placki - 22990 przepisów (strona:454/1533)

Świąteczny tort piernikowo - serowy 162

margarynę rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.  Ciasto podzielić na 6 równych części.  Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, placki piernikowe są bardzo cienkie, wystarczy im 15-20 minut pieczenia w temperaturze 180 stopni. Zaraz po upieczeniu blaty piernikowe przekładamy szybko na płaską powierzchnię, gdyż bardzo szybko stają się kruche(...)uznania: waniliowy, arakowy, cytrynowy lub rumowy Przygotowanie masy serowej Wszystkie składniki (jeszcze zimne) dokładnie wymieszać, a następnie gotować na niewielkim ogniu 10 minut. Gorącą masą serową przekładać placki piernikowe Polewa 2 łyżki margaryny lub masła 2 łyżki śmietany 3 łyżki kakao 4 łyżki cukru pudru  Przygotowanie polewy Składniki połączyć w rondelku, zagotować mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wegańskie ciasteczka świąteczne 32kcal 207

Puszka mleka kokosowego leżała w czeluściach lodówki kilkanaście tygodni, wiec przyszedł czas na jej skonsumowane! Część płynna została wykorzystana w tym przepisie, a ''śmietanka'' została ubita

fitolarun.blogspot.com
CIASTO MARCHEWKOWO-ORZECHOWO-KOKOSOWE 100kcal 204

Moje ukochane ciasto marchewkowe w odrobinę innej odsłonie! SKŁADNIKI: -4 białka jaj (174g) (szczypta sody oczyszczonej) -2 żółtka (36g) -100g startej i odsączonej marchewki - 30g

fitolarun.blogspot.com
Cynamonki z kremem a 'la nutella.Jaglanym! 117

gładki krem. Jeśli krem wydaje Ci się za gęsty- dolej mleka. Stolnice posyp maką. Ciasto podziel na 2 części. Wałkuj placek na grubość ok. 1 cm. Każdy placek smaruj schłodzonym kremem i posyp żurawiną oraz siekanymi migdałami, posyp cynamonem. Zwiń w roladę. Krój w plasterki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmaruj rozmąconym jajem

Z Kuchni Do Kuchni
Rewelacyjna przekąska - a'la tacos (również w wersji wegańskiej) 197

podziwiajcie jak szybko znika z talerzy! :) Z tego przepisu wychodzi +/-8 tacos'ów, lecz ja zawsze robię w ilości 1,5 lub 2 razy większej. Składniki na mini placki: - ok. 250ml ciepłej wody (ok. 37stopni, najlepiej temperaturę sprawdzić na własnym przedramieniu, jak mleko dla dziecka) - 230g mąki kukurydzianej - 130g mąki żytniej pełnoziarnistej lub bezglutenowej - 20g oleju (rzepakowego) - 15g sezamu(...)POLSOJA - kilka liści sałaty - rukola - ok. 8 oliwek z papryką Serek śmietankowy dokładnie mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym serkiem smarujemy każdy z placków. Na to kładziemy kilka listków rukoli i 1-2 sałaty. Następnie po jednym plastrze sera i szynki. Na koniec składamy je na pół i przebijamy wykałaczką z nabitą oliwką. Smacznego

Be Fit Be Strong
Ciasteczka piernikowe 12kcal? 187

Na wstępie! 1. Radzę jednak zrobić ciasteczka piernikowe dwa razy grubsze (24kcal) :D 2. Ciasteczka smakują przecudownie, gdy wpadną do kawy z mlekiem (a do tej

fitolarun.blogspot.com
HIT ŚWIĄT! FIT MAKOWEIC- bez niczego! 107kcal 145

Wigilia, Boże Narodzenie... no nie ma innej opcji...MAKOWIEC! Ale jak zrobić NISKOkaloryczny przysmak? Ciasto bez: - mąki - cukru - glutenu - masła - tłuszczu - drożdży  No i wyszło

fitolarun.blogspot.com
Ciasto cztery smaki z masą serową 330

Ciasto bardzo łatwe do upieczenia i patrząc na to ciasto ma się wrażenie, że wymaga bardzo dużo pracy. Otóż, nie. Pieczemy jeden placek i gotujemy masę serową.  Efekt wizualny bardzo fajny, a i w smaku rewelacja. Cztery smaki w jednym cieście. Każde z nich może być osobnym ciastem. Każdy kawałek ma inne kolory co zachęca do zjedzenia kolejnych(...)łatwo się przypala. Budynie rozrobić w mleku i wlać do sera. Gotować aż masa będzie gęsta. Wlać gorącą na jedną część ciasta, a drugą część ułożyć na wierzch. Placek posypać cukrem pudrem. ciasto cztery smaki z masą serową

