacznego i jak to weszło
Takie tam pichcenieciasto na posypany mąką blat (ja ciasto rwę na kilka części, żeby mi było łatwiej wałkować). Z wierzchu ciasto również posypać delikatnie mąką i rozwałkować na bardzo cienki placek (placuszki podczas smażenia "spuchną") Szklanką wykrawać placki Wlać olej na patelnię i smażyć placuszki w głębokim tłuszczu, na małym ogniu. Po przekręceniu placków na druga stronę - posolić. Po usmażeniu przełożyć placki(...)talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączyć z tłuszczu Placuszki są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Bardzo fajne do piwa. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzygotowane raz dwa. Po co stać godzinami przy kuchni jak można zrobić coś szybko i smacznie! Cukinia to mój ulubieniec! Można zrobić z niej naprawdę wiele! Dzisiaj czas na placuszki! Placuszki z cukini Ciasto: 0,5 kg cukini (może być żółta tak jak u mnie, ale i zielona będzie ok) 2 jajka 5-6 łyżek mąki 8-9 łyżek(...)smaku i łączymy składniki śmietaną. Ja osobiście wolę z gęstym jogurtem naturalnym, ale każdy zrobi tak jak chce i lubi! :) Odstawiamy nasz dip i smażymy na wolnym ogniu nasze placuszki. Forumujemy je jak placki ziemniaczane, Im bardziej będą wypieczone tym lepiej je odwrócić! Smacznego
Kuchnia moimi oczamijedynie dojrzałych bananów, płatków owsianych i jajek – składniki, które zazwyczaj każdy ma w kuchni. Śniadaniowe klasyki w nowej odsłonie. Pancakes z trzech składników – bananów, owsa i jajek Te placuszki są nie tylko pyszne, ale również pełne wartości odżywczych. Banany dostarczają naturalnej słodyczy, są bogate w potas, witaminy C i B6, a także błonnik , który wspomaga trawienie. Płatki owsiane(...)zmiksować, aż powstanie gładka masa. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę cynamonu lub ekstraktu waniliowego, aby wzbogacić smak. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju kokosowego lub masła, a następnie smaż placuszki na złoty kolor z obu stron, po około 1-2 minuty na stronę. Te szybkie pancakes możesz podać z ulubionymi dodatkami – owocami, jogurtem naturalnym, syropem klonowym, orzechami czy masłem orzechowym
codojedzeniamasło, cukier i wszystko razem rozcieramy ,aż powstaną drobne okruszki. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę poprószoną mąką i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Przygotowaną masę dzielimy na 12 części i formujemy placuszki o grubości 1 cm. Układamy placuszki w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na około 35 minut do wyrośnięcia. W między czasie przygotowujemy(...)nadzienie serowe ( opcjonalnie jak chce ktoś z serem). Twaróg sernikowy lub ricottę wymieszać z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną i jajkiem za pomocą rózgi kuchennej. W wyrośniętych placuszkach zrobić wgłębienie za pomocą szklanki. Do wgłębień wkładamy po 2 łyżeczki sera i po 4 truskawki lub mniej, bo można powkładać połówki. Żółtko mieszamy z 2 łyżkami mleka i smarujemy za pomocą pędzelka
Olcia gotuje!minut aby ciasto odpoczęło. Gdy ciasto mam podzielone przygotuję jagody: Do jagód dodaję cukier, mąkę ziemniaczaną i mieszam- jagody są gotowe. Końcowe przygotowanie jagodzianek: Uformowaną kulkę ciasta rozwałkowuję na placuszek, nie za gruby i nie za cienki, jeżeli rozwałkujemy bardzo cienko to podczas pieczenia jagodzianka najprawdopodobniej delikatnie pęknie od góry i wyleje się sok z jagód. Na rozwałkowane ciasto nakładam(...)około 3 łyżek jagód (ilość jagód zależy na jak duży placuszek rozwałkujemy ciasto), brzegi placuszka zbieram do siebie do góry tak jak bym lepiła pieroga i mocno zlepiam ( trzeba to zrobić dość mocno i dokładnie, żeby sok nie wypłyną podczas pieczenia). Uformowaną jagodziankę kładę łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, układam w odstępach około
Uwaga Babcia Gotuje