Ziemniak jako nasze krajowe warzywo króluje na naszych stołach pod wieloma postaciami. Jedną z nich są oczywiście placki ziemniaczane. Ja zaproponuje Wam dzisiaj nieco lżejszą wersję placków, których głównym składnikiem jest kalafior oraz marchew. Lekkie, zdrowe i smaczne placuszki mogą być doskonałym pomysłem na lunch do pracy, obiad czy kolację. Ich przygotowanie zajmie Wam dosłownie 15 minut. Składniki
Życie ze smakiempodajecie placki ziemniaczane? U mnie najczęściej polane są gulaszem, najlepiej wołowym z dodatkiem papryki i pieczarek, a na wierzchu z kleksem śmietany. W wersji bez mięsa podaję z umieszanym ze śmietaną twarożkiem (takie lubi mąż). Ja preferuję polane kwaśną śmietaną i odrobiną keczupu. Dzisiaj na blogu wersja pikantna z dodatkiem salami i papryki. Składniki: 1,5 kg ziemniaków(...)Dodać, jajka, przyprawy i mąkę i jajka. Dokładnie wymieszać. Salami obrać z folii, paprykę oczyścić z gniazda nasiennego. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy ziemniaczanej i jeszcze raz dobrze wymieszać. Smażyć cienkie placki na gorącym oleju z obu stron. Podawać z pikantnym keczupem lub sosem meksykańskim
Czerwień i błękittylko sam czosnek nadaje się do wykorzystania. Z powodzeniem można też wykorzystywać zielone pędy, ten taki jakby szczypiorek. Drobno posiekane pędy idealnie sprawdzą się np. w plackach ziemniaczanych. Dodaje się je do startych ziemniaków i placki zyskują zupełnie nowy smak. W ogóle czosnek można dodawać do każdej potrawy. Uwydatni i wzmocni jej smak. A my dzisiaj chcieliśmy
Marder&Marder ManufactureUwielbiam placki ziemniaczane, a pyszną alternatywą dla tego dania są placki marchewkowe. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wymagają tylko krótkie przesmażenia, a w efekcie mamy pyszne, chrupiące placuszki o słodkim, marchewkowym smaku. Fantastyczne jako przekąska, również dla dzieci (mój syn je ubóstwia i zajada gorące często parząc język:) Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 3 Składniki
Kolizje SmakówLubicie placki ziemniaczane? Myślę, że tak, bo kto ich nie lubi...ja najbardziej takie cieniutkie i chrupiące. Dzisiaj polecam Wam pyszny przepis na placki podane z potrawką z cukinii, zapewniam, że takie połączenie jest pyszne, właśnie trwa sezon na cukinię, korzystajcie. Zróbcie takie danie na obiad. Zapraszam:) Składniki: Placki: 1 kg ziemniaków 2 jajka sól(...)oczkach, starte odciskamy na gęstym sicie z nadmiaru wody. Cebulę obieramy i bardzo drobniutko kroimy. Do ziemniaczanej masy wbijamy jajka, dodajemy cebulę, śmietanę, mąkę pszenną i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. 3. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku
IzabelawkuchniTakie danie chyba nie wymaga rekomendacji 😍 Chrupiące placki ziemniaczane z pysznym sosem kurkowym ... Niebo w gębie!😋 Składniki na placki: ok. 1kg ziemniaków 2 cebule sól 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej olej Wykonanie: Ziemniaki umyte i obrane ścieramy na tarce na oczkach (ja używam elektrycznej maszynki do mięsa) wraz z cebulą. Dodajemy roztrzepane jajka, mąkę(...)sól, ew.odrobinę pieprzu - mieszamy dokładnie. Olej rozgrzewamy na patelni i kładziemy łyżką ciasto ziemniaczane na rozgrzanym oleju. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Składniki na sos: 200 g kurek 1 cebula masło klarowane sól pieprz śmietana 18% Wykonanie: Kurki bardzo dokładnie oczyścić. Najlepiej zalać je dużą ilością wody ze solą. Bez trudu wypływają wtedy na wierzch
Walijskie PichcenieDziś zachciało mi się bardzo placków ziemniaczanych. Z racji tego , że dziś mamy piątek skusiłam się na placuszki z serem żółtym . Dzięki Olejowi Wielkopolskiemu oraz dobrej jakości ziemniaków wyszły rewelacyjne. Polecam #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski oraz www.olejkonwenanse.pl SKŁADNIKI NA 12 SZTUK: 1 kg ziemniaków na placki 1/2 szklanki Oleju Wielkopolskiego 2 jajka sól(...)łyżki mąki ziemniaczanej 20 dag sera żółtego Tartego PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram a następnie trę na tarce o małych oczkach . Ziemniaki odsączam z nadmiaru soku. Dodaję mąkę, jajka,przyprawy oraz ser. Mieszam. Na patelni rozgrzewam Olej Wielkopolski a następnie za pomocą łyżki nabieram porcję ciasta. Smażę placki z obu stron na rumiano
