placki - 22990 przepisów (strona:742/1533)

CIASTECZKA GĘSIE ŁAPKI 141

jednolite. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkujemy na stolnicy oprószonej mąką na duży cienki placek i wycinamy kółka za pomocą szklanki (średnica około 7 cm). Następnie każde kółko składamy na pół i jeszcze raz na pół. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Kuchnia MagdaLeny
Krokiety z nadzieniem kiełbasiano , paprykowo , pieczarkowym 161

miodowej dodatkowo : 2 jajka 2 szklanki bułki tartej W misce rozrabiamy ciasto jak na naleśniki , tylko sporo rzadsze , oczywiście z mąki , soli i wody , nic więcej Smażymy cieniutkie, naleśnikowe placki , jak najcieńsze się da Odstawiamy do wystygnięcia . Pieczarki , cebulę , kiełbasę siekamy i podsmażamy na złoto razem z wyciśniętym praską czosnkiem , solą do smaku . Po usmażeniu i ostudzeniu , przepuszczamy przez

Ogrodnik w podróży
Placuszki kokosowe 98

z miodem i owocami Placuszki: 2 jajka 200 serka naturalnego 40 g mąki kokosowej Do podania: miód i owoce Jajka miksujemy. Dodajemy serek i dokładnie mieszamy

Kucharzyca
Bułeczki czosnkowe 150

pokrój w kostkę, mniej więcej 3 cm x 3 cm. Formę na ciasto, np. keksówkę wysmaruj oliwą. Gdy ciasto wyrośnie odrywaj z niego niewielkie ilości formuj z niego okrągły placek, na środku układaj kostkę sera i zaklejaj tworząc okrągłe bułeczki. Postępuj tak, aż do wykończenia ciasta. Bułeczki czosnkowe układaj na blasze, tak aby ściśle przylegały do siebie. Na koniec

365 dni dookoła kuchni
Placki owsiane z jabłkiem 146

  Próbowaliście kiedyś topinamburu? Jeśli nie, to musicie koniecznie nadrobić zaległości. Ta przez lata niemal zapomniana bulwa staje się ostatnio coraz popularniejsza i świetnie, bo ma

Cynamonowe szczęście
Wiosenne pizzeriny ze szpinakiem, jajkiem i zieleniną. 189

się ze szpinakiem. Ewentualnie przyprawiamy do smaku solą. Farsz studzimy. 3. Formowanie pizzerin: Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 12 części. każdą część formujemy na okrągłą bułkę, spłaszczamy, rozwałkujemy na placek, formujemy brzegi i na środek kładziemy nadzienie. 4. Pieczenie: Blaszki smarujemy cieniutko masłem lub margaryną, układamy drożdżowe pizzeriny, zachowujemy odstępy, bo znacznie urosną i od razu pieczemy w temperaturze

Izabelawkuchni
Naleśnik z karmelizowaną cebulą z okazji maslenicy 111

terenie, na którym obecnie się znajdujemy, w dzień, w którym dzień był tak samo długi jak noc, a następny był już od niej dłuższy, jedzono, z racji swego kształtu - placki, podpłomyki, naleśniki, czy inne tego typu podobne rzeczy. Kształt był tutaj bardzo istotny, bo przypominał słońce. To święto nazywano maslenicą. Później na zachodniej części naszego terytorium nastąpił, dość agresywny

Kryzysowa Książka Kucharska
Tortille z kurczakiem i warzywami (grillowane) 124

zawartych. Tortille z kurczakiem i warzywami są sycącym daniem idealnym na kolację czy do zabrania ze sobą do pracy. Polecam #durszlakXhortex  #hortex  #odmatkinatury Składniki: 3 placki tortilli 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 łyżki oliwy/oleju pęczek dymki 1 op. mrożonych warzyw na patelnię z koperkiem od Hortex 3 łyżki tartego żółtego sera 3 łyżki sosu czosnkowego sól

słodkie i nie tylko historie kulinarne
CZEKOLADOWA KOSTKA Z WIŚNIAMI 145

rondelku rozpuszczamy masło, mleko i cukier. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i śmietanę, dokładnie mieszamy. Cappucino rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody. Przełożenie ciasta: Biszkopt przekrawamy na 2 placki, nasączamy cappucino. Pierwszy blat ciasta smarujemy połową kremu, układamy biszkopty nasączone w kawie, układamy osączone wiśnie, smarujemy resztą kremu, przykrywamy drugim blatem ciasta. Całość smarujemy polewą

słodki bratek
Racuchy z jabłkami i cynamonem 86

średnich oczkach. W dużej misce zmiksować pozostałe składniki, na koniec dodać jabłka. Wszystko dokładnie wymieszać. Ma być gęsta masa w razie potrzeby można dosypać mąki lub dolać troszkę mleka. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię

Smaczne Potrawy
Prawdziwe proziaki prosto z podkarpacia 141

Prawdziwe PROZIAKI PROSTO Z PODKARPACIA!  Tak proziaki robiła moja jedna babcia, robi druga, robi moja mama i tak proziaki robię ja. Prawdziwy, najprawdziwszy, rodzinny przepis. Proziaki to typowe placki mączne z Podkarpacia robione tu od ponad 150 lat. Ich nazwa pochodzi od zawartości sody (prozy). Tradycyjnie pieczone na blasze kuchni kaflowych opalanych drewnem. Proziaki można również piec

Czarnawisienka
Lody z wyciskarki wolnoobrotowej 261

Swan BM105 . Okazało się, że jej zastosowanie wiele dalej wybiega poza soki owocowe i warzywne. Możecie się o tym przekonać chociażby ze wpisu o Plackach z pulpy owocowej KLIKNIJ TU , które okazały się fenomenalne. Zabrałem się zatem do roboty. Zakupiłem moje ulubione mango z półki zgarnąłem ostatnią marakuje

kuron.com.pl
Rurki półfrancuskie z kremem 92

poświęcić trochę czasu, ale przecież warto.  Swoje ciasto rozwałkowałam dość grubo, bo na ok. 3 mm, więc wyszło mi 20 sztuk rurek, ale rozwałkowując je na cieńszy placek zyskacie ich trochę więcej

Z Hrabiną w kuchni
Rozkosze smakowe, czyli kruche ciasteczka maślano-waniliowe 121

rękoma. Wyrobione ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 lub 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką na placek o grubości około 0,5 cm, foremką wykrawamy ciastka, które umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy nasze ciasteczka w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni

KulinarneImpresje.pl