pizza ciasto - 4706 przepisów (strona:40/314)

Cebulowe krakersy z siemieniem lnianym 191

jest potrzebne).   Do oprószenia krakersów; Sól gruboziarnista i; Świeżo zmielony, czarny pieprz lub; Płatki chili (jak u mnie) - w wersji pikantnej. Dodatkowo: Mikser/robot kuchenny; Radełko do ciasta lub nóż do pizzy; Papier do pieczenia. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Małą cebulę obrać, zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach(...)Całość miksować, aż ciasto dobrze się połączy. Zagniecione ciasto rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 3 mm. Następnie, radełkiem do ciasta lub nożem do pizzy pokroić ciasto w poziome i pionowe paski, tworząc tym samym kwadraty (1,5x1,5 cm) lub/i prostokąty (1x1,5 cm). Tak przygotowane krakersy układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem

Gospodyni Miejska
Bułki zawijane, faszerowane chorizo, jarmużem i serem 121

zrobicie wejdą one na stałe do Waszego menu. Mimo iż składników jest sporo, wykonanie wcale nie jest skomplikowane. A ten smak…Koniecznie spróbujcie i podzielcie się wrażeniami. Składniki: Ciasto do pizzy ( surowe, zwijane ) Serek typu almette – czosnkowy Opakowanie jarmużu ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 1 pęczek szczypiorku 80 gram chorizo/ ewentualnie zamiennie salami Ser żółty typu gouda Sól Pieprz Czosnek świeży(...)wykładamy masło, dodajemy jarmuż. Przesmażamy go chwilkę aż zmięknie. Podczas obróbki przyprawiamy go solą, pieprzem, czosnkiem i niewielką ilością soku z cytryny ( podobnie jak szpinak ). Pozostawiamy do przestygnięcia. Ciasto do pizzy rozwijamy, smarujemy serkiem typu almette. Wykładamy jarmuż. Papryki kroimy w kostkę a chorizo w paseczki. Szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy na jarmużu. Posypujemy rozkruszoną kostką knorr – czosnek. Niewielką ilość

Smaki Ewy
Serowe krakersy z pieprzem 202

łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu; 1 szklanka startego sera Mimolette; 2 i 1/2 łyżki zimnego, niesolonego masła; 3/4 szklanki maślanki. Dodatkowo: Malakser/wielofunkcyjny robot kuchenny; Radełko do ciasta lub nóż do pizzy; Papier do pieczenia. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml. Sposób przygotowania: Ser Mimolette zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Zimne masło pokroić w kostkę(...)minut. Po tym czasie, ciasto rozwałkować na delikatnie oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około  3 - 5 mm. Następnie, radełkiem do ciasta lub nożem do pizzy pokroić ciasto w poziome i pionowe paski, tworząc tym samym kwadraty (1,5x1,5 cm) lub/i prostokąty (1x1,5 cm). Tak przygotowane krakersy układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia

Gospodyni Miejska
Pizza domowa z salami 211

stopniach C. U mnie dodatkiem do upieczonej pizzy był sos czosnkowy i rukola. Składniki: (na 3 - 4 cienkie spody o średnicy 25 cm - 30 cm) Ciasto na spód do pizzy: 500 g mąki pszennej typ 405 lub 450 300 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 10 g soli (płaska łyżeczka) 1 łyżeczka oliwy 1/2 łyżeczki cukru do zaczynu(...)łyżek jogurtu lub śmietany 18% 3 łyżki dobrego majonezu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii Pieprz i sól do smaku Jak zrobić pizze na cienkim cieście? Ciasto: Drożdże rozdrobnić do kubeczka z 100 ml ciepłej wody (niegorącej), dodać cukier i łyżeczkę mąki, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu, aby podwoiły swoją objętość. Na stolnicę

Kuchcik gotuje
Pizza na szybko z kurczakiem 208

Dziś poszłam totalnie na skróty , nie maiłam za bardzo czasu na przygotowanie obiadu , a że czasem kupię gotowe ciasto na pizze to jest to czasem dla mnie wybawienie , i pomaga mi ogarnąć szybko coś do jedzenia , nie korzystam z takich rozwiązań dość często ale czasem się zdarza . A do tego wszystkiego nawet smaczne mi to szybkie jedzonko wyszło , i zapraszam(...)następnie dodaję pokrojoną w plastry cebulę , i pieczarki i wszystko razem przesmażam  często mieszając , wszytko przesmażam około 15 minut . Kiedy nasze mięso jest gotowe , na nasze gotowe ciasto do pizzy wykładam plastry sera i nasze mięso z pieczarkami , następnie wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 150 stopni na 10, 15 minut, dwie minuty przed wyciągnięciem pizzy z piekarnika , na wierzch

Mój Smak
Bułki pizzowe zawijane, ze szpinakiem i boczkiem 206

przedstawiałam takie bułki z jarmużem i chorizo. Dzisiaj inna wersja tych pysznych bułek bo ze szpinakiem i boczkiem. Koniecznie je przygotujcie, są zdecydowanie bardziej niż smaczne. Składniki: Surowe ciasto na pizzę w rolce Opakowanie mrożonego szpinaku 150 gram boczku wędzonego parzonego 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1 jajko Sól Pieprz Sok z cytryny Serek(...)kostkę i smażymy kilka minut a następnie dodajemy do szpinaku. Razem mieszamy. I pozostawiamy tak długo aby całość farszu była wystudzona ( ważne! ). Blachę wykładamy papierem do pieczenia Rozwijamy ciasto na pizzę, smarujemy serkiem i wykładamy farsz. Posypujemy startym serem a następnie zwijamy w rulon. Rulon kroimy na odcinki około 2-3 cm i wykładamy na blaszce. Na każdą bułkę nakładamy

Smaki Ewy
Pizza krakowska 184

więc nie ma w sobie tyle wody, ile większość kiełbas. W przypadku wykorzystania jej do pizzy to wielka zaleta, gdyż pięknie się upiekła, a brzegi były lekko przypieczone. Ciasto na pizzę nafaszerowałam ziołami i czosnkiem, więc samo w sobie było pachnące i smaczne. Dodatek płatków owsianych nadał ciastu chrupkości. Jednym słowem: pychaaaaaa :)Sos pomidorowy:2/3 szklanki gęstego soku pomidorowego(...)zmielonego pieprzu.Wszystkie składniki wymieszać razem i odstawić (w temperaturze pokojowej) na kilka minut, żeby się "przegryzły". W tym czasie można przygotować ciasto.Składniki ciasta na dwie duże pizze:5 dkg drożdży,3 łyżki oleju,1 łyżka cukru,1 szklanka ciepłej wody,3 szklanki mąki,1 czubata łyżeczka soli,2 łyżki ziół prowansalskich,2 ząbki czosnku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sfincione czyli pizza z Sycylii - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 233

jest, więc tym razem postanowiłam zrobić tę na grubym cieście, mało u nas popularną a równie smaczną.   Wikipedia podaje,że tradycyjna sycylijska pizza to często grube i prostokątne ciasto. Na wierzchu często znajduje się  cebula , anchois, pomidory , zioła i ser np Caciocavallo. Są też wersje bez sera. Ten rodzaj pizzy jest podobno najbardziej charakterystyczny(...)placki i pieczemy je ok. 8-10 minut.Jeśli pieczemy w formie: piekarnik rozgrzewamy do 200 st C. Wstawiamy formę i pieczemy ok. 20-30 minut. Smacznego!Uwagi: Ciasto na pizzę wyrabiałam w maszynie do chleba, dlatego zamieniłam drożdże świeże na instant. Ciasto wyszło dosyć zwarte i mało pulchne. Piekłam na mniejszej blaszce, tak dużej

Stare Gary
KETO PIZZA SEROWO-KOKOSOWA (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 234

pizza, której ciasto ma wiele zastosowań i poznaliście je już przy okazji keto pasztecików Powstała przez modyfikację znanej Wam już keto pizzy, gdzie odchodząc od obróbki termicznej orzechów zamieniłam mąkę migdałową na kokosową. Tych, którzy mają obawy co do smaku uspokajam, że kompletnie nie czuć w niej słodkiego kokosa Dzięki serowi, przyprawom i dodatkom smakuje równie wybornie jak niejedna tradycyjna(...)pizza na cienkim cieście i nikt nigdy nie zorientował się że powstała na bazie kokosów Składniki na ciasto: 220 g startego żółtego/twardego sera mozzarella 40 g serka śmietankowego 2 jajka 45 g mąki kokosowej sól himalajska zioła prowansalskie oregano bazylia czosnek Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach a następnie rozpuścić w gorącej kąpieli (miska wstawiona w garnek

Ola la LCHF
Pizza z szynką i pieczarkami 182

Pizza,  kto z nas jej nie lubi, ale kiedy nie chce się iść do pizzerii albo czekać w nieskończoność na dowóz warto zrobić swoją tym bardziej , ze wiemy na 100% jakie dodajemy składniki a frajda  z wykonania własnej jest też nie mała :)  Z przepisu wychodzą dwie cienkie okrągłe na blachę z wyposażenia piekarnika lub jedna prostokątna(...)łyżki olejuzioła prowansalskieDo miski wlewamy ciepłą ( nie za gorącą !!) wodę , wykruszamy pół kostki drożdży i rozpuszczamy je. Dosypujemy pozostałe składniki, mieszamy i zagniatamy króciutko ciasto. Wkładamy do miski i przykrywamy  na czas przygotowania składników obłożenia ( ok 30 min do czasu podwojenia objętości)Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i formujemy placki wielkości

