placki - 22990 przepisów (strona:28/1533)

Szybkie placki ziemniaczane 84

Szybkie placki ziemniaczane Lubicie placki ziemniaczane? My bardzo. Placki ziemniaczane najczęściej podaję z sosem i zestawem ulubionych surówek. Dziś była pyszna kiszona kapusta i kolorowa surówka . Mąż czasem jada placki ziemniaczane na słodko Tak proste i tak pyszne. Tani i dobry dodatek do wielu dań, który uwielbiam od zawsze. Jednak jeśli chodzi o ich przygotowanie(...)zawsze było pewne “ale”. Nigdy nie byłam miłośniczką ścierania dużej ilości ziemniaków na tarce Dlatego takie placki zbyt często u nas nie gościły. Ale teraz mam szatkownicę Zelmotor i moja wymówka dotycząca ścierania znika Surówki, placki ziemniaczane, marchewka na babeczki marchewkowe . Teraz wszystko mogę przygotować w kilka chwil. Polecam takie urządzenie każdemu kto ceni czas

Słodkie okruszki
Placki dyniowe z serem feta 97

pamiętam z dzieciństwa smak i zapach aromatycznego kompotu, który gotowała moja babcia z tego warzywa. Miąższ z dyni nadaje się też do zrobienia placuszków. Robi się je podobnie, jak placki ziemniaczane, tylko zamiast ziemniaków dajemy miąższ z dyni. Konsystencja ciasta przed smażeniem powinna być taka sama. Na moim blogu jest już przepis na placki dyniowe na słodko(...)razem postanowiłam przygotować placki dyniowe z serem feta. Ciasto doprawiłam szczyptą chili i moje placki dyniowe z serem feta były lekko pikantne. My placki dyniowe z serem feta zjedliśmy z kleksem kwaśnej śmietany, ale możemy ją zastąpić jogurtem naturalnym lub ulubionym sosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Placki dyniowe z serem feta: 350 g dyni

Danka Pichci
Placki z Cukinii i Kurczaka 76

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe placki z cukinii to świetna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Są one bardzo szybkie w przygotowaniu, a smakują wyśmienicie. Będą idealnym pomysłem na smaczny i szybki obiad. Placki z cukinii świetnie smakują solo, jednak tym razem postawimy na mięsny dodatek w postaci kurczaka. Zaprezentujemy Wam nasz ulubiony przepis na placki z cukinii(...)kurczaka . Przepis ten jest bardzo łatwy, a placuszki smaczne i bardzo sycące. Z pewnością posmakują każdemu miłośnikowi takich dań. Placki z cukinii i kurczaka świetnie smakują z dodatkiem sosu czosnkowego, na który przepis znajdziecie tutaj: Domowy Sos Czosnkowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placku z cukinii i kurczaka można także podawać z tradycyjnym ketchupem lub ulubioną surówką. W każdym wariancie smakują

Przepiski.pl
Placki ziemniaczane – jak zrobić? 74

zdecydowanie należę do tej drugiej grupy. Lubię placki ziemniaczane oprószone solą, podane ze śmietaną. Jestem także zwolenniczką podawania placków ziemniaczanych z sosami mięsnymi. Idealnie będą pasowały do Polędwiczek w sosie śmietanowym czy Prostego gulaszu wieprzowego. Aby zrobić dobre, chrupiące placki ziemniaczane musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Po pierwsze, po starciu ziemniaków, zawsze odstawiamy je na około(...)miską. Wodę, która zbierze się w naczyniu powoli, stopniowo odlewamy, ale skrobię, która została na dnie naczynia, dodajemy do ziemniaków. Drugą, ważną zasadą jest smażenie placków na mocno rozgrzanym oleju, aby placki się dobrze wysmażyły i nie pochłonęły zbyt dużo tłuszczu. Nie możecie dodawać także do placków zbyt dużo mąki, bo będą twarde i niesmaczne. Po usmażeniu warto także

Kuchnia Bazylii
Giżda non – uzbeckie lepioszki (placki) chlebowe 89

włożyć do miski, przykryć szczelnie i odstawić w ciepłe miejsce na kolejną godzinę do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto, podzielić na 4 równe części. Uformować okrągłe placki o grubości około 1,5 – 2cm. Uformowane placki wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia. Środek placka placka przycisnąć pięścią(...)powstało małe wgłębienie i ponakłuwać widelcem. Posypać placki sezamem i odstawić na kolejne 15 minut do napuszenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez około 12-15 minut. Gotowe placki wystudzić na kratce. Smacznego Giżda non – uzbeckie lepioszki (placki) chlebowe Giżda non – uzbeckie lepioszki (placki) chlebowe Giżda non – uzbeckie lepioszki (placki

