Klasyka na polskim stole – mięso z pieczarkami i serem. 2 pojedyncze piersi kurczaka około 250 g pieczarek 2 małe cebule około 100-150 g tartej mozzarelli słodka papryka mielona majeranek sól, pieprz olej/masło klarowane Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na półplasterki. Oczyszczone mięso kroimy na porcje. Delikatnie rozbijamy je, nadając kawałkom podobną grubość. Oprószamy solą, pieprzem oraz
Smaki Na TalerzuSkładniki: 500 g makaronu penne 250 g piersi z kurczaka 125 g mozzarelli w zalewie (kulka) 250 g pieczarek cebula 400 g pomidorów krojonych w puszcze zioła prowansalskie 2 ząbki czosnku kucharek sól i pieprz do smaku przyprawa gyros Pierś z kurczaka kroimy w grubszą kostkę i smażymy z gyrosem. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone w paski pieczarki z pokrojona(...)szczyptę soli do smaku i odrobinę pieprzu. Doprawiamy ziołami prowansalskimi. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy zgnieciony przez praskę czosnek. po około minucie dodajemy usmażoną pierś z kurczaka i pieczarki. Całość mieszamy. Mozzarelle kroimy w kostkę ok pół cm. Ugotowany makaron mieszamy z sosem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy mozzarellą. Pieczemy w 150 stopniach
Kuchenne inspiracje Sylwiiinspiracja. Składniki : 3-4 piersi z kurczaka lub indyka (ładne, zgrabne i równe) pęczek zielonych szparagów 2 łyżki serka Philadelphia zielone pesto sól, pieprz Przygotowanie : Filety z piersi kurczaka lub indyka rozbić na w miarę cienkie kotlety. Kotlety oprószyć solą i pieprzem, posmarować serkiem Philadelphia, nałożyć niewielką ilość zielonego pesto, następnie położyć 3 szparagi, mięso zwinąć w roladki
Codzienne Gotowanieobiadek w kilka minut. składniki: 500 g piersi z kurczaka 2 słoiczki domowego sosu słodko-kwaśnego z cukinią o pojemności 0,5 l sól,pieprz olej do smażenia ryż Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Pokrojone mięso oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na oleju. Na drugą patelnię przełożyć sos ze słoików i podgrzać. Dodać usmażonego kurczaka i dokładnie wymieszać. Doprawić
Monia miesza i gotujesałatką smakują wybornie. Szybkie w przygotowaniu, bardzo lubiane przez dzieci. Składniki: 2 piersi z kurczaka pieczarki 200 g cebula 1 szklanka mąki mleko jajko sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Piersi kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki ścieramy na tartce razem z cebulą. Przyprawiamy mięso i mieszamy z pieczarkami. W drugiej misce mieszamy mąkę z jajkiem, solimy i dolewamy powoli mleka
NA MOIM TALERZUjaka powinna być polska liczba mnoga od burrito? PS Przygotowanie z wyprzedzeniem większej ilości zawiniętych w folię smakołyków jest bardzo dobrym pomysłem na bezproblemowe przyjęcie. Składniki: 6 tortilli 1 pierś kurczaka 1 dojrzałe awokado 1 średni batat 1 mała czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli 2 limonki ser typu feta 1 - 2 papryczki chilli 1 łyżeczka oregano natka kolendry(...)łyżka miodu sól i pieprz cukier oliwa Wykonanie: Pierś z kurczaka natłuścić oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową. Tak samo postąpić z batatem. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Kurczaka wyjąć po 1/2, a batata po 1 godzinie. Ostudzić. Batata obrać i rozgnieść na papkę dodając szczyptę lub dwie soli
zadanie-gotowaniektore tu czuc bardzo delikatnie i ostry parmezan, ktory nadaje potrawie charakteru. Zdecydowanie nie jest to nudne danie. Doskonale smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniakow i salaty. skladniki: 2 piersi z kurczaka sol i czarny(...)pieprz proporcje podaje tak na oko okolo 50g startego parmezanu okolo 70g zmielonych orzechow laskowych sok z cytryny 50g stopionego masla otarta skorka z 1/2 cytryny natka pietruszki Wykonanie: Piersi kurczaka umyc, oczyscic i osuszyc. Doprawic sola i pieprzem. W miseczce wymieszac parmezan, zmielone orzechy, skorke z cytryny i maslo z pietruszka. Nastepnie nalozyc na kazdy filet rowna warstwe mieszanki
Przysmaki Karolkidużym prawdopodobieństwem znajdzie sie w większości domów. Oczywiście przyda się też trochę przypraw - no ale o to już maniacy gotowania dbają. Czas: 45 minut Składniki: 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka białe części od pęczka szczypioru 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki oleju z pestek winogron ( lub ryżowego) 1 pełna łyżka(...)brązowego cukru nie oczyszczanego 1 łyżka soku z cytryny szczypta mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej papryki lub szczypta mielonego chilli szczypta pieprzu ziołowego Mięso z piersi kurczaka pokroić w bardzo cienkie plasterki , a potem w małe kawałki. Przygotować marynatę z pozostałych składników ( po za szczypiorem). Włożyć mięso w marynatę i zostawić na 30 minut ( można
