placki - 22990 przepisów (strona:807/1533)

Uszka z grzybami na dwa sposoby 357

będzie zbyt klejące możemy dodać troszkę więcej mąki ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem uszek *** *** Ciasto dzielimy na trzy części i kolejno rozwałkowujemy na cienki placek, podsypując mąką. Resztę ciasta przechowujemy pod przykryciem ( przykrywamy ściereczką lub folią) aby nie wyschło. Małą szklanką o średnicy około 5 cm wycinamy kółka *** ***Na środku każdego kółeczka układamy

Blog z Apetytem
Pierożki drożdżowe z farszem meksykańskim 211

przecier pomidorowy i dusić jeszcze kilka minut. Pod koniec dodać kukurydzę i fasolkę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto wałkować na dość cienkie placki i wykroić kółka. Ja to robię za pomocą szklanki o średnicy 9 cm. Pierożki ułożyć na blaszce i posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec około 20 min aż nabiorą złotego koloru

Zgrabne Gotowanie
Kruche ciastka z orzechami + film 92

zamrażalnika. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach, na dno formy posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie je rozprowadzamy. Ciasto można również rozwałkować na cienki placek, lub wylepić nim dno formy. Ciasto pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st. C, po czym wyjmujemy i lekko przestudzamy. masa orzechowa W garnku na małym

Smakowite Dania
Kotleciki z pieczarkami 156

razem z jajkiem, bułką tartą, wodą (woda sprawi, że mięso nie będzie zbyt suche) i przyprawami na jednolitą masę*** *** Farsz dzielimy na 5 części. Każdą porcje spłaszczamy na cienki placek i nakładamy na nią łyżkę farszu z pieczarek *** *** Kotleciki zaklejamy, tak aby farsz był w środku, obtaczamy w bułce tartej i lekko spłaszczamy. Smażymy na oleju na średnim ogniu

Blog z Apetytem
Makowiec 239

około 1 – 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyrabiamy jeszcze raz i dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na cienki prostokątny placek. Nakładamy na nie masę makową (po pół puszki na każdy makowiec), zostawiając około 2 centymetry wolne od brzegów *** *** Ciasto zwijamy, tak jak roladę a końce makowców podkładamy pod spód *** *** Makowce

Blog z Apetytem
Pierniczki 127

rozpuszczony miód, cukier puder, sodę, przyprawę piernikową, roztopione masło, jajko i mieszamy (najlepiej nożem). 3. Zagniatamy ciasto, dolewając stopniowo ciepłe mleko. 4. Rozwałkowujemy ciasto, na posypanej mąką stolnicy, na placek o grubości ok. 0,5 cm.  5. Wykrawamy pierniczki, wykładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. 6. Pierniczki pieczemy w 180 stopniach

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pizza z kurczakiem, suszonymi pomidorami i oliwkami 162

czerwoną papryką. Smażymy do miękkości na patelni. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pieczarki oraz zielone oliwki kroimy w plasterki, suszone pomidory w kosteczkę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 26-32 cm. Na cieście rozsmarowujemy passatę pomidorowa i obsypujemy natka pietruszki. Następnie rozkładamy połowę sera, pieczarki, suszone pomidory, kurczaka i oliwki. Na wierzchu rozsypujemy resztę sera

VioletoweKucharzenie
Szybkie i miękkie pierniczki drożdżowe – z glazurą jak pierniczki Toruńskie 205

dosypywać mąki bezpośrednio do niego – zostanie lżejsze, bardziej sprężyste i lepiej będzie rosnąć. Ciasto dzielimy sobie na kilka porcji. Każdą porcję po kolei wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na placki około 7mm do 1 centymetra wysokości i wycinamy wzory – nie silcie się w wypadku tych pierniczków na wymyślne kształty, ciasto jest bardzo miękkie i plastyczne. Tu najlepiej sprawdzą się

Karo in the Kitchen
Kruche mini rogaliki makowe 258

posiekane drobno orzechy i przekładamy wszystko na patelnię. Podsmażamy razem kilka minut i studzimy. Stolnicę i wałek posypujemy mąką. Schłodzone ciasto dzielimy na pół. Rozwałkowujemy obie części na okrągłe placki. Każdy z nich kroimy po przekątnej na 8 równych części. Każdy kawałek ciasta smarujemy lekko białkiem, a następnie nakładamy na nie masę makową (końcówka powinna zostać bez masy

Dieta bez mleka
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami 258

wielu kombinacjach. Gotowane z masłem, smażone w plasterkach, w mundurkach, czy jako sztandarowe danie każdego ogniska- pieczone w popiele, kochane przez wszystkich frytki, placki, a nawet baby i kluski. To wszystko nie smakowałoby tak wspaniale gdyby nie ziemniaki. A z nich pyszna zapiekanka ziemniaczana Dzisiaj

kuron.com.pl
Świąteczny snikers z orzechami i kremem 374

przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto. Ja wyłożyłam całe ciasto na jedną dużą, płytką blachę, która jest na wyposażeniu piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, na 1/3 wykładamy masę z orzechami, cały placek pieczemy ciasto w temperaturze 180 ˚C przez 15-20 minut. Ciasto studzimy, kroimy na 3 części. Krem: Połowę mleka i masło umieszczamy w rondlu, zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chilli con carne 174

dusić kolejne 5 minut. Fasolę odsączyć i przepłukać na sicie. Dodać do potrawy i dusić kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając.  Podawać gorące z ryżem lub plackami tortilli. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 376,9 kcal Tłuszcz: 18,2g Białko: 31,2g Węglowodany: 19,2g Smacznego

Zielona Kuchnia
Szybkie pierniczki edycja 3 + lukier królewski 121

proszku do pieczenia 1 duża łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypujemy do miski, wyrabiamy ciasto. Nie dosypujemy mąki, nawet jeżeli ciasto jest lepiące. Rozwałkowujemy placek o grubości ok 4 mm, podsypujemy odrobiną mąki jeżeli zachodzi potrzeba. Wycinamy kształty. Pierniczki pieczemy 8-10 minut w temp 180 stopni. Lukier królewski: Składniki: 45 g białka

Życie zaczyna się w kuchni
GWIAZDKI Z MAKIEM 171

dodajemy porcjami gorącą wodę. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-20 min., aby odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm i wycinamy małe gwiazdki za pomocą wykrawacza. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzącej wody wrzucamy partiami gwiazdki i gotujemy

Kuchnia MagdaLeny
ORZECHOWE MAKARONIKI 150

zmielić, tylko najpierw należy je obsypać cukrem pudrem ) . Mieszamy szpatułką delikatnie, aż masa połączy się. Przekładamy to rękawa cukierniczego z tylką okrągłą o średnicy ok. 1 cm. Wyciskamy okrągłe placki na macie do makaroników. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni na około 10-12 min. lub krócej jeśli makaroniki są małe ( u mnie większe ). Ostygnięte makaroniki przekładamy kremem

Kuchnia Paulettes