pierogi - 9327 przepisów (strona:422/622)

Przysmaki chińskiej kuchni w pigułce 194

gotowane na parze), które podaje się wraz z warzywami. Kuchnia chińska chętnie sięga też po owoce morza, które są ciekawym składnikiem wielu orientalnych dań. Chińczycy okazują także zamiłowanie do pierogów i klusek z dodatkami, które podkreślają smak wielu potraw. W zależności od regionu możemy zasmakować w wielu różnych smakach. Chińczycy także mają swoje własne przepisy na dania mięsne, których

Codogara
Swojski makaron ;) 156

ilość zwrotna. 5 jaj woda Do mąki dodajemy jaja lub nie i dolewamy dobrze ciepłą wodę,  tak aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Podobnie jak na pierogi.  Nie dodajemy oleju do ciasta makaronowego. Musi być bardziej twardsze niż pierogowe.  Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego ciasta to chyba jedyne, co mogę podpowiedzieć to:  ostrożnie z wodą

Ukojenie Podniebienia
OLSZTYN I OKOLICE CO WARTO ZOBACZYĆ DZIEĆMI 214

warmińskiego, zupy z grzybów leśnych z łazankami, babki ziemniaczanej dzyndzałek, okonek warmińskich prosto z patelni. Nie są to dania dietetyczne lecz z cała pewnością warto ich spróbować. Bardzo smaczne pierogi , rybki długo pozos tają w pamięci. T aki obiad może być  świetnym pomysłem na małą lekcję historii dla naszych dzieci. Karczma sąsiaduje z dziedzińcem na którym w ciepłych

WYSPA SZCZĘSLIWA
Bezmięsny obiad 213

Krokiety Chłodnik Kotlety rybne Kopytka Ryba po grecku Kluski śląskie Makaron z tuńczykiem Pierogi Placki ziemniaczane Pomidorowa z tortillą

NA MOIM TALERZU
Pierożki „Pałki” na głębokim tłuszczu z kurczakiem 364

wymieszać. Pokrojone mięso połączyć z starym serem i w razie potrzeby doprawić do smaku. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, obficie posypanej mąką i rozwałkować. Wycinać szklanką kółka jak na pierogi, nakładać farsz mięsno-serowy i zlepiać formując małe udka drobiowe.  Moczyć w roztrzepanych białkach i panierować w bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu na ciemno żółty kolor

Tradycyjna Kuchnia
Szybki słodki sos śmietanowo-cytrynowy do deserów 255

Termomixu (niestety) nie mam, wykonałam go w tradycyjny sposób na gazie. Prosty, pyszny i po prostu super. Do czego można użyć sosu śmietanowego? Do pancakes, naleśników, omletów na słodko, pierogów z owocami.... Z czym dusza zapragnie. :) Zamiast cytryny można dać sok pomarańczowy lub z pomarańczy. Można też poeksperymentować z innymi smakami. Na pewno jeszcze do tego wrócę

Anioszek w kuchni
Tarta ze szparagami i chorizo 156

bowiem na 2-3 nietuzinkowe obiady :) Czar jednak szybko pryska, bo pozostałe gęby mniejsze i większe też trzeba nakarmić. Na ratunek przychodzą wtedy zamrożone gołąbki od teściowej albo kupne pierogi ruskie.  Tartę polecam bardzo. Porcja nie jest wielka,  starcza na dwie większe lub trzy mniejsze porcje. Jest idealna również na zimno i z powodzeniem można ją zabrać

bistro mama
pierogi z mięsem 140

Polecam pierogi mięsne z mięsa gotowanego z rosołu

Ugotujmy Coś
pierogi ze szpinakiem i serem fetta 138

Uwielbiam pierogi…cały czas z nimi eksperymentuje

Ugotujmy Coś
Bułeczki z pieczarkami 209

części, każdą część uformować w kulkę, rozgnieść dłonią po czym lekko rozwałkować na niewielkie koło. Ciasto położyć na dłoni, nakładać farsz, złożyć na pół i zlepić jak pierogi. Następnie układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepieniem do spodu. Zachować odstępy. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut, aby urosły. Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni. Bułki posmarować

Codzienne Gotowanie
Zapowiedz z muzyczka!!! 163

byle jaki bo punkowy, jak ja lubię Farben Lehre!!! :) A już niebawem na blogu kolejne dwie potrawy z "Mamuszki" w mojej wersji of course :) Co wolicie? smażone pierogi tatarskie czy barszcz bardzo ukraiński

Dzieje kuchennej Wiewióry
Trufle czekoladowe 222

dość gęstej czekolady dodaję najpierw mleko w proszku, a następnie zmielone na proszek herbatniki. Na końcu wsypuję posiekane bakalie i wszystko dokładnie mieszam a właściwie zagniatam jak ciasto na pierogi :D   Dłonie lekko natłuszczam, nabieram po 1 łyżeczce masy i formuję kulki, które układa na papierze do pieczenia. Schładzam w lodówce, a następnie przekładam na talerz

Ciasteczkowy Potwór
Ruskie kotlety z sosiem pieczarkowym 196

Kotlety nie zupełnie bezmięsne, bo z pysznym, rumianym boczkiem. :-) W smaku identyczne jak ruskie pierogi choć zastanawiam się czy nawet nie lepsze. Kotlety: 750 g ziemniaków 400 g twarogu półtłustego 300g wędzonego boczku 2 jajka 1/3 szklanki mąki 2 duże cebule 1/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz Sos pieczarkowy: 500g pieczarek 350ml śmietanki 30% olej sól, pieprz 1. Cebulę

Szefowa kuchni
NALEŚNIKI RUSKIE ( z serem i ziemniakami ) 184

wielbiciele ruskich pierogów ?! Pewnie, że są! Dziś właśnie dla Nich, ale nie tylko mam ten fantastyczny przepis! Zapraszam na pyszne i niesamowicie sycące naleśniki z ruskim farszem – czyli z ziemniakami , serem , cebulką … Idealnie doprawione … błyskawicznie do zrobienia … bardzo sycące … no i tanie! Takie naleśniki są fantastycznym pomysłem zarówno na obiad, jak i np. imprezę

Ostra na Słodko
Rożki smalcówki z różą 186

wanilinowego (proponuję zastąpić zwykłym cukrem (2 łyżki) i ekstraktem waniliowym (1 łyżka)) szczypta soli 200 g marmolady z róży Z podanych składników zagnieść miękkie ciasto (o konsystencji ciasta na pierogi) i odstawić do wyrośnięcia (co najmniej 30 minut). Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać kwadraty, na każdym z nich kłaść małą łyżeczkę marmolady i formować małe rożki. Układać

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania