Kotlety szarpane z kurczaka i warzyw nauczyłam się robić od babci. Babcia nazywa je po prostu „ szarpańce ” i zazwyczaj używa do nich piersi z kurczaka, kukurydzy, sera oraz pieczarek. Ja dodatkowo dodałam jeszcze paprykę i pora, które świetnie łączą się z pozostałymi składnikami. Kotleciki mają jedną, ogromną zaletę – smakują zarówno dorosłym, jak i najmłodszym. Robi się(...)sztuk. Kotlety szarpane z kurczaka i warzyw: 500 g filetu z piersi kurczaka (2-3 pojedyncze piersi) 150 g pieczarek (ok. 6-8 sztuk) 100 g tartego, żółtego sera (np. gouda lub cheddar) 100 g kukurydzy konserwowej (ok. 6 łyżek) 1 czerwona papryka 4-5 cm kawałek pora 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki pszennej 2 małe jajka
Poezja smakunatka pietruszki posiekana 1 łyżka, woda 10 łyżek, dodatkowo: tortille 8 szt, sałata lodowa pół główki, kukurydza konserwowa 3/4 puszki, pomidor 2 szt, papryka czerwona pół szt, ogórki konserwowe 4 szt, pierś z kurczaka 2 szt, przyprawa gyros 1 łyżka, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Ciecierzycę odcedzamy, następnie miksujemy na gładką masę z dodatkiem wody i tahini. Dodajemy wyciśnięty(...)kroimy na grubsze paski. Następnie posypujemy piersi przyprawą gyros, mieszamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Pomidory oraz paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki do wrapów dzielimy na 8 części. Tortille smarujemy hummusem, następnie nakładamy poszarpaną sałatę lodową, pomidory, paprykę, kukurydzę, pół ogórka konserwowego pokrojonego w półplasterki oraz kurczaka. Tortille zwijamy jak krokieta. Podajemy na zimno
kulinarne odsłony patismaczne. Można je przygotować wcześniej a potem tylko zapiec w piekarniku jakieś 15-20 minut. Porcelana Bogucice z kolekcji Swietłana Składniki: 10 dużych pieczarek 1 pierś z kurczaka 1 łodyga selera naciowego 1/4 żółtej papryki 1 mała cebula 1/4 szkl kaszy kuskus 4 łyżki krojonej mozzarelli 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz czosnek granulowany Przygotowanie: Pierś pokroić w drobną kostkę(...)rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego dodać pierś i przesmażyć. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę masła dodać cebulę przesmażyć 1-2 minutki dodać paprykę, seler i dalej podsmażać około 5 minut. Na samym końcu dodać pokrojone pieczarki i podsmażać do momentu odparowania płynu. Zdjąć z ognia dodać z powrotem kurczaka i kaszę kuskus. Wymieszać
Ala piecze i gotujerodziny. Kolacja czy obiad…Wspaniałe danie na każdą porę dnia. U mnie spaghetti Florentine to hit! Spaghetti Florentine Składniki: na 4 porcje 400 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka z papryką 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku 10 suszonych pomidorów w oliwie 400 g pieczarek 3 gałązki tymianku 1 łyżka sherry, półwytrawne 350 ml śmietanki
codojedzeniainnymi warzywami ale również z mięsem i drobiem. Pilaf z quinoa Składniki: 2 porcje 150 g quinoa 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 łyżka oleju 300 g piersi z kurczaka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki po ½ łyżeczce mielonego kminu rzymskiego, kajeńskiego pieprzu i kurkumy sól do smaku Wypłucz quinoa w zimnej wodzie pocierając nasiona, wtedy pozbędą
codojedzeniaczasu. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego rozmarynu Łyżeczka octu balsamicznego 5 łyżek oleju Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Po tym każdy kawałek nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, aby marynata przedostała się do środka
Kuchnia Łukaszaciasta francuskiego pierś z kurczaka 1 mały krążek sera camembert 1 kulka mozarelli (125g) 60 g żółtego sera kilknaście pomidorków koktailowych ostra i słodka papryka sól pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju Pierś z kurczaka pokroić na drobne kawałki, wymieszać z czosnkiem i przyprawami i usmażyć na oleju. Ciasto francuskie podzielić na 6 kawałków i wylepić nim foremki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapyszne danie, w dodatku podane z ryżem. Danie zaliczam do dań lekkich i szybkich w przygotowaniu w dodatku bardzo smacznych. SKŁADNIKI : 1 duża pierś z kurczaka 250 ml jogurtu naturalnego sól, pieprz, papryka do smaku 1 łyżeczka curry 2 ząbki czosnku 1 łyżka czarnego sezamu 1 łyżeczka miodu(...)PRZYGOTOWANIE : Piersi z kurczaka przecinamy wzdłuż na 3-4 części. Górę nacinamy nożem w paseczki. Do miski wlewamy jogurt, curry, płynny miód, przeciśnięty czosnek i resztę przypraw. Wkładamy mięso do marynaty i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na 30 minut aby naszło. Kalafior, marchew kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy na parze na półmiękko, studzimy. Ryż gotujemy, na miękko, odkładamy. Do blaszki
