łyżeczki przyprawy do pizzy lub własna kombinacja ziół mała cebula łyżka oliwy 50 g szynki 1 pomidor 50 g pieczarek 50 g sera żółtego Przygotowanie: Mleko podgrzać na kuchence lub dodać łyżkę gorącej wody (mleko ma być ciepłe- nie gorące). Do mleka dodajemy pokruszone drożdże i odstawiamy na 5 min. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki ciasta. Masło rozpuszczamy(...)ciasta dodajemy cebulę z szynką, pieczarki, pomidora i połowę sera i mieszamy łyżką, mikserem lub ręcznie. Ja preferuje ostatnią opcję. Jak wszystkie składniki się wymieszają formujemy z nich kulki takie aby wypełniły formę na muffnki w około ¾. Każdą wypełnioną foremkę posypujemy z wierzchu pozostałym serem. Muffinki pieczemy w 180 C przez 25 min Dużym plusem Muffinek a’la pizza jest
Kulinarna Patilogiagrzybami Składniki: na 2 duże pizze Spód do pizzy, tutaj przepis 500 g leśnych pieczarek 2 ząbki czosnku 1 ½ łyżki masła 3 łyżki balsamicznego octu 100 g owczego sera typu feta 200 g dyni 2 łyżki świeżego tymianku ½ łyżeczki płatków chili 150 g mozzarella 1 czubata łyżka suszonej żurawiny Przygotuj ciasto na spód, kliknij w link powyżej. Wyrośnięte ciasto podziel(...)przez 2 minuty. Dodaj ocet i smaż jeszcze przez 5 minut. Rozwałkowane placki posyp utartą mozzarella. Następnie ułóż dynię i posyp pokruszonym owczym serem. Na końcu rozprowadź grzyby. Wstaw pizzę do nagrzanego na 250ºC piekarnika na termoobiegu (bez termoobiegu według piekarnika) i piecz przez 10 minut na samym dnie. Upieczoną pizzę z grzybami posyp tymiankiem i żurawiną. Pokrój na kawałki
codojedzeniawtedy czas, żeby dobrze wyrobić ciasto, a potem cierpliwie czekać, aż wyrośnie. Lubię podglądać przez szybkę piekarnika, jak rośnie; podwaja, potraja swoją objętość. Magia! Czasem żałuję, że rozumiem, jak działają drożdże... I dzisiaj też mam dla Was przepis na coś z drożdżami, choć jeszcze nie pulchniutką, słodziutką drożdżówkę. Zamiast tego: obiad. Pizza . Kto nie lubi pizzy, ręka w górę! Nikt(...)moim zdaniem, rzecz jasna). Za to pieczone buraczki, mmm... Poezja. Jeśli więc macie trochę czasu, zachęcam do wypróbowania przepisu. Pizza z burakami i serem pleśniowym Składniki: (na 3 pizze) spód: 350 g mąki pszennej 150 g mąki graham 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 400 ml letniej wody 2 łyżki oliwy sos: 150 g serka
Pożeraczka, czyli raz adobrzenieco mylące. Bardziej praktyczny byłby zwykły czas podany w minutach. Kiedy dziś rano przygotowywałam pizzę z anchois oznaczoną symbolem zegara, byłam zła na siebie, że tak długo mi to zajęło. Dopóki nie sprawdziłam, że zegar nie oznacza że będzie szybko, tylko że ciasto można sobie przygotować wcześniej. Przydałby się też lepszy indeks, bo potrawy można wyszukiwać tylko po najważniejszym składniku
Ugotowane pozamiataneKolejna propozycja Pizzy. Tym razem z kotletem mielonym. Czasem zostają nam kotlety z obiadu i nie wiemy co z nimi zrobić. Dlatego dziś chcę Wam pokazać inne zastosowanie :) Smacznego :) SKŁADNIKI: Ciasto 10 g drożdży 100 ml ciepłej wody 400 g mąki pszennej Sól do smaku Szczypta cukru 15 ml oleju 100 ml wody średnio gazowanej Dodatki 2 kotlety mielone
Gotowanie Patkiróżności do szybkiego zjedzenia. Z farszem do calzone podobnie jest jak ze składnikami na pizzę, możesz dodać wszystko co lubisz. Ja w poniższym przepisie proponuję z mięsem mielonym. Genialny będzie również farsz z różnych serów albo z pieczarkami. Będziesz potrzebować Składniki na ciasto (z przepisu wyjdą 3 pierogi wielkości dużego talerza) mąką -500 g drożdże 20 dkg mleko
Wylizany RondelDziś mam dla Was włoskie panzerotti. Te spore pierogi wywodzą się od pizzy. Przypominają calzone, aczkolwiek smażone są w głębokim tłuszczu. Ja jednak, mając na uwadze zbliżające się lato, postanowiłam jednak upiec je w piekarniku. Wyszły pyszne! Puszyste, mięciutkie, drożdżowe ciasto wypełnione soczystym nadzieniem. Dla nas rewelacja! Idealne na obiad, kolację, a nawet jako drugie śniadanie do pracy. Smakują idealnie
