placki - 22990 przepisów (strona:1264/1533)

SIOSTRY ANIELI SZARLOTKA 261

Ciasto . jest . zarówno . w . przygotowaniu . jak . i . w smaku podobne do ciasto kruchego które, już  było  podstawą do  placka z malinami i budyniem . Szarlotka godna polecenia. Składniki Masa  jabłkowa 1 kg jabłek (ja użyłam 2 kg) Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki

RAROSSA
USZKA WIGILIJNE 242

samej wodzie. Po ostudzeniu drobno siekamy. Drobno pokrojona cebulkę dusimy na maśle, dodajemy posiekane grzybki, solimy i doprawiamy do smaku. Ciasto Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagniatamy, rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy kwadraty 5x5 cm. Nakładamy farsz na ciasto i lepimy uszka. Innym sposobem na lepienie uszek jest wykrojenie  z ciasta małych krążków np. małą  szklanką

RAROSSA
SERNIK 217

masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Z odciąć ok 15 dag ciasta rozwałkować na cienki placek i wyciąć wąski paski, którymi udekorujemy wierzch sernika. Pozostałym ciastem wyłożyć spód blachy. Sernik: Białka (2 z sernika i dwa z ciasta) ubić na sztywną pianę. Żółtka (+ 4 żółtka

RAROSSA
Kluseczki ze szpinakiem i tofu 152

łyżeczką soli. Dolewamy wodę i jednocześnie wyrabiamy pierogowe ciasto. Na końcu dodajemy olej i ugniatamy. Odrywamy od ciasta kulki i rozwałkowujemy je na obsypanej mąką stolnicy. Na środku każdego "placka" kładziemy łyżeczkę farszu (szpinaku z tofu) i zawijamy, zlepiamy je w dowolny sposób. Ja zawinęłam najpierw dwa płaty naprzeciwko siebie, później pozostałe dwa, tworząc kwadraty i prostokąty. Kluseczki wrzucamy

Weganizm infantylny
Pampuchy na obiad i na deser 2916

cukrem dodajemy rozkruszone drożdże i posypujemy mąką przykrywamy ściereczką i czekamy aby podrosło . Mąkę wysypujemy na stolnicę robimy dołek wlewamy podrośnięte mleko z drożdżami, dodajemy jajka i zagniatamy.  Placek około 1cm odciskamy literatką, zostawiamy do wyrośnięcia około 30 min, następnie gotujemy na parze około 8 min. Propozycja Na deser podajemy ze śmietaną 18% i zmiksowanymi malinami albo truskawkami

Niezły Młynek
Ciasto cytrynowo - morelowe 258

cytryn 6 świeżych  moreli (albo paczka suszonych) 500 g cukru Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkuj je na placek grubość 0,5 cm i przenieś do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia, brzegi zawiń do góry. Piecz ok 25 min w piekarniku nagrzanym 200C. Masa: Cytrynę dobrze umyj

Niezły Młynek
Idealne ciasto na pizze 2057

składniki się połączyły, przykrywam czysta ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie przerzucam na stolnicę podsypuję mąką i dzielę na 2 kule. Robię placki, zostawiam je jeszcze na 5 minut, smaruję sosem i  układam dodatki.  Ja robię bardzo prosty sos - 70 ml wody przegotowanej, mały przecier pomidorowy, sól , pieprz

Niezły Młynek
Pierogi Ruskie 418

duża cebula 1 łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie ciasto: Przesiewamy mąkę i dodajemy resztę składników. Ciasto ugniatamy, aż będzie mięciutkie. Należy pamiętać aby przed wałkowaniem podsypywać mąką. Rozwałkowujemy placek na ok 3 mm. Przygotowanie farsz: Ser i ugotowane ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę ( całość możemy zmielić w maszynce do mielenia). Cebulę, kroimy w kosteczkę i smażymy

Niezły Młynek
Drożdżówki z truskawkami i bułeczki z nutellą i kruszonką 192

składniki kruszonki dokładnie ucierałam, aż uzyskałam konsystencję mokrego piasku. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na dwie części - połowę nadziałam kremem, a połowę truskawkami (z ciasta urywałam nieduże kawałki, rozwałkowywałam na okrągłe placki i nakładałam na środek po dwie łyżeczki farszu, a brzegi dokładnie zlepiałam). Gotowe bułeczki układałam na natłuszczonej blasze zlepieniem do dołu (powstają ładne okrągłe bułeczki) lub do góry (powstają

Kulinarny Pamiętnik
Paluchy chlebowe 270

dodałam jajko, olej, przyprawy oraz mleko z drożdżami. Wszystko wyrobiłam na elastyczne, lśniące ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatałam i rozwałkowałam na placek o grubości 0,7 cm (w razie potrzeby podsypując mąką), który pocięłam na paski o szerokości 1 cm. Każdy pasek posmarowałam delikatnie olejem. Piekłam ok. 10 minut w piekarniku

Kulinarny Pamiętnik
Placek z jabłkami i budyniem 370

Przepis zdecydowanie można zaliczyć do przepisów dla początkujących. Placek z jabłkami i budyniem był jednym z pierwszych, które nauczyłam się piec, mam więc do niego sentyment :-) Składniki: kostka margaryny (250 g) szklanka cukru 4 jajka szklanka mąki pszennej szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe 3/4 litra mleka 5 jabłek, obranych i pokrojonych w grube

Kulinarny Pamiętnik
Francuskie świderki serowe 169

pracę i poświęcony czas.  Z góry dziękuję. Wykonanie Ciasto francuskie podzielić na dwie równe części. Plastry sera równo ułożyć na jednej części, przykryć drugą częścią i docisnąć. Dwuwarstwowy placek pokroić w jednocentymetrowe paski, które  następnie skręcić wokół własnej osi. Świderki posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 o C, aż się zrumienią. Życzę smacznego

Świat Smaku
Placki ryżowo-warzywne 196

wymieszać. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Łyżką układać placuszki na rozgrzanej patelni. Smażyć z obu stron na rumiano. Placuszki podawać gorące. Uwagi: Jeżeli w trakcie smażenia placki będą się rozpadać, dodatkowo dodać łyżkę mąki do masy ryżowej

Gorący kąsek
Tarta z porzeczkami i bezą 230

przepisu możemy użyć zarówno białych, czarnych, jak i czerwonych owoców. Ja miałam akurat czerwone porzeczki, dzięki którym tarta nabrała pięknego koloru. Kruche ciasto możemy zrobić w malakserze – wtedy placek będzie mniej pracochłonny. Sama tarta jest pyszna – pełna kontrastów i różnych struktur. Możemy podawać na zimno i na ciepło. Składniki na spód: 150 g zimnego masła (3/4 kostki

Poezja smaku
Racuchy z jabłkami na szybko... 187

posypania PRZYGOTOWANIE: Kroimy jabłka w grubą kostkę i następnie wszystkie składniki mieszamy razem w misce lub garnku, na jednolitą masę.  Następnie rozgrzewamy olej na patelni i łyżką nakładamy placki. Na sam koniec posypujemy racuchy cukrem pudrem i gotowe. Smacznego

Zainspiruj się kuchnią

Proponowane wyszukiwania