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Chleb owsiany bezglutenowy 513

diecie. Niech sobie mówią, że to moda, czy jakaś inna choroba, ale biorąc pod uwagę moje ogólne samopoczucie zbyt sobie chwalę odstawienie glutenu (tak, zdarzy mi się skubnąć kawałek ciasta, pizzy, czy spróbować makaronu), no ale w końcu idę zgodnie z najnowszymi trendami (chociaż raz) A ponieważ nie uznaję gotowych mieszanek chlebowych, niezmiennie eksperymentuję z ogólnie dostępnymi mąkami. Tak więc(...)powinna być płynna. Mimo posiadania thermomixu, wszystko mieszam ręcznie. Przekonałam się, że mimo wszystko chleby wyrabiane ręcznie wychodzą bardziej miękkie, puszyste. Odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny, aż ciasto urośnie. Delikatnie zamieszać. Formę (UWAGA, potrzebna jest większa forma – użyłam szklanej 24 x 19 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na pół

gutfut
PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS 133

figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję tej włoskiej klasyki. Z podanej ilości składników na ciasto wychodzą mi dwie pizze, tylko i wyłącznie dlatego, że ja bardzo lubię cienkie ciasto, powiedziałabym nawet supercienkie. Najważniejsze na pizzy są dla mnie składniki! W moim przypadku również ciasto jest odrobinę inne, jest(...)było mniej więcej podwoić swoją objętość. Wyjmujemy je z miski i zagniatamy jeszcze kilka razy i dzielimy na pół albo z całości robimy blat do pizzy. Jako, że ja bardzo lubię bardzo cienkie ciasto, wykładam połowę na posypany mąką blat i rozwałkowuję. Blachę wykładam papierem do pieczenia i kładę ciasto. Na ciasto po kolei – sos, sery, bazylia, figi. Liście

Martyna Cooks
PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS 144

figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję tej włoskiej klasyki. Z podanej ilości składników na ciasto wychodzą mi dwie pizze, tylko i wyłącznie dlatego, że ja bardzo lubię cienkie ciasto, powiedziałabym nawet supercienkie. Najważniejsze na pizzy są dla mnie składniki! W moim przypadku również ciasto jest odrobinę inne, jest(...)było mniej więcej podwoić swoją objętość. Wyjmujemy je z miski i zagniatamy jeszcze kilka razy i dzielimy na pół albo z całości robimy blat do pizzy. Jako, że ja bardzo lubię bardzo cienkie ciasto, wykładam połowę na posypany mąką blat i rozwałkowuję. Blachę wykładam papierem do pieczenia i kładę ciasto. Na ciasto po kolei – sos, sery, bazylia, figi. Liście

Martyna Cooks
PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS 111

figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję tej włoskiej klasyki. Z podanej ilości składników na ciasto wychodzą mi dwie pizze, tylko i wyłącznie dlatego, że ja bardzo lubię cienkie ciasto, powiedziałabym nawet supercienkie. Najważniejsze na pizzy są dla mnie składniki! W moim przypadku również ciasto jest odrobinę inne, jest(...)było mniej więcej podwoić swoją objętość. Wyjmujemy je z miski i zagniatamy jeszcze kilka razy i dzielimy na pół albo z całości robimy blat do pizzy. Jako, że ja bardzo lubię bardzo cienkie ciasto, wykładam połowę na posypany mąką blat i rozwałkowuję. Blachę wykładam papierem do pieczenia i kładę ciasto. Na ciasto po kolei – sos, sery, bazylia, figi. Liście

Martyna Cooks
Muffiny szpinakowe z serem i pomidorkami 200

jest puszysty, a wierzch tworzy chrupiąca skorupka. Szpinak, który jest jednym z głównych składników powoduje, że babeczki są wiosenne, a nawet bardzo radosne. Są to muffiny drożdżowe a'la pizza. Ciasto nie sprawia żadnej trudności w przygotowaniu. Bez problemu formuje się, mimo tego, że jest lepkie. Wystarczy za każdym razem zwilżyć dłonie przy nabieraniu ciasta. Jest to idealny posiłek

Kuchnia Paulettes

Proponowane wyszukiwania