pierś z indyka - 1975 przepisów (strona:3/132)

Pierś z indyka pieczona na liściach czosnku 85

Pierś indyka jest doskonałym mięsem, które nadaje się do pieczenia. Można je potem wykorzystać na obiad na gorąco, jak też na zimno do pieczywa lub sałatek Co potrzeba: 1,2 kg piersi z indyka, 5 liści czosnku zwykłego lub niedźwiedziego, 6 łyżek oleju rzepakowego, Sól, Papryka ostra w proszku, Curry w proszku, Mieszanka przypraw: czosnek, bazylia, pomidor suszony(...)Wykonanie: Pierś indyka myjemy, osączamy z wody, posypujemy obficie solą, curry, ostrą papryką oraz mieszanką przypraw czosnek-pomidor-bazylia. Na dużą i wysoką patelnię wlewamy olej, układamy liście czosnku, na nie wykładamy mięso, przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C, pieczemy 50 minut na termoobiegu. Po tym czasie mięso odwracamy, przykrywamy pokrywką, pieczemy 20 minut. Wlewamy

Bułka z Chlebem
Pieczona pierś z indyka + historia mojego przepisu 208

się podejrzane :)) i zaczęłam przygotowania. Czytam pierwszy punkt, a tam Gordon karze przykryć folią deskę, na to ułożyć jedną pierś, przykryć ponownie folią i przy pomocy wałka roztłuc pierś na grubość 1 cm. Spojrzałam na moją, wielką pierś z indyka ważącą 1 kg, raz jeszcze przeczytałam pierwszy punkt przepisu i… wybuchłam śmiechem :D Noo, coś tutaj(...)ewidentnie nie gra. Bardziej to pasuje na piersi z kurczaka. Więc na pewno jest błąd! Super. Ale co z moją wielką indyczą piersią? Nie zastanawiając się długo, stwierdziłam, że pójdę na żywioł i upiekę całą pierś w piekarniku. Hmm.. Tylko jak się za to zabrać? Jak poprawnie upiec pierś z indyka? Nie było czasu na szukanie przepisów, wertowanie

Moja Delicja
PIERŚ INDYKA PIECZONA W GLAZURZE 231

Soczysta i delikatna wędlina z indyka pieczona w słodko-słonej marynacie z miodu, octu i powideł śliwkowych. Przepyszna na kanapkę jak i na domowy obiad. Podczas pieczenia pierś indyka częściowo zanurzona jest w gorącej wodzie, dzięki czemu nie wysycha i nabiera wilgoci. Co jakiś czas polewamy ją pozostałą marynatą, która spływając miesza się z wodą tworząc pyszny(...)wymieszać z majonezem. Otrzymamy w ten sposób rewelacyjny sos do kanapek. Miód można zastąpić syropem klonowym lub cukrem, a powidła śliwkowe dżemem brzoskwiniowym lub z czarnej porzeczki. SKŁADNIKI 1 pierś indyka o wadze ok. 800-900 g. przyprawy: po 1 łyżeczce: soli, świeżo zmielonego czarnego pieprzu, słodkiej czerwonej papryki w proszku i suszonego oregano, szczypta chili w proszku marynata

cool and minty
Roladki z piersi z kurczaka (indyka) z mozzarellą i suszonymi pomidorami 223

podejść, a w roladkach wylądowały pomidorki ze sklepu!:D Nie będę pisać składników na konkretną liczbę porcji, w zależności od potrzeb pomnóżcie odpowiednio :) Składniki:  - filety z piersi z kurczaka lub indyka w ilości dowolnej - kulka mozarelli (na około 4 roladki)  - pokrojone na kawałki suszone pomidory (u mnie dwa kawałki na roladkę) - świeża bazylia (po 2-3 listki(...)roladkę) - sól, pieprz (ew. zioła) - olej do smażenia - odrobina mąki Przygotowanie:  1. Mięso myjemy i suszymy, każdą pierś kroimy na dwa plastry i delikatnie rozbijamy. Posypujemy solą i pieprzem z obu stron.  2. Na każdym kawałku mięsa układamy pokrojony w kostkę ser, pomidory oraz drobno posiekane listki bazylii - najlepiej przy szerszym końcu, wtedy łatwiej zawinąć ciasną roladkę. Zawijamy

Kraina Tysiąca Smaków
Sałatka z piersią indyka, fetą i pomidorkami koktajlowymi 251

