Gulasze są bardzo często podstawą naszych obiadów, dlatego i w diecie nie może ich zabraknąć. A idealne na takie danie jest mięso indycze pierś albo udziec. Ja tym razem wybrałam mięso gulaszowe z udźca i zrobiłam indyczą wersje strogonowa. I jak się wam podoba? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSzukacie pomysłu na lekki obiad albo przekąskę? Coś co będzie łatwe, kolorowe i smaczne? To ten przepis powinien wam przypaść do gustu, szczególnie kobietom, które mogą
Bernika - moj kulinarny pamietniktaki smażony makaron z tym co akurat miałam w lodówce wyszedł idealnie jako uzupełnienie mojego niedzielnego, chińskiego obiadu. Sam tez smakuje wybornie. Możecie także dodać do niego pokrojone kawałki piersi kurczaka zamarynowane w sosie sojowym i oleju sezamowym i dzięki temu uzyskacie całkiem nowy wymiar tego szybkiego dania. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚwięta bez domowego pasztetu to jak oktoberfest bez piwa. A nic nam nie zastąpi dobrego domowego pasztetu, zrobionego z myślą o śniadaniu świątecznym dla najbliższych. Ten
Bernika - moj kulinarny pamietnikTakie risotto to idealny szybki posiłek szczególnie, gdy chcemy sobie zrobić przerwę od skomplikowanego gotowania. Prosta kuchnia włoska to dobry początek pysznego dnia. Ryż, kurczak, wino
Bernika - moj kulinarny pamietnikTrwa szparagowy sezon, dlatego zakupiłam ich wiązkę i postanowiłam wykorzystać jako element szybkiego i bardzo przez nas lubianego dania czyli risotta. Nawet mąż, który nie jada
Bernika - moj kulinarny pamietnikOdkąd jakiś czas poznałam inne oblicze tej kaszy i wiem, że pęczak może być pyszny, staram się ją przygotowywać regularnie, jako dodatek do gulaszu czy samodzielne
Bernika - moj kulinarny pamietnikWitam wszystkich serdecznie I zapraszam na singapurskie noodle. Skladniki: 3-2 lyzki oleju orzechowego lub veg 2 zabki czosnku 250 gr ugotowanych prawns 300-400 gr piersi z kurczaka 1 cebula 1 lyzka curry 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 lyzeczka cukru 1 lyzeczka soli 1/3 kubka rosolu z kury ( z kostki) 1-2 lyzki light sojowego sosu
Smaki EdytyZapraszam na Chicken Biryani Jedna z popularniejszych hinduskich potraw. Skladniki: Ok 1 kg kurczaka - ja dalam 6 udek plus dwie piersi z kurczaka.( obrac ze skory, usunac kosc, pokroic w kostke ) maly kawalek imbiru ( ginger) stary na tarce 6 zabkow zmiazdzonego czosnku 1.5 lyzki garam masala 1 lyzeczka chilli 2 lyzeczki soli 500 ml naturalnego jogurtu 200 ml mleka
Smaki EdytyDzisiaj w roli glownej - Chicken tikka masala Marynata do kurczaka Ok 400 gram piersi z kurczaka kroimy w kostke. Przyprawy - 1 lyzeczka garam masala, 1 lyzeczka imbiru, 1 lyzeczka cynamonu I 1 lyzeczka kuminu I 1 lyzeczka papryki Ok 200 ml jogurtu naturalnego. Do joguru dodajemy 1 lyzke oliwy z oliwek, przyprawy- mieszamy I dodajemy kurczaka. Odstawiamy
Smaki Edytyzabki czosnku 2-3 lyzki parmezanu 2-3 orzechy sol, pieprz ok 150-200 ml oliwy z oliwek Wykonanie: Bledujemy - do polaczenia wszystkich skladnikow. Usmazyc na patelni piersi z kurczaka - doprawic sola, pieprzem I papryką Do tego salatka z por, kiszonych ogorkow I malej papryki Ugotowac makaron - wymieszac z pesto , dodac pokrojonego kurczaka, posypac swiezym parmezanem I obiad gotowy
Smaki EdytySzybki obiad? tak - zapraszam na domowego KEBAPA ( tak, tak- kebap - a nie kebab ) Doprawilam piersi z kurczaka I wrzucialam na grilla Doprawilam mielone I dalam do zgrillowania Skroilam pomidory, cebule, ogorki. Zrobilam z greckiego jogurtu sos pomidorowy, sos czosnkowy I tzatzyki Do pity wysmarowanej wewnatrz sosem czosnkowym -wkladalam kurczaka, mielone, pomidory , ogorki , cebule I na koniec sos pomidorowy Podalam
Smaki EdytyDzisiaj zapraszam Was na moje kulinarne wspomnienie z amerykanskich wakacji Panie , Panowie - kuchnia wloska a w roli glownej STROMBOLI Przyszykowalam ciasto jak do pizzy Usmazylam piersi z kurzczaka, przygotowalam szpinak, podsmazylam pieczarki, ser starty mozzarella, brie oraz zblanszowalam brokuly. Wylozylam to na rozwalkowany prostokat ciasta, posmarowany pasta z pomidorow. Zrolowalam. Drugie Stromboli przygotowalam z miesa mielonego z cebulka
Smaki EdytyWitajcie, dzisiaj zapraszam Was na kurczaka zapiekanago z warzywami Najpierw pokroilam piersi z kurczaka , wrzucialam na patelnie do podsmazenia, wrzucialm 2 cebule I smazylam jeszcze ok 3 min. W miedzyczasie wlozylam papryki do piekarnika , by zciagnac skorki. Zblanszowalam tez brokuly. Wlozylam do naczynia zaroodpornego kurczaka, na to brokuly , pokrojona papryke I posypalam serem mozzarella. Wlozylam do nagrzanego
Smaki Edytylyzki oleju ) Smazylam 2 min. Dodalm 2 puszki mleka kokosowego, 100 ml rosolu kurczakowego,2 -3 lyzki zielonej curry pasty, 4 lime leaves- gotowalam ok 2 min Dodalam piersi z kurczaka, pokrojone w kostke- gotowalam na malym ogniu 20 min. Na koniec dodalam 1 lyzke fish sosu, 2 lyzki sojowego sosu, 1 lyzeczke cukru I soku z polowki cytryny Podalam
Smaki Edyty