godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły. Połączenie słodkości, ostrości, świeżości pietruszki, która też neutralizuje smak czosnku z sosu chili, świetnie nadają się do grilowanych warzyw, ale i pierś grilowana z kurczaka nie pogardzi takim sosem
Basia w kuchniłyżki pasty Piros Arany 1/2 słoiczka sosu Madras - bardzo ostry sos na bazie pomidorów, z cebulą i kolendrą. (dostępne w lidlu) 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw chińskich 1 kg piersi z kurczaka oregano i bazylia (suszone) Przygotowanie: Piersi z kurczaka dzielimy na pół. Zalewamy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki. następnego dnia pieczemy w piekarniku (220 stopni
ClauditteMissCookingGotujemy makaron do miękkości w osolonej wodzie. 2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą gyros. Na patelnię wlewamy olej, gdy się rozgrzeje wrzucamy pierś z kurczaka i smażymy. 3. Warzywa myjemy, kroimy w kostkę. 4. Mieszamy wszystkie składniki. Wlewamy sos winegret ok 15 minut przed podaniem sałatki. Smacznego
Kuchnia Pełna Pasjismaku, ale powoli go dopracowałam i zupka wyszła przepyszna.składniki:250 g piersi z kurczaka150 g makaronu nitki1,5 l wody lub bulionu drobiowego1-2 cytryny1 duża marchewkakawałek selera1 cebula2 łyżki masłasól z pieprzem Kamis100 ml słodkiej śmietankinatka pietruszki do posypaniaPierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Warzywa obrać i pokroić, marchewkę i cebulę w pół plastry a selera w kostkę
Monia miesza i gotujedostałam tego przepisu… Teraz na pewno będę robić częściej bo wyszło pyyyszne. Składniki: trzy pojedyncze piersi z kurczaka jedna cebula pokrojona w kostkę mrożona mieszanka meksykańska czyli papryka czerwona i żółta, kukurydza w mini kolbach, fasolka szparagowa (mogą być świeże warzywa) 200 ml mleczka kokosowego 2 łyżki jogurtu greckiego do zagęszczenia 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki cukru(...)łyżeczka kurkumy sok z limonki łyżeczka imbiru szczypta kuminu i papryki słodkiej kolendra świeża Wykonanie: Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną w grubą kostkę pierś z kurczaka, jak się lekko zarumieni dodajemy mrożone warzywa. Gdy warzywa lekko zmiękną dodajemy wszystkie przyprawy i zalewamy mleczkiem kokosowym. Dusimy do miękkości. Dodajemy jogurt grecki do zagęszczenia. Ja dodatkowo dałam łyżeczkę maki ziemniaczanej rozpuszczonej
Mama z miastaSkładniki: 500 gram piersi kurczaka 600 gram dyni, waga po obraniu 6-7 pomidorów 100 gram ugotowanej ciecierzycy bądź ciecierzycy z puszki cebula ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek sól pieprz 100 ml bulionu zioła prowansalskie świeże zioła do ozdoby na koniec np. bazylia Na rozgrzanej oliwie smażymy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i smażymy chwilę(...)Doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dynię kroimy w kostkę 1cm x 1cm. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy również w kostkę. Pokrojone warzywa i ciecierzycę oraz bulion dodajemy do kurczaka i całość dusimy 45 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem i gotowe! Przed podaniem dekorujemy świeżymi ziołami
Mango Papajamimo diety z wielkim apetytem i bez wyrzutów sumienia Na blogu są zimne nóżki z golonki , kurczak w galarecie , szynka w galarecie , szynka z warzywami Dietetyczna galaretka z kurczaka składniki na 2 porcje: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/4 selera 1 marchew 1 mały por – zielona część mała pietruszka 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren czarnego(...)kostkę warzywną oraz przyprawy, gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy mięso i warzywa, a wywar przecedzamy przez gęste sito. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Do przygotowanych 2 słoików wkładamy plasterki marchewki, pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka, natkę pietruszki, kostki marchewki układając naprzemienne warstwy. Wszystko zalewamy gorącym wywarem i czekamy, aż wystygnie. Następnie słoiki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTo mój ostatni wpis przed naszą krótką wakacyjną przerwą. Wyjeżdżam na krótki zasłużony wypoczynek - po raz pierwszy z córeczką 700 km od domu... Mam nadzieję, że
Kuchnia domowa AniKurczak przyrządzony z warzywami chińskimi z ryżem jest bardzo pożywnym i sycącym daniem . Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 0,5 łyżeczki curry sól słodka i ostra papryka olej do smażenia 4 torebki ryżu Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki,przekładamy do miski(...)kurczaka,mieszamy i odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy piersi z kurczaka i obsmażamy do miękkości mięsa,zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.Na tłuszczu pozostałym ze smażenia kurczaka wrzucamy mieszanką warzyw i smażymy do miękkości warzyw,co jakiś czas mieszając.Doprawiamy do smaku solą,słodką i ostrą papryką ,dodajemy kurczaka
Bajeczna Kuchniapowinien być przede wszystkim pożywny ale też i lekki, aby nie ciążył nam na żołądku. Komponując taki posiłek pamiętajmy aby był on bogaty w białko, np. pierś z kurczaka czy indyka, jajko lub warzywa strączkowe. Czerwone mięso zdecydowanie Wam odradzam, to trawi się długo i zalega w brzuchu. PRZEPIS NA FIT LUNCH Z KOMOSĄ RYŻOWĄ I KURCZAKIEM: - 4 łyżki ugotowanej
SMYKWKUCHNImieszanki warzyw (450g) 100g makaronu niskowęlowodanowego 400g piersi z kurczaka 200g koncentratu pomidorowego 200g serka wiejskiego jajko sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy solą i pieprzem rozgrzewamy teflonową patelnię, wrzucamy kurczaka, smażymy z każdej ze stron, aż się zbrązowi i wysmaży dodajemy mieszankę warzyw, przyprawę dołączoną do opakowania (smażymy pod przykryciem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkurczaka w tempurze. Tempura to mieszanka mąki pszennej, ryżowej i kukurydzianej z przyprawami, wykorzystywana najczęściej w kuchni azjatyckiej do panierowania w niej mięsa, ryb lub warzyw i smażeniu na mocno rozgrzanym tłuszczu. Kawałki piersi kurczaka smażone w tempurze, w środku są miękkie i soczyste, zaś z zewnątrz złociste i chrupiące. Wcześniej tempurę w stylu japońskim używałam do panierowania krewetek wykorzystywanych
Kuchcik gotujekurczaka w tempurze. Tempura to mieszanka mąki pszennej, ryżowej i kukurydzianej z przyprawami, wykorzystywana najczęściej w kuchni azjatyckiej do panierowania w niej mięsa, ryb lub warzyw i smażeniu na mocno rozgrzanym tłuszczu. Kawałki piersi kurczaka smażone w tempurze, w środku są miękkie i soczyste, zaś z zewnątrz złociste i chrupiące. Wcześniej tempurę w stylu japońskim używałam do panierowania krewetek wykorzystywanych
Kuchcik gotujePierś z kurczaka, czyli powszechnie lubiane i popularne wśród osób aktywnych fizycznie mięsko. Podana wraz ryżem i warzywami to już pewnego rodzaju "klasyk" dla sportowców. Jednak nie ukrywajmy, że mimo wielu pysznych sposobów, na które można ją przygotować- kiedyś w końcu się nudzi. Pojawia się wówczas dylemat co w takim razie zjeść? Indyka! Mięso z indyka nie cieszy się(...)białka, 1,5g tłuszczu oraz 6,6g węglowodanów. Stanowią świetną bazę do obiadu, ponieważ wystarczy podać je z ulubionymi dodatkami. SKŁADNIKI: 2 sznycle z fileta z piersi z indyka- 155g 15g suszonych pomidorów 10g świeżego szpinaku bazylia oregano cząber papryka słodka sól czosnkowa koperek potrzebne będą również 2 wykałaczki PRZYGOTOWANIE: Sznycle delikatnie rozbijamy i posypujemy przyprawami Szpinak dokładnie płuczemy
peanutbuttermonsterZapraszam na sałatkę pełną warzyw, która może zastąpić obiad. Składniki: pojedyncza pierś kurczaka 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 główki sałaty lodowej 1 jabłko kawałek zielonego ogórka 10 pomidorków koktajlowych sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy stołowej sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pierś kurczaka myjemy i osuszamy a następnie(...)warzywa i jabłko. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, ogórka obieramy i kroimy w plasterki a pomidorki przekrajamy na połówki. Jabłko kroimy w talarki razem ze skórką ( wykrajamy gruby plaster ze środka razem z pestkami-nie będzie nam potrzebny). Sos: mieszamy razem majonez, jogurt, musztardę, sól i pieprz. Na półmisek wykładamy sałatę, plasterki i ogórka, jabłka, pomidorki i pokrojoną pierś kurczaka
słodkie i nie tylko historie kulinarne