Sałatka z piersią indyka, fetą i pomidorkami to przepis na szybki lunch do pracy. Zapraszam Przepis na sałatkę z piersią indyka Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 30 minut Składniki 200 g piersi z indyka garść rukoli 100 g sera typu feta kilka pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek papryka słodka sól i pieprz olej do smażenia Przepis(...)kładziemy na rukoli. 3 Ser kroimy w kostkę, pomidorki myjemy - dodajemy do całości. 4 Polewamy oliwą z oliwek. Porady Pierś z indyka możecie zastąpić piersią z kurczaka. Artykuł Sałatka z piersią indyka, fetą i pomidorkami koktajlowymi pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Kotlet z fileta indyka w zdrowej panierce kukurydzianej 141

Czas przygotowania 15 min. Czas gotowania 20 min. Całkowity czas 35 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE) Kotlety z filetów indyka   300 g filetów z piersi indyka   pół szklanki płatków kukurydzianych   1 jajko   oliwa z oliwek   2 ząbki czosnku   przyprawy: sól, pieprz, chili, papryka słodka, rozmaryn, oregano Dip pomidorowy(...)Wyłóż wszystko na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ryżem. Smacznego! Składniki SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE) Kotlety z filetów indyka   300 g filetów z piersi indyka   pół szklanki płatków kukurydzianych   1 jajko   oliwa z oliwek   2 ząbki czosnku   przyprawy: sól, pieprz, chili, papryka słodka, rozmaryn, oregano Dip pomidorowy

A to pestka
Pieczona pierś indyka w sosie pieczeniowym 51

kurczak z mozzarellą –  kurczak pieczony –  orientalne skrzydełka z kurczaka –  kotlety mielone z kurczaka –  kotlet schabowy –  schabowy inaczej –  surówka z czerwonej kapusty PIECZONA PIERŚ INDYKA PRZYGOTOWANIE: 1 h 30 minut Ilość porcji: 2-4 SKŁADNIKI: pierś z indyka ze skórą lub bez (średnia – 600-800g) 1 łyżeczka suszonego oregano 2 duże(...)specjalną torebkę do pieczenia. Na dno włóż warzywa, na nich połóż pierś z indyka a następnie polej wszystko rozpuszczonym masłem. Zamknij szczelnie rękaw i włóż do naczynia do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 190 st C i wstaw do niego przygotowanego indyka. Piecz pierś przez 60-70 minut w zależności od wielkości kawałka. Po upieczeniu wyjmij mięso z piekarnika

nietylkopasta.pl
Pierś z indyka z marchewką i orzechami duszona w białym winie 129

Lubicie potrawy z piersi indyka ale skończyły Wam się pomysły? Chętnie podzielę się przepisem na prostą i bardzo(...)smaczną potrawkę z indyka, która idealnie nadaję się na obiad w takie dni, kiedy nie ma czasu na długie i wymyślne gotowanie. Spróbujcie Składniki: – 300g filetów z piersi indyka – 2 duże marchewki – 1 cebula – garść orzechów włoskich – 200ml białego wina wytrawnego – garść drobno posiekanej pietruszki – garść drobno posiekanego koperku

Smaki Armine
Rolada z piersi indyka ze szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami 372

ziemniaków – wspaniale się z nią komponują, a pieką dokładnie tyle samo. Roladę z indyka można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, a upiec przed podaniem. Rolada z piersi indyka (na ok. 8 porcji) : 1 pierś z indyka o wadze ok. 1 kg 2 ząbki czosnku 100 g świeżych liści szpinaku baby 150 g szynki dojrzewającej (parmeńskiej(...)pięciu minutach odpoczywania. Oprócz ziemniaków warto do rolady podać ugotowane warzywa np. brokuł, fasolkę szparagową czy kalafior. Inspiracją była rolada z bloga lepszysmak.wordpress.com – przepis zmodyfikowałam Post Rolada z piersi indyka ze szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Pierś indyka pieczona 84