Kulinarne Fantazje Marioliśmietany 30% lub 36% (do sosów powinno się dawać 30%, ja akurat miałam 36% i też była dobra) łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy szczypta imbiru papryka ostra, sól, pieprz do smaku Przygotowanie Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Do mięsa dodajemy por pokrojony w półplasterki i marchew pokrojoną w paski. Podsmażamy chwilę, następnie podlewamy pół
e-PrzepisyKulinarnegryczanej w torebkach250 ml przecieru pomidorowego200g pieczarekcebulapołówka piersi z kurczaka120g mozzarellinatka pietruszkipieprz, sól, papryka słodka,masło pomidorKaszę gotujemy ok. 10 min. Podsmażamy na maśle cebulę i pieczarki, następnie dodajemy przecier pomidorowy, chwilę dusimy, następnie dodajemy posiekaną natkę z pietruszki doprawiamy pieprzem i solą.Pierś z kurczaka przyprawiamy i odstawiamy na kilkadziesiąt minut. Następnie smażymy, może być lekko surowa
Czerwona Porzeczkasmaku. Nadaje się na imprezki, śniadania i do lunchbox'u. Zrobiłam ją z samodzielnie skomponowaną mieszanką ziół do gyrosa. Składniki: 250 g mięsa z piersi kurczaka 100 g ryżu brązowego (polecam Skworcu ) 1czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 łyżka siekanej natki pietruszki 3 czubate łyżki majonezu 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon pieprz sól(...)Przygotowujemy gyros z kurczaka: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na nieduże, cienkie kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy składniki marynaty, całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Kurczaka wrzucamy na dużą, bardzo mocno nagrzaną patelnię. Kurczaka obsmażamy krótko, około 4 minut. Podczas obsmażania kilka razy go mieszamy. Kurczaka zdejmujemy z patelni
Smak mojego domusmaku. Nadaje się na imprezki, śniadania i do lunchbox'u. Zrobiłam ją z samodzielnie skomponowaną mieszanką ziół do gyrosa. Składniki: 250 g mięsa z piersi kurczaka 100 g ryżu brązowego (polecam Skworcu ) 1czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 łyżka siekanej natki pietruszki 3 czubate łyżki majonezu 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon pieprz sól(...)Przygotowujemy gyros z kurczaka: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na nieduże, cienkie kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy składniki marynaty, całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Kurczaka wrzucamy na dużą, bardzo mocno nagrzaną patelnię. Kurczaka obsmażamy krótko, około 4 minut. Podczas obsmażania kilka razy go mieszamy. Kurczaka zdejmujemy z patelni
Smak mojego domumiękki naprawdę smakuje fantastycznie! Cieszę się, że przekonałam do niego moją siostrę, tatę oraz Lubego :) Zapraszam na dzisiejszy obiad! Składniki (2 osoby) 2 x pierś z kurczaka 1 x por 1 x papryka czerwona 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki masła mój sekretny składnik: 2 łyzki białego serka (np. Almette, ja użyłam Tartare z czosnkiem i ziołami
Kitchens Alphabetpyszny i pożywny obiad : kurczak i brokuły w formie tarty SKŁADNIKI Ciasto: 300 g mąki 150 g masła 1 jajko 1 łyżka śmietany sól, papryka ostra w proszku Nadzienie: 1 pierś z kurczaka kilka ugotowanych pieczarek kilka różyczek brokuła przyprawa kurczak ziołowy Skworcu sól, pieprz, bazylia, oregano 150 ml śmietany 18%, 2 jajka, 4 łyżki startego żółtego sera WYKONANIE
słodki bratekpiersi z kurczaka 2 kostki rosołowe pieprz kolorowy ziarnisty w młynku 4 ząbki czosnku 100 ml oliwy z oliwek sól czosnkowa 1 papryka czerwona 1 cebula 1 cytryna 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy i czyścimy. Następnie ubijamy je jak na kotlety schabowe. Marynujemy je w marynacie z : 50 ml oliwy z oliwek, 4 wyciśniętych ząbków czosnku(...)już na nią oliwy. Smażymy tak aby mięso było dobrze wysmażone, ale żeby nam sie nie spaliło. Podczas smażenia, do uprzednio rozgrzanego piekarnika ( 200 stopni) wsadzamy paprykę na jakieś 20 minut. Pozostałą ilość oliwy mieszamy z 1 łyżką cukru i pieprzem. Dodajemy na patelnie wraz z pokrojoną w talarki
ClauditteMissCooking