Babeczki są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Doskonale sprawdzają się na różne okazje, a że karnawał w pełni warto je wypróbować. Do środka możemy włożyć
Kuchnia Pełna Pasjibladoróżową zapowiedź wiosennych wojaży na talerzach :) W podstawie sosu rozpustne mascarpone, w dodatkach aromatyczna moc świeżego koperku i niewielki, jednakże bardzo wyrazisty rzut kruszonego koziego sera. Uważajcie jednak na to danie, bo jak już się zacznie je jeść...to ciężko się od niego oderwać ;) Wiosenne naleśniki z botwinką i kremowym kurczakiem Potrzebujesz: Naleśniki bez glutenu: 50g mąki ryżowej 50g mąki(...)ziemniaczanej 2 duże jajka 300ml mleka szczypta soli 20g roztopionego masła olej do smażenia Farsz: 1 pęczek botwiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 400g mięsa z piersi kurczaka (ok. 2 sztuki) 185g Mascarpone 100ml wody 1/2 łyżeczki suszonego tymianku sól i pieprz do smaku 1 łyżka świeżego posiekanego koperku kozi niefermentowany ser (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: Naleśniki
Kuchnia w Słońcu Skąpanapodwójna pierś kurczaka ok. 12 upieczonych i obranych kasztanów jadalnych ( tutaj o tym, jak piec kasztany ) zioła prowansalskie sól pieprz olej do smażenia Piersi kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i oczyścić. Każdą pierś przekroić w poprzek na dwie części. Każdą część roztłuc młotkiem na zgrabny najlepiej prostokątny kawałek. Posypać z jednej strony solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odłożyć(...)roladki. Można zabezpieczyć je wykałaczkami, by roladki nie rozwijały się podczas smażenia. Roladki oprószyć z zewnątrz solą i pieprzem. Smażyć z różnych stron na rozgrzanym oleju. Roladki podawać polane sosem ze smażenia np. na surówce z jabłka i selera naciowego . W mijającym tygodniu w mediach głośno było o śmierci Carrie Fisher, a dzień później jej matki Debbie Reynolds, znanej m.in
Weekendy w domu i ogrodziezrobiłam coś z niczego ,szukając inspiracji z zapasem Indyjskich przypraw zamiast kotleta z piersi kurczaka zrobiło się wspaniałe lekkie i zdrowe danie . Składniki:6 osób 0,8 kg piersi z kurczaka 2 marchewki 1 seler naciowy 1 cukinia 3 łyżki miodu płynnego 1/2 szczypioru 1 garść kukurydzy 1 garść kiełków bambusa (możemy nie dodawać) 6-7 łyżek słodkiej papryki(...)czerwonego półsłodkiego wina 2 łyżki miodu płynnego . Sos przepis : Czerwoną cebulę i marchew Dragon tylko prażymy na patelni ,gdy cebula zacznie się szklić podlewamy spirytusem i podpalamy pozostawiamy na patelni do czasu aż alkohol wyparuje. Przekładamy do wysokiego kubka od blendera Następnie dodajemy miód , czerwone wino
Viola cooks with passionwędzoną śliwką Zupa grzybowa Uszka z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Wigilijna kapusta z grochem Łazanki z kapustą Ryba po grecku w wersji odchudzonej Karp smażony z sosem szarym Śledzie marynowane w oleju lnianym Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie z czosnkiem Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Sałatka śledziowa(...)Święta Rosół lubczykowy Zupa pomidorowa Krem z białych warzyw z łososiem i oliwą truflową Bigos świąteczny Pieczona pierś z gęsi z glazurowanymi buraczkami Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Łosoś z pieca Pieczony łosoś w posypce z curry Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Dietetyczny pasztet z kurczaka Pasztet rybny Sałatka lwowska Sałatka z ananasem Sałatka z paluszków krabowych Sałatka
