propozycja na obiad - sycąca, smaczna i kolorowa. Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm - wymiar denka: 1 porcja ciasta na tartę - przepis własny TU 1 mała, podwójna pierś z kurczaka (300g) pęczek zielonych szparagów (700g) 1 duży por (100g) - jego biała i lekko zielona część; ciemnozielone liście warto umyć, poporcjować i zamrozić do wykorzystania jako warzywo do zupy
Grunt to przepis!propozycja powstała spontanicznie, gdy w lodówce poza światłem znalazła się jeszcze pierś z kurczaka, a w spiżarnianych zapasach udało się znaleźć produkty, które można było zestawić z kurczakiem. Danie proste, szybkie i pyszne:) Pene z kurczakiem w zapuszkowanym towarzystwie Składniki: 400 dag makaron pene, 1 szt filet z kurczaka, 1 szt por, 1 szt fasola czerwona
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałalitr bulionu drobiowego lub warzywnego + mała szczypta kurkumy · 1 podwójna pierś kurczaka · 1 czerwona papryka(...)ryżu arbrio (jak do risotto) Przygotować bulion i zagotować razem z kurkumą. Piersi pokroić w 1,5 cm kostkę. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej patelni o średnicy 26 cm. Dodać kurczaka i obsmażyć go dokładnie z każdej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładosyć treściwej, grillowanej karkóweczce, dziś propozycja z lekka odchudzona;) - grillowana pierś kurczaka zamarynowana uprzednio w aromatycznej oliwie z oliwek. Najpierw podzielę się pomysłem na przygotowanie tejże oliwy. Poprostu do zakupionej buteleczki wrzucam 2 ząbki czosnku i dwie gałązki świeżej bazylii, oczywiście można wykorzystać dowolne zioła, wedle upodobań. Tak wzbogacona oliwa jest idealna zarówno
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapewnością zakręcę w ten sposób jeszcze nie jedną roladkę:) Rolada drobiowa z wodnej kąpieli Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 jajko garść suszonej żurawiny sól, pieprz do smaku Pierś zemleć w maszynce do mięsa. Wyrobić z jajkiem, żurawiną i przyprawami na jednolitą masę. Jeżeli do gotowania użyjemy garnka o średnicy 25 cm mięso dzielimy na dwie części - jeżeli
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSerii z granatem ciąg dalszy - dziś propozycja na ciepło: Rozrywkowy kurczak - czyli pierś z kurczaka z mozzarellą i granatem Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 125 gram mozzarelli 1/2 granatu zioła prowansalskie przyprawy (sól, pieprz, curry) 4 łyżki ketchupu pikantnego 1/3 szklanki wody/bulionu Mięso natrzeć przyprawami, posypać ziołami prowansalskimi, odstawić na min. 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałałyżek) 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 kapusty pekińskiej 1 cebula (opcjonalnie) 3-4 ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 4 łyżki majonezu 6 łyżek ketchupu Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, posyp przyprawą "gyros" i usmaż do miękkości na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Kapustę cienko pokrój, cebulę posiekaj, ogórki i paprykę pokrój w kostkę. Sałatkę układaj
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaskładniki: 1 podwójna duża pierś z kurczaka 2 papryki (czerwona i żółta) 1 średnia cukinia 3-4 średnie cebule 12 pieczarek marynata do kurczaka: 7 łyżek soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 6 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka przyprawy do kurczaka z grilla Kamis Składniki marynaty dokładnie wymieszać.Kurczaka pokroić w dużą kostke i wrzucić
Monia miesza i gotujeskładniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 4 plastry świeżego ananasa marynata do kurczaka 6 łyżek oleju rzepakowego 3 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka przyprawa do kurczaka z grilla np.Kamis skórka otarta z połówki cytryny Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso pokroić w dużą kostkę i wrzucić do marynaty na minimum 1 godzinkę (ja zawsze przygotowuje wcześniej i zostawiam
Monia miesza i gotujeskładniki: 600 g piersi z kurczaka 100 g fety 2 łyżki majeranku 1 jajko 700 g marchewki 150 g margaryny 2 łyżki mąki pszennej do panierowania bułka tarta i/lub sezam olej rzepakowy do smażenia kuskus Pierś pokroić wzdłuż w nie za cienkie plastry i delikatnie roztłuc, oprószyć majerankiem. Ser feta pokroić w kawałki i zawinąć w mięso. Roladki panierować
Monia miesza i gotujeskładniki: 400 g makaronu 500 g piersi z kurczaka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml śmietanki 30 % 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii olej do smażenia sól i pieprz do smaku Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć kurczaka. Dodać koncentrat pomidorowy, posiekaną bazylię, doprawić do smaku. Wszystko razem dusić aż mięsko będzie miękkie, potem
Monia miesza i gotujeZapraszam na przepis z użyciem dipu meksykańskiego Prymat. składniki: 800 g piersi z indyka 3 papryki 4-5 plastrów świeżego ananasa Party Dip meksykański Prymat 6 łyżek keczupu 2 łyżki wody marynata: 1 łyżka miodu 7 łyżek oleju Rapso 4 łyżki soku z cytryny 1 łyżka przyprawy grill ziołowy Prymat Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pierś z indyka pokroić
Monia miesza i gotujeZapraszam na kolejny przepis z użyciem produktów Prymat które otrzymałam w ramach konkursu „Twój sposób na imprezę” . Dziś dipy - czosnkowy i barbecue. składniki: 250 g krewetek tygrysich 250 g piersi kurczaka ok 10-14 szt pieczarek świeżych ( mogą być też marynowane ) 100 g czarnych oliwek olej do smażenia ciasto piwne 3/4 szklanki piwa 1 i 1/2 szklanki maki(...)majonezu Składniki na ciasto dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęściejszą niż na naleśniki. W cieście zanurzać oczyszczone krewetki, pieczarki, osączone oliwki oraz pierś kurczaka pokrojoną w średnią kostkę. Smażyć na głębokim oleju na złocisty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło z dipami. Dipy przygotować wg instrukcji na opakowaniach - czosnkowy
Monia miesza i gotujeurośnie. Mam jeszcze kilka dużych sztuk więc na pewno się nie zmarnują a małe sztuki które uratowałam wykorzystałam między innymi do tego pysznego i prostego dania:) składniki: 300 g piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 5 małych cukinii 1 łyżka posiekanej natki piertuszki pieprz kolorowy sól morska 4 łyżki śmietany 12% lub jogurtu olej do smażenia Paprykę pokroić(...)kostkę a małe cukinie w plasterki (moje cukinki miały 10-15 cm długości). Pierś kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Chwilę smażyć, gdy mięso zmieni kolor dodać pokrojone warzywa. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić wszystko aż mięsko i warzywa zmiękną. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Zestawić z ognia, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Podawać
Monia miesza i gotujeskładniki: 600 g piersi z kurczaka 5-6 dużych kapeluszy kani do panieorwania otręby pszenne 1-2 jajka 1 cebula pieprz sól olej do smażenia Kanie i cebulę pokroić w drobną kostkę i zarumienić na oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pierś kurczaka pokroić wzdłuż w nie za cienkie plastry i delikatnie roztłuc, oprószyć solą i pieprzem. Na każdy
Monia miesza i gotuje