użyłam ciemnego pieczywa z ziarnami)1 pierś z kurczaka2 łyżki jogurtu greckiego1 ogórek kiszony1 pomidor1 mała cebula2 płaskie łyżki majonezu1 płaska łyżka ketchupucurrysól, piperzvegetazioła (np. prowansalskie)Wykonanie:Kurczaka kroimy na plastry. Jogurt grecki łączymy z około pół płaskiej łyżeczki curry, ziołami, solą, pieprzem, vegetą i ewentualnie czosnkiem i innymi przyprawami. Kurczaka łączymy z przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki(...)kurczaka na rozgrzanego grila elektrycznego lub patelnię grilową lub po prostu na zwykłą patelnię, tylko w tym ostatnim przypadku należy uprzednio skropić ją olejem. Pieczemy kurczaka aż się lekko zarumieni.Pomidora i ogórka kroimy na plastry, cebulę na cienkie krążki.W kubeczku łączymy ketchup z majonezem.Bułki przekrawamy na dwie połowy. Kładziemy pomidora, ogórka i cebulę. Na to wszystko kładziemy kurczaka
Anielska Kuchnia AniMoże pełnia sezonu ziemniakowego już za nami, ale na szczęście są one dostępne cały rok:) Dzisiaj chciałam Wam zaproponować ziemniaki faszerowane na dwa sposoby;) Mam nadzieję
Kuchnia Pełna Pasjiznalazłam piersi z kurczaka, paprykę, pomidory i cebulę. Całkiem niezły zestaw :) A może zapiekanka? Zaczęłam wertować przepisy i na stronie przepisy.pl znalazłam zapiekankę makaronową "Pychotka". Już po samej nazwie miałam ochotę ją wypróbować. No i faktycznie - strzał w 10! Po prostu łatwo i pysznie. Zmieniłam jedynie proporcję, żeby więcej osób mogło się najeść :) Paprykę i kurczaka pokroić w niezbyt długie(...)niego skórkę, pokroić w kostkę. Paprykę, pomidora i kurczaka przełożyć na patelnię i dusić około 15 minut. Makaron ugotować na sposób al dente. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć osobno na oleju. Dodać do warzyw z kurczakiem. Podlać niepełną szklanką wody. Dodać esencję do duszonego kurczaka oraz przecier pomidorowy. Zamieszać i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu. Przygotować
Świat Domowej Kuchniczęść)1 średnia cebula4 ząbki czosnku2 jajka3 łyżki bułki tartejnatka pietruszkiOlej do smażenia sólprzygotowanieJeżeli używamy świeżego mięsa, zacząć od gotowania piersi kurczaka i obranych ziemniaków w wodzie doprawionej solą i odrobiną oliwy z oliwek. Kiedy i ziemniaki i kurczak są miękkie, odcedzić je i odparować. Jeżeli używamy mięsa z rosołu, ugotować same ziemniaki. Ugotowane mięso posiekać na małe kawałki ( można(...)rumiane. Wyjąć łyżką cedzakową i umieścić na papierze kuchennym. W ten sposób usmażyć wszystkie klopsiki.Podawać z białym ryżem i sałatką z pomidorów, lub jako przystawkę z np. sosem jogurtowym. Smacznego
Stare Garywysokiej temperaturze i uważać by nie przetrzymać ich zbyt długo na patelni. Kurczak nie wymaga długiego czasu obróbki, wystarczy 10 – 15 minut w zależności od wielkości. Składniki: piersi z kurczaka (500g) cebula parę plasterków salami parę pieczarek (50g) łyżka papryki wędzonej 3 łyżki oleju rzepakowego łyżka miodu sól, pieprz łyżka mąki Sposób przygotowania: Na suchej patelni ułóż plasterki salami(...)Przełóż warzywa do miseczki. Kurczaka pokrój na mniejsze fileciki, dopraw solą, pieprzem oraz papryką wędzoną. Obtocz każdy kawałek kurczaka w mące i smaż na patelni z 2 łyżkami oleju z każdej strony po 2 minuty. Następnie zalej całość wrzątkiem (tak by zakryć mięso – około 250ml) Dodaj podsmażoną cebulę oraz łyżkę miodu i gotuj aż sos się zredukuje i zgęstnieje
