Zrazy wołowe zawijane Najlepszy przepis na śląskie rolady wołowe Zrazy wołowe zawijane. Przepis na zrazy z ogórkiem kiszonym, cebulą i boczkiem czyli tzw. śląskie rolady wołowe
Cztery Fajeryweekend obchodzimy Dzień Babci i Dziadka. Jakie to ogromne szczęście mieć ich przy sobie, porozmawiać, poradzić się, wpaść na kawałek najlepszego sernika albo miskę własnoręcznie ulepionych pierogów. Mam wrażenie, że dziadkowie kochają swoje wnuki bardziej niż własne dzieci. Dzisiejszy wpis powstał pod wpływem wspomnień, jakie wywołuje we mnie to święto. Kartacze kojarzą się mi z moją prababcią Anią(...)Kartacze vel cepeliny przygotowuje się z ciasta ze świeżych i gotowanych ziemniaków, z nadzieniem z mielonego mięsa. Spotkałam kiedyś wersję bezmięsną, z grzybami - takie kartacze również smakują pysznie, ale są też cepeliny z serem lub kiszoną kapustą. W kuchni białoruskiej czasem po wstępnym obgotowaniu cepeliny układano w glinianych naczyniach, polewano kwaśną śmietana i duszono w piecu przez godzinę. Smak
Obiad gotowyGołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Makaron świderki z kurkami to bardzo prosty przepis, który nie tylko świetnie wygląda ale smakiem przeniesie Cię to lasu. Ponadto kurki, powinny być często stosowane przez
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wigilijnych dań, w których nie było wszystkich wymienionych składników. Ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało jajek. Dzisiaj te zasady już nie obowiązują. Ale, chociaż w przypadku pierogów jedno jajko jak najbardziej się przyda, dla nadania im lekkiej twardości, to w uszkach jest ono zbędne. Ciasto bez jajka, zarabiane na gorącej wodzie jest aksamitnie miękkie i rozpływa(...)odstawiamy w cieplne miejsce na pół godziny. Krok 2 Farsz. Grzyby zalej wodą i namaczaj przez noc, albo co najmniej przez pół godziny. Zagotuj razem z wodą, w której się moczyły. Gotuj do miękkości – 15 minut powinno wystarczyć. Odsącz grzyby – płyn zachowaj jako dodatek do kapusty kiszonej, albo barszczu. Krok 3 Rozgrzej olej na patelni. Drobno posiekaj szalotkę, wrzuć
Niedzielny kucharzwigilijnych dań, w których nie było wszystkich wymienionych składników. Ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało jajek. Dzisiaj te zasady już nie obowiązują. Ale, chociaż w przypadku pierogów jedno jajko jak najbardziej się przyda, dla nadania im lekkiej twardości, to w uszkach jest ono zbędne. Ciasto bez jajka, zarabiane na gorącej wodzie jest aksamitnie miękkie i rozpływa(...)odstawiamy w cieplne miejsce na pół godziny. Krok 2 Farsz. Grzyby zalej wodą i namaczaj przez noc, albo co najmniej przez pół godziny. Zagotuj razem z wodą, w której się moczyły. Gotuj do miękkości – 15 minut powinno wystarczyć. Odsącz grzyby – płyn zachowaj jako dodatek do kapusty kiszonej, albo barszczu. Krok 3 Rozgrzej olej na patelni. Drobno posiekaj szalotkę, wrzuć
Niedzielny kucharzPomidory z mozzarellą i pesto to błyskawiczna przystawka, która świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Delikatna i bardzo aromatyczna. Składniki oraz szybki przepis są poniżej…
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Idealny czas już, by pomyśleć o Bożym Narodzeniu i spokojnie zaplanować wigilijne menu. Zapewne też, zastanawiacie się jak do świątecznego menu , które serwujecie tradycyjnie od
Wanilia i KardamonRisotto z kurczakiem i kurkami to niezwykle aromatyczna, delikatna i kremowa w smaku potrawa. Przygotowanie risotto wymaga od nas odrobine cierpliwości, bowiem musimy pilnować gotowania się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przesmażone pieczarki. Przepis na ok. 70 sztuk Uszka z grzybami – ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (ok. 300 g) 1 żółtko (można pominąć i dodać 1/3 szklanki wody więcej) 1 łyżka masła 1/2 szklanki wrzącej wody szczypta soli Uszka z grzybami – farsz: 50-70 g suszonych grzybów leśnych 2 duże cebule 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka bułki(...)listonic_content=''; document.write(" "); Farsz do uszek: Grzyby zalewamy trzema szklankami wody i zostawiamy na noc (lub co najmniej godzinę). Następnie gotujemy ok. pół godziny w tej samej wodzie. Odcedzamy (wodę koniecznie zostawiamy do barszczu). Cebule kroimy w kostkę i przesmażamy na dwóch – trzech łyżkach oleju, aż będzie szklista. Dodajemy do niej grzyby. Przesmażamy przez około 3 minuty i studzimy
Poezja smakulejkowca oddałabym wszystkie grzyby, no może zostawiłabym borowika szlachetnego. Czarny jak noc i nie żaden kielich goryczy tylko słodki naturalnie i świetnie się łączy z pieprznikiem jadalnym, szczególnie jeśli chodzi o farsz do pierogów. Zamiast lejkowca można użyć samych kurek, które wrzucamy na patelnię tylko po oczyszczeniu. Jeśli są zbyt zapiaszczone płuczemy szybko pod bieżącą wodą i osuszamy(...)Eliminujemy w ten sposób nadmiar cukru w słodkich wypiekach. Tak się rozpędziłam, że zagniotłam z całej porcji. Do tarty potrzebowałam niewiele, więc z reszty ciasta powstały rogaliki z grzybami i kapustą. Wystarczyło też na szarlotkę. Do samej tarty potrzeba niewiele, z ¼ składników w zupełności wystarczy nawet na 2 tarty, albo z reszty ciasta można przygotować słodkie rogaliki. Potrzebujemy
Leśny ZakątekWybierzcie dla siebie przepisy i przygotujcie jeszcze w tym miesiącu! moim faworytem tego zestawienia są muffinki ze śliwkami, kremowa zupa z pieczonej dyni z gremolatą i
Moja smaczna kuchniaNie każdy lubi kapustę i kapuśniak, jednak pokażę Wam jak przygotować delikatny w smaku domowy kapuśniak. Kwaskowaty smak kiszonej kapusty złagodzi nam słodka marchewka . Zupę możecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!domów, tyle przepisów na rosół, jedni dodają suszone grzybki, inny liść kapusty, jeszcze inni ostrą papryczkę, opalaną cebulę czy goździki. Podobnie jest z wyborem mięsa, wołowina, kurczak, indyk, kaczka czy też wszelkie kombinacje - nie ma jednej uniwersalnej receptury. Idąc tym tropem, postanowiliśmy wykorzystać rosół z poprzedniego dnia, jako bazę do stworzenia rosołu orientalnego. Dodatek do zupy stanowiły pierożki nadziane mięsem(...)średnia marchew mięso z rosołu - u nas z 3 podudzi ok. 1 l wody seler - tyle ile marchwi 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 5 cm skórki z imbiru 2 łyżki grzybów mung* sól 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej 100 g makaronu soba, ryżowy lub sojowy pieprz 3 łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki marynowanego bambusa* 1 łyżeczka sosu ostrygowego
Kuchnia od dwojga