Smaczne placuszki z chińską fasolką mung. Idealne również na zimno z sosem czosnkowym. 4 jajka 0,5 szklanki fasolki mung 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 400 g filetu z piersi kurczaka 2 duże cebule 6 pieczarek Sól Pieprz Dzień wcześniej przygotowujemy fasolkę. Zalewamy ją ok. 1,5 szklanki wrzątku i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie gotujemy
VioletoweKucharzenieTortellini to małe pierożki z różnym rodzajem nadzienia. Ja miałam z farszem serowym. Podałam je z sosem śmietanowym , pieczarkami i kurczakiem. Składniki: 250 g tortellini z nadzieniem serowym 250 ml śmietany 18% 1 podwójna pierś z kurczaka 250 g pieczarek 3 szklanki bulionu mięsnego 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 cebula 2 łyżki startego parmezanu
O kuchni z uczuciemzłapiecie bakcyla, możecie spróbować gotować curry całkiem od podstaw. Składniki: 1 opakowanie pasty Massaman Curry 1 puszka mleka kokosowego 1 pierś kurczaka 6 dużych białych pieczarek 8 małych młodych ziemniaków garść orzechów nerkowca pęczek zielonej pietruszki 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1/2 łyżeczki brązowego cukru lub syropu klonowego Metoda: Kurczaka kroimy w małe kawałki. Pieczarki obieramy
MamaOskarkabiałka, a mało tłuszczu. Po połączeniu, te dwa składniki tworzą idealną bazę dla sałatki. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Filet z piersi kurczaka (250 g) Dojrzałe średnie mango 70 g pomidorków koktajlowych 10 g szczypiorku Ząbek czosnku 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki oliwy Sól, pieprz Przygotowanie: Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na długie paski. Następnie przekładamy paski
Kuchnia Łukaszanaszym stole pojawił się ryż. Aż w końcu się spięłam i w niedzielę na naszym stole obiadowym, razem z tą piersią z kurczaka i z tą sałatką, pojawiły się ziemniaki. Jednym słowem - są przepyszne. U nas podane z sosem czosnkowym. Mój Poślubiony jadł je nawet na zimno. Jedyny minus tych ziemniaków, to to, że niestety trzeba przeznaczyć na ich przygotowanie
CookYourselflaku, ryżu i ochoty na jedzenie makaronu postanowiłam ją dziś przygotować i zaryzykować. I było warto! Składniki: 1 x pierś kurczaka 1/2 szklanki kaszy jaglanej 3 szklanki wody 1 łyżka oliwy marynata: 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, czosnek, papryka ostra w proszku, szczypta soli pieprzu 1 duża marchewka, 1/2 szklanki groszku zielonego, 4 duże pieczarki
Kitchens Alphabetrobić przeróżne. Jednak ja mam swój ulubiony. Sos z podgrzybków z kurczakiem. Bardzo prosty i smaczny. Podaję przepis na sos, a makaron trzeba po prostu kopić gotowy. SKŁADNIKI podgrzybki ok. 30 dag. ( o tej porze mrożone) 1 pierś z kurczaka przyprawa do drobiu jedna cebula 1 łyżka oleju sól , pieprz 1 mała śmietana 18% WYKONANIEKurczaka myjemy, kroimy
W kuchennym oknie Ewypesto ! Mogłabym je jeść ze wszystkim. Pesto doskonale smakuje wymieszane z gorącym makaronem i posypane odrobina świeżo startego parmezanu. Grillowana pierś z kurczaka nabiera charakteru, gdy ją posmarujemy pesto. A nie wspominam już o ciepłym toście posmarowanym tym sosem... Aromat, który się roztacza wokół bezcenny :-). A Wy macie swoje pomysły na wykorzystanie pesto ? Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie
Kulinarne przygody GatityPizza 2xM :) Oto nasza ulubiona pizza ! ☺ Składniki: Pół puszki kukurydzy 1 filet z piersi kurczaka Pół kg pieczarek 25dag sera żółtego Pół czerwonej papryki Przyprawa curry 1cebula Wykonanie: Zrobić ciasto oraz sos. (przepis do nich znajdziecie w poprzednich wpisach ☺) Ciasto posmarować sosem. Kurczaka pokroić w małą kostkę i usmażyć w curry Pieczarki podsmażyć z cebulą Paprykę drobno posiekać
Bonapetit2xMczerwonym pesto Składniki: 250 g makaronu pene (używam pełnoziarnistego lub makaronu z pszenicy durum) 1 pierś z kurczaka 2 garści rukoli 50 g parmezanu 2 łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka sosu sojowego ½ łyżeczki papryki ostrej pieprz Pesto: 12 suszonych pomidorów w oleju 2 ząbki czosnku 3 łyżki orzeszków piniowych można zastąpić np. ziemnymi
Mania Gotowaniastopionego masła 1 jajko 50 g drożdży 1 szczypta cukru ½ łyżki soli olej do smażenia Farsz: 1 pierś z kurczaka 1/2 cebula 5-6 pieczarek ½ pęczka świeżej kolendry (opcjonalnie)100 g sera żółtego 1 łyżka przyprawy bombay masala (np. firmy Kotani) Sos czosnkowy: ½ szklanki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka soku z limonki(...)minut.Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Ser żółty ścieramy na tarce. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Kurczaka podsmażamy na oliwie. Odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki i cebulę również podsmażamy. Składniki farszu dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy
