 Zapiekane naleśniki z kurczakiem 223
Zapiekane naleśniki z kurczakiem 223patelni i usmaż mięso - odsącz z nadmiaru tłuszczu i wrzuć do miski. W tym czasie pokrój cebulę, paprykę i pomidory w drobną kostkę - dodaj do kurczaka i wymieszaj. Składniki na ciasto wymieszaj mikserem dodając płaską łyżeczkę ziół - smaż (na cienkie placki) z obu stron tak, aby się lekko zarumieniły. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Naleśniki napełnij farszem
Alutka-Gotuje Placki z kabaczka i Ziaren Inków (ryż, quinoa, amarantus, bulgur) 296
Placki z kabaczka i Ziaren Inków (ryż, quinoa, amarantus, bulgur) 296placków... Idealnie komponują się ze świeżymi warzywami lub lekkim sosem. Kabaczka możecie zastąpić cukinią oraz dodać ulubione zioła, ale zapewniam, że poniższa wersja jest pychaaaa i nie trzeba jej przerabiać! Sami spróbujcie! (około 18 sztuk) 125g mieszanki "Ziarna Inków" (*) 200g kabaczka (waga po obraniu) 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej (płaskie) 2 łyżki parmezanu (startego) 1 cebula (mała(...)Następnie mieszankę odcedzić i przełożyć do większej miski. Cebulę z czosnkiem drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Kabaczka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej - wykładać niewielkie porcje ciasta (tak jak na placki ziemniaczane). Placuszki smażyć z obu stron na złoty
Di gotuje Gołąbki z kiszoną kapustą, tartymi ziemniakami i kiełbaską 180
Gołąbki z kiszoną kapustą, tartymi ziemniakami i kiełbaską 180liści ściąć ostrym nożykiem grube nerwy. Farsz: Kiszoną kapustę opłukać, odcisnąć, poszatkować i przesmażyć. Kiełbasę i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzuci na rozgrzany olej i smażyć do czasu zeszklenia cebulki. Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce (jak na placki) i odcisnąć. Przełożyć do miski, dodać do nich kapustę, kiełbaskę, cebulkę oraz sól, pieprz, majeranek i maggi
Nie tylko w kuchni gołąbki ziemniaczane 172
gołąbki ziemniaczane 172potrawy mogą być punktem wyjścia do ciekawych kulinarnych eksperymentów.========================================================= składniki: 1 główka kapusty 70dkg ziemniaków 1 duża cebula 1 jajko pół szkl.śmietany pół.szkl. bulionu z drobiu,lub grzybowego majeranek sól, pieprz sposób zrobienia..... Ziemniaki obrać i przygotować jak do placków ziemniaczanych, czyli zetrzeć na tarce ,cebulkę posiekac ,podsmażyc na tłuszczu .Wszystko razem wymieszać z jajkiem i przyprawami.Z kapusty
w mojej kuchni Szybkie placki ziemniaczane na mleku 696
Szybkie placki ziemniaczane na mleku 696wersje przyrządzania placków ziemniaczanych znam od dawna. Jeśli tylko potrzebuję na drugie danie około 11-12 małych placuszków to właśnie korzystam z tego przepisu. Dostałam go jakiś czas temu od znajomej i chętnie dzielę się nim z Wami :) Warunkiem szybkiego przygotowania ciasta na placuszki jest posiadanie miksera. Składniki : 4-5 średnich ziemniaków 1 mała cebula 1 jajko(...)pokroić w plasterki, cebulę również Do miksera włożyć ziemniaki i cebulę, wlać mleko, wsypać odrobinę soli i wszystko zmiksować Dodać do tego jajko, mąki i ponownie zmiksować, konsystencja powinna być dość gęsta, tak jak widać powyżej Smażyć na patelni z dwóch łyżek ciasta małe, cienkie placuszki, na rumiano z obu stron. Moje uwagi: Ciasto na placki ziemniaczane przypomina
Proste Potrawy Nadziana tortilla smakowa 177
