placki - 22990 przepisów (strona:412/1533)

Placki na blasze 189

Takie placki piekło się(...)mnie w domu zawsze jak byłam mała, tych pieczonych na blasze pieca kaflowego nie pamiętam 🙂 spróbujcie w majówkę, będą świetną przegryzką na pikniku czy w samochodzie … Czytaj dalej Placki na blasze

czarrna od kuchni
Placki bananowe z kaszy manny 268

Przepis na placki z kaszy manny cieszy się ogromnym zainteresowaniem na stronie. Mam nadzieję, że bananowa wersja tych delikatnych placuszków również przypadnie Wam do gustu. Według mnie to jedne

Bullio
Prasopita wg Aleex 164

tego nie ma, ale przeglądając zdjęcia ze swojej wyprawy do Leptokarii, podjadam oliwki (z pestkami – przepyszne!!!) ze słoika. Aby jeszcze lepiej odtworzyć klimat grecki, zrobiłam przepyszną zapiekankę – prasopitę. Ten placek zazwyczaj przygotowuje się z nadzieniem szpinakowym. Ja jadłam(...)wersji porowo – serowej i taką zrobiłam w swojej kuchni. Inspirację znalazłam u Tyny, na blogu In cooking we trust. Do prasopity wykorzystałam gotowe ciasto filo. Dzięki niemu placek jest chrupiący, z wyrazistym, dobrze przyprawionym wnętrzem, po prostu pyszny. Polecam. Składniki: • 2 duże pory • 2 łyżki oliwy • 270 g sera feta • 100 g ricotty • 2 jajka • sól, pieprz • 5 arkuszy

W mojej kuchni
Mięciutkie placuszki na białkach 197

powidłami czy owocami. Z jogurtem czy serkiem homogenizowanym owocowym…. mniam, aż się rozmarzyłam Nie pochłaniają przy smażeniu kosmicznej ilości tłuszczu, przez co nie są takie ciężki jak klasyczne placki(...)też jest ich zaletą. Nie trzeba do nich zbytnio udziwnionych składników. Wystarczą białka, mąka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. U nas, koniecznie z mlekiem, jak chyba wszystkie placki Z podanej ilości wychodzi porcja dla 2 osób. Drukuj Mięciutkie placuszki na białkach Składniki 4 białka 2/3 szkl. mąki (u mnie krupczatka) 3 łyżki cukru waniliowego kilka kropel aromatu migdałowego

Mieszam w Garnku
Focaccia z rozmarynem 298

tylko – gdy wracam późno z pracy i skromna kolacja to za mało, a obiad to za dużo – przygotowuję focaccię na wieczorny posiłek. Przepyszna sprawa. Tym razem placek przygotowałam tradycyjnie z rozmarynem, ale dodałam także ser sałatkowy typu feta, kawałki suszonych pomidorów oraz odrobinę gruboziarnistej soli. Świetnie też sprawdzą się oliwki czy kapary – użyjcie tego, co lubicie(...)blachę od piekarnika lub formę 24×36 cm (lub większą) wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną oliwą. Dłonie polewamy łyżką oliwy z oliwek i natłuszczonymi, ugniatając, formujemy płaski placek o dowolnym kształcie (najlepiej, gdy nie jest grubszy niż 1 cm). W ciasto wtykamy listki rozmarynu i ulubione dodatki (u mnie ser sałatkowy typu feta, suszone pomidory, sól). Odwrotną

Poezja smaku
Zielona pizza z pesto i boczkiem 235

Kulki ciasta na pizzę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia ( podwojenia objętości ). Wyrośnięte ciasto wałkować na cienki placek, ewentualnie rozciągać ciasto ręką, na posypanym mąką blacie. Rozwałkowany placek przełożyć na blachę lub kamień do pizzy. Na cieście rozsmarować pesto, posypać rozkruszoną mozzarellą. Na wierzchu ułożyć plastry boczku. Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni

kolorowotorcikowo
Pita, tzatziki i grecka uczta 201

około 14 cm. Placki przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, wstawić blaszkę na kilka minut aby się nagrzała. Na gorącej ułożyć placki i piec ok 12-15 minut do zarumienienia. Placuszki powinny mocno urosnąć. Jeszcze ciepłe nadziewać mięsem i świeżymi warzywami. Polać sosem tzatziki. Sos tzatziki: duży jogurt grecki ogórek szklarniowy