O kuchni z uczuciem
Drożdżowa gwiazda z makiem 261

pieczenia, ułożyć na nim pierwszy placek i posmarować go 1 / 3 masy makowej, pozostawiając brzeg bez nadzienia - ok. 1-1,5 cm. Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem. Na wierzchu ułożyć ostatni krążek ciasta. Dokładnie docisnąć brzegi placków, aby się skleiły - ja pomagałam sobie wąską szpatułką drewnianą. Ciasto pokroić jak tort, na 16 kawałków, pozostawiając środek ciasta

Grunt to przepis!
Sernik gotowany na cieście miodowym 765

powinno być lekko klejące, ale nie należy dodawać mąki - ciasto podzielić na trzy równe części, zafoliować i krótko schłodzić lub od razu rozwałkować na placki wielkości dna tortownicy - placki nakłuć widelcem, dwa z nich upiec w 180 stopniach przez około 12 minut lub do lekkiego zrumienienia - na ostatni blat nałożyć ciepłą masę orzechową (przepis poniżej), równo rozprowadzić

Smakołyki Bereniki
Pijany kokosowiec 175

Dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, upiec osobne placki w formie o wymiarach 21 x 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, przez około 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzić. Masło miksować z cukrem przez kilka(...)minut, dodać kokos, połączony z kaszą i jeszcze chwilę miksować, tylko do połączenia składników. Pierwszy spód ciasta posmarować połową dżemu z aronii, wyłożyć cały krem, wyrównać. Drugi placek ciasta posmarować pozostałym dżemem i ułożyć go na wierzchu, lekko dociskając. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez około 12 godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje podane w temperaturze pokojowej

Domowa cukiernia Ewy
Pierogi z kapustą i grzybami 144

lekko się przyrumieni. Doprawić do smaku o ostudzić. W tym czasie przygotować ciasto. Połączyć wszystkie składniki na stolnicy, wyrobić elastyczne ciasto i przykryć ogrzanym talerzem. Rozwałkować na cieniutki placek i wykrawać szklanką koła, nakładać po łyżeczce zimnego farszu, sklejać i gotować w lekko osolonej wodzie. Podawać okraszone cebulką. A jeśli zostanie nam trochę ciasta warto upiec(...)Placki Tortilla" mojego dzieciństwa :D (z ciasta pierogowego) Kiedyś piekło się je na rozgrzanych blachach starego, babcinego pieca. Jeśli byliśmy grzeczni to pozwalano nam również upiec "kołocki", czyli pokrojone w plasterki ziemniaki. Gorące, lekko przypalone,  posypane solą....ależ to smakowało! Teraz musi wystarczyć teflonowa patelnia, ale i tak są pyszne

Maślane ciasteczko
Pulchne Pancakes 154

Moda na pancakesy przyszła z Zachodu i tak się u nas zadomowiła, że nie chce odejść. Co jest tego przyczyną? Pancaksy to rodzaj naleśników, które ja zawsze nazywałam pulchnymi plackami. Powstają niezwykle szybko, a w połączeniu z odrobiną syropu klonowego są słodka przyjemnością dla podniebienia. Zróbcie na śniadanie koniecznie :) Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 3 czubate(...)przesiana mąkę i pozostałe suche składniki, które delikatnie przesypujemy do płynnej części naleśników. Drewnianą łyżką łączymy ciasto. Rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu i wykładamy na nią łyżką porcje na duże placki (ok 2 łyżek ciasta). Smażymy z obu stron do zarumienienia. Podajemy z syropem klonowym lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego

ChilliJemy
#18 Placki z cukinii na słono i słodko 142

Placki powstały z konieczności przerobienia ogromnych ilości(...)cukinii, które w tym roku wyjątkowo obrodziły - nie dość, że same cukinie ogromne, to jeszcze niezliczona ilość porasta każdy krzaczek ;). Obie wersje polecamy z jogurtem lub gęstą śmietaną :). Wytrawne placki z cukinii Składniki: 1 duża cukinia (1,5 kg) 2 duże lub 3 małe jajka ok. pół szklanki mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej Łyżka oleju Sól, pieprz Dodatki: posiekana

Kuchnia w szuwarach
Kilka pomysłów na... 138

mało czasu, dużo rzeczy do zrobienia .. tak jak to zwykle bywa :) Postaram się jednak bardziej spiąć i częściej wyciągać ten aparat, a tym czasem zapraszam do oglądania posta :) Królują placki(...)kluski i to co w mojej kuchni znika ostatnio tonami, gruszki, buraki  .. no i bataty :D  Mam nadzieję, że coś wam przypadnie do gustu :)  gryczane placki cukiniowe z camembertem i gruszką,  z sosem musztardowo-miodowym  zapiekanka cukinia faszerowana kuskusem,  ciecierzycą z podsmażoną cebulką (z przyprawą garam masala, kminkiem rzymskim, curry

More food, love and dreams