Codziennik Kuchennyoliwa z oliwek tandoor i sól i pieprz Wykonanie Rozgrzać patelnie skropioną oliwą z oliwek i smażyć na brązowo umyte I osuszone,piersi kurczaka. Posypać przyprawami do smaku ,solą i pieprzem. Gotowego kurczaka pokroić w paski. Gdy kurczak jest gotowy, wymyć i osuszyć sałatkę przed umieszczeniem jej w misce. Przepłukać kukurydzę i fasolę wodą i odsączyć z wody przed dodaniem(...)usunąć pestkę i wyjąć delikatnie miąższ łyżką. Pokroić awokado w paski i pokropić sokiem z cytryny, aby zapobiec ich zaciemnieniu, dodać do sałatki ,a na wierzch plastry kurczaka gdy lekko stygną . Doprawić sosem winegret ,lub sosem jogurtowym
w mojej kuchniZapraszam! Scroll down for recipe in English Kurczak w mleku kokosowym i szparagami (3-4 porcje) Składniki: 250 g ryżu, ugotowanego lub makaronu ryżowego 250 g filetów z piersi z kurczaka, pokrojonych w plasterki 1 puszka 400 ml mleka kokosowego 100 ml bulionu drobiowego 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 100 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej(...)czosnku, drobno posiekane 1 mała cebula, drobno posiekana 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżeczki mielonej papryki ostrej lub słodkiej sól, pieprz i brązowy cukier do smaku 1 łyżka oleju roślinnego świeża kolendra do podania 2 łyżki posiekanej dymki do podania Przygotowanie
karmelowysoli 3 -5 łyżek oleju 1 jajko Wykonanie: Pierś kroimy w kostkę i smażymy z dodatkiem przyprawy do gyrosa. Szpinak - jeżeli jest mrożony smażymy osobno w garnku i doprawiamy solą i czosnkiem. Żółty ser trzemy na tarce na grubych oczkach, ser feta kroimy w kostkę, odsączamy kukurydzę. Do miski wrzucamy kurczak, doprawiony szpinak, kukurydzę - mieszamy nasz farsz. Z podanych(...)naleśnikowe. Smażymy naleśniki. Obracamy naleśnika podczas smażenia usmażoną stroną do góry i kładziemy żółty ser, farsz i kawałki sera feta. Zwijamy w rulonik i gotowe :) Dodatkowo można smarować ulubionym sosem i cieszyć się sytym jedzeniem :) bo zjedzenie takich dwóch naleśników sprawia ,że człowiek jest pełny
W Moim Magicznym DomuSkładniki: Pierś z kurczaka Mix sałat Rukola Rzodkiewka kiełki rzodkiewki Pomidorki koktajlowe Jogurt grecki light przyprawa do drobiu Fit-up przyprawa do sałatek Fit-up przyprawa Secrets of India Bombaj Masala (Kotanyi) Przygotowanie: Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Obsypać przyprawą do drobiu Fit-up oraz przyprawa Secrets of India Bombaj Masala (Kotanyi). Podsmażyć na patelni z jedną łyżeczką oliwy(...)oliwek. Do miski wsypać mix sałat, ukolę oraz kiełki. Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe oraz rzodkiewkę. Usmażonego kurczaka ułożyć na wierzchu sałatki. Polać wszystko sosem. Sos: Do jogurtu dodać 2 ząbki czosnku i 1 łyżeczkę przyprawy do sałatek
The Sweet Damselkorniszony 1/2 czerwonej papryki 1 puszka kukurydzy 1/2 kapusty pekińskiej keczup 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę. Posypać je przyprawą do gyrosa, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz olej i wymieszać. Mięso usmażyć i odstawić do przestudzenia. Kapustę pokroić, posypać delikatnie(...)ogórki, warstwę majonezu wymieszaną z jogurtem, pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i kapustę. Sałatkę nabiera się od samego spodu, tak aby wszystkie składniki miały możliwość połączenia się z sosem
