jagodzianka" Syryjskie placki z natki pietruszki nauczyłam się przygotowywać na warsztatach zorganizowanych w Muzeum Azji i Pacyfiku przez Muzeum, Wiktorię z … Przeczytaj cały artykuł Post Syryjskie placki z natki pietruszki pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornertakże tą wersję) lekko ciepłe przygrzane w piekarniku lub na zimno. Wspaniałym dodatkiem będą domowe sosy: aioli, pomidorowy, salsa meksykańska, quacamole, pesto...tak bez końca. Składniki: 2 placki tortilli 125 g serka Philadelphia 1 łyżka serka naturalnego łyżka świeżej i drobno posiekanej natki pietruszki 2 suszone pomidory drobno pokrojone 1 mała czerwona papryka lub połowa(...)dużej pokrojona w drobną kostkę 8 liści sałaty maślanej sól, pieprz i ostra papryka do smaku Sposób przygotowania: w miseczce mieszamy oba serki, dodajemy suszone pomidory, natkę i przyprawiamy placki rozkładamy na blacie, smarujemy równomiernie przygotowanym sosem, posypujemy papryką rozkładamy równomiernie sałatę zwijamy w rulony kroimy skośnie na kawałki i układamy na talerzu, paterze, smacznego
Zasmakuj Kuchnipierwsze miejsce. Chrupiąca gruszka i orzechy do tego smaczna szynka i ziołowy serek. Musicie takie zrobić. Robiłam też z dodatkiem rukoli i też były smaczne klik. Składniki: 2 placki tortilli 1 serek ziołowy twarogowy 10 plasterków szynka ze wsi Buczkowice 1 gruszka konferencja orzechy włoskie Przygotowanie: Placek cienko posmarować serkiem ziołowym. Ułożyć plasterki szynki i posmarować trochę
Ala piecze i gotujepraktycznie cały czas. Czosnek nie może się przypalić, a cebula ma się zeszklić. Jak uznasz, że zawartość patelni ma już dość, odstaw na bok. Teraz zajmiesz się tortillami. Połóż placek przed sobą na desce do krojenia i wyobraź sobie wpisany w niego kwadrat. Wytnij go. Teraz weź ten kwadrat i przetnij go na pół. Powstałe paski też przekrój(...)pół. W ten sposób z każdego placka powinieneś otrzymać cztery takie same kwadraty. Weź blachę do muffinek, delikatniee posmaruj tłuszczem (masło będzie spoko). Teraz powciskaj delikatnie kwadraty tortilli tak, żeby utworzyły koszyczki. Zrób to jednak delikatnie, bo tortilla lubi się rwać, a tego nie chcemy. Teraz zacznij nakładać farsz do koszyczków: łyżka mięcha z patelni, odrobina sera tartego, znowu
manslogblogplacek tortilli * 2 mniejsze kotlety z piersi kurczaka * garść sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach * ulubione sosy (u mnie był to ketchup i majonez) Wykonanie: Placek tortilli posmarować sosem, posypać serem, ułożyć pokrojone wcześniej na paski kotlety drobiowe. Całość zawinąć w rulonik. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150'C na około 5 minut
Zrób to smacznieubitej śmietany dodać serek mascarpone i na najmniejszych obrotach miksera połączyć ze sobą. Biszkopt wystudzić, wyrównać (odciąć wystającą górę) i podzielić na 3 placki. Tort przełożyć i wysmarować masę śmietanową. Całość udekorować startą czekoladą ozdobami z czekolady. Krok po kroku: 1. Ubić białka na sztywną pianę 2. Zmiksować resztę składników(...)połączyć z resztą białek 4. Upiec biszkopt 5. Ubić śmietankę z cukrem pudrem i zmiksować z serkiem 6. Pokroić biszkopt 7. Przełożyć i wysmarować placki masą 8. Udekorować tort startą czekoladą Pobierz wersję do druku: Pobierz Tort mocno czekoladowy z masą śmietanową Artykuł Tort mocno czekoladowy z masą śmietanową
KuchniaWeDwoje.plmiski. Dorzucamy do niej wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wygniatamy krótko ciasto i wałkujemy placki grube na ok. 0,5 cm i o średnicy ok. 10 cm. Oryginalnie chlebki powinny być pieczone w piecu tandur, ale w domowych warunkach również można(...)sobie doskonale poradzić. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni funkcja góra - dół. Blachy wykładamy folią aluminiową i smarujemy tłuszczem. Najlepsze byłoby masło klarowane, ale zwykły olej także daje radę. Rozwałkowane placki przekładamy na blachę i pieczemy przez 10 min, przewracając kilka razy, aż się zarumienią, Chlebki naan można podawać jako dodatek do sosu lub same polane jedynie masłem klarowanym
Kuchnia od dwojganieklejącego się ciasta. Odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować placek. Ułożyć na formie do pieczenia wyłożonej papierem. Placki rozpłaszczyć dłonią i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać
Bulliosolą, octem oraz kremem balsamicznym. Odkładamy. W międzyczasie kapelusze pieczarek kroimy na cieniutkie plasterki. Podsmażamy w osobnym rondelku na niewielkiej ilości masła. Dodajemy sól, pieprz oraz listki tymianku. Placki tortilli podgrzewamy krótko na rozgrzanej, suchej patelni. Przekładamy na deskę i na połowie rozprowadzamy starty ser. Na nim rozprowadzamy podsmażone pieczarki, skarmelizowaną cebulę oraz posypujemy kolejną warstwą sera. Składamy placek na pół, lekko dociskamy dłonią i wykładamy na rozgrzaną patelnię, najlepiej grillową. Podsmażamy chwilę, do rozpuszczenia się sera, który sklei nam całość. Źródło