Nadziana tortilla smakowa 177plasterki na 1 tortille 1 sałata masłowa 3 łyżki octu 3 łyżki oliwy z oliwek 500 g pieczarek 1 serek topiony 100 g kremowy 1 duża cebula 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Sałatę myjemy i rwiemy. Przekładamy do miski, zalewamy octem i oliwą. Odstawiam do momentu aż nam się(...)minut. Pieczarki i cebulę myjemy Cebulę drobno siekamy a pieczarki kroimy na kawałki, plasterki Dodajemy na rozgrzana patelnię z dodatkiem 1 łyżki oliwy i smażymy. Gdy pieczarki całkiem zmiękną dodajemy do nich serek topiony. Gdy serek się całkiem rozpuści doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni kładziemy placki tortilli z farszem
ClauditteMissCooking Quesadillas z kurczakiem i papryką (Quesadillas de pollo y pimientos) 421
Quesadillas z kurczakiem i papryką (Quesadillas de pollo y pimientos) 421papryki pokrojonej w kostkę ½ żółtej papryki pokrojonej w kostkę ½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę 150-200 g startego sera Cheddar 4 tortille 22-25 cm Tortillę położyć na rozgrzanej na średniej mocy patelni (bez tłuszczu). Posypać ¼ sera. Na serze rozłożyć połowę pozostałych dodatków, znowu posypać ¼ sera. Przykryć 2 plackiem, lekko docisnąć łopatką. Gdy ser się rozpuści delikatnie obrócić na drugą(...)stronę, jeszcze chwilę podgrzać. Zdjąć z patelni, pokroić na trójkątów. Powtórzyć to samo z kolejnymi plackami. Quesadillas można podawać z guacamole, pico de gallo lub inną ostrą salsą,a na złagodzenie smaku polecam gęstą śmietanę doprawioną odrobiną soku z limonki i solą. Marynata do mięsa: 350 g piersi kurczaka 1 łyżeczka czerwonej papryki mielonej ½ łyżeczki mielonego kuminu duża szczypta
Pełny talerz Pizza z sosem pomidorowym, pomidorami i mozzarellą 192
Pizza z sosem pomidorowym, pomidorami i mozzarellą 192wysmarowania blachy- płaska mała łyżeczka Składniki na farsz: sos pomidorowy do pizzy - przepis na blogu TUTAJ 150 g drobno krojonego sera mozzarella 2 małe dojrzałe pomidory 1 mała cebula czerwona 1/2 łyżeczki oregano Przygotowanie pizzy: Przygotowujemy sos pomidorowy według przepisu na blogu. Trwa to godzinę. W międzyczasie, gdy sos się gotuje, przygotowujemy ciasto i składniki na farsz. Do miski wsypujemy(...)tego wykorzystuję pędzelek kuchenny. Z ciasta, po wyrośnięciu, formujemy placek. Możemy to zrobić w dłoniach, rozprowadzając na blaszce, lub rozwałkować i dopiero przełożyć na blachę. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy i go równomiernie rozprowadzamy. Następnie rozkładamy ser mozzarella. Na koniec kładziemy plasterki pomidorów i cebulę pokrojoną w piórka. Całość posypujemy oregano. Tak przygotowaną pizzę wkładamy na dolną półkę nagrzanego
Smak mojego domu Tarta ze szparagami, brie i pieczarkami 484
Tarta ze szparagami, brie i pieczarkami 484samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy razem jeszcze chwilę. Studzimy. W misce dokładnie mieszamy śmietanę, jajka, fetę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Pomidorki kroimy na połówki. Szparagi kroimy wzdłuż, a następnie na pół. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je na placek o średnicy większej niż forma tarty. Wykładamy formę ciastem, dokładnie(...)zsunęło się z boków formy). Spód dziurkujemy widelcem. Pieczemy tartę ok. 8 minut, aż będzie lekko rumiana. Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Układamy farsz: Na samym dnie kładziemy pieczarki z cebulą. Zalewamy masą ze śmietany, jajek i sera. Układamy szparagi, pomidorki koktajlowe, kawałki sera brie i gałązki rozmarynu. Pieczemy ok. 30 minut. Smacznego
OstryKęs Tarta ze szparagami, brie i pieczarkami 467
