Chrupiąca cukinia nadziewana świeżymi pomidorami, kurczakiem, kabanosem. Prosto, smacznie. Uwielbiam takie młode cukinie są najlepsze. Na ciepło i na zimno można jeść. 2 cukinie 1/2 piersi z kurczaka 50 g kabanosów 3 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki, koper świeży 8 kulek mozzarelli sól, pieprz 1/2 łyżeczki oregano, bazylia suszona 4 pomidorki koktajlowe olej rzepakowy Cukinie kroję(...)pół wzdłuż. Wycinam środek miąższu zostawiając trochę. Pierś z kurczaka kroję w kostkę, przekładam do miski. Dodaję pokrojoną cebulę i czosnek. Doprawiam solą, pieprzem, bazylią, oregano, dodaj dwie łyżki oleju. Odstawiam na godzinę do lodówki. Pomidory kroję w kostkę i przesmażam na patelni. Przecieram przez sitko. Można je sparzyć wcześniej i obrać se skórki wtedy nie trzeba przecierać. Kurczaka przesmażam
wesoła kuchniainne gołąbki ;) inny kolor, quiona zamiast ryżu i kurczak zamiast wieprzowiny, a sos pomidorowy zastąpiłam klarowanym masłem aromatyzowanym ziołami. Pychota! Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 podwójna pierś z kurczaka pół cebuli 6-8 liści modrej kapusty 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki masła majeranek mielony kminek mielona kolendra pieprz sól Wykonanie: Liście kapusty obgotowujemy kilka minut, żeby trochę(...)zmiękły (polecam dodać do wody trochę octu dla zachowania koloru liści). Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, lub bardzo drobno siekamy, mieszamy ją z quinoą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą pokrojoną w kosteczkę i podsmażoną na maśle. Farsz doprawiamy według uznania solą, pieprzem, majerankiem (polecam dać go sporo), kminkiem i kolendrą. Farsz zawijamy w liście, a zawinięte gołąbki
Quinoa Raz!Kawałki kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych t o idealne danie dla wszystkich fanów nuggetsów. Chrupiąca panierka oraz miękki i soczysty środek – połączenie idealne. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, 4 szklanki płatków kukurydzianych, 1 szklanka mąki, 3/4 szklanki mleka, 1 jajko, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz do smaku, olej do smażenia. Pierś z kurczaka
Moja kraina smakówSoczysta, lekka i bardzo smaczna pierś kurczaka gotowana na parze. Danie jest dietetyczne i lekkostrawne, a przygotowanie szybkie i bardzo proste, nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Gotowanie na parze jest najzdrowsza formą obróbki termicznej. Produkty przygotowane w parowarze zachowują witaminy i składniki mineralne, które ulegają wypłukiwaniu podczas tradycyjnego gotowania. Tak przygotowany filet nie zawiera szkodliwych tłuszczów, jest idealny dla małych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kotlety z mielonego mięsa z piersi kurczaka, z dodatkiem żółtego sera. Podobno jest to przepis Magdy Gessler. Z taką informacją spotkałam się na innych stronach kulinarnych 🙂 Często robię kotlety
BullioSkładniki: - ryż basmati – (30 g) -filet z piersi kurczaka – (2O0 g) - papryka czerwona ( g) -przyprawy wg. uznania Wykonanie: Kurczaka poddusić na wodzie, dodać ryż sypki, podlać wodą. Dusić pod przykryciem aż ryż wchłonie całą wodę, ok. 10 min. Dodać pokrojoną paprykę, dusić przez kolejne 5 min. Przyprawić wedle uznania. W razie potrzeby podlewać wodą. Całość: 351 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasPrzedstawiam wam dzisiaj pomysł na wykorzystanie filetów z piersi kurczaka z możliwością przemycenia warzyw ;). Danie szybkie proste i smaczne. Polecam dla znudzonych tradycyjnymi kotletami z kurczaka. Kotlety te możemy zrobić z równymi warzywami dzisiaj przedstawiam wersję z brokułem. Smakuję równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Składniki: * filet z kurczaka 0,5kg * brokuł 500 g * jajko * łyżka majonezu
