początku, przepis pochodzi z książki "Placki niebanalne" autorstwa Karoliny Polkowskiej, blogerki i pasjonatki jedzenia. Pozycja to zbiór niemal 100 prostych przepisów na różnej maści placuszki. Pierwszy rozdział to przepisy na placki wytrawne np. orkiszowe placuszki w barwach włoskich, cukiniowe placuszki z rukolą, awokado i kurczakiem, pełnoziarniste placki w formie pizzy, czy tajemniczo brzmiące
Moje Kuchenne Rewelacjeciasto nazywa się Hetmańskie ale wydaje mi się, że jednak bardziej popularna jego nazwa to Królewiec. Samo ciasto zapewne jest wszystkim doskonale znane, 2 miodowe placki, biszkopt, masa budyniowa i czekoladowa polewa. Proste, efektowne, eleganckie i smaczne, jego wykonanie zajmuje chwilę czasu, ale jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś pysznym naprawdę warto. Za nim przejdziemy do przepisy pokażę Wam jeszcze
Cynamonowe szczęściePlacki z marchewki i cukinii, przepis na danie do pudełka Pomysł na te placki znalazłam w jednej z gazet, która ostatnio trafiła w moje
Kuchnia na wzgórzuBardzo prosty i wszystkim znany dodatek do obiadu. Wystarczy potraktować obrane ziemniaczki blenderem i połączyć z przyprawami oraz odrobiną mąki. Otrzymamy proste i zdrowe placuszki, które doskonale pasować będą do niemal każdego obiadu. Pewnie większość osób kojarzy placki ziemniaczane z dosyć kalorycznym daniem. I tak rzeczywiście jest jeśli są smażone na bardzo głębokim tłuszczu, a do masy dodajemy dużo
rabarbarowoIdealne, chrupiące PLACKI ZIEMNIACZANE z kwaśną śmietaną świetnie sprawdzają się jako szybki i prosty do przygotowania obiad. Śmietanę możecie zastąpić grzybowym sosem, będą wówczas tak samo pyszne! Artykuł Placki ziemniaczane pochodzi z serwisu MenMagazine
MenmagazinePlacki z białą kapustą tak zwane pakory, to proste ale pyszne danie .Są bardzo sycące dlatego można podać je na obiad lub gorącą kolację a dodatek kapusty i słodkiej papryki nadaje im ciekawego smaku. Zapraszam do wypróbowania. składniki na 12 placków 6 ziemniaków 2 cebule pół małej główki białej kapusty 3 jajka szklanka mleka szklanka mąki łyżeczka słodkiej(...)siekamy na drobno i dodajemy do masy ziemniaczano- cebulowej , wszystko mieszamy. Dodajemy jajka, doprawiamy papryką słodką , pieprzem i solą , dodajemy mleko i mąkę, dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy placki z obu stron na rumiano . Placki podajemy na gorąco
Smakowite DaniaPlacki kojarzą mi się z daniem awaryjnym. Szybkie, proste, smaczne. Oczywiście jest wiele ich odmian, wśród których znajdą się i te bardziej czasochłonne. Choćby racuchy, które potrzebują kilku chwil, aby zawarte w cieście drożdże "zapracowały". W mojej rodzince szczególne miejsce zajmują placki ziemniaczane, lubiane przez wszystkich. Mąż przepada za ich węgierską wersją, która notabene niewiele ma wspólnego
zadanie-gotowanieTo ciasto należy do prostych ciast, ale jest pyszne i nie suche. Polecam. Wykonanie ciasta w thermomix na dole, Przygotowanie ciasta – masło z cukrem utrzeć
Kuchnia Pokoleńdnia znalazł się w pęczotto i wreszcie w środę wszedł w skład placków z cukini. Sekundował mu kurczak, który wspólnie z nim wystąpił w dwóch daniach. Raz w roli głównej: w niedzielę, a w poniedziałek stanowili zgraną kompanię z pieczonymi batatami i ceciorką w przysznej i prostej sałatce. Bataty upiekliśmy w niedzielę, wykorzystując nagrzany piekarnik, w którym piekliśmy kurczaka(...)prostu ciasto), daniem smacznym, ale ciężkawym. Proponujemy zastąpić tarte ziemniaki znacznie lżejszą, pożywniejszą cukinią, usmażoną z jarmużem i ziołami. To bardzo prosty przepis, a efekt jest gwarantowany Z warzywno-ziołowej masy powstają bardzo aromatyczne, zielone placki, pachnące jak ziemniaczane, ale za to znacznie zdrowsze. Przepis na placki z jarmużu i cukinii. Czwartek – Zupa pomidorowo-paprykowa z grzanką Polecamy
