placki ciasta - 500 przepisów

Placki z warzywami na cieście francuskim 197

  Pizza dla leniuszków z dużą ilością warzyw. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub domowego 200 g sera mozarella cebula cukinia papryka kilka pieczarek 2-3

prawdziwe jedzenie
MAKOWIEC GWIAZDA 588

samo przygotowanie ciasta tak proste, że prościej się nie da :D Mi pomagała moja 9-letnia Córeczka Nadia i miałyśmy przy tym niezłą frajdę :) Najpierw rozwałkowałyśmy 4 placki ciasta, posmarowałyśmy je masą makową, a potem pozostało już tylko zwijanie. Gwiazda powstaje dosłownie w 1 minutę dzięki odpowiedniemu wywinięciu naciętych kawałków ciasta. W tym momencie muszę podziękować mojej Nadii(...)części. Wyłóż placek na dno i rozsmaruj 1 część masy makowej. Rozwałkuj kolejny placek i połóż go na pierwszym placku, ponownie posmaruj kolejną częścią masy makowej. I tak do wyczerpania ciasta. Na koniec 4 placki ciasta powinny być przełożone 3 częściami masy makowej. Wyrównaj brzegi ciasta, odcinając te kawałki, które wystają za brzeg tortownicy.  Teraz czas

Słodko-Słony Świat Ilony
Słodkie środy - Pani Walewska z żurawiną 127

migdałowych (na drugi placek w tym miejscu wykładamy na migdały suszoną żurawinę).  Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut.  Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta.  Placki ostudzić.  Przygotowujemy krem - 250 ml mleka zagotować z cukrem. Do pozostałego(...)mleka dodać żółtka i mąką - zmiksować, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić.  Miękkie masło utrzeć do białości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas miksując.  Składamy ciasto: ostudzone placki przełożyć masą kremową. Górny placek to ten z żurawiną. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Placek Iłowiecki 465

pierwszego dnia jest bardzo smaczne :)Ciasto składa się z trzech placków przełożonych kwaśnym dżemem i gotowaną śmietaną z której powstaje gładka i aksamitna masa. Wierzch posypany orzechami włoskimi dopełnia ciasto, u mnie tym razem posypałam rodzynkami i prażonymi migdałami . Zrobienie go w całości zajęło mi godzinkę , wiec polecam wypróbować .Ciasto:3,5 - 4 szkl mąki5 żółtek0,5 szkl śmietany3/4 kostki(...)sklepu też się nada)3/4 szkl cukru3 łyżki mąki pszennej1/4 kostki margarynycukier waniliowyDodatkowo:orzechy włoskie - pokrojone , ewentualnie rodzynki, migdałydżem porzeczkowy ( najlepiej kwaskowaty)Ciasto:Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Pieczemy 3 placki na jasno złoty kolor180 stopni około 15 minut.Masa:Rozpuszczamy margarynę, dosypujemy do niej mąkę i mieszamy razem.Wlewamy śmietanę, dosypujemy cukier i cukier waniliowy,wszystko

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
2 w 1 czyli ucieraniec jablkowy i muffiny za jednym zamachem 210

dzieci . Bedziemy przygotowywali dzis ucieranca jablkowego i muffiny ! Składniki na placek jablkowy ale jesli dodatkowo chcemy zrobic muffiny to oczywiscie skladniki beda te same.Tylko UWAGA ! Tak ciasto na placek jak ciasto na muffiny przygotujmy osobno, wtedy nam sie “nie pomyli” ilosc ciasta ,ktore mamy wylac do tortownicy! Skladniki  1 szklanka cukru 1 i 3/4 szklanki mąki(...). Ta sama procedura wykonania ciasta. Dodatkowo potrzebne nam beda foremki papierowe do muffinow oraz drobinki czekolady na ozdobe, rowniez marmolada twarda. Rozkladamy na brytfankach foremki zapelniamy do polowy ciastem na srodek ciasta dajemy delikatnie pol lyzeczki twardej marmolady owocowej i przykrywamy dwoma lyzkami ciasta.Posypujemy czekolada i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy tak samo jak placek. Moze troszke krocej

Z Kuchni Do Kuchni
Piadina 163

Szklanka mąki Łyżka smalcu Pół łyżeczki sody oczyszczonej Troszkę soli* Ciepła woda Farsz: Mozzarella Rukola Prosciutto Pomidor Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy ręcznie, aż całość utworzy gładkie ciasto. Powstałe masa powinna być elastyczna, by móc z niej formować placki. Ciasto dzielimy na 6 małych części i każdą wałkujemy bardzo cienko na placki. Przygotowujemy farsz: czyli kroimy(...)pomidora i szynkę. Na patelni smażymy przygotowane wcześniej placki bez tłuszczu. Czekamy aż zaczną pojawiać się bąbelki na powierzchni ciasta lub spód będzie już mocno zarumieniony, wówczas przewracamy na drugą stronę. Na połowie układamy np. mozarelle z rukolą, chwilę czekamy. Zamykamy placek, dociskamy od góry łopatką i czekamy aż ser się rozpuści. Podajemy na ciepło zaraz po przygotowaniu