Pierś indyka pieczona, pyszna na ciepło i na zimno jako wędlina.  Przeważnie piekę całego indyka , według mnie jest lepszy, smaczniejszy, no i bardzo lubię nogi indycze.  Jest super soczysty i delikatny(...)rozumiem, że cały indyk jest duży, a nie zawsze mamy potem co z nim zrobić. Dlatego też czasem piekę samą pierś, kawałek piersi bez skóry i tłuszczu. I mam sposób, aby mięso było soczyste i pyszne. Pierś indyka (kawałek nieco ponad kilogram), 150 g masła, sól, 15 goździków, 6 ziaren pieprzu czarnego, 3 ziarna ziela angielskiego, Wszystkie przyprawy oprócz

królestwo garów
Indyk – czy warto jeść? Warsztaty kulinarne z indykiem w roli głównej 81

indyka? Jak to jest z tym indykiem? Na początku całego spotkania dowiedzieliśmy się w jaki sposób Krajowa Rada Drobiarstwa dba o to, by produkty były najwyższej jakości – a ta najwyższa jakość wynikała z rygorystycznych zasad i procedur Unii Europejskiej oraz przepisów wewnętrznych. Na stronie Turkey From Europe możecie przeczytać o zaletach indyka, które wypisałam poniżej: Pierś(...)Groszek cukrowy świeży lub mrożony 150g 2 jajka Olej kokosowy Świeża kolendra i szczypiorek Przygotowanie: Dokładnie umyj i obierz warzywa, a następnie przygotuj ok. 400ml wywaru Pokrój filet z piersi indyka w grube plastry i przełóż do gotującego się wywaru, doprowadź do wrzenia i wyłącz źródło ciepła. Pozostaw do ostygnięcia. Odlej szklankę wywaru i ugotuj na niej ryż paraboliczny

Czynniki pierwsze
Pierś z indyka z czosnkiem i miodem 110

łatwo stracić upragnioną w każdym mięsie soczystość. Przy współudziale czosnku, miodu, cebuli i odpowiednich przypraw przygotujemy idealnie soczyste i miękkie mięso z piersi indyczej. //   Składniki (2 – 3 porcje): 300 g piersi z indyka 3 – 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka czosnku granulowanego szczypta cynamonu przyprawy (wszystkie po 1/2 łyżeczki): curry, słodka papryka, oregano, wybrana przyprawa do mięs(...)posiekaj lub przepuść przez praskę. Wymieszaj go z wszystkimi przyprawami, miodem i olejem. Gotową mieszankę daj na patelnię, a kiedy olej będzie już odpowiednio nagrzany, daj na niego pierś z indyka (pokrojoną na 2 – 3 części). Pierś podsmaż 1,5 minuty z każdej strony. Teraz do całości dolej wodę oraz pokrojoną w piórka cebulę. Całość duś na małym

Via Gusto
Pierś indyka na ziemniakach z parowaru 196

akurat były aż za bardzo i nie było żadnej informacji na opakowaniu o ostrości :) Więc na przyszłość lepiej kupować takie, gdzie takie informację są :) Składniki :  1 filet z piersi indyka  1 duży ziemniak  1 łyżka oliwy z oliwek 1 papryczka pikantna zielonej  1 papryczki pikantna czerwonej  listki rozmarynu  kiełki amarantusa  Przyprawy(...)wkładamy na 3 poziom na 10 minut przed końcem parowania. Gdy urządzenie się wyłączy, przekładamy plastry ziemniaka na talerz i posypujemy je świeżymi listkami rozmarynu. Nakładamy na nie kawałki piersi indyka, a na mięso kładziemy kiełki amarantusa. Wykładamy także papryczki. Czekam na Wasze komentarze, uwagi i pytania :) Pozdrawiam i smacznego. Adam

Parowar Faceta
Gołąbki z niskim indeksem glikemicznym – farsz z indyka i cukinii 91

indyczym zainspirowały mnie warsztaty kulinarne „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości” , w których uczestniczyłam pod koniec lutego. Z przyjemnością biorę udział w kampanii mającej na celu propagowanie jedzenia mięsa z indyka, bo moim zdaniem to jeden z najlepszych i najzdrowszych wyborów żywieniowych. Mówię to jako żywieniowiec, ale także osoba z cukrzycą, matka karmiąca piersią i mama dwulatka oraz ośmiolatki(...)prawidłowej produkcji czerwonych krwinek. Mięso z indyka (udo bez skóry) jest źródłem ryboflawiny B2. Ryboflawina B2 pomaga zachować zdrową skórę oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Oprócz tego, że ma tyle składników odżywczych, mięso z indyka jest też bardzo wdzięcznym produktem kulinarnym. Najczęściej wybieram delikatną i jasną pierś indyka. Tak też zrobiłam tym razem

Dietolog