łyżce masła. Woda z pieczarek powinna odparować. Po godzinie, ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiamy. dzielimy na 4 części, z których robimy kulki, a następnie formujemy jak placki na pizze - robiąc miejsce na farsz. Składamy na pół, zawijamy i formujemy kulkę. Odkładamy na 10-15 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy czarnuszką. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez
Lena GotujePichcenia z resztek lodówkowych ciąg dalszy. Szynka parmeńska została mi z pizzy, parmezan z pesto. Tak patrzę właśnie na to co napisałam… kuchnię włoską mam we krwi jak bum cyk cyk. Sobota, dla mnie, to właśnie taki dzień na gotowanie lajtowych potraw. Stanęło na gnocchi z szynką parmeńską i parmezanem. Ziemniaki w domu są przecież prawie zawsze. Tym razem
Kardamonovysię nie dogadaliśmy. Śmietana sprawdziła się oczywiście świetnie, nie mówiąc o lodowej. W ogóle od paru godzin oglądam dokumenty dotyczące zdrowego odżywiania i otyłości, więc za chwilę idziemy zrobić pizzę. Zrobić, nie zamówić – przynajmniej tyle. Ps. Powalczę o wegetariańską. Składniki: pół sałaty lodowej 3 łyżki śmietany 12% 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny pół łyżeczki
Kardamonovyczarne oliwki. Tola – bez niczego. Dla mnie podstawą tego sosu jest jednak dobrej jakości oliwa i gęsta, solidna passata. A, i ten sos z powodzeniem możecie użyć do pizzy. Składniki: 500 ml passaty pomidorowej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego oregano szczypta cukru 2 łyżki oliwy sól pieprz Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną
Kardamonovywidziałam. Co te internety robią z ludźmi… Wracając jednak do przepisu, pierwsze podejście do niego było niewypałem – drożdże nie urosły, z chlebka zrobił się twardy spód do pizzy. Poprzednią wersję zrobiłam z suszonymi drożdżami. Myślę, że to jednak bez znaczenia na jakich drożdżach się go zrobi. Na necie jest milion przepisów na chlebek czosnkowy z suszonymi i widziałam
Kardamonovysmażenia kotlecików przygotuj też chiapati. Masło rozpuść. Rozgrzej też patelnię z nieprzywierającą powłoką. Podziel przygotowane ciasto na 5 części. Za pomocą dłoni rozciągaj je na cienkie placki, podobnie jak pizzę. Za pomocą pędzla kuchennego nasmaruj jedną stronę placka rozpuszczonym masłem i tą stroną połóż na rozgrzanej patelni. Następnie nasmaruj też drugą, wierzchnią stronę placka. Smaż około 1 minuty z każdej
nietylkopasta.plprzyłóż pierwszy element domku, ale delikatnie bez dociskania do ciasta (papier może się lekko przyklejać do ciasta, dlatego uważaj na to podczas wykrawania). Za pomocą radełka, nożyka do pizzy lub noża wykrawaj pierniki. Staraj się to robić precyzyjnie! Po wykrojeniu pierwszego elementu i usunięciu zbędnych części ciasta przełóż go bez odrywania razem z papierem na blachę i wstaw do piekarnika
nietylkopasta.plktóre zimy nie lubią to ciepłe skarpetki będą idealne. Zwłaszcza, że to nie byle jakie skarpetki, ale skarpetki z motywem kulinarnym. W ofercie ManyMornings znajdziesz skarpetki dla miłośników kawy, pizzy ale też skarpetki dla piwosza i cudowne skarpetki z motywem świątecznych pierników. Oczywiście znajdziesz tam też produkty z innymi wzorami - warto zajrzeć na ich stronę :) Super pomysł na świąteczny prezent
Cztery Fajerykilka podstawowych funkcji pieczenia jakie ma praktycznie każdy piekarnik, góra-dół, termoobieg itp. Wybór dodatkowych programów jest naprawdę duży i każdy znajdzie odpowiedni dla siebie. Zarówno do pieczenia pizzy jak i soczystej delikatnej pieczeni w niskiej temperaturze. Piekarnik równomiernie piecze i bardzo szybko się nagrzewa w środku, jest nawet opcja do szybkiego nagrzewania, nie wspomnę jaka
Wanilia i Kardamonnajlepsze przepisy na kolację – tarta z warzywami – tarta z porem i łososiem – tarta z cukinią – tarta z boczkiem – ślimaczki z ciasta francuskiego – pizza z ciasta francuskiego – paluchy z ciasta francuskiego – tarty z pomidorami – chlebek z cukinii – tarta ze szpinakiem i salami – tarta z łososiem i mozzarellą
nietylkopasta.plniemalże każdym sklepie kupić można mieszanki, które zawierają selekcję różnych owoców morza. Ja bardzo lubię tego typu gotowe mieszanki, gdyż świetnie sprawdzają się w makaronach, risottach jak i na pizzy. Jakieś dwa tygodnie temu zakupiłam opakowanie świeżych owoców morza . Niestety, z braku czasu nie udało mi się ich od razu przygotować i musiałam je zamrozić. Wczoraj odkopałam je z zamrażalnika
MeCookschwili ograniczeń socjalnych wiele się zrobić nie dało. Odpadł posiłek w restauracji, ulubione lody , wyjście do kina, czy spotkanie ze znajomymi. Ale, zjedliśmy dobre ciacho, przynieśliśmy pyszną, sąsiedzką pizzę, popiliśmy szampanem, a solenizant ucieszył się z prezentu. Do następnego roku
Lejdi of the houseblogu, by pokazać szerszej grupie czytelników. Takie chlebki świetnie spiszą się jako zagryzka do dań jednogarnkowych, do dań z grilla, jako szybkie śniadaniowe pieczywo, czy nawet jako spód do pizzy. Ogranicza Was tylko wyobraźnia! Ich przygotowanie jest proste i co więcej… przygotujecie je na patelni! Pyszne, miękkie, puchate, ciągnące i pełne glutenu, mniam! Koniecznie ich spróbujcie! Z przepisu wychodzi
Be Fit Be StrongBurrata, którego stałam się chyba miłośniczką, jeśli można w ten sposób wystopniować sympatię do danego produktu. W planach mam jeszcze jego marynowanie, zapiekanie i oczywiście podanie na włoskiej, cienkiej pizzy lub foccaci. Nie mniej jednak w takiej formie, jako element sałatki, lubię go najbardziej. Po prostu trochę szkoda mi go poddawać obróbce termicznej, nie wiem jak się zachowa, zwyczajnie obawiam
Mango Papaja