Smaki Na Talerzusobą wcześniej mąki (najlepiej przesiane). Dokładnie wymieszaj. Przełóż do natłuszczonej. Piecz 30-40 minut – biszkopt będzie gotowy, gdy zanurzony cienki, zaostrzony patyczek nie będzie się obklejał ciastem. Upieczony placek wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia, a najlepiej na 12 godzin w chłodne miejsce. Śmietanę ubij na sztywno wraz z cukrem pudrem i ewentualnie zagęstnikami. Wystudzone ciasto wyjmij(...)garnka wlej „chlust” (lub dwa „chlusty”) śmietany i dodaj połamaną czekoladę. Całość postaw na ogniu i podgrzewaj na małym ogniu do mementu rozpuszczenia się czekoladą. Rozpuszczoną czekoladą polej wierzch placka. Gotowe ciasto wstaw na minimum godzinę do lodówki. Zdjęcie może nie jest najlepsze i najładniejsze, ale prezentuje resztę ciasta pozostałą po pożegnaniu
blog.moje-pasje.infosobą wcześniej mąki (najlepiej przesiane). Dokładnie wymieszaj. Przełóż do natłuszczonej. Piecz 30-40 minut – biszkopt będzie gotowy, gdy zanurzony cienki, zaostrzony patyczek nie będzie się obklejał ciastem. Upieczony placek wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia. Gdy biszkopt będzie się studził, przygotuj wiśnie. Słoik kompotu otwórz. Do garnka przelej kompot i wymieszaj go z dobrą łyżką mąki ziemniaczanej. Całość(...)ewentualnie zagęstnikami do śmietany. Gdy biszkopt i masa wiśniowa będą już chłodne, połącz wszystkie warstwy ciast. Na biszkopcie rozsmaruj masę owocową. Na wierzch wyłóż bitą śmietanę. Tak przygotowany placek możesz ozdobić w dowolny sposób, np. startą czekoladą. Zdjęcie to samo, co przy poprzedniej notce. Ale jak pisałam tydzień temu, fotografowałam resztki pozostałe po pożegnaniu
blog.moje-pasje.infofanów szybkich rozwiązań kulinarnych proponujemy dzisiaj roślinny zamiennik popularnego kebaba/gyrosa. Danie to powinno przypaść do gustu nie tylko roślinożercom! :) Wegański kebab / gyros Przepis na 1 porcję Potrzebujemy: 1 placek dużej tortilli 5 kotlecików sojowych pół pomidora 2 liście sałaty (u nas masłowa, ale może być też lodowa, kapusta pekińska lub gotowy mix sałat) 1/8 papryki czerwonej kilka plasterków cebuli(...)akurat mieliśmy pod ręką hummus i wymieszaliśmy go z sosem bbq. Tortillę smarujemy sosem, na środku układamy sałatę, warzywa i sojowy kebab/gyros. Wierzch polewamy jeszcze odrobiną sosu bbq. Placek dokładnie zawijamy i podsmażamy na patelni z obu stron (najlepiej na patelni grillowej). Zdejmujemy i możemy zajadać się tym pysznym wegańskim fast foodem! :D Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Polemanną i gotować do zgęstnienia. Całkowicie ostudzić. Masło w temp. pokojowej utrzeć, dodawać po łyżce ostudzonego grysiku. 4. Przełożyć ciasto: placek miodowy, połowa masy, biszkopt orzechowy, połowa masy, placek miodowy. Na wierzch wyłożyć polewę kakaową, a potem orzechy. 5. Ciasto najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień. Smacznego!!! Źródło: Przyślij przepis
Kuchnia domowa AniTiropity to małe greckie ciasteczka, które można również przyrządzić z kupnego ciasta filo. Ich nazwa to dosłowne tłumaczenie greckiego wyrażenia "placki z serem". Nadzienie w oryginalnych tiropitach składa się z sera feta, parmezanu, koperku oraz mięty. U mnie oryginalny jest tylko przepis na ciasto jogurtowe, a nadzienie jest moje własne- z serem ricotta, koperkiem oraz wędzonym łososiem(...)smaku solą oraz pieprzem. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz jogurt naturalny i zagniatamy ciasto do momentu aż będzie gładkie. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek grubości 3 mm. Wycinamy 8-9 cm krążki. Resztę ciasta ponownie rozwałkowujemy i wycinamy krążki, aż do momentu aż zużyjemy całe ciasto. Na środek każdego krążka nakładamy łyżeczką farsz
Kuchnia MagdaLenyzmiksowanych orzechów włoskich Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy z sodą i mlekiem. Wszystkie składniki zagniatamy i dzielimy na dwie części. Obie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Oba placki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy około 15- 20 minut aż będą rumiane. Beza: W tym czasie białka ubijamy z cukrem solą na sztywno(...)koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Kiedy placek wystygnie na jednym z nich nakładamy pianę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 160 st. C około 10 minut a następnie suszymy w 140 st. C jeszcze około 30- 40 minut Masa dyniowa: Puree z dyni gotujemy z prażonymi jabłkami. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę brzoskwiniową i bardzo dokładnie mieszamy
Podróż w kulinaria