Niedzielny kucharzTortille pszenne domowej roboty to pyszne placki, które są podstawą wielu pysznych przepisów – zawijanych tortilli, burrito, tacos czy kababa. Smakują znacznie lepiej niż te kupne i nie zawierają zbędnych chemicznych dodatków. Zachęcam zatem do zrobienia domowych tortilli gdyż proces ich powstawania jest bardzo prosty, a przy tym mamy gwarancje jakości i świeżości produktu. składniki(...)następnie formujemy wałek i dzielimy go na 6 części, z każdej z nich formujemy kulę, którą rozpłaszczamy dłonią, a następnie rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na bardzo cienkie, okrągłe placki. Smażymy na suchej patelni przez około 30 sekund z każdej strony. Na tortilli będą tworzyć się bąble, ale nie należy się tym przejmować. Tortilli nie pozostawiamy zbyt długo
Smakowite DaniaPancakes czyli pyszne placki z patelni. Pancakes to pyszne placki z patelni, wersja amerykańska lekko puchata. Rano jak weszłam do kuchni, zobaczyłam na termometrze -24 C i zamarzyłam o czymś pysznym i ciepłym. Tak padło na pancakesy. Pyszne są naprawdę, a na dodatek proste w zrobieniu. Ja z nimi trochę kombinowałam ostatni i zrobiłam nadziane(...)porcję położyłam łyżeczkę masła orzechowego i znowu zalałam ciastem – wyszły boskie :) Kolejne pomysły na nadzienia już mam, więc testy będą trwały. Pancakes czyli pyszne placki z patelni ( u mnie z nadzieniem
Kuchnia na wzgórzuzostały takie ugotowane ziemniaki i postanowiłam ulepić z nich placki obtoczone w bułce tartej z dodatkiem parmezanu i kilku przypraw. Jest to bardzo dobra przekąska w ciągu dnia – na ciepło lub na zimno, podana z różnymi sosami lub dipami albo zupełnie bez niczego, do popołudniowej herbaty. Wykonanie bardzo proste, a zawsze to coś innego niż klasyczny placek
Zasmakuj Kuchnidobra przekąska w ciągu dnia - na ciepło lub na zimno, podana z różnymi sosami lub dipami albo zupełnie bez niczego, do popołudniowej herbaty. Wykonanie bardzo proste, a zawsze to coś innego niż klasyczny placek (jakże pyszny!) ziemniaczany. Składniki: 400 g ugotowanych w osolonej wodzie i utłuczonych ziemniaków 1,5 łyżki tartego parmezanu pieprz, papryka słodka, majeranek olej do smażenia
Zasmakuj KuchniDzisiaj przedstawię Wam moją ulubioną kolację. Jest ona niezwykle prosta, smaczna i sycąca. Ja często wykonuje takie placki z odżywką białkową, jako zamiennik kurzych białek, bo potem nie bardzo mam jak wykorzystać taką ilość żółtek. Dodam, że moja wersja placków nie skupia się na puszystości czy słodkości jak większość standardowych przepisów. Moim celem była eliminacja cukru, masła i nabiału
Zdrowie i pysznie na talerzuWieki całe nie robiłem już cukiniowych placków i naprawdę nie wiem jak mógłbym się teraz z tego zaniedbania wytłumaczyć. Jak mogłem?! Placki z cukinii są przecież przepyszne. Takie proste, świeże i... hm, egejskie? To tak, żeby nie decydować się na Grecję lub Turcję. Można, a nawet powinno się dodać do nich mnóstwo zieleniny. Koniecznie natkę pietruszki, ale w grę(...)posiekaną natką. Na dużej patelni rozgrzać olej lub oliwę. Formować w dłoniach duże kulki z masy cukiniowej, a następnie rozpłaszczyć je do postaci około 1/2 cm grubości placków. Smażyć placki do zrumienienia z obu stron (po około 2 minuty na stronę). Placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Podawać z jogurtem, sosem pomidorowym
zadanie-gotowanie