pierogi - 9327 przepisów (strona:333/622)

Kulebiak 97

konfiturze z cebuli –  śledzie w kiszonych cytrynach KULEBIAK Przygotowanie : 2 h + czas przygotowania kapusty Porcje:  około 40-50 pasztecików *Uwaga – z tego ciasta możesz przygotować paszteciki i pierogi pieczone, pół na pół Składniki ciasto: – 450 g mąki pszennej + dodatkowa o podsypywania – 250 ml ciepłego mleka – 50 g rozpuszczonego masła – 2 żółtka – 8 g drożdży instant

nietylkopasta.pl
Wigilijna kapusta z grochem 112

kiszonej kapusty z przyprawami dodać miękki groch oraz słodką kapustę. Całość zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnego dnia znów zagotować i ewentualnie ponownie doprawić. --------- Podobne: Pierogi z soczewicą Ciasto marchewkowe Wigilijna kapusta z grzybami

Weekendy w domu i ogrodzie
Sfogliatella frolla włoski placek na kruchym cieście 121

Najlepiej zrobić to przy pomocy papieru do pieczenia. Szybkim ruchem zgiąć papier na pół i ciasto automatycznie się nakryje. Następnie trzeba skleić brzeg, dobrze dociskając krawędzie. Nadać kształt dużego pieroga i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30- 35 minut na złoto. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Dowolnie udekorować.  Życzę Wam cudownych dni, pełnych świątecznej

dolcevitainmykitchen
Razowe ravioli ze szpinakiem i serem pleśniowym 93

jeszcze nie szczędzić sera bursztyn (lub parmezanu), bardzo dobrze uzupełnia całą potrawę. Od razu mówię, że przy tego typu pierożkach trzeba się trochę namachać. Przy robieniu naszych rodzimych pierogów jest mniej pracy. Nikt jednak nie mówił, że będzie łatwo. Składniki: 100 g mąki pszennej poznańskiej 50 g mąki razowej 2 jajka 250 g świeżego szpinaku 100 g sera pleśniowego

Kardamonovy
Koktajl z jarmużem, gruszką i jabłkiem 73

Przez cały weekend bawię się z jarmużem: zupa od teściów, pierogi i właśnie koktajl. W kuchni zdychały jabłka, nadmiar otrębów też spowodował, że miałam potrzebę coś zmiksować. Milion witamin, same dobroci, zero cukru i innych niepotrzebności. Miotałam się jedynie pomiędzy wodą a mlekiem. Skończyłam na wodzie. I jest git. Składniki: 3/4 szklanki wody garść jarmużu 1 gruszka 1 jabłko

Kardamonovy
Naleśniki z farszem z pierogów ruskich 83

ziemniakami, formujemy z nich rulony lub trójkąty – jak lubicie. Przed podaniem można je podsmażyć z obu stron, do zrumienienia. Podajemy z jogurtem naturalnym. Artykuł Naleśniki z farszem z pierogów ruskich pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Kompot z suszonych śliwek 75

mrozi się różne rzeczy, kompot musiałam zawekować, bo najnormalniej w świecie kończy mi się miejsce w zamrażalniku. A przede mną jeszcze zamrażanie pieczonych mięs na zimną płytę i mrożenie pierogów. Nie wiem gdzie to wszystko upchnę. Balkon na razie odpada – dziś np. było 10 stopni w ciągu dnia. No nic, ogarniemy. Jak trzeba będzie coś wyjeść/wypi

Kardamonovy
Kapusta z grzybami 129

ponieważ można ją zajadać samą jako danie postne, można podać także jako dodatek do jakiegoś mięsa, dodać do łazanek lub też dobrze odparować i zmielić na farsz do uszek, pierogów czy krokietów. składniki: 1 kg odciśniętej kiszonej kapusty ok 70 g suszonych grzybów 2 duże cebule 2 listki laurowe 4-5 kulek angielskiego ziela olej do podsmażenia cebuli

Monia miesza i gotuje
USZKA Z GRZYBAMI 124

ściereczką aby nie obsychało. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać małym. Na każde kółko nałożyć farsz, złożyć koło na pół zlepiając brzegi tak jak w  pierogach i małego pierożka owinąć sobie wokół palca tak, aby zlepić ze sobą jego końce. Uszka gotować w wrzącej wodzi z dodatkiem soli, 2 minuty od wypłynięcia

RAROSSA
USZKA Z GRZYBAMI 123

ściereczką aby nie obsychało. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać małym. Na każde kółko nałożyć farsz, złożyć koło na pół zlepiając brzegi tak jak w  pierogach i małego pierożka owinąć sobie wokół palca tak, aby zlepić ze sobą jego końce.  Uszka gotować w wrzącej wodzi z dodatkiem soli, 2 minuty od wypłynięcia

RAROSSA
Barszcz czerwony Wigilijny 118

Barszcz czerwony Wigilijny – na domowym zakwasie z buraków Może nie być na Święta ciast, pierogów, ryby, ale nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu czerwonego z uszkami. I choć barszcz jadam bardzo często w ciągu całego roku, to właśnie na Czytaj dalej Artykuł Barszcz czerwony Wigilijny pochodzi z serwisu Marcepanowa kuchnia

Marcepanowa kuchnia
Keto ciasto czekoladowo – mandarynkowe (Paleo, LowCarb) 117

okołoświątecznego szaleństwa wręcz idealne. Keto ciasto czekoladowe z mandarynkami Już za chwilę Święta Niewiarygodne, jak te dni szybko lecą. Mimo, że u mnie pewne przygotowania do Świąt już poczynione ( pierogi w kilku wersjach), to i tak mam wrażenie, że milion rzeczy mi umknęło… Na pewno z prezentami jeszcze nie jestem gotowa. Ale już jutro na blogu pojawi się wpis

Modern Cave Girl
Ryba po grecku (PRZEPIS) + Lista potraw wigilijnych, o których nie powinno się zapomnieć 125

Ryba po grecku czy śledzie? Grzybowa czy barszcz czerwony? Ryba smażona czy na parze? Krokiety z kapustą i grzybami, uszka czy pierogi? Zbliża się piękny czas, Świąt Bożego Narodzenia. W większości domów jest obyczaj podawania 12 tradycyjnych potraw wigilijnych, składania życzeń i łamania się opłatkiem. Choć te święta będa dla wielu z nas inne, przeżyjmy je… Artykuł Ryba

Jaśkowe Klimaty
Przepisy na wigilię: Kapusta kiszona last minute 120

kiszenie kapusty na Wigilię i bożonarodzeniową surówkę! Nie kupuj kapusty w sklepie, zrób własną domową kiszoną kapustę, mięciutką, pachnącą, z której ugotujesz pyszną kapustę wigilijną i przygotujesz farsz do pierogów. Czas : 30 minut Poziom trudności: Bardzo łatwy Kiszenie kapusty wymaga czasu, żeby w odpowiednich warunkach powstała zdrowa i dobra koszona. Kapusta kiszona w beczce potrzebuje miesiąca na ukiszenie

Niedzielny kucharz