Smaki Armine
Giżda non – uzbeckie lepioszki (placki) chlebowe 111

włożyć do miski, przykryć szczelnie i odstawić w ciepłe miejsce na kolejną godzinę do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto, podzielić na 4 równe części. Uformować okrągłe placki o grubości około 1,5 – 2cm. Uformowane placki wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia. Środek placka placka przycisnąć pięścią(...)powstało małe wgłębienie i ponakłuwać widelcem. Posypać placki sezamem i odstawić na kolejne 15 minut do napuszenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez około 12-15 minut. Gotowe placki wystudzić na kratce. Smacznego Giżda non – uzbeckie lepioszki (placki) chlebowe Giżda non – uzbeckie lepioszki (placki) chlebowe Giżda non – uzbeckie lepioszki (placki

Smaki Armine
Placki makaronowe 72

łyżki. Ugotowany i wystudzony makaron posiekałam drobno nożem i dodałam do ciasta. Wszystko jeszcze raz wymieszałam. Na patelni rozgrzałam trochę oleju i łyżką nakładałam porcje ciasta, tworząc placuszki. Placki smażyłam z obu stron na rumiany kolor i wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Placki można oprószyć przed podaniem cukrem pudrem, lub podać z serkiem, jogurtem, dżemem czy owocami(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na placki, np.: placki jogurtowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/placki-jogurtowe.html), placki z kaszy jaglanej z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/placki-z-kaszy-jaglanej-z-jabkiem.html), placki ziemniaczane z patisonem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki

Waniliowe Improwizacje
Gata ormiańska- świąteczny placek z orzechami 82

r.n.e) i kulturą zachowały się tradycje kuchni narodowej Ormian. Jednym z takich narodowych wypieków jest okrągły placek – Gata- z różnymi nadzieniami. Dziś polecam przepis na ten pyszny placek z nadzieniem orzechowym, który bardzo często gości na ormiańskich stołach. Składniki na ciasto: – 150g miękkiego masła (temperatura pokojowa) – 280g mąki pszennej (u mnie tortowa) – ekstrakt waniliowy(...)środek wyłożyć nadzienie, zostawiając brzegi wolne. Nadzienie delikatnie docisnąć. Podnieść brzegi, zawinąć ku środkowi, tworząc coś w rodzaju kieszonki. Dokładnie zlepić podniesione brzegi, następnie spłaszczyć ręką by uzyskać okrągły placek dokładnie wypełniony nadzieniem. Przy pomocy papieru do pieczenia odwrócić placek szwem do dołu, delikatnie rozwałkować i przenieść razem z papierem na blachę do pieczenia. Ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem

Smaki Armine
Placki na kefirze z jabłkami 113

Zapraszam na delikatne placki na kefirze. Takie kefirowe placki, możecie jeść same lub dorzucić do środka np. jabłka. Dobrze komponują się również z truskawkowym sosikiem, dżemem czy cukrem pudrem. Jak dla mnie placki na takie upały to danie idealne. Szybkie do zrobienia, dobrze smakuje na ciepło i zimno. Czyli placki mogę usmażyć w swojej porze(...)takie rzeczy, tylko ładuje wszystkie składniki do michy i miesza wszystko łyżką. Placki możecie zrobić również z dodatkiem maślanki, w zależności od tego co macie w lodówce. Drukuj Placki ne kefirze z jabłkami Pyszne placki kefirowe, idealne na lato Danie Main Course Kuchnia Polish Czas przygotowania 10 minutes Czas gotowania 20 minutes Czas łącznie 30 minutes Liczba

Mieszam w Garnku
Placki orkiszowe z cukinią i kukurydzą 140

Wybaczcie, ale dziś kolejny pomysł na placki Tym razem są to placki z mąki orkiszowej, z cukinią i kukurydzą. Placki wyszły niezwykle delikatne, mięciutkie i puszyste. Placki te będą idealnie nadawały się na pierwsze i drugie śniadanie. Ponieważ smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno, można je zabrać ze sobą do pracy(...)pieprz) Cukinię zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, kukurydzę odcedzić. Śmietanę wymieszać z jajkiem i przyprawami, dodać cukinię, kukurydzę, mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć placki na suchej, mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni na małym ogniu pod pokrywką z dziurką. Smażyć z obu stron na rumiano. Najlepiej wykładać po 2 łyżki ciasta, ponieważ placki bardzo