Kulinarne przygodySkładniki: 30 dag filetu z piersi kurczaka 1 cukinia 2 ząbek czosnku imbir w proszku 2 cebule 4 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżeczki cukru czarny pieprz 2 czerwone papryki Sposób wykonania: Filet pokroić w paski.Usmażyć. W miseczce wymieszać jasny sos sojowy, cukier i czarny pieprz. Do podsmażonego fileta dodać sos przygotowany w miseczce. Zagotować. Paprykę oczyścić z gniazda
Przepisy kulinarne babci AntoninySkładniki: na 3porcje 2 filety z piersi kurczaka 1 op serka mascarpone 2 szalotki czosnek sól pieprz słodka papryka oliwa z oliwek łyżka masła makaron farfalle Przygotowanie: kurczaka myjemy, kroimy w kosteczki, oprószamy solą, pieprzem i papryką, odstawiamy w międzyczasie wstawiamy wodę na makaron, solimy, dolewamy odrobinę oliwy do wrzątku wsypujemy makaron na patelni podgrzewamy oliwę
Luźna KuchniaSkładniki farszu 2 szklanki ryżu 1 duża pierś kurczaka 4 i pół szklanki bulionu z kurczaka (gotowanego) parę orzeszków do dekoracji 2 -3 łyżki płatków papryki 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu sól Składniki ciasta 2 jajka 4 łyżki jogurtu 100 g margaryny 1 opakowanie proszku do pieczenia sól mąki ile zbierze(około 0,5 kg) Wykonanie Ugotować w osolonej wodzie
w mojej kuchniPierś z kurczaka pieczona z ziołami, podana w towarzystwie warzyw, będzie idealna jako lunchbox lub szybki obiad po pracy. Ja swój podałam dodatkowo z kaszą jaglaną ugotowaną na sypko. Składniki na 4 porcje: pierś: 700 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soku z cytryny sól
Fabryka pomysłówCzasu nie miałam prawie w ogóle. Musiałam zaraz wyjść, a byłam strasznie głodna. Miałam rozmrożoną pierś z kurczaka, ponieważ plan był taki, że usmażę ją w woku i podam do ryżu. To, na co zostało mi czasu, wyląda tak:) : Składniki: 1 pierś z kurczaka - u mnie bardzo duża, więc się najadłam mimo, że mój obiad składał się tylko z mięsa
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKotlet pożarski to mielony kotlet drobiowy lub cielęco-drobiowy. W większości przepisów najczęściej przygotowany jest wyłącznie na piersi z kurczaka, co – moim zdaniem – odbija się na smaku i konsystencji. Pierś jest bowiem najchudszą częścią kurczaka, a jak wiemy, to tłuszcz jest nośnikiem smaku. Dlatego w mojej wersji przepisu na “Kotlet pożarski” polecam używać całego kurczaka, pozbawionego
Moja Delicjagalaretki ;) Możecie pokroić go dowolnie, w paseczki, kwadraciki, albo zjeść w całości :) Gotowe galaretki użyłam do mojej sałatki. A następnie zabrałam się do dalszej pracy. Pierś z kurczaka umyłam, oczyściłam, ponownie opłukałam, osuszyłam, po czym pokroiłam na mniejsze części i przyprawiłam oliwą, pieprzem, solą, curry i czarnuszką. Wstawiłam na 25 minut do parowaru. Gotowe pokroiłam(...)małe kawałeczki Na talerzu ułożyłam zieloną rukolę, a na niej naprzemiennie plastry świeżo krojonego mango i galaretki z zielonej herbaty i kawałeczki piersi z kurczaka. Z półeczki wyjęłam domową konfiturę malinową - słodko-kwaśną, która idealnie tu się wpasowała ;) Do tego odrobina octu balsamicznego i gotowe! A poniżej dwie propozycje podania - jedna z galaretką w postaci paseczków
Sajkofanka smakuDziś sałatka szybka, prosta i smaczna, dla osób lubiących smak mocno czosnkowy. Składniki sałatki: 1 średni brokuł 4 jajka 10 pomidorków koktajlowych podwójna pierś z kurczaka olej przyprawa gyros sól Składniki sosu czosnkowego: łyżka majonezu 250 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 6 ząbków czosnków sól, pieprz Pierś z kurczaka opłukać, pokroić na kwadraciki. Posypać przyprawą gyros, podsmażyć
Konrad Gotuje