Kolizje Smaków
Sernik gotowany przekładany kruchym ciastem 156

plackami kruchego ciasta.  Składniki: na kruche ciasto: 400 gramów mąki 200 gramów masła 150 gramów cukru pudru 3 jajka 1/2 proszku do pieczenia na ser: 1 kg sera waniliowego z wiaderka (u mnie z Biedronki) 150 gramów masła 300 gramów cukru 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka olejek pomarańczowy Przygotowujemy kruche placki: masło zarabiamy(...)jajka zagotowujemy ciągle mieszając Do mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dobrze mieszamy i wlewamy do masy serowej Do gorącej masy  dodajemy kilka kropel zapachu pomarańczowego Gorącym ciastem przekładamy kruche placki Można polać czekoladą lub po prostu posypać z wierzchu cukrem pudrem. Jeśli dla kogoś jedna i druga wersja podania będzie za słodka, to sernik jest też smaczny bez ozdabiania

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Makowiec 197

maszynce do mięsa. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki, na samym końcu delikatnie dodając ubite białka.Ciasto drożdżowe delikatnie wałkujemy na prostokątny placek. Ciasto przesuwamy na ręcznik kuchenny lub plastikową podkładkę do ciast.Wzdłuż dłuższego boku nakładamy masę makową, zostawiając od jednego brzegu około 3-5 mm. Zawijamy od samego brzegu przy pomocy owego

Kolizje Smaków
Bajgle z rabarbarem i chia 151

schłodzić i dodać nasiona chia. Wymieszać.    Gdy ciasto wyrośnie, przygotować obwarzanki: Ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich wyrabiać chwilę przed wałkowaniem. Rozwałkować na podłużny placek. Ciasto jest dość wilgotne i przykleja się do wałka, ale postarajcie się nie podsypywać go mąką. Na jednym szerokim brzegu rozkładać masę rabarbarową, zostawiając marginesy na końcach. Zwijać placek w roladkę i odkładać na bok na złączeniu roladki. Roladki można próbować skręcać w bajgle. Zrobiłam tak z jedną, ale ciasto za bardzo się rozchodziło i dałam sobie spokój z następnymi, by nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Wałki sklejać końcami i odkładać obwarzanki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, by powtórnie wyrosły. Odczekać ok. pół godziny. Piec

Weekendy w domu i ogrodzie
Placki ziemniaczane 142

znów mieszamy  Doprawiamy solą i pieprzem nie za dużo  Na rozgrzanej patelni z tłuszczem dużą łyżką nakładamy ciasto kształtując placki  Smażymy z obu stron tak, aby się zrumieniły z obu stron  Usmażone placki układamy(...)miski wyłożonej papierowymi ręczniczkami aby w nie tłuszcz wciekał  Gotowe placki rozkładamy na talerzu i posypujemy cukrem Smacznego! ciasto na placki placki sie smarza  zaraz trafia na talerz                               Ps Placki

Klaudynkowa kuchnia
Knedle ze śliwkami. 115

podsypując mąką tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od ręki, następnie wkładamy do lodówki śliwki myjemy, drylujemy, zostawiamy do wyschnięcia następnie ciasto dzielimy na kulki, robimy z nich placki (ciasto jest elastyczne i im cieńsze tym lepiej) , wkładamy śliwkę i dokładnie kleimy ciasto(formujemy kulkę), żeby śliwką nie wypłynęła  W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli

Kuchnia Beaty
Makowiec na kruchym cieście 697

posiekane na mniejsze kawałki masło oraz jajko, składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto podzielić na dwie równe części, zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę - jedną z części ciasta rozwałkować na placek wielkości dna tortownicy, dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć placek, nakłuć widelcem - ciasto piec w 180 stopniach przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia(...)ostudzonego maku, wymieszać - białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE - masę makową od razu przełożyć na podpieczony spód z ciasta, wyrównać - drugą schłodzoną część ciasta rozwałkować na placek wielkości dna tortownicy, przełożyć na wierzch masy makowej, lekko docisnąć, brzegi ciasta przykleić dokładnie do formy - wierzch makowca nakłuć widelcem

Smakołyki Bereniki
Pierogi ruskie 255

przygotowywanie ciasta na pierogi.Wszystkie składniki mieszamy ręką lub robotem kuchennym, do chwili gdy uzyskamy elastyczne, lśniące ciasto.Ciasto dzielimy na 4 części, i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placekCiasto, którego aktualnie nie używamy warto przykryć ściereczką, gdyż ma niestety tendencję do wysychania.W międzyczasie w głębokim garnku nastawiamy wodę do gotowania pierogów. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką

W mojej holenderskiej kuchni
Doradca Smaku 96

KUTIA W CIEŚCIE SKŁADNIKI:Kutia -1 puszkamąka szymanowska -0,5 kgdrożdże -100 gmleko -0,5 szklmasło lub margaryna -150 gjajka -2 sztbiałko -1 sztsól -szczyptacukier-100

Kuchnia Danusi
Falafel - placki z ciecierzycy (bez glutenu, mleka i jajek) 170

Placki z cieciorki (włoskiego grochu) inspirowane arabskimi  falafel. Moje mają co prawda zdecydowanie mniej kulisty kształt, ale dzięki temu można je usmażyć na patelni w małej ilości oleju ;) Składniki: ciecierzyca ugotowana (lub konserwowa) 2 szklanki mąka z ciecierzycy (lub jaglana) 0,5 szklanki mleko sojowe, ryżowe lub inne 0,25 szklanki sól, kmin, kolendra, natka pietruszki do smaku(...)praskę czosnkiem. Dodać przyprawy, posiekaną natkę pietruszki. Ciasto powinno być dosyć gęste - w razie potrzeby dosypać mąki. Jeśli nie masz alergii na jajka, to można dodać jedno, poprawi spoistość placków. Ciasto nakładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć  na złoty kolor. Na zdjęciu z surówką z białej kapusty z pestkami dyni i orzeszkami piniowymi.Polecam

głodny alergik