Rozpustne gotowanieŚwietna alternatywa dla pizzy, wspaniała na obiad lub ciepłą kolację. Różnorodność smaku jest wręcz nieograniczona...polecam również dla Wegetarian Tartę z cukinią i pomidorami i Mini tarty z kurkami . Składniki na ciasto: 150 g mąki 1 jajko 85 g schłodzonego masła 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 150 g wędzonego łososia 250 g mozzarelli
Gosia gotujewieków gromadząc rodzinę wokół paleniska , na którym początkowo była wypiekana. Uważana za prekursorkę współczesnej pizzy , pierwotnie byłą jedynie mieszanką wody, mąki i soli. Ze względu na śródziemnomorski klimat nie sprzyjający fermentacji drożdży, oryginalnie pieczona była bez ich udziału i z pominięciem wyrastania ciasta. Z natury ma być płaska , dlatego przed pieczeniem ciasto nakłuwa się lub robi
KUCHARNIAgodzinie) (fot.2), wyjąć je na stolnicę posypaną mąką i ponownie wyrobić, podsypując mąką. Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 28 cm a następnie, podzielić na 8 trójkątów (w taki sam sposób, jak dzielimy pizzę). U podstawy trójkąta kłaść około 1/2 łyżeczki nadzienia (fot.3) i zwijać od podstawy formując rogaliki (fot.4
Świat Ciastamarmolady Przygotowanie :Mąkę, twaróg (chudy), miękką margarynę i żółtka mieszam razem wyrabiając ciasto. Gotową kulę dzielę na pół i w dwóch woreczkach daję do lodówki na 3h (moje było 4h). Po wyciągnięciu wałkuję go na grubość ok 2mm, kółkiem do pizzy wycinam kwadraty ok 4x4 cm, nakładam marmoladę, zawijam dwa rogi i piekę ok 15 minut w temp. 170oC
Mechanik w kuchniznudziła się wam tradycyjna pizza? Jeśli tak to zapraszam na mini pizze, które każdy możne zrobić w dowolnym kształcie i z dowolnymi dodatkami, które można zapakować i zabrać ze sobą do szkoły, pracy albo na piknik. Przepis na genialne ciasto z blogu Burczy w brzuchu. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikczasie ciasto wyjąć z miski , podzielić na dwie części i formować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry, na 2 - 2,5 h ( do czasu aż chlebki wyrosną ) W międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie(...)pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem .Piec ok 40 - 45 minut. Smacznego!Uwagi: Do ciasta dodałam sporo kminku który bardzo lubięWpis dołączam do marcowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba
Stare Garykońcu miłość dodaje skrzydeł i sprawia, że jesteśmy bardziej kreatywni. Moja Walentynka zjadła pierogi ze smakiem i nie zraził Go zielony, wręcz trawiasty o konsystencji plasteliny farsz :) Ciasto: 3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej 1 jajko 2-3 łyżki oleju (będzie bardziej elastyczne) 1 łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: ugotowane mięso z trzech piersi kurczaka 1 mała cebula(...)słodkiej papryki 1 łyżka ziół do pizzy lub oregano 1/2 szklanki słodkiej śmietanki cukier, sól i pieprz Szpinak rozmrozić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle lub oleju. Dodać szpinak i smażyć kilka minut, zdjąć z ognia. Mięso zmielić razem ze szpinakiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko
Czerwień i błękitjajko, dokładnie wymieszaj z odrobina mleka i posmaruj wierzch kapuśniaczków. Zrób to dokładnie, żeby ciasto ładnie zrumieniło się podczas pieczenia. Posyp wałeczki kminkiem, czarnuszką, pokruszoną kolendrą lub lubczykiem, sezamem, czarnym, lub jasnym, makiem – wszystkie opcje dozwolone. Ostrym nożem lub najlepiej okrągłym nożem to pizzy pokrój wałeczki w poprzek, dzieląc je na małe kapuśniaczki. Po upieczeniu łatwiej będzie je podzielić
Niedzielny kucharz