Smakołyki Asi
Placki ziemniaczane 144

zrobić, gdy zostały nam ziemniaki z obiadu? Czasem tak się zdarza, że nie mamy apetytu i ziemniaki pozostają. Wtedy najlepszym wyjściem są placki. Jeśli je troszkę urozmaicimy, wtedy mamy super kolację. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
CIASTO CZESKIE 471

stolnicę,wymieszać z sodą,dodać margarynę,posiekać ją nożem. Dodać cukier puder,jajka,miód i śmietanę.Zagnieść szybko elastyczne ciasto,podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na placek,przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 st.C ok 10-15 min do zarumienienia.   Masa:   Obie mąki wymieszać z 1 szklanką mleka. Pozostałą ilość(...)budyniową ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę,cały czas ucierając dodawać po trochu  ostudzoną masę budyniową,na końcu wlać sok z cytryny. Gotową masą przekładać upieczone i ostudzone placki. Dolny blat smaruję dżemem wiśniowym,dopiero później smaruję masą budyniową - dzięki temu ciasto nie jest mdłe i słodkie - jest idealne. Całość polać polewą - u mnie najczęściej to roztopiona

Niespełnione zdolności kulinarne
Czekoladowy mazurek z nutą pomarańczy 148

zagniatamy na jednolite ciasto. Formujemy kulę i owijamy ją folią aluminiową. Odkładamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na placek. Odrysowujemy kształt tortownicy.  Placek przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta wykonałam kilka ozdób oraz rant mazurka. Ozdoby (zajączek, jajka, motylki oraz rant) przyklejamy smarując je od spodu białkiem

VioletoweKucharzenie
Sernik na zimno z galaretką 339

Zagnieć ciasto, uformuj kulę i owiń w folię. Włóż do lodówki an pół godziny. Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC lub wedle piekarnika). Rozwałkuj ciasto na placek o średnicy 26 cm. Przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz na złoty kolor przez 25 minut. Wyjmij upieczony kruchy spód(...)zacznie się ścinać ubij lekko śmietankę. Dodaj twarożek i ubijaj przez 2 minuty. Wlej mleczną mieszankę cały czas miksując. Kruchy spód do tortu obtocz metalowym pierścieniem rozciągniętym do średnicy placka. Mój pierścień do ciasta jest ze stali nierdzewnej, wysoki 7 cm o średnicy od 18 cm do 30 cm. Wylej ścinającą się masę serową na spód, wygładź powierzchnię

codojedzenia
Placki ziemniaczane 281

Łatwe Tanie Przepis na delikatnie wilgotne w środku lecz nadal chrupiące placki ziemniaczane. Składniki 1 kg ziemniaków 1 średnia cebula 2 łyżki kartoflanki 1 łyżka(...)gęstej śmietany 1 jajko sól i pieprz do smaku olej do smażenia Sposób przyrządzenia 1 Ziemniaki dokładnie umyć, obrać i opłukać. Zetrzeć na małych oczkach tarki. Cebulkę […] Artykuł Placki ziemniaczane pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl

PysiaGotuje.pl
Orzechowiec z brzoskwiniami bardziej znany jako " Kora drzewa " 234

syropu dolewamy roztrzepana masę. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Placek orzechowy z brzoskwiniami : Galaretki rozpuszczamy według przepisu podanego na opakowaniu. Na placek orzechowy wykładamy połowę masy , następnie delicje nasączone w rumie , pozostałą masę i pokrojone brzoskwinie. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę

Różne smaki w kuchni
welsh cakes (walijskie ciasteczka) 277

Formować kulki wielkości włoskiego orzecha i następnie rozpłaszczać na placki, mniej więcej jednocentymetrowej grubości. Można oczywiście ciasto wałkować i krążki wycinać, ale bez wałkowania jest prościej i szybciej. Placki smażyć na grubej, najlepiej żeliwnej, suchej patelni, solidnie nagrzanej, ale nie za gorącej, żeby się zbytnio nie przypaliły. Smażyć koło trzech minut z każdej strony, na ładnie złoty kolor

stajnia gołębie od kuchni
Drożdżowe a'la racuchy 165

Olej rozgrza ć  na patelni. Z wilżoną wodą łyżką kłaś ć  placki.  Sma ż y ć  po 3 minuty z każdej strony.   Gotowe placki posypa ć  cukrem pudrem  .   Smacznego

Różne smaki w kuchni