wysmienitypiersi z kurczaka 1 duży jogurt naturalny lub grecki 1 ząbek czosnku 1 dymka sok z połowy limonki 3 łyżeczki przyprawy tikka masala (gotowa mieszanka dostępna na TEJ stronie) 1 łyżeczka chilli pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kurkumy ok. 1/3 łyżeczki kardamonu (opcjonalnie) sól i pieprz czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i pozbywamy się(...)smaku i odrobinę czerwonego barwnika spożywczego, jeśli chcecie, by danie miało bardzo intensywny kolor. Miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Kurczak powinien marynować się co najmniej 2 h, a najlepiej, by został w marynacie przez całą noc. Sos: 1 szklanka bulionu drobiowego (opcjonalnie) 500 ml passaty pomidorowej 100 ml śmietany kremówki (30%) 1 łyżeczka przyprawy tikka masala 1 łyżeczka
Cooking Monsterkrainie miodem płynącej - edycja 2 --------- I wpisy zgłoszone na Durszlaku: Sałatka z wedzonym pstrągiem i pomarańczą autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Roladki z kurczaka z figami w sosie pomarańczowym autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Śledzie z egzotyczną nutą autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Zielony koktajl autorka: Łucja | blog: 777 przepisów(...)blog: Weekendy w domu i ogrodzie Czosnkowo-miodowe podudzia kurczaka autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Pieczona pierś indyka w smakach Podlasia autorka: Badylarka | blog: Weekendy
Weekendy w domu i ogrodzieSezon grillowy jeszcze trwa. Tym wpisem chciałbym Wam pokazać w jaki sposób można przygotować szybkie danie na grilla. Madzia postawiła przygotować Szaszłyki z szynki w marynacie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wszystkich na obiad) 2 łyżki oleju 2 niewielkie cebule, oczyszczone i pokrojone w półplasterki 2 łyżki łagodnej pasty curry (u mnie ulubiona korma) 2 duże, pojedyncze piersi z kurczaka, oczyszczone z błonek i kostek i pokrojone na kawałki wiekości jednego kęsa 2 średnie słodkie ziemniaki, obrane, oczyszczone i pokrojone na kawałki wiekości jednego kęsa 4 łyżki czerwonej soczewicy 250ml bulionu(...)175g mrożonego groszku Rozgrzej olej w sporym garnku. Wrzuć cebulę i smaż 3-4 minuty, aż zacznie mięknać. Dodaj pastę curry, dobrze wymieszaj i smaż kolejna miutę. Dodaj kurczaka, dobrze wymieszaj i smaż, aż mięso przestanie być całkiem surowe na brzegach - okolice 5 min. Następnie wrzuć ziemniaki i soczewicę, wlej mleko kokosowe i bulion. Dopraw do smaku
Lejdi of the housedodatkami są: kwaśna śmietana , guacamole , salsa , pico de gallo , ser i pomidory . źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Fajita Zapraszam dziś Was na fajitę w wydaniu drobiowym. Jest pyszna. Składniki: pojedyncza pierś z kurczaka 1 czerwona, 1 żółta papryka, 1 zielona papryka 1 duża cebula 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżeczka soli, papryki słodkiej w proszku oraz suszonego czosnku olej do smażenia Przygotowanie(...)wrzuć paprykę i cebulę, dodaj odrobinę oleju, smaż pod przykryciem przez 5 minut po 5 minutach dodaj do papryki mięso, dokładnie wszystko razem wymieszaj podawaj z tortillami, kwaśną śmietaną, sosem gueacamole czy salsą Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujedwójkę na dwa obiady, a połowa trafiła do zamrażalnika. To szybki i tani obiad dodatkowo. Składniki: 2 młode kapusty woreczek ryżu i woreczek kaszy gryczanej 1 kg zmielonej piersi z kurczaka 2 papryki (u mnie czerwona i żółta) 1 spora cebula 1 cukinia 2 ząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego ulubione przyprawy (u mnie sól, zioła prowansalskie, majeranek, koperek) Wykonanie: Kapustę(...)farsz z mięsa i ryżu, na to pozostałą część kapusty. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra/dół). Wstawić zapiekankę na 30-40 min. Gotowe! Można podać z sosem pomidorowym ( zobacz przepis ) lub pieczarkowym – choć ten już mniej fit ( zobacz przepis ). Fit gołąbki z sosem pomidorowym Gołąbki bez zawijania z sosem pieczarkowym
Mama z miastarazem świetny makaron razowy w towarzystwie dyni, papryki i cebuli, no i mięsa. Kurczaka możemy zastąpić indykiem - wtedy danie będzie delikatniejsze i ciut mniej kaloryczne :) SKŁADNIKI (1 porcja - 512 kcal) 80 g makaronu razowego - u mnie penne 100 g fileta z piersi kurczaka/indyka 100 g dyni (bez skóry i pestek) 30 g białej cebuli 1/3 czerwonej papryki 1/2 ząbka czosnku(...)łyżeczki tymianku, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki i szczyptą imbiru. Wlewamy kilka łyżek wody i dusimy, aż warzywa zmiękną (niecałe 10 minut). Na końcu doprawiamy koncentratem pomidorowym. W razie gdyby sos okazał się za gęsty - dolewamy odrobinę wody do otrzymania pożądanej konsystencji. Odcedzony makaron podajemy z warzywami - przyozdabiamy świeżą bazylią :) Smacznego! 1 porcja - 512 kcal - białko - 35,9 g - tłuszcze
Moje Kuchenne Rewelacjenaleśnikami w moim domu są mile widziane, te na słodko i te wytrawne. Dzisiejsze rozpieściły podniebienia domowników i gości. SKŁADNIKI: ciasto naleśnikowe(patrz krokiety z mięsem) 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa gyros 1 łyżeczka drobno siekanego lubczyku 1 średnia cebula 2-3 łyżki masła klarowanego FARSZ: 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka 1 mała cebulka około 8 cm.białego(...)dodajemy cukinię, por i primerbę, smażymy kolejne 20 min, następnie rozkładamy na środku każdego naleśnika farsz, posypujemy serem i ciasno zwijamy, naleśniki układamy w wysmarowanym masłem i sosem naczyniu żaroodpornym, następnie smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy żółtym serem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 min, można popisać przed podaniem ketchupem
Kuchnia BeatyAnanas, kurczak i ryż, to dosyć popularne i często stosowane połączenie (czemu wcale się nie dziwię, bo razem te produkty smakują naprawdę wyśmienicie!) znane głównie z
Kraina Miodem PłynącaSkładniki:ok. 400 g makaronupodwójna pierś z kurczakaprzyprawy: słodka papryka, czosnek w proszku, pieprz, przyprawa do kurczakaolejopakowanie mrożonego szpinaku4 ząbki czosnku1,5 szklanki mleka4 serki topione śmietankowe typu kiri (po 50 g każdy)przyprawy: tymianek, czosnek, bazylia, chili, zioła dalmatyńskie, pieprz, sól żółty ser do posypaniaMakaron z Kurczakiem i Szpinakiem - Sposób przygotowania:Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy(...)smażymy kawałki kurczaka na rozgrzanym oleju (do momentu zrumienienia). Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.W tym samym czasie czosnek podsmażamy na maśle, dodajemy zamrożony szpinak, mleko i podgrzewamy do powstania jednolitej konsystencji. Następnie wrzucamy serki topione, dodajemy po 1/3 łyżeczki przypraw i dusimy ok. 4 minuty.Na ugotowany al dente makaron wykładamy kawałki kurczaka, całość polewamy sosem i posypujemy tartym
Słodka Strona