Gotowanie Patkigulaszem i kwaśną śmietaną, zdobył podniebienia wielu Polaków. Popularny jest zwłaszcza w Małopolsce i na Podhalu. A w jakim stopniu łechta wasze podniebienia? Składniki (4 porcje) placek -0,5 kg ziemniaków -1/2 cebuli -1 jajko -kilka łyżek mąki -sól, pieprz -olej do smażenia gulasz -800 g szynki wieprzowej -100 g wędzonego boczku -1 mała cebula(...)jajko, posiekaną drobno posiekaną cebulę i kilka łyżek mąki, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Wyłożyć masę ziemniaczaną na średnicę całej patelni. Usmażyć na złoty kolor z obu stron. Przygotowane placki układać na talerz. Na połowę wyłożyć gulasz. Placek zagiąć prawie na pół. Podawać polany gęstą kwaśną śmietaną i posypany natką pietruszki
Zielona Kuchniaplacki ziemniaczane to kolejne pyszne danie naszej kuchni. Ulubiona wersja to placki z dodatkiem dużej ilości cebuli i koniecznie w towarzystwie szklanki zimnego mleka. Składniki 2 kg ziemniaków 2 czubate łyżki mąki 2 jajka 4 cebule sól pieprz smalec do smażenia Przygotowanie Ziemniaki umyłem, obrałem a następnie starłem na drobnej tarce z 2 cebulami . Włożyłem na sito(...)lekko osączyłem. Dodałem mąkę ,jajka ,pokrojoną w piórka cebulę (pozostałą) oraz przyprawy. Dokładnie wymieszałem. Na dwóch patelniach rozgrzałem tłuszcz i nakładałem łyżką niewielkie proporcje ziemniaczanej masy. Smażyłem na silnym ogniu z obu stron na rumiano. Podawałem z zimnym mlekiem i ze śmietaną
R'n'G KitchenTradycyjne placki ziemniaczane wiadomo jak smakują, ale z dodatkiem kapusty kiszonej już niekoniecznie. Inspiracją do tego dania stał się ten przepis na placki tylko z kapusty kiszonej. Ja mając w planach obiadowych właśnie tradycyjne postanowiłem odłożyć część masy ziemniaczanej, dołożyć kapusty i wypróbować to połączenie smakowe. Szczerze przyznam, że się nie zawiodłem. Wyszły bardzo dobre
Przepisy MikołajaSkładniki: Na blaszkę 24x36cm Placek kokosowy: 7 białek 150g cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g wiórek kokosowych 1 łyżka bułki tartej lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej Placek orzechowy: 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru kryształu 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 300g margaryny(...)obrotach. Następnie dodać proszek do pieczenia wymieszany z wiórkami kokosowymi oraz bułką tartą lub mąką ziemniaczaną. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przelać na wyłożoną papierem formę i piec ok 20 minut w temp. 180st C. Po ostudzeniu przeciąć na dwa blaty. 2. Placek orzechowy: Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Do piany stopniowo dodawać cukier
Kuchnia w czekoladziebardziej chrupiące brzegi. Umieść starte ziemniaki na sicie, odsącz. Do startych ziemniaków dodaj mąkę i jajka, całość dokładnie wymieszaj, przypraw. Dodaj skrobię ziemniaczaną, która powstała na dnie z odsączanego płynu, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, smaż placki na złoto z obu stron
Zasmakuj KuchniKoperek. Bo osobiście mój drogi czytelniku — podglądaczu, nie przepadam za koperkiem, ale Ty oczywiście syp ile wlezie, jeśli lubisz 🙂 Lohikeitto – Perunarieska Perunarieska to pyszne można by powiedzieć placki ziemniaczane, taki trochę inne, bo Finlandii i z piekarnika. Placki idealnie smakują zaraz po upieczeniu z masłem, z różnymi pastami, wędzonym łososiem…a ja pożarłem to oczywiście
RafalCookBardzo proste i pyszne placki z kapusty kiszonej pochodzące z kuchni bieszczadzkiej. Około 10 sztuk 350 gramów kapusty kiszonej 2 jajka M 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mleka (szklanka 250 ml) 2 łyżki gęstej śmietany szczypta soli pieprz szczypta kminku plaska łyżeczka majeranku Olej do smażenia Kapustę lekko odcisnąć z nadmiaru soku, posiekać na mniejsze kawałki(...)misce wymieszać jajka z mlekiem i śmietaną, dodać przyprawy wymieszać. Do ciasta naleśnikowego dodać posiekaną kapustę kiszoną i ponownie wszystko wymieszać. Fuczki smażymy tak samo jak placki ziemniaczane. Nakładamy porcjami ciasto na mocno rozgrzany tłuszcz formując placek o grubości około 1 cm. Następnie zmniejszamy ogień ale też nie zbyt mocno aby placki się smażyły
Andzia Pichcikaloryczność, a przede wszystkim niską zawartość węglowodanów…? Keto placki z cukinii – szybki i pyszny obiad Jednym z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie cukinii są placki. Proces przygotowania jest analogiczny do placków ziemniaczanych, tylko te są absolutnie zakazane na diecie ketogenicznej . Placki z cukinii są natomiast jak najbardziej niskowęglowodanowe. W dodatku robi się je szybko, można przygotować
Modern Cave Girl