domu - dowolne warzywa, również te marynowane, ser, sałaty, ulubione sosy - możecie stworzyć własną kompozycję smakową. Tortille możecie przygotować sami, ale sprawdzą się również kupne placki. My z Dominikiem zawsze staramy się mieć jedno opakowanie placków pszennych dobrej jakości i gdy nachodzi nas ochota przywołujemy wspomnienia weekendu w Berlinie. :) Tortilla: 4 pszenne tortille dobrej jakości (mogą być również własnego wypieku(...)pomidory, ogórki ogórek konserwowy, papryczka jalapeno większy pęczek mięty, posiekany cheddar lub parmezan (lub inny ser - świetnie sprawdzi się też dodatek fety) prażona cebulka sok z cytryny jogurt naturalny lub grecki majonez, ketchup patelnia do naleśników (lub większa zwykła patelnia) grill z pokrywą Placek wykładamy na patelnię i podgrzewamy (możecie pominąć ten etap, ale tortilla nie będzie
Cooking Monsterpatelni – pizzę z ciasta francuskiego – zapiekanki z pieczarkami pizza na tortilli Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji : 2 porcje Składniki: – 4-5 placków tortilli pszennych lub pełnoziarnistych – drobno tarty ser żółty (koniecznie twardy np typu gouda) – dowolne dodatki takie jak: salami, pepperoni, oliwki, suszone pomidory, ser pleśniowy i inne) Składniki sos do pizzy: – puszka krojonych
nietylkopasta.plInne propozycje przekąsek: Naleśniki z parówkami i serem Dip serowy z ziemniaka Pischinger'y Przekąska a'la tacos Masło czosnkowe z ziołami Chipsy z jarmużu Banana Bites Parówki w cieście francuskim Hummus z pieczoną dynią Przekąska z białej rzodkwi Różyczki z ciasta francuskiego Frytki z batatów Żołnierzyki z owoców z dipem Placki cukiniowe Hummus buraczany Lekki krem orzechowy Pieczona
Be Fit Be StrongŚwietny pomysł na domowy fast food. 300 f fileta z piersi kurczaka Przyprawa do grosa ½ puszki kukurydzy ½ żółtej papryki 200 g żółtego sera 3 łyżki natki pietruszki (świeżej) 3 łyżki sosu czosnkowego (domowego) 4 placki tortilli Filet z piersi kurczaka kroimy w małe kawałki, przyprawiamy przyprawą do grosa. Mięso smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni. Kukurydzę odsączamy(...)zalewy. Paprykę kroimy w bardzo małą kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Świeżą pietruszkę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, wlewamy sos czosnkowy, ponownie mieszamy. Masę dzielimy na 4 części. Każdą cześć rozkładamy na placku tortilli, zwijamy w koperty. Tortillę grillujemy na grillu z każdej strony
VioletoweKucharzenierzeżuchy 5-6 kawałków suszonych pomidorów 80g żółtego sera 3 łyżki majonezu dwie duże garście rukoli czarny pieprz Sposób przygotowania : W salaterce mieszamy składniki farszu: odsączonego tuńczyka i kukurydzę, posiekana rzeżuchę i suszone pomidory, starty na tarce o małych oczkach żółty ser oraz majonez. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem. Placki tortilli podgrzewamy na patelni grillowej lub zwykłej
Pyry na Gazpół małej cebuli - 1 ząbek czosnku - pół szklanki przecieru pomidorowego - pół łyżeczki soli - szczypta pieprzu - 1 łyżeczka suszonego oregano Składniki na farsz: - wędlina pokrojona w kostkę - starty ser mozzarella Do podania : sos czosnkowo-koperkowy z tego przepisu. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Drożdże pokruszyć, posypać cukrem, dodać 2 łyżki mąki, 50 ml ciepłej wody (ale nie gorącej!), wymieszać i odstawić(...)możemy się wziąć za wałkowanie. Ciasto podzielić na 2 części, z jednej wyjdzie bardzo długi rulon, dlatego wygodniej było mi podzielić. Rozwałkować na cienki, podłużny placek. Posmarować go sosem, posypać szynką oraz serem. Ciasto zwinąć w dość ciasną roladkę tak, żeby wszystkie końce były ze sobą zlepione. Pokroić w niezbyt szerokie paseczki. Rollsy ułożyć na blaszce do pieczenia
Zgrabne Gotowaniemasła lub margaryny 1/2 łyżeczki łyżeczka soli FARSZ: 450 g mrożonego szpinaku 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżeczka masła 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej. sól 100 g startego sera żółtego Masło lub margarynę roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy do niego pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na minimum 15 min, aby zaczyn ruszył. Do miski przesiewamy(...)wałkujemy na ok 1 cm placek. Najlepiej, aby powstał nam kwadrat, dzięki temu nie będziemy musieli niczego odcinać wałkować ponownie :) Wzdłuż, na połowie placka rozprowadzamy szpinakowy farsz i posypujemy żółtym serem. Składamy na pół, i kroimy w szerokie pasy, mniej więcej takiej wielkości, jakie chcemy mieć drożdżówki. Kolejne bułeczki przenosimy na blachę, wykręcając jeden koniec na drugą