Kuchnia w opałachtutaj. Składniki : podwójny filet z piersi kurczaka duży słoik marynowanych pieczarek szczypiorek 4 małe ziemniaki 1 duża marchew spory kawałek sera żółtego ( około 150 g ) 4 ogórki konserwowe 3 jaja papryka konserwowa 4-5 łyżek majonezu 4-5 łyżek śmietany 18% olej sól przyprawa do kurczaka ( dobrze sprawdza się przyprawa gyros) Kurczaka kroimy na małe kawałeczki, obtaczamy w przyprawach(...)papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Ziemniaki i marchewkę gotujemy al. dente- studzimy, kroimy w kostkę. Jaja również gotujemy na twardo- studzimy, kroimy w kostkę. Ze śmietany i majonezu przygotowujemy sos, doprawiamy KOLEJNOŚĆ WARSTW W WERSJI NIEODWRACANEJ: 1. ser żółty,dociskamy, posmarować cienko sosem majonezowym. 2. jajka pokrojone w kostkę, sól, pieprz
Domowe ciastaPorządny sandwich z kurczakiem nadziewanym suszonymi pomidorami, z jajkiem i rukolą, porwie Was w wspomnienia ciepłego lata, pikników oraz zapachu grilla. Pyszna kanapka, do której trzeba
Pink Envelopetakiej wielkości ogórka 1 zielona papryka 1 cebula 2 łyżki zielonej pasty curry 1/2 puszki mleka kokosowego 80% sól do smaku olej kokosowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piersi z kurczaka kroimy w równą kostkę , średniej wielkości . Cukinię należy przekroić wzdłuż , na dwie połowy, a następnie w plastry średniej grubości ( oczywiście można inaczej ) Cebulę obieramy i kroimy w piórka . Paprykę(...)cebulę , podsmażamy . Następnie dorzucamy paprykę i cukinię , znowu podsmażamy , cały czas mieszając . Smażymy na dużym ogniu . Na koniec kurczak , mieszamy , podsmażamy , dodajemy pastę curry i solimy do smaku . Jak kurczak się usmaży , wlewamy mleko kokosowe i smażymy do momentu , aż sos lekko się zagęści . Jeśli użyjecie zbyt wodnistego mleka nie zgęstnieje , dlatego odradzam odtłuszczone i z mniejszą zawartością niż
Ogrodnik w podróżyCzy wiecie, że popularne wśród studentów zupki chińskie możemy wykorzystać również do przygotowania smacznej sałatki? Pokażę Wam w jaki sposób przygotować sałatkę z zupkami chińskimi –
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszne jedzonko w chrupiącej panierce, upieczone w piekarniku. Składniki: -kalafior -filet z piersi kurczaka -3-4 jajka -płatki kukurydziane -bułka tarta -sól i przyprawy od prawej do lewej :), czyli to, co kto lubi (masala, harissa(...)posypujemy przyprawami. Kurczaka kroimy na paski. Przyprawiamy. Płatki kukurydziane zgniatamy. Roztrzepujemy jajka i przyprawiamy. Kalafiora i kurczaka moczymy w jajku, obtaczamy w bułce tartej, jeszcze raz moczymy w jajku, obtaczamy w płatkach kukurydzianych i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Możemy delikatnie skropić olejem sezamowym. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 170 st. C. Podajemy z sosem czosnkowym
Maminek kulinarnybulionu drobiowego Opcjonalnie natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać sól, pieprz, paprykę mieloną, czubricę, bazylię i odstawić na minimum 30 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 1 łyżce oliwy lub oleju, dodać pokrojonego kurczaka i dalej przesmażyć. Kurczaka przełożyć na talerz i podsmażyć pokrojone na ćwiartki pieczarki na kolejnej(...)smażenia. Bataty obrać, pokroić w większą kostką. Bataty wrzucić na patelnię, zalać bulionem i dusić na wolnym ogniu aż będą al dente. Następnie dodać do nich kurczaka i pieczarki. Zagęścić mąką sos (do miseczki wsypać mąkę, odlać czerpak wywaru, który dokładnie wymieszać. Zalać nim sos i mieszać aż gulasz zgęstnieje). Opcjonalnie na koniec możecie go jeszcze doprawić. Podawać