Tarta ze szparagami, brie i pieczarkami 467samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy razem jeszcze chwilę. Studzimy. W misce dokładnie mieszamy śmietanę, jajka, fetę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Pomidorki kroimy na połówki. Szparagi kroimy wzdłuż, a następnie na pół. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je na placek o średnicy większej niż forma tarty. Wykładamy formę ciastem, dokładnie(...)zsunęło się z boków formy). Spód dziurkujemy widelcem. Pieczemy tartę ok. 8 minut, aż będzie lekko rumiana. Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Układamy farsz: Na samym dnie kładziemy pieczarki z cebulą. Zalewamy masą ze śmietany, jajek i sera. Układamy szparagi, pomidorki koktajlowe, kawałki sera brie i gałązki rozmarynu. Pieczemy ok. 30 minut. Smacznego
OstryKęs Kubdari - gruziński placek z mięsem i kolendrą 280
Kubdari - gruziński placek z mięsem i kolendrą 280jest bardzo cienkie, ciasto drożdżowe ledwo otacza mięsne nadzienie. Składniki na 5 placków: Ciasto 2 szklanki mąki pół szklanki letniego mleka pół szklanki jogurtu naturalnego (gęstego) 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 8g drożdży suchych Nadzienie 500g mięsa mielonego wieprzowego 8 ząbków czosnku 1 cebula szalotka pęczek kolendry sól pieprz 1 łyżeczka kurkumy Drożdże wsypujemy do mleka, mieszamy(...)formujemy kulki. Porcję ciasta rozwałkowujemy, na środek kładziemy kulkę mięsa, lekko rozpłaszczamy i składamy ciasto tworząc kopertę. Przygotowaną sakiewkę oprószamy mąką z obu stron i rozwałkowujemy na cienki placek. Kubdari smażymy pod przykryciem, uprzednio rozpuszczając łyżkę masła. Smażymy na małym ogniu, a po około 8 minutach obracamy placek na drugą stronę
Gotowanie i blogowanie Pierogi z mięsem 278
Pierogi z mięsem 278Idealne! Polecam :) Ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki 3 łyżki oliwy sól gorąca woda Farsz: 1 kg łopatki marchew pietruszka kawałek selera korzeniowego liść laurowy ziele angielskie 3 cebule jajko sól pieprz wywar jarzynowo-mięsny Wykonanie: Mięso oczyszczam i gotuję razem z warzywami i przyprawami, aż będzie miękkie. Wyjmuję, studzę, przepuszczam przez maszynkę do mięsa razem z ugotowanymi warzywami. Doprawiam(...)mięsna odstawiam. Składniki na cisto zagniatam, rozwałkowuję cienki placek, wykrawam szklanką krążki, na każdy nakładam po łyżce farszu i zlepiam brzegi. W dużym garnku zagotowuję wodę z odrobina soli i wrzucam partiami pierogi na wrzątek. Czekam, aż wypłyną i gotuję 5-8 min, wyławiam łyżką cedzakową, układam na talerzach. Cebule kroję w kostkę, podsmażam na tłuszczu, nakładam pierogi
Bea(u)ty kitchen Samosa 216
Samosa 216kulki o średnicy około 2 centymetrów. Podsypujemy powierzchnie mąką i wałkujemy kulki na placki o średnicy około 15 centymetrów, przecinamy go na pół. Składniki na nadzienie: - 500 gram mielonego mięsa - 250 gram zielonego groszku (najlepiej świeżego) - 25 gram ghee (zastąpiłam masłem klarowanym) - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki kolendry - 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru - 1/2 łyżeczki chilli
Życie zamknięte w smaku Placuszki marchewkowe. 199
Placuszki marchewkowe. 199przypadku placuszków marchewkowych wątpliwości jednak nie miałem. Przecież widać, że to placki! Są tak podobne pod pewnymi względami do placków ziemniaczanych, a jednak dużo prostsze w wykonaniu i delikatniejsze w smaku. Lekko słodkawe i optymistycznie pomarańczowe. Dla mnie - pycha! :) Składniki: 500 g marchwi 1 cebula 4 jajka 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki bułki tartej sól pieprz olej
zadanie-gotowanie Makaronowe sajgonki 192
Makaronowe sajgonki 192łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 duża cebula 1 łyżka sosu teriyaki 1 malutka łyżeczka gałki muszkatołowej sol do smaku 1 duża marchewka 100 dag makaronu nitki bułka tarta olej do smażenia placki ryżowe Wykonanie Do rozgrzanego garnka wkładam mięso mielone ,cebulkę , startą marchew ,wszystko razem
Mój Smak