pierogi - 9327 przepisów (strona:365/622)

Kruche z jagodami 253

wyobrażam sobie lata bez pierogów z jagodami, jagodzianek i ciasta z jagodami. Na jagodzianki macie aż 2 przepisy - tradycyjne z kruszonką oraz te bardziej fit. Natomiast jeśli chodzi o ciasto to moja mama najczęściej robiła kruche ciasto, posypywała je grubą warstwą jagód, a na wierzch robiła bezę z dodatkiem kisielu, który nadawał jej piękny różowy kolor i takie właśnie

Cynamonowe szczęście
Jagodzianki 164

wyjmij ciasto z miski i chwilę ugniataj. Podziel je na 6 części. Z każdej uformuj dłońmi płaski placek. Nałóż nadzienie z jagód i cukru. Następnie zaklej ciasto tak jak pierogi (wskazówka: uważaj, żeby nie dostała się nigdzie mąka, ponieważ wtedy jagody wypłyną podczas pieczenia). Następnie uformuj ciasto w owalny kształt. Postępuj tak z kolejnymi bułkami. Układaj drożdżówki łączeniem

Przepisy na widelcu
Kopytka leniwe, czyli przepyszne kluski z twarogu 130

Kopytka leniwe to jedne z moich ulubionych i ekspresowych w przygotowaniu klusek. Spotkałam się z tym, że nazywane są pierogami , ale hmmm... nie wiem dlaczego... Kluseczki są delikatne, mięciutkie i doskonale sprawdzą się jako danie na słodko lub w wersji wytrawnej. Możecie je również podawać z zupą. Moja córka bardzo lubi kluseczki polane odrobiną masła lub z jogurtem naturalnym

Di gotuje
Uszka, czyli w kręgu świątecznych inspiracji 107

Nadszedł czas na poświąteczne podjadanie, na przykład ciast i ciasteczek, ale też potraw obiadowych. Agata poczęstowała mnie właśnie uszkami własnej roboty, z dodatkiem pieczarek i cebulki

KulinarneImpresje.pl
Proziaki z Równego – kuchnia podkarpacka 151

Sól natomiast nadaje mu wymagany smak. Niektóre przepisy zawierają dodatkowo jajka i cukier. Ze składników na proziaki wyrabia się miękkie ciasto, które powinno być bardziej „wolne” niż ciasto na pierogi. Sama technika wycinania proziaków bywa jednak różna. W niektórych domach ciasto jest rozwałkowywane i niewielką miseczką wycina się okręgi. W innych rozwałkowane ciasto kroi się na kwadraty lub prostokąty

Trzeci talerz
Bulion wołowy 126

Bulion wołowy wykorzystuję jako bazę do zup i sosów. Często dzielę go na porcje i zamrażam. Z mięsa po bulionie robię pierogi lub paszteciki. Składniki: 700 g mięsa wołowego z kością 1 marchewka 1 pietruszka niewielki seler niewielki por 2 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego około 1 płaskiej łyżeczki soli pieprz mielony Wykonanie: Mięso dokładnie płuczemy, zalewamy zimną

Smak mojego domu
Gdy zaczynasz pisać bloga – Jak zacząć? Co jest ważne? 157

innymi. O czym pisałam Wam już nie raz. „Blog założyłam z miłości go gotowania i pieczenia. Od dziecka kochałam kuchnie. Uwielbiałam pomagać rodzicom przy przygotowaniach do obiadu, lepieniu pierogów, miksowaniu ciasta itp. Dziś to ja jestem mamą dwójki najwspanialszych dzieci pod słońcem. Dziś to ja gotuje i piekę dla nich i reszty rodziny wkładając w to całą pasję

Słodkie okruszki
Bociany lubelskie 240

dziadkowie  czy pradziadkowie a wywodzi się z naszego regionu.  A może nadal te potrawy goszczą w Waszym domu. Dzisiaj prezentuję przepis na bociany lubelskie, czyli takie nasze pierogi gdyż przepis na ciasto jest taki sam, farsz natomiast powstał z surowych ziemniaków i cebulki podprażonej.   Danie proste, nieskomplikowane, sycące, do przygotowania z produktów dostępnych bez trudu

Życie zaczyna się w kuchni
Sos grzybowy z miętą 132

świeżych, muszą to być jednak grzyby leśne. Dodatek mięty orzeźwia i nadaje sosowi niepowtarzalny smak. Polecam teraz gdy pojawiają się grzyby w lesie. Sos będzie idealnym dodatkiem do mięs, pierogów, pampuchów czy na kanapki, polecam. Grzybowy sos z dodatkiem mięty. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Nadziewany włoski chlebek na ricottcie 138

typowo włoskie, ale możecie oczywiście poeksperymentować i dodać to co najbardziej lubicie. Ciasto jest fenomenalne – nie klei się do rąk i jest bardzo plastyczne. Idealne na chlebki, czy pierogi. Nadziewany włoski chlebek na ricottcie Składniki: Ciasto: 250 g mąki (u mnie mąka szymanowska od Polskich Młynów ) 15 g drożdży łyżka cukru 100 ml wody 250 g ricotty sól

PatiGotuje
Truskawki mrożone na zimę. Jak zamrażać, żeby zachować ich smak i wygląd 169

przede wszystkim smaczne, bo słodkie. Jest wiele odmian truskawek. Każdy ma swoje ulubione. Ja też. Z tegorocznych truskawek robiłam już kilka potraw. Piekłam ciasta. Kruche, drożdżowe, torciki... Robiłam również pierogi i koktajle. Truskawek jest tak dużo i tak bardzo kuszą swoim wyglądem, że żal byłoby aby zostały tylko miłym wspomnieniem lata, dlatego postanowiłam trochę zamrozić. Mam sprawdzony sposób

Kuchnia u Krysi
Parowańce na kefirze z truskawkami 167

cukier i truskawki połączyłam i zblendowałam. Takim sosem polewałam moje kluski na parze.  Notatki: * w miarę potrzeby dodać mąki, ciasto ma być rzadsze w konsystencji niż to na pierogi, bardziej konsystencja przypomina wyrośnięte drożdżowe ciasto na bułki * można te kluski ugotować, ale smaczniejsze są na parze(dla mnie przynajmniej :) )  * miałam drobne truskawki, ale bardzo ładnie będą prezentować

Pieprzyć z Fantazją
Prosta domowa pizza z salami 140

właśnie ze względu na jej elastyczne dopasowanie do naszego życia tak ją kochamy Kuchnia włoska , taka właśnie jest , szybka , tania i dopasowana . Cóż trudno w takiej roli obsadzić nasze pierogi , czy golonkę .. choć bigos już prawie dał by radę składniki : ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 2 opakowania suszonych drożdży ( 2 x 7g ) 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli

Ogrodnik w podróży
Roladki z karkówki z kapustą i pieczarkami 147

sól  pieprz papryka słodka duży ząbek czosnku 1 cebula mąka do zaciągnięcia sosu tłuszcz do smażenia Kapusty z pieczarkami robię zawsze więcej później ją wykorzystuję jako farsz do pierogów czy krokietów. Proporcje to np. 1 kg kapusty kiszonej i 600/700 gram pieczarek. ⧪⧪⧪ Kapustę gotujemy tak al dente ( będzie się jeszcze dusić z roladkami) Pieczarki ścieramy na tarce

Andzia Pichci

Proponowane wyszukiwania