Buniabaje w kuchniKotlety z piersi z kurczaka są dość popularne w naszym kraju. Rzadko w którym domu nie jada się ich. Jest to prosta i dość szybka potrawa. I tutaj pojawia się pytanie: czy każdy panierowany filet z kurczaka jest de volaille'm? Muszę Was zmartwić: nie każdy. Tylko ten, który podajemy w formie roladki z masłem i ewentualnie pietruszką lub koperkiem(...)używamy do tego celu oleju, margaryny czy - nie daj Boże! - smalcu, lecz prawdziwe, klarowane masło. Tyle teorii :) To może teraz zaproszę Was do stołu? :) Składniki: średnia pierś z kurczaka , masło , sól , pieprz - do smaku, jajko , bułka tarta , klarowane masło do smażenia lub ewentualnie olej. Pierś rozbijamy tłuczkiem na dość cienki filet. Najlepiej robić to przez woreczek lub umieszczając mięso
Codzienna kuchnia niecodziennasmaczniejsza niż kupiona. Placki tortilli tym razem kupiłam gotowe z powodu braku czasu na wykonanie domowych ale i tak było smacznie ;) Składniki: * 5 placków tortilli * 3 pojedyncze piersi kurczaka * świeży ogórek * 2 pomidory * sałata lodowa * pół cebuli * pół czerwonej cebuli * mała papryka czerwona * pieczarki * sos z ketchupu i majonezu Wykonanie: Placki tortilli lekko podgrzać, posmarować(...)sosem. Sos robię pół na pół ketchupu i majonezu. Pomidora i ogórka pokroić w plasterki, pieczarki drobno pokroić podsmażyć na maśle. Pierś z kurczaka pokroić w drobna kostkę, podsmażyć z przyprawą do gyrosa. Sałatę lodową "porwać" na kawałki, paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Na tortille nakładać po trochu warzyw i kurczaka. Zwinąć w rulon
Zrób to smaczniepecorino, parmezan, cheddar, radamer) czy ewentualnie serek topiony. W zależności od rodzaju sera sos może mieć różną konsystencję, od kremowej po bardziej ziarnistą. składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 200 ml śmietanki(...)bulionu drobiowego 75 g sera z niebieską pleśnią 75 g sera cheddar olej kokosowy do smażenia sól,pieprz makaron, u mnie rurki Malma posiekana natka pietruszki do posypania Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostką. Rozgrzać odrobinę oleju kokosowego i podsmażyć kurczaka. Delikatnie doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietankę oraz bulion. Dodać pokruszony ser pleśniowy oraz drobno start cheddar. Dokładnie wymieszać
Monia miesza i gotujeprzypadku tej potrawy, odpada argument, że już nie mam czasu - na przygotowanie tego pysznego dania potrzebuję najwyżej pół godziny :-) składniki: 200 g makaronu Kokardki 51 Lubella 500 g piersi z kurczaka 150 g suszonych pomidorów 1 łyżka suszonej(...)żurawiny 1 łyżka zalewy z pomidorów do smażenia 250 g serka mascarpone kilka listków świeżej bazylii do dekoracji sól, pieprz do smaku wykonanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Pierś kurczaka kroję w średniej wielkości kostkę i podsmażam na niewielkiej ilości oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami. Gdy mięso jest już usmażone dodaję pokrojone w paseczki suszone pomidory i żurawinę
babka w formiemężowi, który zasadniczo nie lubi musztardy. Zamiast kurczaka do sosu można dodać jajka gotowane na twardo – też bardzo lubię taką potrawę. Składniki na kurczaka w sosie musztardowym: 2 piersi z kurczaka sól, pieprz, pieprz ziołowy Sos: pół szklanki bulionu drobiowego 180 g śmietany 22% lub 30% 3 łyżeczki musztardy (dałam dwie sarepskiej i jedną delikatesowej) por niewielki pęczek natki pietruszki(...)sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie, kurkuma (można pominąć, ale dodaje sosowi ładnego koloru) Przygotowanie Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Obsypujemy przyprawami i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie piersi wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pora pokrojonego w plastry i smażymy, aż zmięknie. Po tym czasie na patelnię
e-PrzepisyKulinarnezasadzie nie przypomina ryżu, bardziej kaszę, rozpływa się w ustach. Na blogu pojawi się niebawem także wersja bez mięsa. Składniki (porcja dla jednej osoby - zdjęcie): 200 g piersi z kurczaka 0,5 kostki rosołowej 0,5 (50 g) cebuli 0,5 łyżeczki (4 g) masła 35 g (2 czubate łyżki) ryżu białego pół łyżeczki (2 g) cukru przyprawy: majeranek, oregano(...)zioła prowansalskie, tymianek, słodka papryka Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, solimy (niewiele), posypujemy po całości przyprawami i wstawiamy do lodówki na pół godziny. 2. Cebulę drobno siekamy. 3. Pół kostki rosołowej rozpuszczamy w szklance wrzątku, dodajemy masło i cukier, mieszamy. 4. Do małej żaroodpornej miski wsypujemy suchy ryż, następnie cebulę. Na wierzchu układamy kawałki
Malowane smakiemstarczy ? Hmm.. No to proszę jak ja to robię. Sałatka do pracy sałata zielona kawałek sera feta kurczak usmażony bez tłuszczu na patelni / ew. kurczak wędzony pomidor mały słoiczek ( u mnie podłużny – mieści się w pudełku) 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka ciepłej wody(...)wkładam do lodówki. Resztę zawijam w ręcznik papierowy wilgotny i wkładam do lodówki, będzie na kolejny dzień. Rano pierwsze co robię to na patelni smażę pierś z kurczaka, pierś się smaży ja robię resztę. Rano wyciągam pojemnik, rwę sałatę palcami na mniejsze kawałki od razu do pojemnika, dodaję pokrojony w mniejsze kawałki ser feta ( lub inny ) dodaję
Kuchnia na wzgórzu