Smaki Armine
Placki dyniowo – ziemniaczane z nasionami konopi 108

dyniowo-ziemniaczane są smaczne i pożywne. Wolę dodać do nich dodatkowe jajko niż mąkę. Część mąki zastępuję często nasionami. Konopia świetnie pasuje do placków i wzbogaca je o białko. Z czym lubicie jeść placki? Moje dzieci na słodko, ostatnio z dżemem i twarożkiem. Jakoś na słodko najbardziej lubią. Ja za to lubię placki ziemniaczane z sosem(...)Sezon na dynię trwa, więc polecam wypróbować placki dyniowo ziemniaczane. Na pewno zgodzicie się ze mną, że tarcie placków na tarce nie należy do przyjemności. Odkryłam nowy sposób – miksuję ziemniaki w malakserze. Chyba dlatego smażę je tak często. Placki dyniowo – ziemniaczane Składniki: na 4 porcje 5 ziemniaków 200 g dyni 2 jajka 100 g mąki

codojedzenia
Placek po meksykańsku z ulubionym sosem. Jaki sos do placków ziemniaczanych? 186

pyszne danie, które zachwyca swym oryginalnym i niepowtarzalnym smakiem niejednego smakosza. Warto je podać z ulubionym sosem. Zatem jaki sos do placków ziemniaczanych jest najlepszy? Placek meksykański przepis Placek meksykański przepis jest bardzo prosty. Wystarczy zetrzeć na tarce około 60 dag ziemniaków, a następnie dodać jajko, mąkę, trochę soli i usmażyć placki. W celu przygotowania farszu należy(...)ziemniaczanych Na koniec farsz trzeba doprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku. Ulubiony placek meksykański przepis można znaleźć na niejednym blogu kulinarnym Dobrze przyrządzony b placek po meksykańsku z pewnością zachwyci niejednego smakosza ostrych potraw. Smak można wzbogacić podając placki po meksykańsku z wybranym ostrym sosem. Jaki sos do placków ziemniaczanych jest najlepszy? Może

sierotka maRysia w kuchni
Moskole – placki z gotowanych ziemniaków 436

samymi ziemniakami. Spotkacie przepisy z dodatkiem jajka, kwaśnego mleka, albo bez tych składników. Można je upiec w piekarniku czy na suchej patelni. Podaję przepis, który mi osobiście najlepiej smakuje. Placki z gotowanych ziemniaków są delikatne i mięciutkie. Można podawać je zarówno na zimno, jak i na ciepło. Do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki po wczorajszym obiedzie, co jest dodatkowym(...)masłem czosnkowym i maślanką do popicia. Można je również zaserwować z bryndzą, sosem grzybowym czy skwarkami z cebulką. [embed]https://youtu.be/8TgazDtXzFI[/embed] Składniki na moskole (około 12 placków): 1 kg ziemniaków szklanka maślanki lub kwaśnego mleka (250 g) 2 szklanki mąki pszennej (około 400 g) sól, pieprz olej do smażenia (niekoniecznie)   Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości

e-PrzepisyKulinarne
Puszyste i delikatne placki z jabłkami 128

środku miękkie, delikatne i rozpływające się w ustach… Placki z jabłkami – niby proste, a jednak jak każdy przepis – można i tą recepturę odrobinę ulepszyć. Najprostszy przepis na placki z jabłkami to zatopienie plasterków jabłek w gęstym cieście, mono przypominającym ciasto naleśnikowe – zmiksowane z mlekiem, tłuszczem i mąką całe jaja.   Jest w tej pozornej łatwości i prostocie(...)zrobienia placków z jabłkami zawsze używam jak najlżejszej i zawierającej jak najmniej glutenu mąki – tutaj idealnie sprawdza się mąka tortowa, która odpowiada za miękkość i finalną konsystencję ciasta.   Nie bez znaczenia pozostaje też fakt dodania do ciasta alkoholu – wysokoprocentowy trunek użyty do ciasta ma ogromny wpływ na to, że dużo wolniej tworzą się w cieście pasma glutenu. Placki

Karo in the Kitchen
Środa: Placki z jarmużu i cukinii 114

kalorii. Czas: 10 minut Poziom trudności: łatwy Szacowany koszt dla dwóch osób: ok. 8 zł Zobacz menu na tydzień, w którym znajdziesz inne przepisy z jarmużem. Na hasło „placki”, automatycznie uruchamia się skojarzenie z plackami ziemniaczanymi (no chyba, że w górach, na Podhalu, gdzie placek to po prostu ciasto), daniem smacznym, ale ciężkawym. Proponujemy zastąpić(...)masę, formując zgrabne, cienkie placki. Smażymy po 3 minuty z obu stron. Czas smażenia placków zależy od temperatury patelni. Jeśli jest mocno rozgrzana – będą gotowe szybciej, ale też mogą się przypalić. Poza tym o naszym smażeniu niechybnie dowiedzą się sąsiedzi, bo smażone placki będą intensywne pachnieć:) Placki możemy zjeść z z salsą z pomidorów, cebuli i posiekanej

Niedzielny kucharz