Kuchnia od dwojgaplacek Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach ser rozduszamy widelcem mieszamy jabłko, ser, żółtka, otręby, budyń, cynamon, miód białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie mieszając do pozostałej masy smażymy na rozgrzanej patelni (przed każdym kolejnym plackiem przecieramy patelnie ręcznikiem papierowym lekko nasączonym oliwą z oliwek) pod przykryciem na małym
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkurczaka 1 średni pomidor 1 łyżka kukurydzy konserwowej 1 plaster sera żółtego lub 2-3 mozzarelli przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano Przygotowanie: W misce dokładnie i energicznie wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Na mocno rozgrzanej patelni rozsmaruj ciasto za pomocą łyżki na okrągły placek(...)Smaż na mocnym ogniu do momentu pojawienia się pęcherzyków (ok. 2 minuty). Następnie przewróć na drugą stronę i zdejmij z kuchenki Placek posmaruj koncentratem pomidorowym i ułóż dodatki - pokrojoną drobno polędwiczkę, pomidora, kukurydzę i ser. Całość oprósz przyprawami. Smaż teraz pod szczelnym przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut. Od czasu do czasu lekko "potrząśnij patelnią
Zdrowie na języku :PPropozycja na pyszne i zdrowe śniadanie, które doda nam energii na cały poranek. Delikatny omlet z mnóstwem dobroci w środku - pomidorami, serem feta, czosnkiem, chilli i
DefinicjaSmakuciasto. Dzielimy ciasto na 2 części, układamy ciasto na papierze do pieczenia formując dwa okrągłe placki. Zostawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia. Placki obkładamy listkami szpinaku, plasterkami wędzonego łososia, posypujemy rozkruszonym serem pleśniowym. Mini pizze z łososiem wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni i pieczemy 20 minut. Polecam! The post Mini pizza z łososiem, szpinakiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPiekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość dzielimy je na 2 lub więcej części (wg. uznania) i wałkujemy dosyć cienko. Placki smarujemy przecierem i układamy na nich dodatki: cebulę, ser, pieczarki i pomidorki. Posypujemy oregano. Pieczemy przez 15-17 minut. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąłyżka oliwy sól pieprz oregano żółty ser czerwony ser pomidor sałata Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, podsmażyć lekko , podlać pół szklanki wody lub bulionu, dodać fasolę i kiełbasę pokrojoną w drobną kosteczkę oraz koncentrat i posiekaną papryczkę, dusić przez ok 20 min na wolnym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na plackach tortilla rozłożyć sałatę i plasterek(...)pomidora, nadzienie rozdzielić na 3 części. Ser pokroić w paseczki i ułożyć na wierzchu, zwinąć tortillę, owinąć serwetką. Opublikowny
Gotowanie jest łatweróżnych resztek, których szkoda wyrzucić, bo nadają się jeszcze do jedzenia. Można przygotować z nich zapiekankę, potrawkę lub wrzucić na ciasto i upiec placek. Jeśli mamy obawy, że placek będzie wyglądać mało zachęcająco, można go przykryć ( podwójna zakręcona margherita ) lub zwinąć. Składniki : Ciasto na pizzę (na podwójną ilość; wychodzi bardzo puszyste; nadmiar ciasta można przechować w zamrażarce(...)łyżek dobrej oliwy Dodatki (z czyszczenia mojej lodówki, u Was mogą być inne) 4 łyżki sosu pomidorowego kawałek kiełbasy jałowcowej mała cebula papryka konserwowa kilka oliwek 2 plastry żółtego sera łyżeczka suszonego oregano Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłej wody. Dodać do nich cukier i wymieszać. Odstawić. W misce wymieszać mąkę z solą. Dodać do mąki drożdże, gdy te zaczną
Weekendy w domu i ogrodzieketchupem, przyprawami i wodą, powstanie gęstawy sos. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 porcji, każdą rozwałkowujemy na cienki placek, wielkości talerzyka deserowego. Każdy placek smarujemy sosem, kładziemy salami, szynkę, pieczarki, kukurydzę i ser. Ciasto składamy na pół i zlepiamy jak pierogi, najlepiej docisnąć brzegi widelcem. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch pierogów smarujemy sosem pomidorowym
Kulinarne Fantazje Marioliszklanką chłodnej, przegotowanej wody. Gdy napęcznieje rozpuścić w 200 ml gorącego mleka. Schłodzić. W 200 ml zimnego mleka ubić 2 opakowania śnieżki. Połączyć z serem. Do masy dodać tężejącą żelatynę. Zmiksować. Jeden miodowy placek skropić lekko słodką, mocną herbatą, posmarować połową masy kajmakowej. Wyłożyć połowę masy serowej, przykryć drugim plackiem posmarowanym masą kajmakową. Wyłożyć drugą część masy serowej. Posypać
Praktyczna pl