Mania GotowaniaPost Kanapka a’la Longer KFC pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojeDelikatne i aromatyczne mięsko oraz rewelacyjny sos z dodatkiem warzyw.Wyszło jak zwykle pysznie.Podałam z ziemniakami z wody z koperkiem.Szczerze polecam. Składniki: 6 piersi z kurczaka mniejsze 1 cebula większa 0,5 puszki groszku konserwowego 3 szt pomidor 1 szk rosołu 0,5 szk białego wina masło klarowane mąka do obtoczenia olej do smażenia sól pieprz do smaku Przygotowanie
Ala piecze i gotujemleka kokosowego, 100 ml rosolu kurczakowego,2 -3 lyzki zielonej curry pasty, 4 lime leaves- gotowalam ok 2 min Dodalam piersi z kurczaka, pokrojone w kostke- gotowalam na malym ogniu 20 min. Na koniec dodalam 1 lyzke fish sosu, 2 lyzki sojowego sosu, 1 lyzeczke cukru I soku z polowki cytryny Podalam z ryzem Thai. Smacznego
Smaki EdytyPost Sałatka z makaronem mini kolanka, kurczakiem gyros, papryką, kukurydzą i ogórkiem konserwowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojekurczakiem, ale że troszkę zmodyfikowałam przepis, zmieniłam też nazwę ;) Przepis pochodzi z bloga Lubię... Polecam! :) Składniki: podwójna pierś z kurczaka duża papryka cebula przecier pomidorowy 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów papryka słodka, papryka ostra płaska łyżeczka kminku sól, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka sos sojowy, pieprz ziołowy, papryka słodka, gałka muszkatołowa
Czerwona Porzeczkaproszę, mamy prosty, świeży i oryginalny pomysł na obiad. Czyli ekologiczne spaghetti z kurczakiem, świeżymi szparagami i boczniakami w kremowym sosie z natką pietruszki.Czas przygotowania: 30 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 13,00 złSKŁADNIKI:100 g polędwiczek z piersi kurczaka200 g makaronu spaghetti6 szparagów8 średnich boczniaków2 cebula dymka2 ząbki czosnku1/2 cytrynynatka pietruszkigrana padano lub parmezan3 łyżki śmietany 18%1/2 szklanki(...)wina.W między czasie wstawiamy makaron do gotowania.Szparagi odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do podsmażonych boczniaków i kurczaka. Dolewamy śmietany, doprawiamy solą i pieprzem. Sos redukujemy, aż lekko zgęstnieje. Pod koniec dodajemy starty parmezan i posiekaną natkę pietruszki.Ugotowane spaghetti dodajemy do sosu, mieszamy, wykładamy na talerz i posypujemy starymi płatkami grana padano. Smacznego
kulinarnyJaoliwy z oliwek Przygotowanie: piekarnik ustawiamy na 200"C, najlepiej na funkcję grill filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki, oprószamy świeżo mielonym pieprzem, słodką papryką i kurkumą, mieszamy sałatę, pomidory oraz paprykę kroimy według uznania, wrzucamy do miseczki, mieszamy przygotowujemy sos- czosnek siekamy, mieszamy z jogurtem, doprawiamy pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz odrobiną kurkumy kurczaka wrzucamy
Luźna Kuchnializać dosłownie i w przenośni a to dlatego,że oprócz tego, że jest pyszne, to oryginalnie powinno się shakshukę jeść ręką. Odrywając kawałki płaskiego pieczywa moczy się je w sosie nabierając nimi małe kęsy. Można jeść oczywiście widelcem, ale nabierane chlebem smakują jakoś inaczej, smakowiciej po prostu. Potrawę przygotowuje się w dużym płaskim rondlu lub patelni i w nim podaje(...)mięsem. Tworzy się wtedy z doprawionego wołowego lub cielęcego lub nawet jagnięcego mielonego mięsa malutkie kuleczki. Mielone z piersi kurczaka również świetnie się sprawdzi. Kuleczki powinny być naprawdę malutkie, mniejsze od orzecha włoskiego, tak by po dodaniu zatopiły się w sosie. Dodajemy je wtedy do sosu w połowie duszenia i mieszając uważamy by nie rozpadły się. Do masy mięsnej można
Sztuka gotowania w/g Samirybiałego mięsa" :) Steki z indyka. Pyszne i niskokaloryczne danie. Jeśli oszczędnie serwujemy sobie kalorie - pomijamy sosik, a jeśli nie, podkręcamy smak steków pysznym, śmietanowym sosem. Polecam gorąco! Składniki: pierś z indyka sól pieprz oregano czosnek olej do smażenia Na sos: 1 szkl. bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia) 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany(...)koperek 1 ugotowana i pokrojona marchewka Wykonanie: Piersi indyka kroimy na plastry o grubości 1,5-2 cm. Oprószamy ulubionymi ziołami. U mnie było to oregano oraz sól, pieprz i odrobina czosnku. Odstawiamy do lodówki na ok 1h. Następnie smażymy po 4 minuty z każdej strony. Przewracamy używając szczypiec – nie wbijamy w steki widelca, aby nie spowodować wypływania soków
Walijskie Pichcenie