Fabryka pomysłówworeczki ryżu mieszanego ( dziki i paraboliczny) 1 puszka kukurydzy 1 mała cukinia 2 piersi z kurczaka 180 g jogurtu naturalnego garść drobno posiekanego koperku ząbek czosnku pieprz sól Wykonanie: Piersi umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na patelni. Usmażone piersi pokroić w kosteczkę dodać do ugotowanego wcześniej ryżu. Dodać kukurydzę, cebulę pokrojoną w piórka i podsmażoną na patelni(...)patelni. Dodać do reszty składników. Seler naciowy pokroić na małe kawałeczki i zblanszować. Dodać do sałatki. Do jogurtu dodać koper i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Sos jogurtowy dodać do pozostałych składników
Pysznie & PięknieSałateczkę podpatrzyłam u znajomych (pozdrawiam was Tatarki). Sałatka Doris była inspiracją, ponieważ wątpię czy dobrze zapamiętałam przepis, ale i tak sałatka wyszła super. Sałatkę można jeść
IMPRESJA SMAKUJogurt mieszamy z przyprawą do kurczaka. Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę, marynujemy w jogurcie z przyprawą ok. 30 minut. Pieczarki kroimy na połówki. Cebulę w większe piórka, a papryki i cukinię w większą kostkę. Kiełbasę kroimy w plastry. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie. Następnie nabijamy wg uznania: pieczarka, cukinia,kurczak, kiełbasa, papryka, cebula, aż do skończenia składników(...)solą, pieprzem, papryką i bazylią. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 25 min w 180 stopniach. Szaszłyki można również przygotować na grillu. Podajemy z ryżem lub bagietką oraz ulubionym sosem, ja podałam z pysznym czatni - ostry zielony pomidor od LUKS POMADA, który doskonale komponuje się z pieczonymi warzywami i kurczakiem
słodki bratekSkładniki : pierś z kurczaka, u mnie pojedyncza 1 cebula 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 marchewki kawałek selera łyżka bazylii tłuszcz do smażenia szklanka wody lub rosołu sól, pieprz, cukier Przygotowanie ; Mięso umyć, pokroić w paski Warzywa obrać i pokroić ( oprócz cebuli i czosnku), ( zmiksowałam na drobno) Pokrojoną cebulę i czosnek przesmażyć, dodać pokrojone(...)warzywa, gotować do miękkości na rosole lub wodzie Dodać koncentrat, ewentualnie soku pomidorowego, sól, cukier do smaku i bazylię, gotować chwile- mieszając Mięso przesmażyć krótko na patelni, dodać do sosu i chwilę razem gotować, do zupełnej miękkości mięsa Podawać z ryżem lub kopytkami i ulubioną surówką. Inspiracja "Mięsa na domowe obiady
Proste Potrawyteż od razu w potrawce jest kasza lub makaron.. tym razem potraktowałam danie bardziej jako sos i ugotowałam osobno kaszę jęczmienną. Aj było pysznie... :) Ps. Pasuje tu każdy rodzaj kaszy, makaron, ziemniaki, ryż... Wedle własnych upodobań i aktualnej ochoty :) Składniki: filet z kurczaka 3-4 marchewki 1 pietruszka 1 duży pęczek natki pietruszki 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)lubczyku 1 łyżeczka bazylii szczypta gałki muszkatołowej 2 liście laurowe 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Do smaku: pieprz pieprz ziołowy sól Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy wodę i gotujemy pierś z kurczaka, po 20 minutach od zagotowania dodajemy pół łyżki słodkiej papryki i trochę soli. Gotujemy mięso do miękkości. Studzimy. Rozdrabniamy na mniejsze kawałki. W drugim garnku zagotowujemy wodę (około
Kolorowy Przepisownikkurczaka pierś. Całość mieszamy. Wyluzowanego kurczaka kładziemy na desce, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, vegetą. Kurczaka zszywamy i formujemy z niego kieszeń, faszerujemy przygotowanym mięsem mielonym, zszywamy do końca i przyprawiamy zewnętrzną część solą, pieprzem, papryką. Pieczemy w piekarniku przez ok. 1 ½ godz. W temp. 185 o C-190 o C. Gdy skórka z obu stron będzie zarumieniona przykrywamy kurczaka folią(...)aluminiową i tak pieczemy do końca. Po upieczeniu i zdjęciu kurczaka podlewamy blaszkę szklanką wody, całość zlewamy ( przecieramy ) przez sitko do garnka, ewentualnie doprawiamy i dzięki temu mamy pyszny sos. SMACZNEGO
Smaki Ewynieduża pierś kurczaka oliwa z oliwek (nie z pierwszego tłoczenia!) 4-5 łyżek chutneya z mango 100 g śmietanki 30% 1 łyżka octu winnego białego sól, pieprz, płatki chili do smaku ewentualnie przyprawa do kurczaka Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Mięso kroimy na małe kawałki, takie "na jeden raz", posypujemy solą, pieprzem, ewentualnie przyprawą do kurczaka, marynujemy(...)lodówce. Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy kawałki kurczaka na dość mocnym ogniu, ale nie więcej niż 2-3 minuty. Następnie zmniejszamy ogień, dokładamy chutney, chwilę przesmażamy, żeby sos pokrył wszystkie kawałki, wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, płatkami chili i octem winnym. Przekładamy do cazuelas lub większych kokilek (wyjdą ok. 3-4 niewielkie porcje) i wkładamy do piekarnika
Kuchnia Prezydentowejrepertuaru Pascala Brodnickiego, kiedy jeszcze prowadził „Po prostu gotuj” w TVN. Pascal przygotował w ten sposób polędwiczki, ale ja wolę kurczaka. Danie jest pyszne i zawsze się udaje. Składniki pierś kurczaka 150 g cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 6 łyżek octu balsamicznego garść orzechów nerkowca łyżka świeżego tymianku (nieobowiązkowo) kostka przyprawowa czosnkowa lub granulowany czosnek sól, pieprz Przygotowanie Mięso(...)Kiedy zrobi się ciemny, bursztynowy karmel wyłączyć palnik i zaczekać 2-3 minuty. Ostrożnie wlać balsamino (może strzelać, więc nie nachylać się nad garnkiem). Włączyć ponownie gaz i mieszać sos, aż składniki się połączą. Nie próbować, bo to gorący karmel! Do sosu wrzucić kurczaka, smażyć kilka minut. Na koniec dodać płaską łyżeczkę granulowanego czosnku i orzechy nerkowca. Wyłączyć
Kulinarne InspiracjeUżyłam ok 250 ml) przygotowanie Umytego i osuszonego kurczaka podzielić na 8 części - 2 skrzydełka, 2 nóżki, 2 uda, 2 piersi + korpus. Korpus i skrzydełka odłożyć na wywar. Na dużej, głębokiej patelni roztopić mało, obsmażyć kawałki kurczaka ze wszystkich stron na jasny kolor. Przyprawić solą i pieprzem. Dolać wino i 500 ml wody, dusić pod przykryciem przez(...)pozostałym maśle usmażyć na małym ogniu cebulki i grzyby. 5 minut przed podaniem posypać cebule i pieczarki cukrem i przyprawić sola i pieprzem. Gotowe kawałki kurczaka wyjąć z patelni i odstawić na bok, sos odparować do połowy objętości, dodać śmietanę i ponownie nieco zredukować. Jeżeli trzeba, włożyć kurczaka do sosu i podgrzać na małym ogniu. Podawać kawałki kurczaka polane sosem
Stare Garysklepach kuchnia afrykańska czy hinduską. Przygotowanie: Kroimy pierś kurczaka w kawałki. Kropimy cytryną i przyprawiamy startym czosnkiem oraz kuminem.. Kroimy cebule, pomidory, paprykę w kręgi. Siekamy kolendrę. Bierzemy głęboką patelnię, najlepiej wok. Na dnie układamy pierwszą warstwę warzyw (cebula, papryka). Druga warstwa to kawałki kurczaka. Jako trzecia warstwa - pomidory, posiekana kolendra i 6 papryczek chilli peperoncini. Wszystko(...)kostki (Jumbo, rosołowe). Garnek przykrywamy i dusimy 15 -20 minut na średnim ogniu. Czas zależny oczywiście od kuchenki. Później odkrywamy przykrywkę i gotujemy przez 5 minut, tak aby sos zgęstniał. Podajemy z ryżem białym długoziarnistym
Smaki Brazylii